”Proruski” hakeri se osvećuju za blokadu Kalinjingrada

Haker
7 komentara

Samozvana ”proruska” hakerska grupa Killnet u ponedjeljak je velikim DDoS napadom oborila brojne litvanske vladine i korporativne web stranice, dva dana nakon što je upozorila Vilnius da će neuspjeh deblokiranja željezničkog i cestovnog koridora do ruske eksklave Kalinjingrad rezultirati takav napad.

Hakeri su se hvalili da su napali preko 1.000 litvanskih web stranica. Oni koji su navodno bili van mreže u ponedjeljak ili su imali poteškoće uključujući Državni porezni inspektorat, Integrirani sistem administrativnih usluga, Centralnu državnu arhivu, gradske web stranice Vilniusa i Kaunasa, litvansku web stranicu švedske telekom Telia i glavnog dobavljača računovodstvenih usluga B1. Litvanska agencija za kibernetičku sigurnost tvrdi da je zabilježila porast DDoS napada koji su počeli u petak, a usmjereni su na vladine agencije, transportne usluge i finansijski sektor.

Hakeri su objavili više video snimaka na društvenim mrežama tokom vikenda upozoravajući vladu Vilnjusa da ima 48 sati da ukloni blokadu protiv Kalinjingrada ili rizikuje da “precizan udar u srce litvanskog sistema” utiče na “više od 500 kompanija”. U postu u ponedjeljak navečer Telegram grupi ”We Are Killnet” obećava se nastavak napada u utorak.

Ista Telegram grupa ranije je podijelila listu ciljanih web lokacija Litvanije, iako je bilo nejasno je li to bila ”lista želja” ili su sve navedene stranice u nekom trenutku hakovane. Neki su još uvijek bili dostupni, dok su drugi bili neispravni ili potpuno nedostupni. Hakerska grupa navodno ohrabruje volontere da se pridruže njenim DDoS napadima, navodeći domene i IP adrese meta kako bi se povećala šteta.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda udvostručio je blokadu u nedjelju, izjavivši da je “apsolutno jasno da Litvanija mora i da će implementirati sankcije EU” u objavi na Facebooku isključujući mogućnost “koridora” ili “pomirenja Rusije”. I Litvanija i EU insistirale su da Vilnius djeluje u skladu sa zahtjevima bloka, umjesto da nameće bilo kakvu odluku na nacionalnom nivou.

Moskva je više puta naredila da se ukine blokada, nazivajući to kršenjem međunarodnog prava i upozoravajući da će zadržavanje zabrane tranzita sankcionisane robe „imati ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije“. Dok je Kalinjingrad dio Rusije, Litvanija i Poljska se nalaze između njega i ostatka zemlje, što znači da je jedina otvorena ruta koja je ostala morskim putem.

Killnet se pojavio u martu, predstavljajući se kao „prijatelj“ Rusiji i napavši sajtove ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, neonacističke milicione grupe Desni sektor i hakerski kolektiv Anonymous, koji je u to vreme upravo objavio „cyber-rat“.

Cyber RatKalinjingradlitvanijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Samo vi drmajte tu bandu hijena….
Baš gledao… Hijene i lavovi su u konstantnom ratu.
Hijene brojčane, podmukle, lavovi snažni.
I u čitavom tropu lavova samo jedan je slovio, kao ubica hijena.
Jer on nije popuštao, trčao je zanjom, dokje nije uhvatio! I onda ju je ubio!
Ostali su samo pratili, markirali teritorij…
Kad gledam te hijene, koje cvile po sastancima, baš su završili G7, sada idu na NATO, SAMO CVILE! Laju, a ništa ne mogu! Htjele bi, da da se dočepaju kakve životno važne kite, arterije, da naprave štetu, a nikome više u Europi ne mogu sakriti, ŠTA SU!

Max
1 godina prije

Rusi su počeli uzvraćati Litavcima.

tihobl
1 godina prije

Nije fer. Ta hakerska grupica je duplo brojnija od litvanske armije. Rusija treba da odgovara zbog prekomjerne upotrebe sile.

Auslander
1 godina prije

Treba struju ugasiti

1 godina prije

Za one, koji su shvatili, eto video: /watch?v=o0akqcu-ujw znate več gdje.
Šta je treba znati, ta hijena je matriarhinja, vođa tropa hijena, koja je izazivala druge lave, onda se pojavi taj, jedini. A i to treba znati, lav ne lovi, to rade lavice, on se potrudi jedino, kad je treba.

hiber
1 godina prije

Eto, usvojeno proširenje NATOa na Švedsku i Finsku. Ode kontrola artičke rute od strane Rusije. Ugušeni njemački i francuski europski saveznici. A sve za neku razrušenu vukojebinu. I jos neki pokušavaju opravdati “velemajstora”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI