PROF. DR. SC. KREŠIMIR PAVELIĆ je komentirao situaciju s Covidom-19, „zaključavanjem“, zdravstvenim sustavom, učinkovitošću testiranja i nošenjem maski

Krešimir Pavelić

Prof. dr. sc. Krešimir Pavelić je hrvatski znanstvenik u području biomedicine i zdravstva. Bavi se istraživanjem raka i novih potencijalnih lijekova. Bio je voditelj Nacionalnog programa “Istraživanje raka”. Njegov istraživački rad u području molekularne medicine fokusira na nasljedne karcinome. Osamdesetih  godina bavi se istraživanjem u području onkologije, mikrobiologije i dijabetesa u Zagrebu, Buffalu, Cincinnatiju i Rochesteru.

Od 1991. do 2007. godine provodi istraživanje na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu gdje osniva Zavod za molekularnu medicinu čiji je i predstojnik od 2003. gdje je radio na području onkologije,  genomike i proteomike. Obnašao je funkciju redovitog profesora Sveučilišta u Rijeci, a sada i u Puli. Od 2008. godine je vršitelj dužnosti pročelnika, a od 2009. do 2015. godine je pročelnik i osnivač Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Od 2008. do 2013. bio je glavni tajnik Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO).

Član je nekoliko svjetskih i domaćih znanstvenih akademija. Obnašao je čitav niz znanstvenih funkcija od kojih se ističe predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost RH.

◾Što nam možete reći o ovom novom „ZAKLJUČAVANJU“?

Apsolutno sam protiv zatvaranja.  Zaključavanje ne donosi bitan učinak. Dovoljno je pogledati susjednu Sloveniju ili pak usporediti Veliku Britaniju u kojoj vlada totalni lockdown i Švedsku. Gotovo da i nema razlike u ishodima pandemije. Lako je nama liječnicima, znanstvenicima i  državnim službenicima kritizirati postojeće mjere i zagovarati lockdown. Od čega će živjeti mali, srednji ili veliki poduzetnici koji ne rade!  Poznati svjetski virolog Giotgio Palu sa Sveučilišta u Padovi kaže da 95 % pozitivnih osoba nema simptome te da lockdown nije ništa drugo nego histerija s kojom treba prestati.

Gdje je nestala društvena i ljudska odgovornost? Da li se dosita želi uništiti ekonomija i uspostaviti sustav ovisnosti o isplatama naknada od strane države? To su ionako opet novci od zaduženja privatnih banaka, koje vode u još veću ekonomsku agoniju. Želim napomenuti da je samo u posljednjih  40 godina Velika Britanija imala sedam službenih epidemija / pandemija: AIDS, svinjska gripa, kravlje ludilo, SARS, MERS, ptičja gripa kao i godišnja sezonska gripa. Sve su bile vrlo zabrinjavajuće, ali škole su ostale otvorene, a  društevni je sustav funkcionirao.

Andreas Sonnichsen s Paracelsus Medical University Salzburg, Institute of General Practice, Family Medicine and Preventive Medicine, Salzburg,  Austrija :

“Mjere su glupe jer paraliziraju državu. Prestanite plašiti ljude!”

◾Što kažete na „ZAKLJUČAVANJE“  I  SITUACIJU U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU?

Zaključavanja i ograničenja zbog covida-19 imaju “razarajuće učinke” na javno zdravlje narušavanjem  rutinske skrbi i štete mentalnom zdravlju, a najveći teret snose siromašni. Odgovor na pandemiju u mnogim zemljama širom svijeta, usredotočen na zaključavanje, nameće goleme nepotrebne zdravstvene troškove i dugoročno će povećati smrtnost stanovništva. Trenutne politike zaključavanja proizvode razorne učinke na kratkoročno i dugoročno javno zdravlje. Nažalost, poruke javnog zdravstva o covidu-19 stvorile su mnoge pogrešne percepcije o bolesti i raširile strah i paniku. Javnosti treba pružiti samo znanstveno točne činjenice. S tim se mišljenjima slažu i ugledni eksperti poput  Dr. Sunetra Gupta, profesorice i epidemiologinje na Sveučilištu Oxford, dr. Jay Bhattacharya, profesora na Sveučilištu Stanford, i dr. Martin Kulldorff, profesora medicine na Sveučilištu Harvard.

◾Veliki problem predstavlja „ZAKLJUČAVANJE DJECE“. Situacija je, prema pričama roditelja dramatična. Kako na to gledate?

Standardna javnozdravstvena praksa ne zahtijeva zatvaranje škola zbog gripe. Niti bi se škole trebale zatvoriti zbog covida-19. Moralno je neopravdano štetiti djeci psihološki i na druge načine zaključavanjem koje im pruža vrlo malu korist u smislu smanjenja smrtnosti od covida-19. Online učenje nije dobra zamjena za klasičnu školu i mislim da ministar Fuchs i ministarstvo ovoga trenutka rade dobru stvar inzistirajući koliko god je to moguće na pohađanju škole. Za normalan razvoj djeca imaju snažnu potrebu za druženjem s drugom djecom, za sklapanjem prijateljstva i međusobnom igrom. Maske i socijalno distanciranje ometaju ove aktivnosti koje su toliko važne za njih. Napominjem da je rizik od umiranja od zaraze koronavirusom  za djecu vrlo nizak – prema nekim infektolozima niži od rizika umiranja od zaraze sezonskom gripom.

Zanimljiva je izjava  Jay Bhattacharya, profesora na Sveučilištu Stanford:  “Onima koji nisu ranjivi treba odmah omogućiti da nastave život kao i obično. Jednostavne higijenske mjere, poput pranja ruku i boravka kod kuće kada su bolesni. Škole i sveučilišta trebaju biti otvoreni za nastavu. Sport je izrazito bitan. Mlade odrasle osobe s niskim rizikom trebaju raditi normalno, a ne od kuće. Treba otvoriti restorane, vratiti umjetnost i glazbu”, objašnjava Bhattacharya teoriju  “usmjerene zaštite” u kojoj se izoliraju i štite isključivo oni stariji i oni koji se suočavaju s visokim rizikom od smrti od infekcije koronavirusa. “Svatko treba preuzeti rizike koji su im važni, na primjer žele li zagrliti svoje dijete ili unuka”. 

◾Oko SMRTNOSTI postoje različita mišljenja, ali i različita tumačenja pa i opravdana sumnja u točnost informacija. Što na to kažete?

Smrtnost koja se prikazuje u medijima apsolutno zahtjeva neke odgovore. Podaci pokazuju da su mnogi smrtni slučajevi – prvenstveno ljudi u dobi od 45 do 65 godina s podjednakom raspodjelom među spolovima – uglavnom uzrokovani srčanim bolestima, moždanim udarom i rakom, što sugerira da su ti prekomjerni smrtni slučajevi uzrokovani nedostatkom rutinske medicinske njege i usluge zbog ograničenja koje nameće pandemija. Imam i nekoliko pitanja bez kojih je znanstveno nemoguće dati procjenu ozbiljnosti neke situacije te vrstu eventualnih protumjera,  pa tako i ove. Prvo pitanje,  koje mi se čini da se nedovoljno procjenjuje je kretanje broja  umrlih  (i u kojoj životnoj dobi ) te s kojim komorbiditetima  zadnjih npr. 10 godina, u našoj zemlji i Europi? Sinoć sam pogledao statistiku za Veliku Britaniju koja je lako dostupna online (nisam uspio dobiti podatak na EU Stat za cijelu EU od 2000. nadalje) i pronašao podatke koji govore sami za sebe.

Nije naodmet spomenuti da je smrtnost od covida-19 više od tisuću puta veća kod starih i nemoćnih nego kod mladih. Doista, za djecu je covid-19 manje opasan od mnogih drugih štetnosti, uključujući gripu. Zbog trenutačnih epidemioloških mjera ozbiljno sam zabrinut zbog štetnih utjecaja na fizičko i mentalno zdravlje stanovništva. U SAD-u svaka četvrta mlada osoba ozbiljno je razmišljala  o samoubojstvu, prema studiji Centra za kontrolu bolesti. Iz lipnja ove godine.

Ian Brown, Stanford Emergency Medicine Depatment spominje da je od ukupno 562 pacijenta 49  njih bilo pozitivno na Covid 19 (8.7 %). Od tih 49 pozitivnih njih 19 je imalo koinfekciju (22 %). Čak 127 pacijenata (22.6 %) bili su pozitivni na neke druge viruse: Rhino viruse, Influenza A, Meta-pneumonia virusi, Rous sarcoma virui, neki drugi tipovi Corona virusa, Virus parainfluenze  itd.

Didier Raoult, francuski liječnik i infektolog, direktor Research Unit in Infectious and Tropical Emergent Diseases Marseille,  uspoređuje Covid-19 s gripom. Gripa se sezonski povećava pa tako i smrtnost. Važno je napomenuti da uzrok smrti nije samo virus već se u većini slučajeva radi o komorbiditetu (dakle više uzroka). Godine 2017. u Francuskoj raste stopa smrtnosti od gripe. Današnji Covid-19 trebao bi prouzročiti još 10.000 mrtvih u Francuskoj da dosegne 2017. Što se Covida-19 tiče u Marsejskoj bolnici je stopa smrtnosti 0.8 % što ne pokazuje nikakve abnormalnosti s obzirom na statističke podatke (dakle, nema više smrtnih slučajeva nego inače). Od 4 smrtna slučaja samo je jedan od Covida-19, a 3 od komorbiditeta.  Na koncu prof. Didier Raoult  zaključuje:  Ništa se novo ne događa!

◾Što kažete na TESTOVE koji su u primjeni?

Testovi, poglavito PCR su veliki kamen spoticanja. Već sam o lažno pozitivnim PCR testovima dosta pisao i ne želim to ponovno elaborirati. Što znače asimptomatski slučajevi? Što znači ako se jedna osoba 4 puta dnevno testira pa je 2 puta pozitivna, a dva puta negativna isti dan! To naprosto znači da je test nepouzdan. Znanstvenici koji znaju ponešto o metodi PCR zapanjili su se kad su spoznali da se ta metoda koristi za populacijske analize. To je vrlo zahtjevna metoda, sklona nevidljivim pogreškama koje mogu utjecati na to da se iz te tehnike dobije uvijek pouzdana informacija, posebno kad je riječ o ogromnom broju amplifikacija da bi se dobio lanac virusnog genskog koda. Test ne može razlikovati živi virus od kratkog lanca virusne RNA koji se razbio na dijelove prije nekoliko tjedana ili mjeseci.

Više je mogućnosti lažno pozitivnih PCR reakcija u slučaju Covida-19. Prije svega, nesavršena tehnika aplifikacije čime se može pojačati sekvenca “mamca” smještena u uzorak. Centri za testiranje ne bi trebali izvještavati samo o tome koja je osoba pozitivna, već i o broju koji indicira koliko virusa dotična osoba ima (tzv. cycle treshold value ili CT vrijednost praga ciklusa). Taj broj može pomoći liječnicima da prepoznaju osobe visokog rizika za teži oblik bolesti. Ali također tko je infektivan i treba biti u izolaciji. Naravno, CT vrijednost nije perfektna metoda. Ponavljam,  zašto se ne provode testovi i na druge viroze i gripe? Da li se pacijenti obrađuju cjelovito po primitku u bolnicu ukoliko je test na Covid pozitivan, ili se tretiraju kao oboljeli od COVID-a te možda ostaju bez adekvatnog tretmana sasvim drugačijeg uzroka bolesti zbog koje se javljaju liječniku.

Lažna je pretpostavka da je 100 posto stanovništva osjetljivo na virus, a da je do sada samo 7 posto zaraženih. To je prema riječima bivšeg direktora Pfizera Mikea Yeadona obična glupost. „Imamo podatke da već 30 posto stanovništva  ima prethodni imunitet, a ako se ubroje mala djeca koja su ionako otporna to je 40 posto. Uzimajući u obzir da je stopa zaraze 30 posto, onda oko 65 do 72 posto stanovništva trenutno ima imunitet na Covid-19.“  Svaki put kada pojačate PCR test na više od 30 ciklusa dobit ćete lažno pozitivan rezultat. (CDC i WHO sada preporučuju da se kod PCR testova koristi između 40 i 45 ciklusa!)

◾Što kažete na TRENUTNU SITUACIJU  I  UPRAVLJANJE KRIZOM?

Ne ocjenjujem ju dramatičnom. To znači da nismo izgubili kontrolu nad epidemijom. Osobno imam dvojbe oko testova. U medijskom prostoru su potpuno zanemareni  podaci vezani uz influencu (gripu).

Na samom početku krize jasno sam rekao, a to i sada ponavljam, korona kriza ne zaslužuje takav publicitet i strašenje ljudi. Također sam rekao da je virus (ako je to uopće virus) lako moguće izašao iz bioterorističkog laboratorija ili naprosto pobjegao. Za to ima dosta dokaza u znanstvenoj literaturi, iako se ne prezentiraju u javnosti, što je čini se nezanimljivo medijima. Rekao sam također ako je tome tako, onda bismo svi skupa mogli imati problema. Prema izjavama nekoliko znanstvenih izvještaja uzgojen je niz patogenih virusa za ljude. Zbog čega su u Wuhanu uzgajali patogene viruse – odgovor je bio da bi se bolje proučila patogenost!  Danas u jeku linearnih izvještaja o Covidu-19 nema ni riječi o ključnim pitanjima: koje su mjere poduzete da se to ne događa, zašto se uopće to dogodilo, koje su sankcije itd.? Tko stoji iza toga? Sa strepnjom slušam intervju američke novinarke s Bilom Gatesom koji proročanski govori kako nas očekuje čitav niz novih pandemija. U tome ne zaostaju niti neki naši celebrity znanstvenici. Kao da je sve usmjereno ka razvoju i prodaji spasonosnog cjepiva. Cjepivo Moderne pokazuje i ozbiljne nuspojave prema riječima samog Gatesa. Učinkovitost cjepiva je također upitna.

Neke nove mjere ne odobravam jer mi nije jasna svrha (zatvaranje kafića, restorana…).  Bilo bi ipak dobro da i članovi stožera prate neovisnu znanstvenu literaturu koja ne ide uz dlaku političarima EU i mjerama koje oni provode. Također, stožer ne može upravljati državom i nije mi jasno kako se to uopće dogodilo.

◾CJEPIVO I MASKE su glavni proizvodi ove pandemije. Što kažete na sve to?

Pitanje cjepiva i nošenje maski  za mene je krajnje kontroverzno.  Ja doista ne vidim veliku potrebu za cijepljenjem. Zašto bi se cijepili milijuni zdravih ljudi, pogotovo kad ta cjepiva nisu testirana dovoljno na ljudima.  Stopa smrtnosti je niska pa doista nema potrebe za cjepljenjima. Odmah treba reći da cjepiva nikad nisu bila magično oružje za borbu protiv respiratornih bolesti, a ima i dosta kontroverzi oko mnogih cjepiva na tržištu koja nisu još medicinski razjašnjene.

Što se cjepiva tiče, ako se radi o više sojeva tzv. virusa, u populaciji cjepivo de facto nema smisla. Zazirem od testiranja na brzinu. Kao liječnik protivim se svakom rješenju koje može više štetiti pacijentu no pomoći,  a upravo je to sada slučaj s cjepivima. Kao da je sve ovo konstruirano da bi se čitava populacija procijepila. Ljudi koji to zagovaraju očito ne znaju puno o tzv. personaliziranim cjepivima i imunitetu, gdje reakcije mogu biti od minimalnih do fatalnih! To potvrđuje da treba pratiti znanstvenu literaturu prije ovakvih izjava. Ako postojeće cjepivo proradi, tada se može očekivati uspjeh. B. Gatesa. I neki naši znanstvenici neprestano ukazuju na crne scenarije. Vjerojatniji je scenarij da će virus doživjeti sudbinu svojih corona srodnika i bez cjepiva. Ali ponavljam, mi ne znamo koliko je varijanti virusa u opticaju. Prema odbjegloj znanstvenici iz Wuhana koja je dala izjave u SAD-u ima ih dosta i uopće se ne istražuju!

Usprkos tome što između 65 do 72 posto ljudi ima već imunitet, izgleda da postoji spremnost da se prati globalistička kampanja koju vodi Bill Gates i da se cijepe svi ljudi  na svijetu. Davanje ovakvih cjepiva stotinama milijuna ljudi prema riječima Yeadona, kada je uobičajena stopa ozbiljnih komplikacija pri upotrebi cjepiva velika, negativni rezultati mogu biti značajni. Na primjer,  jedno istraživanje cjepiva protiv gripe primijenjeno na odrasle osobe starije od 65 godina, utvrdilo je stopu od približno jedan posto onih koji su imali ozbiljne nuspojave.

Kad je riječ o maskama, tu ima jednako puno nedoumica, ali to zahtjeva novi razgovor. Vrlo su korisne u bolnicama koje se brinu za bolesnike sa zaraznim bolestima. No, ne postoje dokazi o njihovoj praktičnoj korisnosti kao načinu usporavanja širenja covida-19. Teško  je  “natjerati” ljude da promijene mišljenje, pogotovo kada su uplašeni i ne znaju kome vjerovati. Kad je riječ o maskama protiv Covida-19, evo što kaže Uvodnik najpoznatijeg znanstvenog medicinskog časopisa New England Journal of Medicine: “Znamo da nošenje maske izvan zdravstvenih ustanova nudi malo ili ništa zaštite od infekcije. Javne zdravstvene vlasti definiraju značajnu izloženost Covidu-19 kao kontakt licem u lice unutar 6 stopa s pacijentom sa simptomatskim Covidom-19 koji se održava najmanje nekoliko minuta (a neki kažu i više od 10 minuta ili čak 20 minuta ). Šansa da se Covid-19 uhvati  iz usputne interakcije u javnom prostoru je, prema tome,  minimalna. U mnogim je slučajevima želja za širokim maskiranjem refleksna reakcija na tjeskobu zbog pandemije.”

Zahvaljujem  profesoru  Krešimiru Paveliću na  konkretnim odgovorima, odgovorima koji bi trebali potaknuti na razmišljanje, ali i  reakciju  cjelokupne  javnosti,  a prije svega struku da konačno  kompetentno  reagira.

Intervjuprof. dr. sc. Krešimir Pavelić
Pretplatiti se
Obavijesti o
224 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neuf
3 godine prije

Najbolji članak koji je dosada napisan o slučaju prvog svetskog biološkog rata. Opomena za one koji vjeuju da se neće ponoviti u gorem obliku.

3 godine prije zadnji put uredio Neuf
Suzy
3 godine prije

Svaka čast doktore
No,mi smo to procitali na ovom portalu i kod jednom dobili potvrdu sto se krije iza mega projekta Covid 19..i nigdje drugdje u medijima se to nece naci
Od danas smo zatvoreni kao laboratorijski stakori a avio kompanije uključujući i Croatia Airlinesu vec priprema put u Covid putovnice

Stara kuka
3 godine prije

Prvi puta čujem za ovog čovjeka. I to me istovremeno ohrabruje i ljuti. Ohrabruje zato jer vidim da ipak ima više nego što sam mislio ljudi iz tzv. “struke” koji imaju ljudskog i profesionalnog poštenja i dostojanstva. A ljuti me upravo to što za njega nisam znao. Pitam se koliko ima još takvih ljudi za koje zbog medijske blokade nismo čuli. Jer to je i smisao medijske blokade i cenzure. Da steknemo dojam kako smo u svojim mišljenjima usamljeni i stoga je svaki otpor uzaludan. Ali svaki dan unatoč svemu pojavi se poneki pošten i odgovoran stručnjak koji tu medijsku blokadu uspije probiti i mi vidimo da ipak u našim razmišljanjima i strhovima nismo sami. Ono što nama treba je umrežavanje i organiziranje svih takvih ljudi. I zajednički nastup u kojem svatko prema svojim kompetencijama i mogućnostima treba dati svoj doprinos nastojanjima da se ovaj teror i ovaj napad na… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Spacevoodoo
3 godine prije

Čovjek može govoriti jer je u mirovini ili eventualni gubitak honorara od nekog dodatnog posla nebi ga materijalno dokrajčio.
Pitanje ja kako se došlo u situaciju da su vojnici sistema poslušniji nego ikad, a mase zomboidizirane kao nikads do sada

Kmet
3 godine prije

Ekonomsko unistavanje zemalja i poslije prositi nove kredite od iste ekipe koja je histeriju digla do neba. Vlasnici cjepiva, medija i banaka tri rodjaka. Sve ide na njihov mlin.

šeronja
3 godine prije

još samo, kad bi političari znali čitati, ali……..

bumbar
3 godine prije

Ovo je ključno: “virus (ako je to uopće virus) lako moguće je izašao iz bioterorističkog laboratorija ili naprosto pobjegao”.
Treba osvijestiti u narodu činjenicu da se radi o bioterorizmu. Režiseri ovog terora se ne skrivaju, prezentiraju javnosti svoje agende i prijete opasnijim virusima ako se ne provode njihovi naputci.
Ako nacionalni lideri pod ucjenama i prijetnjama ovih terorista (a ne svojom voljom ili što su korumpirani) provode covid teror nad svojim stanovništvom, njihova krivnja je u tome što se direktno ne obrate narodu i jasno kažu o čemu se radi. Zašto bi 190 država u svijetu sa svojih 7,8 milijardi stanovnika podleglo šačici bioterorista, umjesto da ih lociraju, procesuiraju, i sankcioniraju?

3 godine prije zadnji put uredio bumbar
Sretnick
3 godine prije

U Francuskoj je nošenje maski obavezno i unutra i vani još od rujna. Kad su tu obavezu uveli imali su dnevno 5000 pozitivnih. Pred dva tjedna imali su 35000 pozitivnih dnevno, znači sedam puta više. To sve govori o efikasnosti maski i nije mi jasno zašto se ovi podaci ne koriste kao argument za ukidanje njihovog obaveznog nošenja.

Maske su pale
3 godine prije

– Laž se sada naziva “istina”.
– Gripa se sada naziva “korona”.
– Cenzura se sada naziva “provjera činjenica”.
– Lobist se sada naziva “stručnjak”.
– Kritika se sada naziva “mržnja”.
– Tko propituje činjenice se sada naziva “teoretičar zavjere”.
– Započeti ratove sada znači “provoditi demokraciju”.
– Krađa se sada zove “paket za spašavanje”.
– Kukavičluk se sada zove “solidarnost i tolerancija”.
– Prisilne maske i cijepljenje se sada naziva “odgovorno ponašanje”.
– Režimsko ludilo se sada zove “novo normalno”.
– Biznismen koji misli da ima božje moći se sada zove “filantrop”.
– Kućni pritvor se sada zove “samoizolacija”.
– Genocid se sada zove “opstanak”.
– Tehnološki transhumanizam se sada zove “napredak”.
– Fašizam se sada zove “sigurnost”.

Slonica
3 godine prije

Svijetli primjer je još psihijatar Herman Vukušić koji ozbiljno povlači pitanje o nametnutim autoritetima ,koji čak i nemaju veze sa strukom.
Govori o vrlo devastirajućem učinku na psihu nacije,i da su sve druge bolesti stavljene u drugi plan.
Govori kao građanin i liječnik isto tako treba rešpektirati.

Marko
3 godine prije

Eto pametan čovjek sve lijepo i pametno argumentirao, poglavito mi se sviđa teks – Poznati svjetski virolog Giotgio Palu sa Sveučilišta u Padovi kaže da 95 % pozitivnih osoba nema simptome te da lockdown nije ništa drugo nego histerija s kojom treba prestati.

Drago
3 godine prije

Odličan napis. Ozbiljan, častan stručnjak.
Mnogi su se doktori stavili u službu ove covid-laži i diktature, iz straha za posao. Takvi će na kraju izgubit posao i ljudsko dostojanstvo i slobodu.
Namjera da nas se cijepi i tako nam se trajno upropasti zdravlje se može spriječit samo masovnim buntom.
Osobno, bolje da me ubije neki policajac ili vojnik, nego da polako crkavam od cjepiva.

3 godine prije zadnji put uredio Drago
Marina
3 godine prije

Sve se to već potvrđuje sa svih strana. Ali i dalje ide ova farsa, što da radi mali čovjek kojem je sve jasno, ali sam protiv sustava ne može.
Osobno si ne mogu priuštiti kaznu za nenošenje maske i sl., iako znam da je to glupost.

autor_itet
3 godine prije

Clanak je👌😊

Slagalica
3 godine prije

Slao sam i prije link ali evo i update:

https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

26 participating countries: Austria, Belgium, Cyprus, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany (Berlin), Germany (Hesse), Greece, Hungary, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Portugal, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, UK (England), UK (Northern Ireland), UK (Scotland), UK (Wales).

Ukupna smrtnost (sada smo u 47 sedmici) u ovoj godini je najveca ako se uporedi sa prethodne tri godine.
Najveća smrtonost zabilježena je u 14-toj sedmici 89 000 umrlih … I sada izgleda kriva raste …
Dalje ako se pogleda excess mortality (višak smrtnosti) on je za ovu godinu narastao na 270 000 za razliku od 2018 gdje je do 47 sedmice bio 114 000 …
Kada se pogleda excess mortality na pojedinacne zemlje onda dolazimo do zanimljivog podatka a to je da je on neujednacen … Neke zemlje imaju ogromne pikove dok u nekim zemljama mozemo smatrati da se nista znacajno nije dogodilo.

Ivan
3 godine prije

Upravo sam dibio poruku, ne tvrdim da je točna ali je želim podijeliti s vama: ===================================== * Konačni uzrok COVID-a pronađen u Njemačkoj * Njemački liječnici nisu se pokoravali zakonu Svjetske zdravstvene organizacije WHO koja nalaže da se ne smiju izvoditi obdukcije umrlih od virusa Corona i utvrdili su da ovo NIJE VIRUS, već BAKTER koji uzrokuje smrt. To dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka i smrti pacijenta. Njemačka pobjeđuje takozvani COVID-19, koji nije ništa drugo nego “raširena intravaskularna koagulacija” (tromboza). “A način rješavanja toga, odnosno liječenja, prije svega je ASPIRIN, kao antikoagulant.” Ovu senzacionalnu vijest za cijeli svijet njemački su liječnici pripremili obdukcijom leševa koje je proizveo COVID-19. Također, prema njemačkim patolozima, nikad nisu trebale jedinice za mehaničku ventilaciju i intenzivnu njegu. CSecha u Njemačkoj započeo je promjenu protokola, “TKO je identificirao i uklonio globalnu pandemiju – NJEMAČKI POZIV”. Lijek je već bio poznat ili SZO o tome nije obavijestila… Čitaj više »

linkni
3 godine prije

Sve što trebate znati o Corona P(l)andemiji: Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.3.2000045 https://cormandrostenreview.com/report/ External peer review of the RTPCR test to detect SARS-CoV-2 reveals 10 major scientific flaws at the molecular and methodological level: consequences for false positive results. A Perfect Storm: Impact of Genomic Variation and Serial Vaccination on Low Influenza Vaccine Effectiveness During the 2014–2015 Season https://academic.oup.com/cid/article/63/1/21/1745238 https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2016/04/study-prior-year-vaccination-cut-flu-vaccine-effects-2014-15 A study on infectivity of asymptomatic SARS-CoV-2 carriers https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32513410/ New Study Shows When You’re The Most Infectious With COVID-19 https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-11/tl-pss111920.php Post-lockdown SARS-CoV-2 nucleic acid screening in nearly ten million residents of Wuhan, China https://www.nature.com/articles/s41467-020-19802-w Universal Masking in Hospitals in the Covid-19 Era https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2006372 Effectiveness of Adding a Mask Recommendation to Other Public Health Measures to Prevent SARS-CoV-2 Infection in Danish Mask Wearers https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817 Study of 72,000 COVID-19 patients finds 2.3% death rate https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/02/study-72000-covid-19-patients-finds-23-death-rate Covid-19 Mortality: A Matter of Vulnerability Among Nations Facing Limited Margins of… Čitaj više »

Slovenac1
3 godine prije

Kad pade tramp pade virus jer je to ipak najvise zapadni virus

Boris
3 godine prije
Legendarni Grk
3 godine prije

David Icke o „zaključavanju“:   https://hr-hr.facebook.com/sasa.blagojevic.980/videos/3512242295508193/UzpfSTE1MjA0MzA2NDk0NTU1MzoxNzUzNTYyMjk4MTI2OTQ3/   „Zaključavanje“ nema nikakve veze s onim što nam govore vlade – nikakav korona virus ne postoji, sve je fiktivna priča koja nema veze sa stvarnosti. Sve više ljudi shvaća ogromnu masonsku prevaru koju izvode političari, državnici, stožeraši, potkupljeni korumpirani liječnici i ostali koji su dio njihove ogromne obmanjivačke mreže. Banda želi transformirati ljudsko društvo preko korona prevare u nešto neprirodno uz ekonomsko uništenje. U ime „zdravlja“ oni uništavaju svjetsku ekonomiju i uništavaju ljudima poslove i sredstva za život. Ovo najnovije zaključavanje će dokrajčiti one privatne firme koje su jedva preživjele do sada. Zašto to rade? Kada populacija nema pristup neovisnom zaposlenju, onda se postaje ovisan o državi. Kao „rješenje“ masonska političarska Banda predlaže tzv. „sigurni dohodak“. Ali taj „sigurni prihod“ će dobiti samo oni koji se obavežu da će primiti otrovna cjepiva Bill Gatesa, oni koji će pristati da rade sve što vlada… Čitaj više »

mile
3 godine prije

Zanimljivo mi je kako nitko ne istražuje veliku smrtnost onih koji su došli na respirator.
Da bi respirator bio koristan moralo bi ga se nakon svakog pacijenta dobro dezinficirati i promjeniti filter. S obzirom na cijenu toga sumnjam kako se to radi. A kad se respirator nakon upotebe na jednom pacijentu odmah da nekom drugom postoji velika mogućnost prijenosa bolničkih bakterija na pacienta koji već ima virusnu upalu pluća. Pa dobije dvostruku upalu, i virusnu i bakterijsku.
Što ih više umre smanjuju se troškovi mirovinskih i zdravstvenih fondova.

PeroTunguz
3 godine prije

Predstavnik SZO: Srbija četvrta u svetu po broju zaraženih po glavi stanovnika
Kaze predstavnik SZO za Srbiju neki Slovenac Ivanusa.
=================
Uopste nije tacno!

A broj umrlih: U Srbiji 1200 a u Kanadi 15000
Srbija je 5x manja od Kanade, znaci da je duplo bolja iako je Kanada bogatija drzava

Max
3 godine prije

Ovo su rječi stručnjaka a ne teorija zavjera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI