Sjedinjene Američke Države i Ukrajina ne slažu se oko tijeka nastavka protuofenzive

SAD i Ukrajina
23 komentara

Washington je navodno “frustriran” zbog neodlučnosti Kijeva oko slušanja savjeta vezanih za nastavak protuofenzive

Američki dužnosnici “frustrirani” su zbog neodlučnosti Ukrajine u vezi prihvaćanja američkih savjeta o tome kako provesti protuofenzivu protiv ruskih snaga, izvijestio je u četvrtak Wall Street Journal. Novine su tvrdile da još uvijek “nije prekasno” za poslušnost Kijeva i za iskorištavanje obuke koju su deseci tisuća ukrajinskih vojnika prošli od zemalja NATO-a. Mediji su, međutim, primijetili da su dvije strane još uvijek “u sukobu oko toga kako okrenuti ploču protiv Rusa” prije nego što nastupi zima.

Prema izvorima WSJ-a, SAD vjeruje da je količina zapadne vojne pomoći poslane Ukrajini dovoljna za probijanje ruske obrane, iako se prozor mogućnosti zatvara.

“Izgradili smo ovo ovu planinu od čelika za protuofenzivu. Takvo što ne možemo ponoviti”, objasnio je jedan bivši američki dužnosnik. “To je nemoguće”. Ukrajinsko vojno vodstvo pokušalo je odvratiti kritike tvrdnjom da Amerikanci ne razumiju vrstu ratovanja u koju je Kijev uključen, dodaje WSJ.

“Ovo nije obična akcija protiv pobunjenika. Ovo je Kursk”, rekao je američkim sugovornicima general Valerij Zalužni, vrhovni vojni zapovjednik Kijeva, prema neimenovanom američkom dužnosniku.

Zalužni je mislio na ključnu bitku u Drugom svjetskom ratu na istočnoj bojišnici, u kojoj su sovjetske postrojbe, koje su se branile, zaustavile nacističke snage prije nego što su okrenule tijek bitke u njemačku korist. Čelnici u Washingtonu žele da Zalužni koncentrira ukrajinske snage u blizini južnog grada Tokmaka za prodor prema Azovskom moru, tvrdi se u članku. Dodaje se da američki dužnosnici ne odobravaju usredotočenost predsjednika Volodimira Zelenskog na pokušaje ponovnog zauzimanja grada Artjomovska ili Bakhmuta na istoku.

Ukrajinski vođa, koji je uložio simboličan značaj u naselje, navodno je tvrdio da bi njegovo ponovno zauzimanje ojačalo moral vojnika. Američki dužnosnici dugo su govorili da Artjomovsk/Bakhmut nema stratešku vrijednost, pozivajući na povlačenje prije nego što su ukrajinske postrojbe izbačene iz njega krajem svibnja. WSJ je rekao da se Kijev posljednjih tjedana prilagodio zauzevši obrambeni stav na istoku. Rusija je tvrdila da Sjedinjene Američke Države koriste ukrajinski narod kao topovsko meso u posredničkom ratu protiv Moskve. Ruska vojska je tvrdila da su gubici ukrajinskih vojnika tijekom prva dva mjeseca ljetne protuofenzive iznosili više od 43.000 poginulih.

ProtuofanzivaSADukrajinaWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
8 mjeseci prije

PAMETNJAKOVIĆI:Čelnici u Washingtonu žele da Zalužni koncentrira ukrajinske snage u blizini južnog grada Tokmaka za prodor prema Azovskom moru..DA i tu će se gadno tuči, a Ukrajinske snage na ostalim dijelovima fronta će biti oslabljene…Rusi će sigurno tu spavat poslije litre votke i čekati ko magarci da trava naraste…gulupost..u pitanju je rizik..ako se glavnina snaga angažira na jednom mjestu i onda to propadne..pada im cijeli front…nikakva mudrost

Mrdomir
8 mjeseci prije

Gotovo je. Ovo je završni stadij. Uskoro će bivša Ukrajina da kapitulira, a ukro nacistička gamad će opet morati da bježi u Kanadu i USA, a u USA ih čeka građanski rat.

nekoime
8 mjeseci prije

Front se ne probija dolarima, nego motiviranim ljudstvom i kvalitetnom tehnikom.

nekoime
8 mjeseci prije

Amerikanci imaju bogato iskustvo u ratovanju protiv Indijanaca, Afgana, Iračana… Protiv Nijemaca, Rusa i sličnih im baš i nije išlo.

ime
8 mjeseci prije

neki teoretičari zavjera tvrde da se radi o utrci čega će prije nestat:
ukrajinaca ili zapadnog oružja

Dux
8 mjeseci prije

Lako je pametovat sa drugog kraja svijeta, pa nisu Rusi nekakva polu -vojska ili nekakvo neorganizirano pleme sa istoka. Da se i NATO sa svojom tehnikom i ljudstvom uključi direktno u rat, pitanje je kako bi i to završilo.

eks
8 mjeseci prije

Sve je više primera odbijanja Ukrajinaca da učestvuju u ratu. NATO snage Ukrajine primenjuju drastične kazne za odbijanje učešća u ratu protiv Rusije. U Hersonu je 11.08. streljano 23 pripadnika 123. brigade TO Ukrajine, zbog odbijanja daljeg učešća u ratu i napuštanja položaja. Taj čin su militanti Ukro-vermahta okarakterisali kao dezerterstvo i streljali celu skupinu. Streljane su proglasili nestalim. Obaveštajni izvori saznali su imena nekih streljanih :

  1. Tkačenko I.K. rodjen 1992. godine
  2. Krivosheev P.A. rodjen 1988. godine
  3. Derevianko E.R. rodjen 1973. godine
  4. Zakharchenko I.U. rodjen 1998. godine
  5. Bistritski S.A. rodjen 1990. godine
  6. Kramarenko K.L. rodjen 1987. godine
  7. Fedorčuk S.A. rodjen 1976. godine
  8. Gnatenko I.A. rodjena 1992. godine
  9. Kirka T.F. rodjena 1973. godine
  10. Slucki E.D. rodjen 1990. godine

Šta reći ? Očaj i frustracije koje nagoveštavaju krah NATO-Ukro snaga.

hiber
8 mjeseci prije

Izgleda da je jedino Logičnome stalo oko nekakve ukrainske ofanzive i mirovnih sporazuma. Ofanziva je uspjela jos kada je unistena brana. Od tada je rusima krenulo naopako. Turizam kapitulitao na Krimu. Podbačaj zetve je ravan cijelom ukrainskom urodu. Europska plinska skladista puna, cijena plina ponovno pada. Međutim rojevi dronova slobodno lete Rusijom. Avio promet vise je na zemlji nego u zraku. Ukratko, zima ce biti izuzetno teška za Rusiju kada ce zeko tražit majku. Ovo su samo dronska uigravanja za ono sto ceka Ruse ove zime. Tada ce negdje prvi F16 dostavljati Storm Shadowse i SCALPove na 500 km daljine.

Max
8 mjeseci prije

Bemu savezništvo koje toliko košta.

Štef
8 mjeseci prije

Gazda plaća, a vazal ne sluša.

Hagar
8 mjeseci prije

Lako je tudjim ku… gloginje mlatit.
Skola koju su Ameri naucili,a Ukrajinci ocgledno nisu i skupo ih kosta. A sto su mislili zasto je Amerima toliko stalo za Majdanom i Ukrajnom u Nato. Zbog Ukrajne?
Dobili su ekipu koja ce ratovati za njih da maknu Putina i da se dokopaju Ruskih izvora energije. Kako da uopce globalizam uspije ako Rusija isporucuje energiju? Doduse Europljani su dovoljno gl.. da si pucaju u nogu, a inteligencijom prednjace Nijemci. Ah ta nadmocna rasa, zna raditi,ali ne i misliti. Cast pojedincima. Povjesno dokazano vise puta. Kinezi cekaju da se Ameri ispusu i rijesen problem tajvana. Ameri od slobodne drazave postali banana republika, ni s od slobodnih izbora. Na rubu gradjanskog rata gdje bistriji Jug zeli pobjeci od ludila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI