Putin nije pretio Njemačkoj

olaf scholz
20 komentara

Kancelar Olaf Scholz je tvrdio da je s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim postignut “konsenzus” da Kijev neće koristiti zapadno oružje, uključujući njemačke tenkove Leopard, za izvođenje napada na rusku teritoriju. Zapad, međutim, i dalje smatra Krim i još četiri nova ruska regiona dijelovima Ukrajine.

U intervjuu listu Bild am Sonntag objavljenom u subotu navečer, kancelar Scholz je još jednom svu krivicu za sukob svalio na Moskvu, tvrdeći da je ruska “ničim izazvana agresija” opravdala kolektivnu intervenciju Zapada vojnom pomoći u zaštiti “evropskog mira” naručiti.”

“Zajedno sa našim saveznicima, dajemo borbene tenkove Ukrajini kako bi se mogli braniti”, tvrdio je Šolc. Dodao je da je Berlin “pažljivo odmjerio svaku pošiljku oružja, blisko koordinirajući… prije svega sa Amerikom”.

Scholz je obećao Ukrajini 14 tenkova Leopard 2A6 iz vlastitih zaliha Bundeswehra prošlog mjeseca, nakon što su SAD obećale da će poslati neke od svojih tenkova M1 Abrams kasnije ove godine. U intervjuu, nemački lider je odbacio svaku zabrinutost da se oružje njegove zemlje ponovo koristi protiv ruskih vojnika kao „nerazumna istorijska poređenja“.

Na svečanosti povodom 80. godišnjice pobede u Staljingradskoj bici u četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je „neverovatno, ali istinito – ponovo nam prete nemački tenkovi Leopard, sa krstovima na trupu. I još jednom pokušavajući da se bori protiv Rusije u Ukrajini uz pomoć Hitlerovih sljedbenika, banderovaca.”

“Oni koji žele poraziti Rusiju na bojnom polju očigledno ne shvaćaju da bi moderni rat sa Rusijom bio potpuno drugačiji za njih”  , dodao je on, obećavajući odgovor koji ide dalje od oklopnih vozila.

„Ne, Putin nije pretio ni meni ni Njemačkoj“, rekao je Šolc povodom telefonskih razgovora sa ruskim liderom kada je intervjuer izneo nedavne tvrdnje bivšeg premijera Velike Britanije Borisa Džonsona. Kremlj je naveo da je Džonson ili namerno lagao o „raketnoj pretnji“ ili jednostavno nije razumeo o čemu Putin govori.

Na pitanje da li postoji bilo kakav dogovor s predsjednikom Vladimirom Zelenskim da će se zapadno oružje koristiti samo na ukrajinskoj teritoriji, Scholz je rekao da postoji “konsenzus”. On nije precizirao da li postoji konsenzus oko toga koje se teritorije smatraju ukrajinskim.

Sjedinjene Američke Države takođe su, navodno, pružile vojnu pomoć Ukrajini pod uslovom da se ona neće koristiti za gađanje ciljeva u Rusiji. Međutim, američki zvaničnici su rekli da se ovo ograničenje ne odnosi na Krim i druge nove ruske teritorije, te su više puta izjavljivali da Kijev može slobodno birati svoje ciljeve.

Krim i grad Sevastopolj pridružili su se Rusiji 2014. nakon referenduma. Donjecka i Luganska narodna republika, kao i oblast Herson i Zaporožje, učinile su isto prošle godine. Kijev je odbacio referendume kao “lažiranje”.

Putin je u srijedu zadužio vojsku da “eliminiše svaku mogućnost” ukrajinskih udara na Rusiju. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pojasnio je da to uključuje teritorije koje Ukrajina još uvijek smatra svojim, rekavši da će Moskva „povući“ ukrajinske trupe na domet na kojem neće predstavljati prijetnju, te da „što je oružje veće domete koje su isporučene kijevskom režimu, što dalje će trupe morati da se premeštaju.”

njemačkaOlaf ScholzPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Nije prijetio ali dobro pamti.

tihobl
1 godina prije

Ma nije Putin prijetio, gdje bi on to. Samo ga je podsjetio kako se zavrsilo prosli put.

Nekoime
1 godina prije

Rusi će koristiti nuklearno oružje samo u svojoj okupacijskoj zoni.

Mrdo
1 godina prije

Putin nema pravo da prijeti! Njemačka je suverena, nezavisna država, i Švabe imaju pravo da rade sve što im Amerikanci narede i dozvole. Slično, dakle, kao i sprdačine od “država” nastale od ostataka prave države komunističke Jugoslavije.

Anto
1 godina prije

Šolc nije prijetio Rusiji nego samo neprijateljski djeluje protiv Ruskog naroda.

Bit
1 godina prije

Svaki NATO zec prijeti Rusiji

Franjo
1 godina prije

Rusi su zaustavili treci Reich zaustavit ce I cetvrti

1 godina prije

Kao sto sam i očekivao oni kampovi za obuku ukrajinaca će se puniti ukrajincima pobjeglim u eu…Danas gledam dopis britancu da prijavi muške ukrajinske izbjeglice od 18+ godina..

bruegel the elder
1 godina prije

Jel to šolc obnavlja “legendarnu” 2nd SS Panzer Division Das Reich ?Koje li slučajnosti,simbol divizije crni trozubac……..ljubitelji Boga Posejdona 🙂

MrKamenjarac
1 godina prije

…..MENE SAMO ZABRINJAVA :AUSCHWITZ,BUCHENWALD,DACHAU,JER SU POTPUNOJ FUNKCIONALNOSTI!!!!!

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. prijetiti zlo-čincima je poput prijetnje nekakvom kriminalcu i ološu najprljavije i najgore vrste koji cijeli svoj bijedan život posvećuje nasilju, kriminalu i zlostavljanju slabijih od sebe, dakle prijetiti svjetskom zločinačkom ološu koji stotinama godina postoji “zahvaljujući” tome što su činili zlo-čine po svijetu, za mene je Čin djelovanja u ime Boga Stvoritelja Preuzvišenog i Milostivog Kreatora 🔺 i ja tim j*b***** svinja i krava iz Njemačke, Austrie, Francuske, Italije Belgije i Nizozemske želim da umiru u nezamislivim mukama.. Vražji, illuminatski Vatikan neću ni spominjati…

Rimtutituki
1 godina prije

Koja nistica ovaj Scholz, nulla od osobe. Barem imaj muda ko Merkel reci” zajebavali smo vas”zato se baka nibe vise kandidirala

Lucija, prva
1 godina prije

Podsjetimo: “Njemačka odobrila isporuku tenkova Leopard 1 Ukrajini, ali nema granata kal. 105 mm za njih Njemačke novine ” Sueddeutsche Zeitung ” u materijalu ” Die schwierige Frage der Munition ” ( ” Kompleksno pitanje streljiva ” ) izvijestile su da je njemačka vlada prethodno odobrila isporuku Ukrajini starih tenkova Leopard 1 koje su uskladištila njemačka industrijska poduzeća – Grupa Rheinmetall (koja ima 88 tenkova Leopard 1A5, prethodno povučene od strane Bundeswehra) i Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG, ima 99 tenkova Leopard 1A5-DK, koje je Danska vojska stavila izvan upotrebe). Međutim, ostaje problem streljiva za topove od 105 mm ovih tenkova, koje Njemačkoj gotovo da nije ni ostalo. Izvještava se da se njemačka strana obratila Brazilu (koji ima veliki broj tenkova Leopard 1) za kupnju tenkovskih granata od 105 mm, ali Brazil ih i dalje Izvještava se da se njemačka strana obratila Brazilu (koji ima veliki broj tenkova Leopard 1) za… Čitaj više »

Mali
1 godina prije

Otac od Olafa Scholz je bio nacista u drugom svj. ratu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI