Putin i Biden su, kako se izvještava, razgovarali o upotrebi ruskih baza za nadgledanje situacije u Avganistanu

Putin i Biden o Afganistanu
10 komentara

Užurbano povlačenje SAD i NATO iz Avganistana izazvalo je zabrinutost u Moskvi zbog bezbjednosti njenih centralnoazijskih saveznika usred kontinuiranog napredovanja Talibana. Svi avganistanski susjedi, uključujući ruske Tadžikistanske partnere, pojačali su graničnu bezbjednost u pokušaju da spriječe prelivanje nasilja i nestabilnosti u njihove države.

Vladimir Putin i Joe Biden razgovarali su o mogućnosti razmjene informacija o sukobu u Avganistanu na sastanku na vrhu u Ženevi 16. juna, izvještava ruski list Kommersant, pozivajući se na izvore za koje je rečeno da su upoznati sa situacijom.

U raspravu je uključen Putinov prijedlog da se ruske baze koriste u Tadžikistanu i Kirgistanu, vjerovatno da bi snabdjele SAD informacijama dobijenim upotrebom dronova. Prema jednom izvoru, SAD „za sada nisu dale jasan odgovor“.

Poslovni list nije pružio dalje informacije o bilo kojoj drugoj mogućoj „koordinaciji“ između dvije zemlje u vezi s Avganistanom.

Komentarišući tu priču, ruski predsjednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov potvrdio je da je situacija u Avganistanu bila na dnevnom redu junskog samita, ali nije komentarisao da li su razgovori uključivali razgovore o rusko-srednjoazijskim bazama.

Američki specijalni predstavnik za Avganistan Zalmai Khalilzad na sličan način nije komentarisao izvještaj.

Rusija ima veliko vojno prisustvo u Tadžikistanu, koji je jedan od sjevernih susjeda Avganistana. Moskovski saveznik Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti domaćin je 201. vojne baze u Dušanbeu. U bazi se nalazi najmanje 7.000 vojnika, nekoliko stotina tenkova, oklopni transporteri, artiljerija, najmanje jedan bataljon izviđačkih bespilotnih letjelica Orlan-10, PVO S-300 i preko desetak letjelica, uključujući helikoptere i mlazne avione.

Kirgistan, koji se graniči sa Tadžikistanom, ali nema zajedničku granicu sa Avganistanom, u vazduhoplovnoj bazi Kant prima rusko osoblje iz 14. vazdušnih i PVO vojnih snaga, sa oko 500 ruskih oficira i vazduhoplovaca. Inventar baze uključuje jurišne avione Su-25, helikoptere Mi-8 i sopstveni kontingent UAV Orlan-10.

Ranije je izvjještavano o američkim planovima da stacioniraju trupe i opremu evakuisanu iz Avganistana u susjednu zemlju – vjerovatno u neku od republika Centralne Azije. Uzbekistan, koji nije član ODKB, ali održava bezbjednosne veze sa Moskvom, ukazao je da neće dozvoliti da američke trupe budu stacionirane u zemlji. Tadžikistan nije bio domaćin američkim trupama od kratkog boravka 2001. Južno od Avganistana, tradicionalni američki saveznik Pakistan takođe je isključio raspoređivanje američkih snaga.

Prošle nedjelje, portparol Pentagona John Kirby rekao je da SAD još uvijek “žustro” i “energično” traže mogućnosti gdje da smjeste trupe za rješavanje potencijalnih prijetnji koje dolaze iz Avganistana. Ako to ne učine, SAD će iskoristiti svoje “sofisticirane i robusne mogućnosti izvan horizonta” da organizuju napade “čak i izdaleka”, predložio je portparol.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva planira da sarađuje sa Pekingom i Vašingtonom na riješavanju avganistanskog sukoba kroz razgovore, uključujući i talibane. Talibanska delegacija posjetila je Moskvu početkom ovog mjeseca, rekavši novinarima da ta grupa neće dozvoliti provokacije sa svojim susjedima iz Centralne Azije, obećavajući da će ukinuti avganistansku trgovinu heroinom koja je cvjetala pod američkom okupacijom, i ponovila da DAESH ne bi smio da djeluje u oblastima pod njihovom kontrolom. Ostaje da se vidi da li će islamistička grupa, koja sada tvrdi da kontroliše do 85 posto teritorije zemlje, ispuniti svoja obećanja.

AvganistanBidenNATOPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sajt
2 godine prije

Avganistan treba raskomadati između susjednih država jer svaka od njih ima svoje manjine uz afganistansku granicu.
Znači uzeti komade zemlje gdje je domicilno stanovništvo prijateljski raspoloženo, ostatak koji se ne može uzeti i pacificirati treba izolirati i ekonomski uništiti po principu spaljene zemlje tako da nije moguć nikakav život.
Jedna država ne može porobiti afganistan jer on nema tradiciju centralne vlasti, tako da kapitulacija Kabula ne znači kapitulaciju zemlje, tamo inače nitko ne sluša centralnu vlast.

Max
2 godine prije

Opet pružaju ruku zapadnim partnerrima alli samo ih iskušavaju.

dragan
2 godine prije

sve manje a sada ni malo ne cenim ruse prodaju se za govno americko..kakav su to narod ke d je hitler sa 50.miliona nemaca napao risiju sa 170 miliona i ubio 27 miliona rusa,,oni su stoka od naroda,

Čudan lik
2 godine prije

U čemu je problem??? CIA se napokon uspjela dogovoriti sa talibanima da preuzmu proizvodnju opijuma za “razumnu cijenu” dok će distribuciju vršiti avioni bez oznaka sa plaćenicima. Od okupacije Afganistana, nekim čudom, proizvodnja opijuma se povećala za bar 2000%! Dosadašnja praksa po kojoj su Američki vojnici čuvali polja maka a vojni zrakoplovi razvozili opijum je postala problematična zbog toga što se dosta vojnika navuklo na opijum a sve veći broj njih shvaća da su i poslani u Afganistan kako bi čuvali polja maka. Ukoliko vojnici koji su bili stacionirani u Afganistanu počnu pričati što su tamo radili, Američki političari bi se našli u nezgodnoj situaciji. Zato su se napokon dogovorili sa “dojučerašnjim neprijateljima” i prepustili im proizvodnju maka. Nijedan taliban a ni plaćenik nikada neće zucnuti o proizvodnji i distribuciji opijuma jer su svijesni da bi odmah bili “samoubijeni”. Dokaz o ovome što govorim je poklon Američke vojske (svojim dojučerašnjim… Čitaj više »

nessy
2 godine prije

USA donositelji demokracije, nakon sto su ’79. stvorili talibane, da se bore protiv SSSR-a, dobili su noz u ledja od monstruma kojeg su sami stvorili. Nakon 20 godina, su shvatili da ne mogu pobjediti. Pobjegli su, iz Bagrama, nocu, kao zadnji bjednici i kukavice. To sto su napravili karcinom u regiji, koji ce utjecati na sve susjedne zemlje, to ih ne brine puno, oni su odlucili da idu kuci. Sada ostavljaju Rusiji, i ostalim susjednim drzavama da se bore protiv zla, koje su poticali i financirali desetljecima. Nadam se da ce im njihovo cedo, talibani, priustiti probleme na domacem terenu, jer su to zasluzili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI