Projekcije ruskih financijskih rezervi

Rusija - Moskva - financije
3 komentara

Na marginama Gaidar međunarodnog ekonomskog foruma, u petak je ruski Ministar financija, Anton Siluanov, izjavio reporterima da bi uz sadašnje cijene nafte, Rusija mogla izbjeći trošenje rezervi tokom 2017. godine.

“Ako cijene barela nafte ostanu na razini od 50$, moći ćemo organizirati i rezervne fondove”, izjavio je Siluanov, i dodao da bi to donijelo oko 16,8 milijardi dolara dodatnih deviznih prihoda. Ostvarenim prihodima bi se, među ostalim, popunjavali i socijalni fondovi.

Siluanov naglašava i da bi prihodi iz drugih ekonomskih sektora, izvan područja proizvodnje i trgovanja naftom, trebali biti korišteni da podrže ekonomski i društveni razvoj. Ruski Ministar ekonomskog razvoja, Maxim Oreshkin, dodatno je potvrdio da bi oporavljanje cijena nafte trebalo smanjiti potrošnju iz državnih rezervi.

Rusija je budžet za 2017. proicirala na cijeni nafte od 40$ po barelu. Ugovori o budućim isporukama se već sada potpisuju na 55.70$ po barelu.

U studenom je Ministarstvo financija ruske federacije izjavilo da namjerava iz rezervi povući oko 19,3 milijarde dolara iz rezervnih fondova, i oko 11,2 milijarde iz socijalnih fondova, da bi se pokrio deficit u 2017. godini. Pretpostavka je bila da će se rezervni fondovi isprazniti do kraja 2017. godine, dok bi u socijalnim fondovima ostalo oko 64 milijarde dolara. Statistike pokazuju da su ruski rezervni fondovi pali na oko 16,3 milijarde dolara na početku 2017. godine, s oko 50 milijardi dolara početkom 2016. godine.

Treba napomenuti da stanje ruske ekonomije prolazi kroz veliku fazu transformacije, potaknute sankcijama SAD-a i EU-a. U toku su ogromne investicije koje će donositi prihode za nekoliko godina (u prvom redu, investicije u energetske tokove prema Kini). Možda još važnije, velik dio uvoznih prozivoda zamjenjuje se domaćom proizvodnjom, što će jako smanjiti rashode u vanjskotrgovinskoj bilanci.

Drastično smanjenje deviznih rezervi treba u tom svjetlu, vjerojatno, promatrati kao rizičnu igru za očuvanje standarda stanovništva, a možda i kao samouvjeren potez, za koji je spreman idući korak stabiliziranje ekonomije većom samodostatnošću, i neovisnošću o zapadnim ekonomskim ucjenama.

Izvor: RT

anton siluanovCijena nafteMaxim OreshkinNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Siluvanova i njegovu braću treba maknuti sa te funkcije.

jale
7 godine prije

Još Rusija ni propala! 🙂 (hiberu isključili aparate)

Sovoranola
7 godine prije

Sagledavanjuci realnu situaciju i trendove u posljednjih desetak godina Rusiji se smiješi lijepa budućnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI