Produžena Crnomorska inicijativa

Brod iz ukrajine prevozi zito
6 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je Rusija podržala produženje crnomorskog sporazuma o žitaricama i đubrivu za još dva mjeseca. Trebalo je da istekne u četvrtak, nakon što je Moskva rekla da Zapad nije uspeo da ispoštuje svoj deo pogodbe.

“Imam dobre vijesti”, rekao je Erdogan u govoru u sjedištu svoje stranke. On je zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na podršci turskoj inicijativi za produženje aranžmana i obećao da će Ankara učiniti sve što može da se ona u potpunosti implementira.

Uz posredovanje UN-a i Turske prošlog jula, Crnomorska inicijativa je omogućila Ukrajini da isporuči oko 30 miliona metričkih tona kukuruza, pšenice, soje i drugog žita. U okviru istog paketa, UN je trebalo da deblokira izvoz ruskog žita i đubriva. Međutim, Moskva kaže da se to nikada nije dogodilo.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je Erdoganovu najavu ubrzo nakon toga. Glasnogovornica Maria Zakharova je istakla da “izobličenja u provedbi sporazuma o žitu moraju biti ispravljena što je prije moguće”.

Prošle sedmice, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin otišao je u Istanbul da pregovara o produženju, ali je otišao bez dogovora. On je rekao novinarima da je dogovor “gotov” osim ako Rusija ne dobije čvrste garancije u vezi sa svojim izvozom. Četvrtak je bio krajnji rok za rješavanje zabrinutosti Moskve.

Dok SAD i EU insistiraju da nikada nisu sankcionisale rusko žito i đubrivo kao takve, sankcionisali su sve ruske brodove i onemogućili im pristup uslugama posredovanja u osiguranju, blokirajući izvoz u praksi. Moskva je željela ukidanje tih sankcija, rekao je njen izaslanik u misiji UN-a u Ženevi, ambasador Genady Gatilov.

Rusija je takođe tražila ukidanje finansijskih sankcija od dobavljača đubriva, ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) na međunarodni platni sistem SWIFT i da Ukrajina ponovo otvori naftovod Toljati-Odesa za amonijak. Erdogan nije otkrio da li je bilo koji od ovih uslova ispunjen.

Ruski zvaničnici su u više navrata isticali da se poštuje samo dio dogovora koji se odnosi na Ukrajinu i da Kijev puni džepove pod krinkom ” glasne buke o potrebi da se osigura sigurnost hrane” širom svijeta, kako je rekao Veršinjin .

Crnomorska inicijativa je trebala stabilizirati globalne cijene hrane i pomoći zemljama u Africi i dijelovima Azije koji su zavisni od uvoza da zadovolje svoje potrebe. Rusija je izvozila daleko više žitarica od Ukrajine prije nego što je prošlogodišnja eskalacija sukoba poremetila svjetska tržišta.

Veliki dio ukrajinskog izvoza žitarica zapravo je završio kao stočna hrana u bogatim zapadnim zemljama. Februarska istraga koju je sprovela jedna austrijska kuća pokazala je da je skoro polovina kukuruza i pšenice izvezenih u EU otišla proizvođačima svjetski poznate španske šunke za ishranu svinja .

crno morerusijaturskaukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
11 mjeseci prije

Produženje aranžmana sa strane Rusije je isključivo predizborni poklon Erdoganu. Rusija nije dobila nikakve garancije da će se njihovi zahtjevi ispuniti i ne dobiva ništa s održavanjem ovog aranžmana.
Dapače, sa sigurnosnog stajališta, zbog održavanja gospodarskog koridora nastavlja se sigurnosna prijetnja morskoj luci u Sevastopolju.

Max
11 mjeseci prije

To je bilo potrebno.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“…velike količine ukrajinskog žita, jeftinije od onog proizvedenog u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih uskih grla.” A sjeća li se tko Ursulinih vapaja kako će Afrikanci ostati gladni zbog blokade luka? I kako su samo teoretičari zavjera mogli reći da je žito umjesto za Afriku skrenulo u Europu? Narod uopće nije svjestan kakve spodobe nas vode. Dapače. Yes duckling. Npr. sin dokazanog naciste Schwab-a i štićenik ratnog zločinca Kissinger-a napiše knjigu Veliki Reset, a koja je praktički priručnik za kontrolu naivnih masa, a mase kažu – teorija zavjere. A da samo malo istraže tko je on, tko su mu igrači, koji su mu ciljevi… brzo bi vidjeli stvari koje ne bi mogli više ne vidjeti. Reći im npr. kako je neki lik nedavno uvjerio Christine Lagarde iz IMF-a kako priča sa Zelenskim i navukao je da kaže kako će digitalni euro koji planiraju služiti između ostalog… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI