SAD žele "demokratsku Siriju" i zato su bombardirale tri sirijska tankera

Napadi na izraelsku vojsku
99 komentara

Često se neki od komentatora žale kako uglavnom kritiziramo politiku Washingtona, a hvalimo postignuća Kine, Rusije, Irana, Sirije, Kube, Venezuele i brojnih drugih zemalja koje trpe agresiju, sankcije, embarga i razne oblike pokušaja uništenja njihove državnosti.

Točno, američka uprava, Kongres, Pentagon, CIA, svi njihovi prirepci i vazali su banda međunarodnih kriminalaca koja ne zaslužuje živjeti, kao ni oni koji, izravni i neizravno, na primjer, propagandom u medijima, podržavaju takvu politiku. Razloga za ovakvo radikalno razmišljanje ima mnogo, ali da se ne vraćamo u povijest i ratove u Koreji i Vijetnamu, podršku fašističkim huntama u Latinskoj Americi i barbarskim režimima na Arapskom poluotoku, uzmimo najnoviji primjer iz Sirije.
Kao što znamo, ova arapska zemlja polako kao pobjednik izlazi iz nametnutog rata u kojem je izgubila stotine tisuća svojih stanovnika, pretrpjela je neviđena razaranja i vidjela najokrutnije zločine. No, zemlja se nekako oporavlja, stambene četvrti i ceste se asfaltiraju, ekonomija obnavlja, a poljoprivreda pokušava prehraniti stanovništvo na slobodnim područjima, ali ne samo. Assadova vlada šalje potrebnu pomoć i na sjever, kao i inženjere koji znaju kako pokrenuti hidroelektranu na Eufratu, koju nadziru Kurdi, kako bi struju i vodu imali stanovnicima obje obale rijeke. No, Eufrat služi i za trgovinu između kurdskih snaga i vlade u Damasku.
I što čini američka vojska koja je nepozvana došla u Siriju kako bi pod izgovorom borbe protiv terorizma  spriječila širenje iranskog utjecaja u arapskoj zemlji?
Kako iz četiri različita izvora saznaje portal Oil Price, zrakoplovi američke koalicije su zračnim udarima uništili tri naftna tankera u Siriji kojima su Kurdi prodavali naftu Damasku. Nije jasno čime je vlada tu naftu plaćala, jer Kurdima trebaju namirnice, struja, osnovne životne potrepštine, ali streljivo, ali je činjenica da su YPG snage i Assadova vlada trgovali naftom.
Udar su proveli zrakoplovi američke koalicije, koji su pogodili tri naftna tankera, a četiri osobe su poginule. Odjel za borbu protiv “Islamske države” Pentagona još nije dao izjavu o napadu, što ne treba čuditi, jer je isti odjel trebao bombardirati konvoje cisterni s naftom koje je prodavao ISIL, ali nikada nije uništen nijedan, sve dok ih nisu bombardirali Rusi.
Na području koje kontrolira vlada Bashara Al-Assada potrošnja nafte iznosi oko 136 000 barela dnevno. Međutim, dnevna proizvodnja u Siriji je trenutno samo 24 000 barela dnevno, što znači da Damask mora uvesti značajne količine sirove nafte s procijenjenim troškom od više od 2 milijarde dolara godišnje.
Napad zločinačke koalicije prevođenje Sjedinjenim Državama je uslijedio nakon jednako kriminalne politike licemjerne Europske unije prema Siriji, koja je prije samo nekoliko tjedana produžila svoje sankcije Damasku za još godinu dana.
VIDEO – Uništeni sirijski riječni tanker na Eufratu

Izgovor ne često “lucidnog” predsjednika Europske komisije, “plavuše” Federice Mogherini i čelnika EU je bio “kako je sirijski režim povećao represiju sirijskog naroda, dovodeći sirijsku krizu do točke ključanja”.
Kojeg “sirijskog naroda”? Nekoliko desetina tisuća islamističkih militanata i oko 100 do 200 000 članova njihovih obitelji koji pola Idliba drže i zatočeništvu ili ostatka zemlje gdje se ne bilježe nikakvi sukobi, niti masovna uhićenja i kršenja ljudskih prava, što je lako provjeriti na snimkama iz slobodnog Damaska, Hame, Homsa, Dara’e, Quneitre, Suwiede, Palmire, Deir Ez-Zora, Aleppa i stotine gradova i sela slobodne Sirije. Europska unija je zabrinuta za teroriste Al-Qaede i njihove ljudska prava?! Uzmite sve strane borce i odvedite ih u Bruxelles, potom ih udomite po zemljama “Prijatelja Sirije”. Assadu ostavite “njegove”, jer se pokazalo da bez inozemnih ideologa vrlo lako nađe zajednički jezik s lokalnim plemenskim vođama.
Sirija se trudi i bori kako preživjeti. Srećom, ima pomoć Irana koji je u svibnju nastavio isporuke nafte u sirijske rafinerije, prkoseći američkim sankcijama.  Novac?! Kao da je važno. Iran naftu šalje narodima Sirije, a ne da zaradi, iako milijun barela iranske nafte, koja je Siriji morskim putem isporučena 5. svibnja u terminalne u Baniyasu, nisu zanemariva količina. Osim toga, Damask naftu treba i za vojsku, koja mora odraditi posljednju veliku operaciju čišćenja Idliba.
Sirija i iranske milicije trenutno grade granični prijelaz Abu Kamal – Al-Qaim, koji bi trebao služiti kao kopneni koridor  za iransku naftu, druge robe i oružje, što se vidi na satelitskim snimkama koje otkrivaju da je gradnja u tijeku.
U Siriji su arapski stanovnici naftom bogatog područja Deir Ez-Zor u travnju započeli prosvjede protiv kurdskih snaga koje podupiru SAD i koje kontroliraju regiju istočno od Eufrata. Prosvjedi su narušili naftne tokove s obližnjih polja, od kojih je većinu kontroliraju kurdske milicije koje podupire Pentagon.
Sada se Sirija suočava s mogućim nestašicama struje i goriva, što se može iskoristiti za poticanje revolta u narodu.
Iran, koji je u Siriju uložio ne samo milijarde, već je dao živote tisuća svojih boraca kako bi zemlju spasio od terorizma, sada osjeća američki pritisak na oba fronta, jedan kod kuće gdje je izvoz nafte ograničen, ali ne i prekinut, a drugi u Siriji.
Dakle, američka koalicija za podršku terorizmu, umjesto da pomaže snagama koje se protiv tog terorizma bore, ona ih uništava i guši sankcijama i zračnim udarima uništava tankere koji naftu prebacuju s jedne obale Eufrata na drugu, odakle dalje teče naftovodima do rafinerija u Homsu i Baniyasu.
S druge strane, izvješća govore kako to nije nafta koju su Kurdi prodali Assadu, jer su i sami sudjelovali u napadu na jedan od tri uništena tankera.
Američka koalicija je navodno napala najmanje dva sirijska vladina broda koji su prevozili naftu preko rijeka Eufrat do vladine strane obale, a treći tanker su, prema izvješćima Deir Ez-Zora, napali američka koalicija i kurdske milicije s teškim mitraljezima ispred grada Al-Shuhayla.
Računi kurdskih snaga na društvenim mrežama su kasnije objavili fotografije koje prikazuju dim koji se diže iz jednog od brodova koji su bili meta vatre iz mitraljeza. Kurdski mediji, zajedno s nizom analitičara na Bliskom istoku, potvrdili su incident, koji je navodno drugi takav napad na vladine zalihe nafte za manje od mjesec dana.

Sirijski "umjereni pobunjenici" uoči napada na Kafr Nabudu
FOTO – Sirijski “umjereni pobunjenici” uoči napada na Kafr Nabudu

Podsjetimo da je Washington nametnuo potpuni embargo na naftu i gorivo Siriji, kojeg je nedavno zaobišao Iran i isporučio pošiljku koja je privremeno prekinula nestašice i s ulica uklonila velike redove na benzinskim pumpama.
Turski mediji navode kako su sva tri broda prevozila naftu koju su Kurdi prodali Assadu, tako da je situacija o porijeklu nafte prilično nejasna.
Poznato je da kurdske milicije kontroliraju najveće naftne i plinske polje u istočnoj Siriji, kao što je polje Al-Omar, ali nemaju kud izvoziti tu naftu, jer nema naftovoda koji idu Tursku i Irak. Jedini naftovodi, koji pri tom ne funkcioniraju, vode na jug zemlje, prema Homsu i Baniyasu.
Turski mediji tvrde kako se odavno sumnja da sirijske kurdske skupine tajno posluju s Assadovom vladom i prebacuju dogovorene količine nafte preko Eufrata.
Bez obzira na savezništvo Kurda s Amerikancima, SAD usred šire kampanje za ekonomsko izgladnjivanje Assadove vlade i daljnje sprječavanje jačanja njegove učinkovite vojske provode ovakve udare.
Međutim, WSJ je ranije izvijestio da je iranska nafta rutinski isporučivana Siriji tijekom većeg dijela rata, ali su sada “američke sankcije odrezale iranske isporuke nafte, uzimajući nezapamćeni danak na protok sirove nafte koji je ostao netaknut sve ove godine i pomogao je Assadu da preživi rata”.
Ironično, kada je ISIL 2014. i 2015. privremeno držao široka područja istočne Sirije, Damask i Moskva su iznosili dokaze kako SAD i Turska na tu trgovinu gledaju na drugi način, iako su znali da je ISIL svoju ekspanziju financirao prodajom ukradene sirijske nafte.
Bijeloj kući je i dalje jedan od prioriteta slabljenje Sirije, kao ključ za ostvarenje dugoročnog cilja smjene vlade u Teheranu. Isto tako, obzirom da ruski i sirijski borbeni zrakoplovi pojačavaju udare na položaje Al-Qaede u Idlibu, Damask i Moskva se suočavaju velikom osudom Washingtona i europskih “Prijatelja Sirije”, koji su toliko licemjerni ili glupi da ne vide snimke pobunjenika koje podržavaju, što vidi cijeli svijet.
You Tube / Oil Price

bashar al-assadISILIslamska državaKalifatWashingtonYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
99 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MajorJS1
4 godine prije

odmah u startu ne odobravam takvo radikalno prozivanje na smrt bez obzira sto americka politika cini po svijetu. ne od jednog portala koji bi uvijek trebao neutralnu stranu bez obzira. Vi ste ovdje da nam prenosite vijesti, a ne da nama govorite tko zasluzuje zivjeti a tko ne.

burt
4 godine prije

iako od kraja travnja traje velika zračna kampanja dosadašnji rezultati koje je SAA postigla u zauzimanju demilitarizirane zone su malo ili ništa, u Latakiji i Aleppu nisu zauzeli ništa a u Hami su imali prodor na jednom dijelu fronte 2 km, izgubili su dragocjeno vrijeme i trupe a cilj da se spoje iz pravca Hame sa onima iz pravca Latakije je dosad nedostižan z SAA, Erdogan i Netanyahu su već nervozni i samo je pitanje vremena kad će turska vojska ući u Idlib i rasporedit se na određenoj liniji i time ozakonit podjelu Idliba a Netanyahu je već izveo nekoliko napada da se skrene pozornost s Idliba, Iranci su službeno u svibnju izveli samo dva tankera nafte, jedan u Siriju i jedan u Kinu bez onog što su prodali na sivom tržištu

Mateja
4 godine prije

Samo v demokraciji ne bo prostora za njihove Kurde, ker je 3/4 Sircev za združitev s Turčijo.

Tomaz
4 godine prije

Sve tu zavisi od Rusa i kako ce Putin da svira , nemogu Iranci i Asad bez Rusa da prdnu…

Ante
4 godine prije

Ne možemo očekivati da zombiji vide pravdu, ti zombiji podržavaju izbjeglice koje su došle iz Sirije u Europu jer kažu da Izbjeglice imaju svoje prava. Ali ti zombiji nikada nisu rekli zaustavite rat u Siriji. Nisu nikada rekli da izbjeglice imaju pravo živjeti u svojoj zemlji bez da im bombe padaju po kući. Za te zombije prava se svode na to da izbjeglice ima pravo biti izbjeglice. Zombiji poput onog Bruta smatraju da zapad ima demokratsko pravo ubijati ljude u zemljama poput Sirije da im se uvede demokracija. Jer ako nema demokracije, to je nečuveno zlo, koje treba iskorijeniti ubijanjem.

preseren3
4 godine prije

Znate šta?
Polako smanjujem komentiranje, jer ovo glupo ponavljanje mi več ide na K***!
Ova pomoč Rusije Sirije izgleda ovako.
Siledžija siluje djevojku. Uz nju stoji momak i govori joj, nemoj mrdati, da te još ne razbije!
Zamisli, ako ti razbije još zube, koliko če koštati!

jezevakucica
4 godine prije

Demokratizacija ili demonska kastracija,to je za usa-eu isto.

Cvicoka
4 godine prije

“prijatelji Sirije” = “prijatelji terorista” SRAM VAS BILO

Stjepan
4 godine prije

Svi bi neko pošteno izvještavanje, a kada se to dogodi onda bi kalkulirali !! Gdje je kraj licemjerju svih onih koji podržavaju zločin “Izuzetnih” na način, da treba biti neutralan onaj tko je protiv zločina??
“Neutralnih” medija i novinara pun zapad! Uglavnom djeluju po pisanim i nepisanim zakonima divljeg zapada! Valjda je istina neutralna, a posebno kada su izuzetnost i profit u pitanju!
Zločin treba nazvati pravim imenom, zločince takođe!! I prodane novinarske duše takođe, kao političke i sve druge vazale i izdajnike !!

Kažun
4 godine prije

“Točno, američka uprava, Kongres, Pentagon, CIA, svi njihovi prirepci i vazali su banda međunarodnih kriminalaca koja ne zaslužuje živjeti, kao ni oni koji, izravni i neizravno, na primjer, propagandom u medijima, podržavaju takvu politiku”
N.Babić-potpisujem svako Vaše slovo u ovom citatu! Nasilnici,masovne ubojice,otimači,silovatelji,pljačkaši.
Razbojnici koji krše sve međunarodnenorme,zakone i prava,a pozivaju se na isto.

Zagor
4 godine prije

Babić je već odavno napravio pomak od objektivnog novinarstva.

eks
4 godine prije

Već sam rekao i ponoviću : svuda gde Amerikenjci i Englezi uvode demokraciju – krvi do kolena . Amerika je imperija zla .

mmm
4 godine prije

Ma ovo naprosto nemoze biti istina,pa u siriji se nalaze rusi sa svojim ultra mega ucinkovitim protuzracnim sustavima koji skakavca kad skoci pogode na udaljenosti od par miljuna kilometara bez ikakvih problema.jedino ako je skakavac zidov,amer,ili turcin onda je sustav slucajno bas kad treba na remontu,Ali zato kad alqaida nabavi zrakoplove vidit cete Kako su uspjesni rusi I njihovi ultra giga mega ucinkoviti protuzracni sustavi

stella artois
4 godine prije

Da li vi stvarno mislite da momka ili curu od dvadeset godina interesuje politika i ratovi u svijetu pa bi ih iz tog neznanja trebalo pogubiti ako je tako jadna je vasa mladost

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Briljantan tekst ,nema se tu šta komentarisati ,samo da se osvrnem dušebrižnicima koji traže ” neutralnost ” po pitanju Sirije.To vam licemjerna, sendvičarska bagro dođe isto što i podrška terorizmu i koljačima ….U Siriji nema neutralnosti – ili si na strani normalne,sekularne,multietničke zemlje i njenog naroda ili na strani varvara iz ranog srednjeg vijeka.Svi koji ih podržavaju pod krinkom neutralnosti i objektivnog ” izvještavanja” zaslužuju isto što i oni .Da čovjek ne povjeruje kakvog smeća i ološa dolazi na ovakav portal. Sram vas bilo ,bitange !!

jozo
4 godine prije

i djecu u vrticu uce da zlo treba unistiti

varjag
4 godine prije

Svaka čast autoru, sve je napisano istinito i iskreno. Sirija će pobjediti, još samo malo strpljenja.

Odisea
4 godine prije

USA su stvorili Evropljani, sve što je urađeno domorodačkim plemenima su uradili ebtopljani!!!!!Prema tome svi vi koji govorite o masakrima ameriksnaca ste uradili upravo Vi evropljani,ne podipajte se pepelom,ako ste istinoljubivi recite da amerikku smo stvorili mi evropljani a evropska civilizacija je dokazano najviše zla svim ostalim civilizacijama,DA vi europljani (EU) najogora ste civilizacija u istoriji homosapiensa!

alan ford
4 godine prije

ne žele SAD, jer SAD kao država ne postoje. To želi ciohazarska bankomafija, koja vlada sa korporacijom SAD.

alan ford
4 godine prije

“preseren3 Znate šta? Polako smanjujem komentiranje, jer ovo glupo ponavljanje mi več ide na K***! Ova pomoč Rusije Sirije izgleda ovako. Siledžija siluje djevojku. Uz nju stoji momak i govori joj, nemoj mrdati, da te još ne razbije! Zamisli, ako ti razbije još zube, koliko če koštati!” Ili ovako: Neki siledžija na ulici tuče nekog čovjeka, koji leži na zemlji. Naiđe jedan pijanac i onako pijanim glasom kaže tom siledžiji: “Ajde ga još jednom udari, ako smiješ!” Siledžija mazne čovjeka. Pijanac opet: “Ajde ga sad još jednom udari, ako smiješ!” Siledžija opet mazne čovjeka. Pijanac opet: “Ali ajde ga sad udari, ako smiješ!” Siledžija ga opet mazne. Onda ovaj čovjek koji je udaran, zavapi pijancu: “prijatelju, molim te, nemoj me više braniti!” ozbiljno: koliko god se Rusija trudila diplomatski, humano, ovako i onako, i što ja znam, postupati u ovih zadnjih 5 godina, da ne bi esaklirali, da ne bi… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Koliko sam shvatio novinar je mislio na ljude koji pokreću ovakve ratove i akcije ne na cijeli narod jer su to po ništeni (mislim na stanovnike SAD( ljudi koji ni ne slute što se zbiva. SAR je priznata država a ovo je agresija na njezinu imovinu. da je obrnuto već bi bio objavljen rat Siriji

Palmira61
4 godine prije

Kurdi zaslužuju državu? Ne zaslužuju ništa, tu sam na strani Turaka koji kažu da su teroristi. Druga je stvar kako su Turci iskoristili Kurde i poslije ih “ispljunuli”. Govorim o trenutnom stanju. Biti toliko kratkovidan i ne vidjeti gdje Amerikenjci imaju državu a gdje je Sirija,Turska, Iran dovoljno govori. Prije ili kasnije kenjci će napusti region, milom ili silom vidjet ćemo, i šta onda? Kurdi će ostati na snažnoj vjetrometini, daleko snažnijoj nego misle da je. Politika kenjaca mi liči na ono “drž bure vodu, dok majstori odu”. Uvedi nestabilnost, podgrijavaj je i misli da si gazda situacije. Ništa oni nisu naučili iz svih dosadašnjih ratova u kojima su učestvovali. Zadnji dobar je bio II. Svjetski ali onda su bili zajedno sa Rusima. “Demonkracija” misli da je superiorna, prošla su ta vremena. Kad bi se posvetili svojim problemima a ne tuđim, napravili bi uslugu svijetu. Oslobodili bi nas stalnih prijetnji… Čitaj više »

spartak
4 godine prije

Bravo Babiću. Treba reći bobu bob, a banditima da su banditi. I da im nema mjesta među ljudima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI