Na skupu za muslimane Mianmara u Moskvi bili islamisti Hizb-ut-Tahrira

mjanmar
3 komentara

Jučer je u Moskvi održan prosvjed ispred veleposlanstva Mianmara zbog vojne kampanje vojske u toj zemlji protiv islamističkih militanata. Unatoč priopćenju vlasti Mianmara da se kampanja ne vodi protiv muslimana u zemlji, civilno stanovništvo je najveća žrtva sukoba koji su 25. kolovoza počeli napadom islamista na 30 policijskih punktova i vojarnu u saveznoj državi Arakan u kojoj muslimani čine većinu stanovništva.

Iako prosvjed nije dogovoren s gradskim vlastima, moskovska policija ga je dopustila, osigurala je zgradu veleposlanstva Mianmara i nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Prosvjednici nisu sa sobom nosili nikakve transparente, osim što su s vremena na vrijeme uzvikivali slogane, ali i uzvike ”Allahu Akbar”. Skup je općenito protekao mirno. Na području veleposlanstva je bilo barem 20 policijskih kola i jedna oklopno vozilo. Nekoliko desetaka policajaca i specijalne postrojbe su pod punom zaštitnom opremom ograničavali pristup veleposlanstvu.

No, kasnije se saznalo da su na prosvjedu bili pripadnici prozapadne islamističke nevladine organizacije Hizb-ut-Tahrir, zabranjene u Rusiji.

Voditelj Instituta za orijentalne i afričke poslove i politički analitičar Said Gafurov smatra da neovlašteni skup u Moskvi ima izravne veze s međunarodnom islamističkom organizacijom Hizb-ut-Tahrir, čije je sjedište dugo godina bilo u Londonu. Skupina je dio radikalnog islama i djeluje pod pokroviteljstvom Zapada.

Hizb-ut-Tahrir je organizirao oružani ustanak u Uzbekistanu, koji je oštro suzbijen. Nakon toga je iz Uzbekistana u Rusiju ušao veliki val izbjeglica, među kojima je bio veliki broj aktivista, nižih zapovjednika i propovjednika Hizb-ut-Tahrira, dok je vodstvo organizacije utočište našlo u Londonu.

Iako organizacija nije objavila ”džihad” Rusiji, djelovanje Hizb-ut-Tahrira među ruskim muslimanima unosi pomutnju.

VODEO: Prosvjedi ispred ambasade Myanmara u Moskvi

Problem u Mianmaru je nastao zbog nezadovoljstva Zapada režimom u zemlji, koji se sve više približava Kini. Na drugoj strani se niži zapovjednici i aktivisti  Hizb-ut-Tahrira koriste za organizaciju prosvjeda u Rusiji.

”Naravno, njima su se pridružile i ostale prozapadne snage u Rusiji, koje iskreno vjeruju da je sve što dolazi iz Washingtona i Bruxellesa dobro”, rekao je Gafurov.

Što se tiče situacije u Mianmaru, prema mišljenju Gafurova se vodstvo zemlje ne nosi dobro sa situacijom i n napade naoružanih militanata provodi represiju i nad civilnim muslimanskim stanovništvom. To nije dobro, bez obzira tko je počeo napad. U takvoj situaciji je potrebno očuvati maksimalnu suzdržanost.

”Tamo nema predstavnika muslimanske manjine, nego samo savez naoružanih militanata”, rekao je stručnjak.

S druge strane, akcije vojske Mianmara protiv muslimanskih civila prisiljava ljude s utjecajem u islamskom svijetu da reagiraju, što potvrđuje činjenica da iznimka nije bio ni lider Čečenije, Ramzan Kadirov.

Nedvojbeno odan Putinu, Kadirov procjenjuje da se vodstvo Mianmara ne može nositi s problemom i da moraju intervenirati mirovne snage Ujedinjenih naroda. Kadirov je rekao da će se konzultirati s Ministarstvom vanjskih poslova, Kinom i drugima da pozovu vlasti Mianmara da budu suzdržanije prema muslimanima u saveznoj državi Arakan.

”Tražiti da UN da pomogne vladi Mianmara je prikladno. Budisti su jači i mogu uzrokovati više štete muslimanima, nego muslimanski militanti budističkom stanovništvu i vlastima. To je pitanje ravnoteže snaga”, rekao je Said Gafurov.

Mirovna misija će teško ući u zemlju, jer će se teško postići konsenzus u Vijeću sigurnosti. No, organiziranje ili poticanje na prosvjede u Moskvi od strane prozapadne islamističke organizacije Hizb-ut-Tahrir može stvoriti ozbiljne probleme Rusiji. Ako se pitanje slanja mirovnih snaga otvori u Vijeću sigurnosti, Rusija će glasajući ”za” glasati suprotno željama Kine. Ako glasa ”protiv”, Kina će biti zadovoljna, ali će ogorčen biti Ramzan Kadirov. Dakle, više od ”spontanih prosvjeda” sve izgleda kao vrlo dobro isplanirana akcija.

Kako će se stvari razvijati, vidjet će se u narednih nekoliko dana, jer je, obzirom na nadmoć vojske Mianmara, moguće da militanti obustave napade.

U međuvremenu se u Rusiji vjerojatno provodi identifikacija pripadnika organizacije Hizb-ut-Tahrir, njihova uloga u organiziraju prosvjeda i je li on zaista bio ”spontan” i organiziran s ciljem unošenja razdora u ruskom društvu ili u bilateralnim odnosima između Kine i Rusije, ovisno o razvoju situacije.

U Mianmaru eskalirao sukob između vojske i muslimanskih militanata

ArakanBurmaHizb-ut-Tahririslamistički militantiIslamska državaMianmarRamzan KadirovSaid Gafurov
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

Nevjerovatno je, koliko se u posljednje vrijeme koriste islamističke frakcije kao alat za postizanje političkih ciljeva i tamo gdje ima jako malo muslimanskog stanovništva. Ako se uzme u obzir približavanje Mijanmara Kini, onda mislim da nam je svima jasno, čemu sve ovo.
Pripadnici Rohingya stanovništva nemaju pravo na obrazovanje, čime se stvara prodno tlo za nastanak većeg broja pripadnika raznih islamističkih frakcija. Da ne govorim da će sveopće nasilje doprinijeti porastu tog broja.
U pozadini se sprovode određene aktivnosti radi zadovoljenja nekog političkog cilja X, a u stvarnosti se šalje slika koja potvrđuje tezu o “sukobu civilizacija”.

bbbb
6 godine prije

Rusi šišajte ove što vam se prešetavaju po Moskvi…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI