Putin “čisti” vladu premijera Medvedeva, koji će vjerovatno i sâm biti smijenjen

Putin smjenjuje Medvedeva
0
0

Dok je svijet fokusiran na ishod američkih predsjedničkih izbora, Vladimir Putin je uradio nešto skoro nevjerovatno – uhapsio je Alexeia Uliukaeva, ministra ekonomije u vladi premijera Medvedeva, a po optužbama za iznudu i korupciju.

Uliukaev, čiji telefon je bio prisluškivan od strane ruskih sigurnosnih službi još od ljeta, uhapšen je u sred noći, a kod sebe je imao 2 miliona američkih dolara. Putin ga je službeno smijenio sljedećeg jutra.

Ruski zvanični izvori saopštili su da je Uliukaev iznudio dva miliona dolara za procjenu koja je dovela do toga da ruska državna naftna kompanije Rosneft kupi 50 % dionica u naftnom gigantu Bashneft. Navodno je Uliukaev prijetio Igoru Sechinu, direktoru Rosnefta za kojeg se smatra da je blizak sa Putinom i ruskim bezbjednosnim i obavještajnim službama.

Uliukaev je smatran simbolom za sve “atlantske integracioniste” u Kremlju i poznati je liberal. On nije prvi među uhapšenima. Ranije su uhapšeni navodno korumpirani ministar odbrane Anatolii Serdiukov i guverner regije Kirov Nikita Belykh.

Lista potencijalnih “kandidata” za smjene je, smatraju neki analitičari, jako duga. Tu su i vicepremijer Arkardii Dvorkovich, zamjenik premijera Igor Shuvalov, guverner ruske Centralne banke Elvira Nabiullina, ministar finansija Anton Siluanov, pa čak i sam premijer Dmitri Medvedev.

anton siluanovarkardii dvorkovichdmitri medvedevigor shuvalov
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI