Putin kaže da je američko prisustvo u Avganistanu korisno za interese Moskve, poništava tvrdnje o „ruskom potplaćivanju talibana“

Americki vojnik u Avganistanu
15 komentara

Moskva već dugo podržava prisustvo američkih trupa u Avganistanu, jer vjeruje da ono doprinosi stabilnosti regiona i na kraju pomaže ruskim nacionalnim interesima, rekao je u nedelju predsjednik Vladimir Putin.

„Ponovit ću još jednom: nemamo potrebu da se borimo protiv američkog prisustva u Avganistanu“, rekao je Putin u intervjuu emitovanom na TV kanalu Rosiya-1.

Predsjednik je odgovarao na novinarsko pitanje o tvrdnjama u američkim medijima, gdje koristeći anonimne izvore, insistiraju da je Rusija platila talibanskim militantima da ubijaju američke vojnike. Intervju je snimljen za emisiju pod nazivom „Moskva, Kremlj, Putin“.

New York Times je prvobitno objavio tvrdnju o ‘nagradama’ – da bi na kraju priznao da nema dokaza kojim potkrepljuju svoje optužbe. Pentagon je više puta rekao da nije našao dokaz za takvu praksu, već je rekao da planira „doći do dna priče“.

Međutim, nedostatak dokaza nije spriječio neke američke političare, uključujući predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Joea Bidena, da ponovo potvrde navode. Ponovo ih je iznio tokom svoje posljednje debate sa predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak uveče.

Bilo je „čudno“ slušati takve tvrdnje, rekao je Putin, s obzirom na to da bi nanošenje štete američkim trupama u Avganistanu, na kraju, naškodilo sopstvenim interesima Rusije.

„Od samog početka podržavamo prisustvo SAD u Avganistanu. Podržali smo odgovarajuću rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN.“

„Prisustvo SAD u Avganistanu i dalje doprinosi stabilnosti u toj zemlji“, rekao je predsjednik, dodajući da se, u tom smislu, ne kosi sa ruskim prioritetima. Suprotno tome, povlačenje američkog osoblja moglo bi dovesti do „mnogih rizika“, čak i ako bi stvorilo uslove za unutar-avganistansko pomirenje, smatrao je on.

Američko povlačenje takođe bi vjerovatno značilo da će Rusija morati da snosi neke dodatne troškove da bi održala stabilnost u regionu, rekao je predsjednik.

Putin je takođe pozdravio stalnu rusko-američku saradnju na polju obavještajnih podataka i bezbjednosti, koja se nastavlja uprkos krizi u političkim odnosima.

Informacije koje su dali Amerikanci više puta su pomogle ruskim službama bezbjednosti da spriječe terorističke napade na domaćem tlu, rekao je Putin.

Američke akcije u Avganistanu vidimo kao antiterorističke napore.

Moskva je takođe dijelila obavještajne podatke o terorizmu koji bi mogli biti zanimljivi Washingtonu, a na druge načine je pomagala svoja nastojanja. U jednom slučaju koji je opisao Putin, Rusija je pomogla Sjedinjenim Državama da vrate američkog državljanina uhapšenog u Siriji zbog optužbi za špijunažu. Ova osoba je prebačena u Moskvu i predata američkim zvaničnicima, rekao je predsjednik.

„Ova saradnja, koja je od obostrane koristi, mogla bi biti još bolja, ali mi smo i dalje zadovoljni njom takvom kakva jeste“, rekao je Putin, odbacujući optužbe protiv Moskve kao „apsolutno neutemeljene“.

Američke trupeAvganistanPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pantagana
3 godine prije
3 godine prije zadnji put uredio pantagana
fdjvnerivuerutgeurtb
3 godine prije

Nosferatu tko ti piše tako glupe izjave………………

Max
3 godine prije

Uvijek pomirljiv i korektan prema zapadnim partnerima.

Davor drugi
3 godine prije

L.R.
Što je to bilo u Siriji? Napad ruskog zrakoplovstva na islamiste u blizini Idliba, navodno preko 80 mrtvih terorista. Imte li što? Čini se da se napokon nešto pokrenulo

Ringo10a
3 godine prije

Zajeban je i Putko. Neka Amerikanci sto duze ostanu u Afganistanu nek tamo ginu i trose novce. Doduse zarade nesto i od sverca narkotika…

Alex
3 godine prije

Kada Ameri jednom odu iz Afganistana, Rusi će doći kao dar s neba. Ostali su većini u lijepoj uspomeni. Ali, rat će se nastaviti… na žalost…

Lajka u Svemiru
3 godine prije

Sad su se i udružili Rusi i Ameri?
Madafaka kabala postala još veća.

Plavi
3 godine prije

A šta drugo može i reci jadan on.
Jel da im zaprijeti svojom “silom”…ha ha.
Zamisli, smetaju mu Ameri u Poljskoj, ali ne smetaju u Afganistsnu za koji su Rusi krv proljevali jos za vrijeme SSSR-a
I Turci su mu oborili dva aviona, pa sad liže stope erdoganove.
Jad i bjeda..
Smiješno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI