Putin poručuje SAD da prestanu ”pljačkati” Siriju

Vladimir Putin
13 komentara

SAD treba da prestanu da “kradu” naftu sirijskom narodu i državi, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u utorak, nakon sastanka sa svojim iranskim i turskim kolegama u Teheranu. Tri garanta „procesa iz Astane“ su se također složila da SAD napuste trans-Eufrat i prestanu da pogoršavaju humanitarnu krizu u Siriji svojim jednostranim sankcijama.

Američke trupe moraju napustiti teritoriju istočno od rijeke Eufrat i “prestati pljačkati sirijsku državu, sirijski narod, ilegalno izvoziti naftu”, rekao je Putin novinarima u utorak navečer. Rekao je da je to “zajednička pozicija” Rusije, Irana i Turske.

Nekoliko stotina američkih vojnika ilegalno je prisutno u Siriji, uglavnom kontrolirajući naftne bušotine i žitna polja na sjeveroistoku zemlje, koje kontrolira milicija Sirijskih demokratskih snaga (SDF) od poraza terorista Islamske države (IS, bivši ISIS). SDF koji podržava SAD odbio je da se reintegriše sa vladom u Damasku, koju Vašington želi da vidi srušenom.

Od 2019. godine SAD pokušavaju kazniti svakoga tko pokuša pomoći u obnovi ratom razorene Sirije putem “Cezarovog zakona o civilnoj zaštiti u Siriji”, optužujući vladu predsjednika Bashara Assada za ratne zločine i blokirajući svaku pomoć Damasku

Putin je u utorak rekao da su takve sankcije imale “katastrofalne rezultate” i da humanitarnu pomoć Siriji “ne treba politizovati”.

Tokom samita u utorak u Teheranu, Putin se sastao s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. U zajedničkoj deklaraciji, trojica predsjednika potvrdila su svoje uvjerenje da “ne može biti vojnog rješenja za sirijski sukob”, već samo političkog pod vodstvom UN-a. Oni su također osudili “jednostrane sankcije koje krše međunarodno pravo” koje pogoršavaju ozbiljnu humanitarnu situaciju u Siriji, pozivajući UN i druge međunarodne organizacije da “povećaju pomoć svim Sirijcima, bez diskriminacije, politizacije i preduvjeta”.

Rusija je u septembru 2015. poslala ekspedicione snage u Siriju, na zahtjev Damaska, kako bi pomogla u porazu IS-a i drugih terorističkih grupa. U januaru 2017. Moskva, Ankara i Teheran pokrenuli su „proces iz Astane“ – nazvan po glavnom gradu Kazahstana – za rješavanje sukoba u Siriji, koji je počeo 2011. godine.

rusijaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Jedan Sarmat na Washington riješio bi probleme u Siriji, Ukrajini, Libiji, Jemenu, Iranu, Tajvanu, Korejama…

mrdo
1 godina prije

Uzalud je poručivati i civilizirano komunicirati sa njima. Brutalna sila je jedini jezik koji američki globalni zločinci i pljačkaši razumiju.

Konstantin
1 godina prije

Eh Alene Alene … ispasces 100% u pravu u vezi tvojih komentara kada je TR vojska zbombala SAA u Idlibu pre 2-3 godine, a Rusi tada nisu intervenirali direktno vs Turske vojske.
Ocito je da je tadasnji sukob bio svesno isprovociran, i da je narusio tadasnji (verovatno neformalni) dogovor izmedju TR & RU u Sirijskom sukobu, a vecina nas te ili iskritikovala ili verbalno napala!
Ovaj sadasnji sastanak daje (bar po meni) vec neke odgovore i na tadasnja zbivanja, a koje se ticu i skore i dalje buducnosti ovog dela sveta.
Ako Rusi uspeju da stvore vakav neformalni savez na Bliskom istoku … ocekujem da ce i ostale Arapske zemlje slediti primer i prikljuciti se ovakvom savezu.
Neznam zasto ali nesto mi govori da ce i Izrael biti prikljucen ovom “bloku” iako su debelo upleteni u “zapadnjacku geopolituku”.
Svedocimo izgleda pocetku tektonskih promena u svetu. Bice “interesanttno”
pozzzz

1 godina prije

eh,eh Astana….pogledati ponudu ima i o aktuelnim igračima …..jer da podsjetim: Imate pravo na istinu svidjela vam se il’ne. …….Kao što često ponavljamo, podsvijest je uvijek puno učinkovitija nego svijest. Oni koji su svjesni nastupajućih promjena, kad pokušaju govoriti o temi, rutinski nailaze na argumentiranje bilo u obitelji, među prijateljima ili suradnicima također, kao što će sami posvjedočiti. I, to ide dalje od toga, to ide do kažnjavajuće izolacije, razvoda, prekida radnog odnosa, pa i sugestije da donositelja poruke možda treba smatrati ludim i na taj način tretirati, oduzeti mu prava. Čovjeku koji je podsvjesno svjestan, što se događa – on primjećuje da se vrijeme promijenilo, da se zemlja pomiče sve više ne samo zbog potresa, da je u prirodi sve više bolesti, i da su ljudi bolesniji, kao i domaće životinje. Oni zabrinuto postavljaju pitanja, primjećujući detalje koji budu zaobiđeni kad se počne diskutirati na temu velikih geoloških promjena… Čitaj više »

404
1 godina prije

Zanimljivo da demokratski i slobodoljubivi zapad ni sa jednom rječju ne osuđuje američkog pljačkanja sirijske nafte i američke okupacije ponekih djelova Sirije. A ima toliko kritičnih rječi o Rusima koji štite i oslobađaju svoju rusku manjinu na istoku Ukrajine.
Da o okupiranom Iraku i Libiji, gdje američka vojska svakodnevno pobija i sakati civile i ne govorim.

tihobl
1 godina prije

Dvije fine vijesti – Mariupolj se obnavlja dobro. Gledam na snimcima da su nove zgrade stigle do treceg sprata. Sanacija ostecenog ide dobro, a islo bi i bolje da plaze nisu prepune.
Druga vijest tice se druga Kima: nakon sto je priznao DNR sad je ponudio da poslje svoje gradjevince da pomognu obnovi porusenog. Nudi pomoc u radnicima i gradjevinskim masinama, a za materijal donbasovci se moraju snaci sami.

BTK
1 godina prije

Ako nije bilo na dnevniku da kradu onda je to laž, bujna mašta, ružno vrijeđanje oslobodilaca.

z54
1 godina prije

Čoveče, ne filozofiraj i lupi kontra zakon. Ko ga prekrši, dočekaće martovske ide.

tango
1 godina prije

A ti prestani krasti tude zito Andele?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI