Nacija BRICS će razjasniti stav o Rusiji prema Washingtonu

BRICS
10 komentara

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa najavio je da će poslati izaslanika u Washington kako bi razjasnio stav Pretorije prema Rusiji i njenom lideru Vladimiru Putinu.

Prema riječima Obeda Bapele, zamjenika ministra u Predsjedništvu za praćenje i ocjenu učinka, ovaj potez dolazi kao odgovor na kritike „neučesničkog“ i „nesvrstanog“ stava Južne Afrike o sukobu između Rusije i Ukrajine i dugogodišnjeg odnosa zemlje sa Moskva.

Predsjednik Putin bi trebao posjetiti Južnu Afriku u avgustu na 15. samitu BRICS-a — i izražena je zabrinutost oko toga da li Pretorija namjerava postupiti po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje koji je izdat protiv ruskog lidera zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Komunistička partija Južne Afrike, u aprilskom saopćenju, ustvrdila je da vrijeme za nalog za hapšenje, izdato neposredno prije posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Rusiji u martu, ukazuje na političku motivaciju i istorijsku nedosljednost.

“Nažalost, imperijalističke sile nastavljaju da manipulišu ovom multilateralnom institucijom i koriste je za pravosudni imperijalizam”, navodi SACP u saopćenju, prenosi lokalni list News24.

Stranka je dodala da “uprkos mnogim pozivima i brojnim dokazima, MKS je uporno odbijao optužiti Netanyahua, Busha, Clintona, Blaira i Obamu koji su uništili zemlje i ubili hiljade ljudi”.

ICC je 2017. utvrdio da je Južna Afrika prekršila svoje obaveze jer nije uhapsila bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bashira kada je posjetio zemlju 2015. na samitu afričkih lidera.

Kao potpisnica Rimskog statuta kojim se uspostavlja sud, Pretorija je zatražila pravni savjet o tome kako se nositi s nalogom MKS-a protiv Putina.

Prema riječima Predsjedništva, planirana posjeta Washingtonu, koji nije član MKS-a, omogućit će Južnoj Africi da se “angažira i uvjeri” u pogledu svoje pozicije Rusije. Iako identitet izaslanika na čelu delegacije nije otkriven, Bapela je rekao da će njeni članovi biti veoma iskusni i da će možda biti i bivši ministri.

BRICSPutinWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

ICC je politički sud, sa kaznenim pravom nema puno veze – jer ako bi se gledalo po pravu, najviše Amera je trebalo završiti na tom sudu (pokoji Britanac isto), no nije niti jedan jer SAD ne izručuju svoje “citizens” tom sudu…A što se tiče optužnice protiv Putina i one gospođe – pa nedavno se sam Mladen Bajić hvalio kako je sastavljao tu optužnicu sa drugim “kolegama” – time je sve jasno…lp
P.S. odluka delegacije JAR kako će otići riješiti pitanje u Washington, a ne u Haag jest samo još jedan dokaz toga tko u stvari gospodari Europom

Max
1 godina prije

Ne daju se.

MNK
1 godina prije

BRICS sami velikani haha 😀 nisu oni za nista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI