Proces ulaska Turske u EU je mrtav

EU prekinula razgovore s Turskom o članstvu u EU
17 komentara

“Turska je pod Erdoganom odustala od ulaska u Europsku uniju. Ako dvije strane i uspiju vratiti prijateljske odnose, to će biti samo gospodarska suradnja”, rekao je za Reuters europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Nakon nekoliko godina stagnacije u odnosima su čelnici zemalja EU blokirali pristupanje Turske i naglasili da je “proces mrtav”, podsjećajući na represije Erdogana protiv disidenata, njegove usporedbe današnje Njemačke s “nacistima”, kao i na referendum kojim je Turska dala nove ovlasti predsjedniku.

“Sasvim je jasno da je, barem u ovom trenutku, Turska daleko od europske perspektive”, rekao je europski povjerenik Johannes Hahn, uz napomenu da će se novi odnos s Ankarom najvjerojatnije temeljiti samo na ekonomskim pitanjima.

“Moramo vidjeti što se može učiniti u budućnosti vidjeti možemo li nastaviti nekakav oblik suradnje”, dodao je Hahn.

Istaknuo je da će početkom iduće godine biti određeni europski dužnosnici koji će razmotriti konačni status Turske.

“Nedostatak hitnosti je primjetan zbog toga neke zemlje članice EU ne žele uznemiriti Ankaru, obzirom da se i dalje oslanjaju na Tursku koja ne dopušta migrantima da idu u Europu”, istaknuo je Johannes Hahn.

Neki to vide kao želju europskih dužnosnika da ne poruše sve mostove u odnosima s Turskom. U međuvremenu, Hahn tvrdi kako je zbog ograničenja slobode tiska, masovnih zatvaranja i smanjenja građanskih prava gotovo nemoguće za Tursku da u ovom trenutku ispuniti kriterije za ulazak u EU i to ne može biti predmet rasprave.

Nema ‘turske demokracije’. Postoji samo jedna demokracija, a Turci imaju ista prava na slobodu kao Europljani”, rekao je Hahn.

Proces ulaska Turske u EU je službeno suspendiran prošli tjedan, a neki dužnosnici su rekli da se Turska više ne drži demokratskih kriterija i ne može biti ni kandidat, a kamoli punopravna članica EU.

Erdogan je za medije rekao da Turska neće vječno čekati na vratima Europe, kao i da je islamofobija i neprijateljstvo prema njegovoj zemlji od strane nekih zemalja članica EU trajno primjetna.

članstvo u euodustajanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ind-ore
6 godine prije

S****rem se na Turusku i Europsku Uniju.
Smrt nato-paktu, smrt EU, sloboda narodima.

basso
6 godine prije

Taj proces je od samog pocetka bio mrtav,Evropi turska ne treba u EU,samo su ih zavlacili i lagali.

mars
6 godine prije

Sa Turskom je oduvjek bio plan – u NATO da, u EU ne. Zašto? Pa jednostavno zato što samoj EU treba samo sirova turska vojna snaga, ali ne i njena snaga i pamet u političkom odlučivanju, koja bi u okviru EU kao ravnopravna članica s obzirom na svoj politički uticaj, veličinu, broj stanovnika i privredni potencijal bila ogromna i efikasno bi suzbijala moć i snagu temeljne osovine EU Berlin-Pariz. Najprostije moguće rečeno stav EU prema Turskoj bi bio – vi ste planirani da ginete i ratujete za nas kad i gdje nama treba, ali ne i da učestvujete u donošenju bitnih odluka u bilo čemu pa i o vlastitoj sudbini. Mi vladamo i upravljamo, vi dirinčite. Tačka. Sreća po same Turke da im je došlo iz guzice u glavu. i da imaju moć da tome stanu u kraj, da imaju ono što smo mi na ovim prostorima davno izgubili, pa… Čitaj više »

Petar5
6 godine prije

Pa mrtva je i eu, samo sto nije jos smrt sluzbeno proglasena…

davor
6 godine prije

Turska u EU je britanski projekt od početka, javno ga je zagovarao Tony Blair još ranih 2000ih. Taj projekt je propao. EU ima smisla jedino ako odluči ne slušati bespogovorno SAD već isključivo partnerski odnos, kao i sa svima ostalima. Nažalost EU je američka pudlica a tome najviše kumuje NATO koji je de facto zločinačka organizacija. Možda sad ima perspektive za EU bez Britanije ali i ovakvi teško će(mo) se oduprijeti američkoj hegemoniji. Ja sam za uravnotežene i stabilne odnose u Europi ali ako EU u američkim raljama tome ne pridonosi onda EU nema moj glas. Britanija, SAD, Francuska nisu dobri uzori nažalost, izrazito militantne države sa kolonijalnim postefektima. Turska nažalost slijedi taj militantni duh. Ima puno boljih uzora u Europi kako za Turke tako i za sve nas.

davor
6 godine prije

Hahn vjerovatno ne shvaća da nema ni britanske ni francuske demokracije ni američke ni izraelske, kao što stalno navodim to su loši primjeri demokracije a i loši učitelji.

Michael Collins
6 godine prije

Samo da ne oživi proces ulaksa emigranata iz Turske u Europu.

tuf
6 godine prije

Gospon povjerenik kao zapreku nije naveo tursku podršku teroristima, valjda zato jer se radi o zajedničkim vrijednostima.

Grdi
6 godine prije

To su dvije nekompatibilne civilizacije, razliciti sustavi vrijednosti, itd ……… nis od toga ………..

Marshal
6 godine prije

Ono sto je Jugoslavija nekad bila, to je Turska danas, samo 4 puta veca i sa mnogo vecom tradicijom i historijom.

Jupiter
6 godine prije

Austrougarska, Vatikan a sad i EU smatraju Tursku prirodnim neprijateljem i obratno.Više decenijsko zavlačenje na putu Turske u EU je došlo do kraja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI