Presuda protiv Mianmara “međunarodne zajednice” koju čini desetak zemalja

Loi Kaw Wan Myanmar Mjanmar vojska

Zapadne agencije su priopćile da su dvojica novinara Reutersa, koji su istraživali zločine vojske Mianmara nad pripadnicima muslimanskog Rohingya naroda u zemlju, osuđeni u ponedjeljak na sedam godina zatvora “zbog kršenja zakona o državnoj tajni”.

“Obojica su kršila zakon o državnoj tajni i osuđeni su svaki na po sedam godina zatvora”, rekao je sudac Ye Lwin u prepunoj dvorani u kojoj su bili brojni novinari i diplomati.

Dvojica lokalnih novinara koji su radili za britansku agenciju, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), u pritvoru su od prosinca 2017.

Optuženi su da su se domogli dokumenata operacija mjanmarskih sigurnosnih snaga u državi Arakan na sjeverozapadu Mianmara.

CNN navodi kako se vojska Mianmara fokusirala na masakr nad pripadnicima muslimanske zajednice u selu Inn Dinn 2. rujna 2017.

Prije tjedan dana su istražitelji Ujedinjenih naroda objavili su izvješće u kojem se spominje “genocid” nad Rohingya narodom, ali i šutnja dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi koja je na čelu vlade zemlje od 2016.

Proces su pomno pratili predstavnici zapadnih sila i tijela Ujedinjenih naroda, koji su već uputili apele za oslobađanje dvojica novinara. Ujedinjeni narodi, Europska unija i neke zemlje, među kojima SAD, Kanada i Australija, pozvali su na oslobađanje novinara.

“Danas je tužan dan za Mianmar, novinare Reutersa Wa Lone i Kyaw Soe Oo, kao i za slobodu tiska u svijetu”, rekao je glavni urednik Reutersa Stephen J. Adler.

Američki veleposlanik u Mianmaru je rekao da je presuda “duboko uznemirujuća za svakog tko se bori za slobodu medija”, a UN je zatražio oslobađanje novinara.

Po podacima Ujedinjenih naroda, više od 700 000 pripadnika Rohingya naroda je pobjeglo u susjedni Bangladeš. Mianmar niječe optužbe o zvjerstvima svojih sigurnosnih snaga i kaže da je vojska vodila legitimnu operaciju protiv terorista selafijske islamističke skupine ARSA koja je u rujnu prošle godine, prije pokretanja kampanje lokalnih sigurnosnih snaga, provela niz napada na policiju i vojsku u državi Arakan.

Ono što nismo čuli u ovoj piči je što druga strana ima za reći, osim što vlasti i vojska Mianmara niječu optužbe. Zapadni mediji su pokrenuli kolektivni napad na vlasti i vojni vrh zemlje neposredno nakon što je mjanmarski sud osudio dva novinara Reutersa na sedam godina zatvora. CNN, The Guardian i nekoliko drugih glavnih zapadnih medija tvrde da je to bio udarac za slobodu i neovisnost tiska i demokraciju.

Kao što smo naveli u početku, mnogi tvrde da je presuda potaknula reakciju međunarodne zajednice.

Svi ovi su mediji jednostrano tvrdili da su dvojica novinara uhapšena zbog istrage “masakra na Rohingya muslimanima” i da su oboje “protuzakonito otkrili državne tajne”.

“Novinari su dosljedno pokušavali dobiti povjerljive informacije od vlade koje bi mogle biti proslijeđene neprijateljima države i terorističkim organizacijama”, prenose lokalni mediji u Mianmaru.

Ako na Google pretraživanju o ovoj priči tražite informacije pod pojmom “Myanmar”, naći ćete mnoštvo rezultata na početnoj stranici, ali nijednu iz mjanmarskih medija. Bez obzira jesu li zapadne optužbe ispravne ili pogrešne, zašto se čitateljima nude glasovi novinara koji nisu iz Mianmara?

Prije suđenja je Myanmar Times izvijestio je da će “odluka suda biti temeljena na vladavini prava”. Druge zemlje bi valjda trebale poštovati vladavinu prava neke zemlje ili barem provjeriti što se dogodilo.

Zapad vrši sve veći pritisak na Nay Pyi Taw zbog krize Rohingya naroda. Za optužbe protiv vlasti Mianmara se koristi izvješće Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda od 27. kolovoza.

Spominju se optužbe za “genocid” protiv mjanmarske vojske. Međutim, vlada Mianmara odbacuje nalaze izvješća, ističući kako ono potkopava nastojanja vlade da zemlji vrati mir i donese nacionalno pomirenje i razvoj.

Zaw Htay, glavni glasnogovornik vlade u Mianmaru, izjavio je kako zemlja ima “nultu toleranciju za kršenja ljudskih prava” i osnovano je istražno povjerenstvo koje će pripremiti dokaze za opovrgavanje “lažnih optužbi” Ujedinjenih naroda i drugih “međunarodnih” organizacija.

“Ako postoji bilo kakav slučaj kršenja ljudskih prava, neka nam daju snažne dokaze, evidenciju i datum kako bismo mogli poduzeti pravne radnje protiv počinitelja”, rekao je Zaw Htay.

Međutim, nijedan od medija nije objavio niti jednu priču ili epizodu, osim navodnog masakra nad pripadnicima muslimanske zajednice u selu Inn Dinn 2. rujna 2017. Nema dokaza, niti bilo kakvih zapisa ili materijala koji će potkrijepiti ove optužbe.

Nijedna zemlja ne može zamijeniti Mianmar u rješavanju krize s Rohingya narodom. Zapad bi trebao uzeti u obzir stvarnu situaciju nacije, umjesto da plaši Mianmar predstavljajući se kao  “međunarodna zajednica”.

Tko je točno takozvana “međunarodna zajednica”? Odgovor može biti zanimljiv.

2001. godine je “međunarodnu  zajednicu” vodio Washington i činili su je SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francusku itd. 2003. je “međunarodna zajednica”, opet pod vodstvom Washingtona, napala Irak i uključivala je SAD, Veliku Britaniju, Poljsku, Australiju itd. 2011. godine je u Libiji “međunarodna zajednica” uključivala SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku itd. Takozvana “međunarodna zajednica” nikada nije bila veća od desetak zemalja. Kako one mogu predstavljati više od 190 zemalja širom svijeta? Takva “međunarodna zajednica” više liči lokalnoj bandi.

Biti mala zemlja ne bi trebao biti razlog da drugi odbiju čuti ono što Mianmar ima za reći. Ako Zapad vjeruje u pravdu i međunarodno pravo, vrijeme je da prestane biti gluha “međunarodna zajednica”.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
tuf
Gost
tuf

Zanimljivo da su se Rohingye toliko radikalno aktivirale zadnjih godina, skoro bi čovjek pomislio da dobivaju nečiju pomoć.
Još je zanimljivije da se, eto slučajno, Myanmar baš nalazi na novom kineskom Putu svile.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Problem Mianmara je taj što graniči sa Bangladešom. Bangladeš je jedna od najgušće naseljenih država na svijetu (170 000 000 na 147 000 km2 površine) i ti ljudi se jednostavno ‘prelijevaju’ u Mianmar. Mianmar je pet puta veći, a ima više od tri puta manje stanovnika. Nalaze se otprilike u sličnoj poziciji kao i neke EU države. Ako se ne budu branili nestaće (kao narod) u idućih 20-30 godina.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Dovoljno je ovaj zapadnjački neljudski šljam podsjetiti na njihov haški sud koji je nemilice proganjao sve one koji bi iznijeli u javnost “povjerljive podatke” (npr. brojne hrvatski novinari poput Davora Ivankovića, Jasne Babić, Siniše Pavića, Ivana Zvonimira Čička, pa čak i svoju glasnogovornicu Florence Hartman). To valjda nije bilo kršenje ljudskih prava prema kriterijima ove gamadi koja tlači svijet zadnjih stotinjak godina.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

“Medjunarodna zajebnica”?

damir zimsek
Gost
damir zimsek

Upravo tako.Dodao bih još samo: a zašto se ta međunarodna zajebancija isto tako zdušno ne pozabavi kršenjem prava kršćana na bliskom istoku, u S.arabiji.A i to što se zbiva u hrabrom Jemenu je također međunarodna sramota….Imam dojam da zapadni mediji brane i opravdavaju iskljućivo muslimane

Zoka
Gost
Zoka

A kako to brane samo Muslimane kad su napali 5 muslimanskih zemalja u zadnjih 10 godina a ni jednu krscansku! U S arabiji SE NE DESAVA GENOCID NAD KRSCANIMA I milion rohinja je protjerano iz mijanmara a tamo nisu krscani engo budisti prvo nauci.

Probudi se
Gost
Probudi se

e to se varaš. U muslimanskim zemljama bliskog istoka se radi genocid nad kršćanima i drugim narodima koji nisu muslimani. Samo da mediji ništa o tome ne pišu. Po mojem su ih iz Sirije potpuno izbrisali. sjećam se apela hrvatskog svećenika koji je apelirao, da im se pomogne. Vjerovatno je već mrtav s obzirom, da se javljao sa bliskog istoka. Drugi problem je šta terrorističke grupe u drugim zemljama financira zapad. Na bliskom istoku isis. neki dan je lijepo pisalo, da je Trump i američka diplomaciju su putinu reki neka dobro razmisli da li će napast zadnje utočišće isisa. a… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub

Poraziti miljenike i placenike zapada uvek je za zapadne licemere – posebno Engleze i Amerikance – bilo krsenje ljudskih prava i genocid . Atomska bomba na Hirosimu i Nagasaki nije genocid. Milioni ubijenih Vijetnamaca i upotreba hemijskih supstanci nije ni genocid , ni zlocin . Ali, ubiti nekog zapadnjackog korisnog idiota je za Amerikance i Engleze zlocin i krsenje ljudskih prava. Umobolnici su dosli do punog izrazaja .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Tko je uopće sastavio izvješće o Mianmaru? Oni vele UN, kao nedavno za Kinu i “logore za muslimane” , kada je dokument sastavilo Vijeće za suzbijanje rasne diskriminacije kojeg vodi neka američka odvjetnica i još tri – četiri “neovisna” stručnjaka. Dakle, izaslanici neke “komisije” OCHA UN kažu da su ispitali 875 svjedoka u izbjegličkom kampu u Bangladešu i nisu bili u Mianmaru.

Probudi se
Gost
Probudi se

a ja… zgrada un u americi je napravljenja na doniranom zemljištu od rochilda

Ante
Gost
Ante

Terry Lloyd Engleski novinar koji je izvještavao o ratu u Iraku. ubijen je od strane amera zbog svojih izvješća o ratu u Iraku na početku američke ratne kampanje u Iraku 2003 godine. Ubijen je jer nije htio izvještavati onako kako su to ameri željeli, nego je išao po terenu i davao je necenzurirana izvješća o tome što se događa u tom ratu. Toliko o njihovom poštenju. Za čitatelje, kada pročitate ovakve vijesti, sjetite se Terry Lloyda i ostalih novinara i spomenite ih u člancima sličnim ovom članku posebno ako članak pišu prozapadni mediji. Tako da zapadna ratna propaganda bar malo… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovdje od početka imaju analize o napadima. Prvo je ta selafijska ARSA , koja ratuje u Afganistanu, pa se spusti u Mijanmar , bez veze s noževima i nekoliko pušaka napala više policijskih stanica i dve kasarne u toj državi . ARSA ima podršku Saudijske Arabije. Onda je vojska krenula u čišćenje prašuma, ali je već došlo do sukoba budista i muslimana. Gdje su muslimani bili većina, oni su protjerali i napadali budiste, a u ostatku države Arakan su budisti napadali muslimane. Govorim o civilima, Onda je vojska krenula u čišćenje, a civili Rohindže su nahuškani na egzodus. ARSA je… Pročitaj više »

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey

@maratonac, ne znam kako tebe, ali mene osobno ovo jako podsjeća na “modus operandi”, koji je korišten za sukobe devedesetih godina na Balkanu. Principi izvedbe sukoba, provedba ratnih djelovanja, pa u konačnici rezultati koji su iz tih sukoba proizišli veoma su slični ili čak u pojedinim segmentima isti. Kako rekoše nekad davno: “Zavadi pa vladaj”. Osobno, žao mi je običnih ljudi koji su i tu i tamo, a i bilo gdje na kugli zemaljskoj morali doživjeti i preživjeti sve katastrofe koje su im se dogodile. Sva ta tkzv. “međunarodna zajednica” radi isključivo za korist sebe i prije svega za korist… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno

Mianmar je upa u klasični globalistički tretman discipliniranja kad su najprij anglosaksonske tajne službe organizirale terorističke akcije koje su izveli vjerojatno plaćanjem ili ucjenom pridobiveni pripadnici Rohingya ubijajući pripadnike mianmarske vojske / policije nakon čega su mianmarske vlasti protjerale dio, a dio Rohingya potamanile da bi se pojavili Reutersovi novinari kojima su te iste tajne službe dale podatke o progonu i ubijanju.
Ovo je klasični obrazac destabilizacije i izazivanja kaosa sa dobivenim “razlogom” za bilo kakve pritiske i intervencije protiv Mianmara.

milan
Gost
milan

Negdje, usput je razvoj i uredjenje socioloskih drustava zastao i jos uvijek boluje svoje prahistorijske, zapravo bolesti nastanka prvih drustava.To je definicija, da ne bi bilo prevara! Danas zarad toga, oni koji imaju silu a, posjeduju materijalnu i financijsku mogucnost mogu ako zele tj. ako imaju jos neki veci ili dugorocno gledano interes, svaku drustveno-politicku zajednicu staviti u probleme, sve u toj regiji ili dijelu svijeta, da ne kazem okrenuti je naglavacke. Te grupacije razumiju i izbjegavaju sukobe samo sa onima koji takodjer posjeduju istorazinske mogucnosti. Na takvim pozornicama se osvijetljavaju odredjeni momenti koji su dovodjeni i dovedeni u suprotstavljanje.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da,…. riječ genocid je prilično upitna, od 2012. do 2018. prema zapadnim izvorima 6900 civila ubijenih , 53 000 interno raseljenih , dok je u Bangladeš pobjeglo od 350 000 a najveća brojka 700 000 ljudi. Je li to u 6 godina sukoba 6300 mrtvih civila genocid? – Ujutro 25. kolovoza 2017. skupina ARSA, nekada Harakah al-Yaqin, pokrenula je koordinirane napade na 24 policijske postaje i vojnu bazu 552. vojne pješačke bojne u državi Arakan i ubila 71 policajca i vojnika. Bio je to prvi veliki napad skupine od sukoba u studenom 2016. i onda je vojska krenula u likvidaciju… Pročitaj više »

huz
Gost
huz

Ma nije genocid, upitno je da li se radi o ikakvom zlocinu…. siroki iskopani rovovi pored hrpa svijezih leseva zena i djece naslaganii jedne na druge zgrcu u roveve i zatrpavaju strojevima, a svetinja okolo snima mobitelima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nećeš da skontaš. Ja ti govorim činjenice. Ako ti tome dodaš riječ “genocid”, to je nešto drugo. Dakle, pričaš samo jedno, što je rekao Reuters, što je rekao Advance. Što je rekao Myanmar Times. Tko je pitao vojsku gdje su bili najžešći sukobi i zbog čega su stradali civili. Jel to bilo nužno u vojnim operacijama ili se moglo izbjeći. manje od 7000 mrtvih civila u šest godina sukoba, NIJE genocid, pa ti govori što hoćeš. Koje snimke. Ja sam vidio snimke bježanja i kako se netko utopio, snimke žrtava vojnih operacija, kakve ti spominješ, “brda leševa” nisam vidio.

huz
Gost
huz

@Laki Topalović Dobro ti nisi vidio onda se sigurno nije ni dogodilo.

Zoka
Gost
Zoka

nauci sta je pojam genocida. Nije bitno koliko e ljudi ubijeno. Sama namjera da se neka etnicka zajednica istrijebi ili protjera predstavlja genocid. NAMJERA!

Zvrk
Gost
Zvrk

protjerivanje je etničko čišćenje. fizičko uklanjanje lišenjem života jest genocid.

Zoka
Gost
Zoka

Vi izgleda niste gledali videa izivljavanja Mijanmarske vojske nad civilima. Sjecu ruku i nogu te odrubljivanja glave! P ih onda spaljivali!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ma gdje su to vidio, tako ti Boga, daj mi neki naslov ili nešto. Lupetaš bez veze, jer bi sigurno bilo na YT, Liveleaku ili Twitter stranicama, bilo gdje. Nemoguće je da su sve maknuli, a zašto bi?

Ivo
Gost
Ivo

Ista priča kao i sa Sirijom. Zna se tko stoji iza ‘ustanika’, naoružava ih i obučava.

Umjesto da gube vrijeme na opravdanje pred anglo-cionistima, vlada Myanmara treba pod hitno obnoviti i modernizirati vojsku, te pozvati Rusiju da otvori vojnu bazu kod njih. Optužbe će naglo splasnuti.

Kurjaca
Gost
Kurjaca

Vidim da i dalje se rijecju genocid manipulira a koriste ga i mnogi na ovom portalu .Zadnji pokusaj genocida je bio u Ruandi a sve ostalo su masakri ili zlocini protiv covjecanstva.

Siniša
Gost
Siniša

Uletis u jedno selo,popalis i pobijes sve sta stignes bez rezona….jeste genocid.
Genocid ne definise masovnost vec namjera i djelo.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Onda je u svakoj zemlji u kojoj je vođen rat počinjen genocid Siniša.

Siniša
Gost
Siniša

Nego sta je TP!!!
Citave porodice pobijene da niko ostao nije da nastavi koljeno…sta je to ako nije genocid i tu ne postoji termin “mini” genocid niti to mozemo zanemariti pod opravdanjem da genralno nije cinjen genocid.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Ja znam ali hajde ti pokušaj objasniti gutačima holivudske propagande. Nećeš uspjeti, ma koliko se trudio. Sama definicija genocida je namjerno ostavljena pomalo nejasna da bi se ostavio prostor za manipulaciju i selektivno “etiketiranje”.. Burma /Mijanmar jedan je od svježih primjera pa i Sirija gdje lik u kameru aldžazire (snimak skinut, nema ga više) kaže :Hrišćane u Liban a Alavite u grob. Zar to nije poziv na genocid? Zločin nad Rohinjama se desio, nije sporno ali nije ni sve crno bijelo.

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey

Kolege komentatori i ja spadam u one koji su devedesetih držali pušku, stoga ću sam sebi dopustiti da vas zamolim da u svojim komentarima izbjegavate bilo kakva etiketiranja i da bilo koga stigmatizirate. Sve nas u tim balkanskim ratovima ponijelo je nešto iracionalno, jer da je bilo racija, rata sa svim njegovim poslijedicama ne bi ni bilo. Mogli smo se svi u miru osamostaliti i krenuti svako svojim putem (kao Češka i Slovačka), ali nam vruća slavenska krv, a i interesi rukvodioca koji su nama upravljali, to nije dozvoljavala. Naravno u svim tim događanjima najviše su stradavali oni koji su… Pročitaj više »

Komunista
Gost
Komunista

Slažem se druže. Ali dok ne pogledamo istinu u oči, nema ovdje mira.
Ja se sramim svih onih koji su počinili zločine “u moje ime” i stava sam da mora odgovarati da mi je otac moj.
A ne veličanje zločinaca na svakoj utakmici, na svakom zidu, ćošku ili drvetu.
I ismijavanje žrtvama (Smrt gospođe iz Srebrenice i ismijavanje iz skupštine Srbije po tom pitanju).

L. R.
Admin

Poštovani Komunista,

Čim ste došli na ovaj portal počeli ste unositi razdor. Dogovorili smo se po pokretanju portala Logično da neće biti “tko je koga ubio na našim prostorima”. To ostavljamo povjesničarima, sudovima i drugim zaduženim institucijama. Vjerojatno ste mlada osoba i niste osjetili rat.

Portal Logično nije mjesto prepucavanja, nego mjesto prepoznavanja uzroka ratova na našim prostorima. Ne samo ovog zadnjeg, nego svih – od Rima do danas. Cilj je izbjeći buduće sukobe koji se stvaraju samo radi interesa stranog faktora.

Čitatelji portala Logično traže veze i zajedničke interese, a ne sukobe.

Hvala unaprijed na razumijevanju.

Komunista
Gost
Komunista

Izvinajavam se, moja je greška što sam spomenuo ovdašnja dešavanja, bio sam pod emocijama jer se ne slažem s autorom ovog članka.
Od mene se više neće ponoviti.
Ali opet ću reći, Babić je pristran i pretjeruje. Hoće li po njemu i nacistička Njemačka ispasti dobrica samo zato što su se amerikanci borili protiv nje.
I da, osjetio sam rat i to vrlo dobro, nažalost. Ne ponovilo se nikad više.
Pozdrav.

L. R.
Admin

Poštovani Komunista,

Sve je u redu.

Postoje dvije vrste ljudi: dobri i loši. Nama nije bitna ideologija, nacionalnost, vjeroispovijest, uvjerenja, seksualna orijentacija, boja kože… Bitna nam je iskrenost i dobra namjera. Želimo svima red, rad i mir.

Kolegu Babića možete kritizirati. Tu smo svi da idemo naprijed. Svaka dobronamjerna i konstruktivna kritika je dobrodošla.

Ugodno čitanje.

Neko ime
Gost
Neko ime

Prijatelji Mianmara

davor
Gost
davor

Ako još netko vjeruje da postoji nešto što se zove međunarodna zajednica vrijeme je da popije crvenu pilulu i izađe iz Matrixa.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

kima, sadama, venezuelu i burmu se ne moze braniti.
adama i evu, ravnu zemlju, holivud “na” mjesecu, neorgansku naftu i globalno zahladjenje se ne moze braniti.
biramo istinu a ne navijanje.

Kile
Gost
Kile

Svaka čast Mianmaru što nije postao nova Libija, Irak ili Sirija, a na tome se žestoko radilo, na vrijeme su skužili klopku uz pomoć Kine i Vijetnama koji ih podržavaju, normalno ništa od 27 zapaljenih policijskih stanica i vojarni i ubijanju policajaca, e bagro niste uspjeli

Zoka
Gost
Zoka

Vi izgleda niste gledali videa izivljavanja Mijanmarske vojske nad civilima. Sjecu ruku i nogu te odrubljivanja glave! Pa ih onda spaljivali! Nije bitna brojka koliko je naroda pobijeno nego NAMJERA da se neka etnicka grupa u ovom slucaju Rohinje istrijebe i to je ono sto predstavlja genocid. i Protjerivanje 500 000 istih je genocid! Znaci i kad ga protjeras istrijebio si ga sa tog nekog podrucja! Sve nekakvi analiticri osnovne pojmove ne znaju! Ratko Mladic nije pobio cijelu Srebrenicu nego 8300 civila ali je imao namjeru da ih istrijebi – pa je zato na hiljade i protjerano sto je karakteristika… Pročitaj više »

Komunista
Gost
Komunista

Šta ćeš njima govoriti. Oni su ti koji ne priznaju ni Markale, ni Tuzlansku Kapiju, ni Prijedor, ni Srebrenicu! Očito je kakav je ovo portal.
Krivi su amerikanci za rat u Jugoslaviji, da jesu! Ali jeste li zbog toga morali poklati sve ono što ste dohvatili??? Sve spaliti, džamije i groblja muslimanska poravnati??
I to sad pljujete i ismijavate, zataškavate i sprdajte se sa žrtvama.
Tako se sprdajte i sa stradanjem Rohinja!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Tko se sprda, gdje je istina samo jedno zvono, kako vele. Da bi nešto znao , čuj oba zvona i s ljevog brda i s desnog. Ovdje imamo samo što kaže Reuters i to je to.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

…… Markale, ni Tuzlansku Kapiju, ni Prijedor, ni Srebrenicu! Ja ću ti dodati što si zaboravio – Ahmiće i Brčko. Ali si ti “druže nacional-komunista” malo preskočio Bratunac i Škabrnju, Vukovar, i Kravice, Mrkonjić Grad i Križančevo selo, pa cijelo Sarajevo što se “kjafira tiče”. Sramotno. S tvoje strane. Ovdje nije pitanje je li se nešto dogodilo , zato što jeste, ali nema istine osim istine Reutersa. Da ne ulazim, u ’90-te, jer si ti to napravio, da te podsjetim , povod za bombardiranje SRJ ’99. je bio Račak. Danas svi znamo da je to bila “messinscene”, igrokaz, priredba koja… Pročitaj više »

Komunista
Gost
Komunista

Ja samo znam da u Lukavcu, Puračiću, Tuzli, Gradačcu, Gračanici, Srnicama.. pravoslavne crkve su ostale netaknute čitav rat. Navedi mi i jednu džamiju koja nije srušena u BiH, a da su u tom mjestu bili srbi odnosno VRS ili današnja RS.
Zločina je bilo i na ovoj strani, navešću Kazane i ja to priznajem!
Ali ismijavati se sa žrtvama i negiranje zločina je krajnje neljudski.

Siniša
Gost
Siniša

Kliko naroda ide u te crkve,koliko se sada crkvi pljacka…
Koliko je dzamja napravljeno i koliko naroda ide u njih slobodno,koliko se dzamija sada pljacka?

Ivo
Gost
Ivo

Neinteligentan si da je strašno, @zoka. Osnovna značajka genocida je namjera potpunog uništenja jedne grupe kao takve. Nikakva preseljenja i slično,to već spada u tzv. etnička čišćenja. Po tvojoj uvrnutoj logici, Franjo je 95 izvršio genocid,međutim nije, već samo etničko čišćenje.

Prema tome, ne lupetaj i nauči osnovne pojmove, prije nego se počneš igrati analitičara.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ma zna on klinac moj. Onda u svakom sukobu ima elemenata genocida. Čak je i onaj Jordanac rekao da ovdje treba paziti da se iz pojma etničkog čišćenja ne prijeđe u “genocid”

Siniša
Gost
Siniša

Pogibe li i jedan vojnik u Srebrenici?

Komunista
Gost
Komunista

Niste realni ni malo. Pro ruski ste nastrojeni ali to vam ne zamijeram, i sam sam takav. Ali, zar je zaista sve istina što ruski mediji objave, iranski ili sirijski a sve je laž što objave zapadni mediji??? Hajde molim vas. U Mijanmaru se desilo etničko čišćenje, protjerane su desetine i stotine hiljada ljudi! To su ljudi koji nemaju nikakva prava u toj zemlji, nemaju državljanstvo, nemaju ništa! Jesu li možda i Rohinje u Siriji s bradatim ekstremistima? Jeste li čuli ikada da je taj narod nasilan??? Sve me više podsjećate na neki čisto srpski portal koji pljuje sve ono… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Točno, bilo je etničko čišćenje, a ne genocid. A zašto nemaju prava , državljanstvo itd itd itd, pitaj London, Gore sam već napisao , ne da mi se umarati. Tko ih je potjerao iz Bangladeša i kao stoku naselio u Burmu? Kasnije, kad su britanci otišli, naravno da su ovi u Burmi rekli, tko ste vi? Imate svoju zemlju i tako je sve počelo.

drvobradi
Gost
drvobradi

druze. nista nije crno ni bijelo, sareno jest
kako laki napisa, briti su taj narod potjerali iz bangladesa sa zemlje na kojoj su zivjeli
onda su se burmanci pobunili i jebes ga, da su tako srbi se pobunili, danas nebi ostali bez kosova
narod nije kriv, al tako kako svugdje jest, s njim se loptaju ko na nekom igralistu
niko ne spori da zlocina u burmi nema ili ima, al ja kad cujem rjec genocid, ljudska prava i sloboda govora, odmah se vatam za pistolj
razmisli zasto sam dobio takvu alergiju na to
a kad cujem za medjunarodnu zajednicu i slobodne medije dobijem proljev

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Nemamo poslije ovih piz* darija koje si naškrabao ni mi poštovanja prema tebi ” komunjaro” ili kako je l@Laki napisao nacional- komunsto i svojski se potrudio da ti približno objasni stvari ali nije mu uspjelo ,sa opranim mozgom to ne ide.Ti si bio pod granatama,i ja sam,pa ne ritam po ljudima.Sram te bilo Evo ja sam se našao u pozdravu Pomoz Bog ,jesam ,mogu se naći i u Hvaljen Isus ili Selam Alejkum .Možeš li ti pomračeni umu??Idi ,neka te đavo nosi ..niko neće plakati ,vjeruj mi.Evo ,jest srpski portal??i šta sad?Reži ,kmeči ,plači ,škripi zubima ,polupaj tastaturu sebi od… Pročitaj više »

Komunista
Gost
Komunista

Znam i zašto si se našao u pozdravu ?
Pizdarija je što sam napisao da djeca u ratu zaista ginu?
Nije mi uopšte stalo do toga šta ti misliš o meni. Ne zanimaš me ni 2%. A tvoj način na koji si odgovorio na moj post dovoljno govori o tebi, jer vrijeđaš me samo zato što imam drugačije mišljenje od tebe.

huz
Gost
huz

Evo po cemu je je ovo vase rezoniranje bolje od ong sto nasiroko tupe mass mediji.Po svemu sudeci ni vi niste nista bolji po tom pitanju. Ako je zapad prokazao nekog, ne znaci automatski da se to nije dogodilo. Genocid i zlocini su se sigurno pocinjeni, ali izgleda da nikom nije stalo do istine, vec se sve svodi na politicka prepucavanja i partikularne interese.

Siniša
Gost
Siniša

Ne sporno zlocin i genocid se desio,to prvo treba imati na umu;sporno je ko se sve smatra “medjunarodnom zajednicom” i kakva sebi prava u ime svih prisvaja,nkada je to bilo moguce ali danas je to prevazidjeno. Ocigledno je da su te Muslimane posavjtovali da djeluju i sada zbog toga trpe zlocin nad sobom samo ocigledno Mijanmar nije banana drzava pa ne mogu sprovesti jos jednog “milosrdnog andjela”. Medjunarodna zajednica nije Zapadni lobi,nije ni Istocni lobi koji na podmukao nacin ostvaruje svoje interese.
Elem…svaka cast novinarima,treba pritisnuti Mijanmar da ih se odlobodi.

huz
Gost
huz

@Siniša Ocito da o ovoj temi nemas ni minimum saznanja, ustolaom kao ni autor clanka. https://www.advance.hr/vijesti/skriveni-genocid-radikalnih-budista-i-vojske-se-nastavlja-un-upozorava-kako-svijet-ne-shvaca-magnitudu-progona-rohingya-muslimana-u-mijanmaru/ Dakle protjerivanje toga naroda, kojem vlasti u mijanmaru ne priznaju ni postojanje, nije od juce vec traje decenijama, samo je sad dozivjelo vrhunac. Zapad je imao saznanja, ali je presutno odobravao i skretao pogled kako se ne bi zamjerio vlasti zbog politckih razloga. Ako neko stavi navodnike pod genocid onda je to za njega sporana definicija. To da zapad sebi daje za pravo da odreduje globalna pravila igre niko ne spori, ali to nije tema clanka. Isto tako ocoto da si potpao pod uticaj… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Huz ja ne znam sta ti nadje sporno kod mene!??
Dakle…ne sporim zlocine ili genocid,ne sporim progon,dao sam podrsku novinarima za njihov posao……rekao am “savjetovali su ih” citaj HUŠKALI su ih ne da su oni nesto iniciralo ali genralan mi je stav da su ovo sa Zapada i inicirali;dakle,opet neko ispao budala pa nastrada za tudje interese.

huz
Gost
huz

@Siniša Ko je koga savjetovao….. to govoris argumentirano ili jednostavno sablonski zakljucujes. To je klasican primjer geonicida i istrebljenja, ti ljudi nemaju nikakva prava, sustavno ugnjetavani, cak ni drzavljastvo im nije dozvoljeno. Tu prste zapad nije imao pogotovo jer tamo nema takvog interesa. https://www.vecernji.hr/premium/rohindze-progonjeni-narod-bez-domovine-drzavljanstva-i-gradanskih-prava-1009470

Siniša
Gost
Siniša

Da…gneralno zapad ima krvave ruke u sve i jednoj radikalizaciji Islama,u sve i jednom ispaljenm metku od strane radikalnih islamista. Navedi mi i kedan rat u kojemu nisu bile upetljane zapadne sluzbe ali u negativnom konteksu…..nadji mi i jedan jedini sukob ili genocid..i taj u Ruandi je bio u reziji zapadnih obavjestajnih sluzbi..

Probudi se
Gost
Probudi se

ja sam do takvih vijesti jako skeptična pogotovo ako se umiješava un koji je pod rochildovom protekcijom. dakle sve te velike svjetske tvorevine su stvorene, da bi se okupiralo i opljačkalo druge države pod nekakvim sloganom demokracije. https://www.youtube.com/watch?v=xMuUEd6w54E Šta misliš zašto eu vodi pijanac koji se u vlastitoj državi bavio utajom poreza velikim korporacijama i zašto je upravo on došao na tu funkciju?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nisu “muslimani” uzrok sukoba, nego su ovog pita selafijske skupine ARSA, nekada Harakah al-Yaqin, pokrenule napad na lokalnu vojsku i policiju, potpuno nepotrebno i bez mogućnosti da pobijede, samo da izazovu kaos. Advance se*e i govori o vrhu ledenog brijega. Naslov i onda piše: “Više od 1 000 Rohingya muslimana ubijeno je u novom progonu mijanmarske vojske. Informaciju su u razgovoru za Reuters potvrdila dvojica UN-ovih dužnosnika”. Zapad nije “imao saznanja”, nego su britanske kolonijalne vlasti s plodne zemlje u Bangladešu pokupili muslimane i šutnuli ih u tadašnju Burmu i uzeli im zemlju. Od tada oni u Burmi/Mijanmaru žive kao… Pročitaj više »

huz
Gost
huz

@Laki Topalović Masakri su se dogadali punu godinu dana prije tog famoznog napada kojeg zapani mediji zele podvaliti pod djelovanje islamskih radikala, ako se i napad dogodio bio je pokusaj odbrane od divljaka. Sigurno da to nije razlog sukoba, jer genocid je bio u punom jeku. Radi se o kljasicnom masakru zena i djece.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

A kakvo bi ti rezoniranje htio? Valjda da povjerujemo svakoj šuši koja dođe bez ikakvog dokaza ili ičeg drugog tvrditi “genocid i zločini su sigurno počinjeni”? Postoji nešto što se zove kredibilitet prenositelja informacije, a to “međunarodna zajednica” nema isto kao što nemaš ni ti.

Siniša
Gost
Siniša

Bravo Har…ova “medjunarodna zajednica” nije kredibilna,isto kao sto kazu da je medjunarodna zajednica protiv Rusij a od 7 milijardi jsva da nakupe 1,5 milijardi.

Moreno
Gost
Moreno

huz Prdiš bez veze o posljedicama, bez osvrta na uzroke. Zna se ko već stoljećima pokreće terorizam muslimana svih nacija koji rezultira pokoljem.
Rohingye se nisu snašle kad su njihovi sunarodnjaci počeli ubijat mianmarske vojnike, da su bili pametni bili bi ih sprijrčili ili se odma odselili.
Mianmarskoj državi nije preostalo ništa drugo nego riješit problem na jedini mogući način. U protivnom Mianmar ka država bi nesta u kaosu sa trocifreno većim brojem žrtava na svim stranama.
Da su Rohingyski teroristi opstali doša bi im i ISIL u pomoć. Tako to ide.

Chosmos
Gost
Chosmos

Blago tebe kad si glup, možeš prespavati i 3 svj. rat

Chosmos
Gost
Chosmos

Dobra poenta. Isto što rade zapadni mass mediji to rade i ovu proruski, ne znam ni kako bi ih nazvao. Nema one snage i širine da se geoploitika sagleda iz objektivne perspektive saosjećanja za cijeli ljudski rod i njegovo stanje, već ako nisi tog mišljenja onda si sigurno neprijatelj ili trol. Al za to ti treba ljudskost moj autoru. Ili autor smatra da smo mi svi ovce

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Sukob u Mijanmaru je skolski primjer rada SAD-ovske vanjske politike. U Mijanmaru su napadnuti interesi Kine, a mijanmarsko vodstvo nije doraslo situaciji. Ubaceni su muslimanski radikal u populaciju manjinskog naroda sa zadatkom da posiju kaos. Vojska i policija nisu uspjele spriječiti djelovanje ekstremiste i opleli su po citavom narodu. Mijanmar se nalazi djelomično na kineskom putu svile.

Chosmos
Gost
Chosmos

Eto novinarska gromado, uspio si podmuklo da predstaviš stradanje Rohinja kao još jednu teoriju zavjere, i tako uvijek. Na stranu što je anglosaksonski establisment zaista mutna voda ali i u tim zemljama zapada ima masa pravih ljudi i organizacija koje se istinski bore za pravdu. Takav stav radikalno crno-bijelo neopisivo podsjeća na vehabijsku ideologiju ili nekakvo režmsko novinarstvo. Mnogi novinari daju živote da dostave svijetu istinu, dok pojedini tako palamude po portalu iz udobnih fotelja i izmišljaju toplu vodu. Tvoj je problem ake ne znaš prepoznati propagandu od stvarnog novinarstva

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac

ok. ako je istina to što pišeš zašto je podmukli novinar napisao ovo:
“Bez obzira jesu li zapadne optužbe ispravne ili pogrešne, zašto se čitateljima nude glasovi novinara koji nisu iz Mianmara?”

Riddick
Gost
Riddick

Sto nam ti ne prezentujes istinu sa svojim znajem nego drugog osporavas , opisi sta se desilo iz tvog ugla…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik