Sirijska vojska u nekoliko sati oslobodila Kafr Nabudu (FOTO/VIDEO)

28 komentara

Sirijska vojska je jučer ponovno preuzela nadzor nad gradom Kafr Nabuda u sjevernoj Hami, kojeg je 23. svibnja napustila nakon krvavih borbi s teroristima koalicije Hayat Tahrir Al-Sham i skupine Jaish Al-Izza.

Vojnici sirijske vojske su u nedjelju proveli uspješnu operaciju oslobađanja grada Kafr Nabude na sjeveru pokrajine Hama, koja je uslijedila nakon nekoliko dana žestokih i topničkih udara sirijskih snaga i ruskog zrakoplovstva.
Kako je izvijestila državna agencija SANA, vladine snage u potpunosti kontroliraju ovu važnu ispostavu, 15 kilometara udaljenu od strateške autoceste Hama-Aleppo.
Ostaci poraženih terorističkih skupina se povlače se istočno prema selu Al-Habit. Sirijski vojnici i provladine milicije tuku po njima s uzvisine Tell Saher.

Kafr Nabudi Sirija
FOTO – Sirijska vojska u Kafr Nabudi

Izvori s terena navode kako teroristi nisu pružali tvrdoglav otpor, iako su uložili velike napore da zauzmu grad. Podsjetimo da je čak i prema oporbenim izvorima skupina od 500 do 800 militanata, koja je grad napala bombašima samoubojicama i desecima jedinica vojne opreme imala gubitke od preko 200 boraca, pet tenkova, nekoliko borbenih oklopnih vozila i više od 20 kamioneta s teškim strojnicama. Prema ruskom ministarstvu obrane su u borbama za Kafr Nabudu teroristi izgubili više od 350 boraca.
Vojni izvor je za novine Muraselon izjavio “kako je grad oslobođen u iznenađujućoj vojnoj operaciji koja je pokrenuta ujutro 26. svibnja”. Napadu na zemlji je prethodila velika zračna kampanja koja je uništavala militante i njihova uporišta  u gradu, kao i njihove rute opskrbe.
Gubitak Kafr Nabude predstavlja veliki udarac Hayat Tahrir Al-Shamu i njegovim saveznicima koji su od tamo planirali pokrenuti svoju operaciju u sjevernoj Hami i nastaviti s pokušajima vraćanja grada Qala’at Al-Muqida.

situacjiona mapa Sirija, Kafr Nabuda 26.05.2019
FOTO – Oslobođeno područje Kafr Nabude

Prema sirijskoj državnoj televiziji, kao odgovor na kršenje prekida vatre u sjevernoj zoni deeskalacije je artiljerija sirijske vojske otvorila u nedjelju vatru na baze terorista u Khan Shaykunu i Maarat Numanu na jugu pokrajine Idlib. Udari se također provode na uporištima ilegalnih oružanih skupina u Al-Lataminahu i Kaf Ziti.
VIDEO – Vladine snage u Kafr Nabudi

Čelnici Hayat Tahrir Al-Shama i skupine Jaish Al-Izza su se jučer sastali kako bi razgovarali o vojnoj koordinaciji tijekom ofenzive sirijske vojske u pokrajini Idlib.
Naime, vladine snage su poslale velika pojačanja južno od Aleppa, blizini uzvisine Tel Eis i oko grada Hadera, gdje se prema sirijskim provladinim izvorima priprema početak operacija na ovom području takozvanog “Velikog Idliba”.
Istovremeno vladine snage pokušavaju zauzeti grad Kabani na sjeveroistoku provincije Latakija. Pokušaji terorista da tamo prebace pojačanja su kao i ranije bili neuspješni.
Prema provladinim izvorima i snimkama ruskih reportera kanala Anna News, nedavno su na crtu bojišnice u sjevernoj Latakiji raspoređene dodatne jedinice ruskih vojnih savjetnika. Razmješteni su na području južno od grada Kabani gdje bi sirijskoj vojsci, nakon niza neuspjelih napada na položaje terorista u tom području, trebali pomoći u operacijama oslobađanja grada i njegove okolice.
Prije nekoliko dana je reporter istog kanala, Oleg Blohin, uspio snimiti ruske vojne savjetnike u ravnici Al-Ghaab, a video je objavljen jučer. Kao što se može primijetiti, uradak je napravljen u dogovoru s vojnicima i vjerojatno uz dozvolu zapovjednika, ali pod uvjetom da im se ne otkriju lica i točno mjesto rasporeda.
VIDEO – Ruski savjetnici navodno u ravnici Al-Ghaab

Za kraj je važno napomenuti da je proteklih dana bilo nagađanja, čak i u ruskim medijima, da je Ankara teroriste u Hami i Idlibu izdala u zamjenu za Tel Rifaat u sjevernom Aleppu, što se pokazalo pogrešnim. Jučer je potvrđeno da su ruske i sirijske snage u području Tel Rifaata podigle tri nova vojna promatračka mjesta, što je znak proturskim militantima da se drže dalje od ove kurdske enklave u sjevernom Aleppu u koju se sklonilo mnogo izbjeglica iz susjednog Afrina kojeg su ranije zauzele turske snage i lokalne proturske milicije.

Kafr Nabudi Sirija
FOTO – Sirijska vojska u Kafr Nabudi
ISILIslamska državakafr nabudaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Meni ovaj položaj liči na planine Latakije, gdje su Rusi, a ne na ravnicu Gab

Tak
4 godine prije

hrpa otpadnog građevinskog materijala koji se nekoć zvao Kafr Nabuda

Laki Topalović
4 godine prije

Dobro . Što su ovi u vojnom taktičkom ili strateškom smislu htjeli postići? Izgubili su jurišne snage i tehniku i šta sad. Kad su ih spržili u Nabudi, a ima snimki gdje je “gadno” gledati, povukli su se za tri sata u prvom napadu SAA. Bez nekog otpora. SOHR kaže oko250 poginulih terorista. Ahrar Al-Sham i Nacionalni oslobodilački front su “pobunjenici”, tako da njih nisu računali, a bili su tamo Brojka oko 350 je , dakle , realna. Akcija : Ajmo umret, dosta nam je svega.

Gordon Freeman
4 godine prije

Tel Saker nije pod nadzorom SAA, kako je pogrešno naveo autor teksta. Sa spomenute uzvisine se nadzire istočni dio grada i mora se i on oslobodit.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Ako SAA krene iz Hadera ili dole južnije iz Abu Duhura onda je glavni cilj tog klina bio Saraqib, raskrsnica svih važnih puteva u Idlibu. Oslobađanjem tog mjesta SAA dolazi 20tak km do Idliba. To saznanje da im neprijatelj dolazi iza leđa i odsijeca komunikacije sa centrom bio bi pravi udarac za džihatlije u K. Sejkunu, Marat al Numanu i ovima dole u Hami. Još da se konačno spuste iz Salme, Kabanija u ravnicu Al Gab onda je izgledao komadanje same pokrajine na dva ili više kotlova. Ovo mi je nekako najizgledniji scenario. Ovo oko Kafr Nabude po meni je namjerno stvaranje halabuka, skretanje pažnje a ujedno i klopka za ovu gamad. Pravi vatromet bi mogao biti sjevernije.

Riddick
4 godine prije

Nedavna poruka generala Suheila Al Hasana vojnicima: Prijatelji oficiri heroji, moja braćo hrabri borci braćo i sinovi samo u vašoj koheziji se vidi jedinstvo otadžbine,vi moja braćo pred vama se poklonila pustinja i pala ničice pred vašom moći vi ste heroji zato što ste se povinovali, vi ste postali najbolji zato što ste se povinovali i želeli to čemu ste stremili, vi ste razbili idole neverja i uništili satanu vi ste kraljevi na polju boja i vitezovi vere, vi nanosite udar po tvrdjavama nevernika da bi nestali, vaše duše traže borbu za veru. Prijatelji oficiri heroji, moja braćo hrabri borci vi ste reka koja sklanja sve na svome putu, danas se obraćam vašoj hrabrosti i govorim vam, naši mučenici traže vaše dejstvo, danas je na vas položena nada cele nacije, buduća pokolenja će govoriti o vašoj slavi zato što ste vi odabrani od strane naše otadžbine, vi ste nada planina… Čitaj više »

Kaj ti
4 godine prije

Cakam komentar burta, da potvrdi ove informacije. A moze i onaj drugi islamista.

krezubi glasac
4 godine prije

Znaci Trumpovi dobili po ledjima …

burt
4 godine prije

borbe se vode na prilazima tome gradu i islamisti i pobunjenici ih zasipaju artiljerijom sa okolnih vrhova, SAA su izgubili vrijeme i u Hami i u Latakiji a Tigrovi su imali velike gubitke a nisu puno napredovali, vodi se teški pozicioni rat, islamisti su bolje naoružani i opremljeni nego prije, nema zelenih autobusa i reintegracije, nema Iranaca, Iračana, Libanonaca, Afganistanaca koji bi sad dobro došli jer SAA oslabljene divizije nemaju snage da pokrenu cijelu frontu i zauzemu zapadni dio Hame i Latakiju s druge strane imaju 50000 pobunjenika i islamista

Max
4 godine prije

Kao što sam rekao . gdje su sad oni koj su tvrdili da Sirijska vojska bježi?

alfa33
4 godine prije

Može biti sve teže a i sporije osloboditi ostatak sirije,nema više autobusa za povlačenje,i ovisi koliko budu još dobivali zaliha od turaka,a ove povremene izlete izraelske avijacije ne mogu značajno promjeniti situaciju na bojištu,tako da za sada ide sve po planu(manje više)i ovisi o političkim odlukama što će se dalje i kako događati. Mi možemo i dalje predviđati, pogađati i raspravljati što,tko i kako,ali najbolje znaju oni u foteljama kojim smjerom i dokle će ići.

jozo
4 godine prije

idemo dalje

Tomaz
4 godine prije

Hg

Muka ježeva
4 godine prije

Napred Komandant Mark, napred vukovi s Ontarija.

Muka ježeva
4 godine prije

Napred komandant Mark, napred vukovi s ontaria

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI