Putin: Rusiji “nije potreban” savez s Kinom, “ali, teoretski, to je sasvim moguće zamisliti”

Vladimir Putin - Xi-Jinping
53 komentara

Savez između dvije od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi izmijenio svjetski poredak. Vladimir Putin vjeruje da je u budućnosti ujedinjavanje između Rusije i Kine moguće, ali da to još nije potrebno.

Tijekom svog govora na virtualnom sastanku raspravnog kluba Valdai, Putin je naglasio kako Rusiji “nije potreban” savez s Kinom, “ali, teoretski, to je sasvim moguće zamisliti”. Supersile su sve bliže i zajedno provode zajedničke vježbe.

Valdai je ruski trust mozgova i forum osnovan 2004. U njemu se održava godišnji sastanak kojem prisustvuje Putin. Manifestacija se obično održava u Sočiju, ali zbog Covida-19 ove godine je raspored izmijenjen.

“Rusko-kineski odnosi dosegli su neviđenu visoku razinu”, rekao je predsjednik. Jedni prema drugima osjećamo veliko poštovanje, imamo snažne, stabilne i što je najvažnije, učinkovite radne odnose na svim područjima.”

Moskva i Peking trenutno usko surađuju na mnogim poljima, uključujući i vojsku. U rujnu je Kina sudjelovala u ruskoj velikoj zajedničkoj vježbi ”Kavkaz 2020.”, s drugim saveznicima. Prema riječima Putina, dvije zemlje “razmjenjuju najbolja iskustva na polju vojne suradnje”, a suradnja također postoji na vrlo visokoj razini i u tehnološkoj sferi. Osim što to koristi ruskim oružanim snagama, partnerstvo također povećava obrambenu sposobnost Kine, objasnio je.

“Nije stvar samo u razmjeni proizvoda, prodaji vojne robe i razmjeni tehnologija,” objasnio je predsjednik. “Ovdje postoje neke vrlo osjetljive stvari.”

Kinesko-ruska suradnja trenutno je prvenstveno ekonomske razine, a obim trgovine između dviju zemalja prošle je godine premašio zaradu od 111 milijardi dolara. Posljednjih godina i Peking i Moskva usredotočili su se na prekograničnu trgovinu i surađivali su na de-dolarizaciji valuta. U prvom tromjesečju 2020. godine udio novčanih iznosa u trgovini između zemalja prvi je put pao ispod 50 posto. U kolovozu je najviši ruski analitičar Aleksej Maslov objasnio da se partnerstvo između velesila približava “prijelomnom trenutku”.

“Suradnja Rusije i Kine u financijskoj sferi govori nam da se napokon bliži vrijeme za nastanak novog međusobnog savezništva”, rekao je Maslov japanskom izdanju Nikkei Asian Review.

kinaNovi svjetski poredakrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gaja
3 godine prije

Nesposobnjakovići u Washingtonu i Brusselsu su za to zaslušni. Potjerali su Ruse u zagrljaj Kinezima.

Ringo10a
3 godine prije

Sere ga Putko. Savez vec odavno postoji

Trt
3 godine prije

U savezu s korona-mafijom ste vi svi.

LZN
3 godine prije

Izvan teme ali zanimljivo…
Italijani se digli protiv korona mafije:
https://www.youtube.com/watch?v=0eb2Dg5whOY

Dokurčilomi
3 godine prije

Jedno je sigurno. Niti jedni niti drugi neće u savez s Amerima.

Davor drugi
3 godine prije

Putinov stav o covidu i njegovim planovima (ne)obveznog cijepljenja nacije je jedan veliki i nepotreban gaf, gdje je za takve odluke trebao ustupiti mjesto struci i njihovoj iskrenoj prosudbi stanja, a ne uvoditi mjere donesene političkim odlukama dovodeći se u rizik nanošenja veće štete nego opće koristi. Tom odlukom se jednostavno pridružio zapadnom načinu rješavanja problema pod pokroviteljstvom i budnim okom najvećeg svjetskog virtualnog i stvarnog virologa B. Gatesa, od kojeg nikada nitko nije ni upitao za potrebne kvalifikacije u njegovom području djelovanja, ali ipak kao laik dobije mijesto u svjetskim medijima gdje nam redovno iznosi svoje prognoze i predviđanja kao i pozrebne mjere za izlaz iz “krize”. Savez sa Kinom? Pa ne znam, jako dobro se sjećam izjave V. Putina o savezima, moguće sa svima ali nikada na štetu trećega. Ekonomska suradnja svakako, ali vojni savez? Daleko vise pitanja, nego odgovora. Zašto upravo sada? Sada kada je Kina pritisnuta… Čitaj više »

Meštar
3 godine prije

Rusi su zasada dovoljno jaki i samodostatni. Problem kao i kod nas, nestaju, sve ih je manje i ne žele imat djecu

Zoran
3 godine prije

Od Rusa bježe sve zemlje koje su im susjedi, svi teže zapadu. To valjda sve govori o njima.

Bosanac
3 godine prije

Valja nekom izvozit gas, naftu i sl. A zapad nesto sankcionishe non stop, tako da je Rusiji to trenutno interes. Za ubuduce ne znam. Jer ako veliki budu kuhali mislim da ce Indija i Kina morat dat najvise pjesadije u nekim buducim potencijalnim ratovima.

Alex
3 godine prije

Rusiji bi odgovarao kineski politički sustav, koji su ovi,nota bene,preuzeli od bivše Yuge. Previše demokracije vodi u anarhiju. Osim toga, demokracija nije imanentna istočnim narodima. Oni vole jake lidere,sa kojima se mogu poistovjetiti. Naravno,ni diktatura nije opcija. Razina obrazovanja i znanja puka u tim zemljama otišla je trelovito u nebo,pa nema više prodaje magle.

qints
3 godine prije

Ja mislim da je malo tesko, ali je ipak mogucno, napraviti vojni savez jednakih.
Lako je odrzavati vojni savez NATO pakt kad ima samo jedan gazda, u ovom slucaju to je Washington.
Savez izmedju
Kine i Rusije bi bio savez jednakih, ravnopravnih.
Europljanima je to strano.

3 godine prije zadnji put uredio qints
davor3
3 godine prije

V.V.Putin in Valdai konferencija – Sovjetski Savez je igrao presudnu ulogu u ponovnom ujedinjenju Njemačke.

To je doista bila presudna uloga.
Neki vaši sadašnji saveznici, saveznici Njemačke, zapravo su se protivili ujedinjenju Njemačke, bez obzira na to što su govorili.

Mi to znamo; još uvijek to imamo u svojim arhivima.

……Je li Njemačka igrala neku posebnu ulogu, recimo, kao posrednik između Rusije i ostatka svijeta ili Rusije i ostatka Europe? Ja ne mislim tako. Rusija je zemlja koja ne treba posrednike.

http://en.kremlin.ru/events/president/news/64261

puki
3 godine prije

za vrijeme YU, kasnih 70-ih, na tv je bila popularana emisija “igre bez granica”… U emisjiji su se natjecali gradovi iz desetak europskih drzava (medju njima i gradovi iz YU) u raznim zabavnim igrama…
to su bile bezazlene igre u jednom bezazlenom i bezbriznom vremenu…

danas imamo zle “igre bez granica” u reziji kabale… i ja sve ovakve stvari, smatram dakle samo “igrama bez granica”– za odvlacenje paznje ovcama… dok svi drzavnici prcaju u mozak i teroriziraju vlastito stanovnistvo sa plandemijom– dotle oni izmedju seb glume nekakve sukobe, saveze, konflikte, suradnje, nesuradnje… ovo i ono… hrpa lazljivih govana, odavno im ne vjerujem nista vise..

kako rekoh, nije slucajno, da je naprimjer sada opet ozivljen stari sukob na liniji GRcka-Turska, kao i ovaj stari sukob Armenija-Azerbejdzan, koji je postao i oruzani…

hiber
3 godine prije

Govoriti o savezu Rusije i Kine je besmisleno, jer je Rusija u odnosu na Kinu ekonomski pigmej. Ono što je eventualno u savezu su Zaštitari nekada poznatiji kao Crvena armija, te KP kao naručilac suradnje.

Muslimanski terorist
3 godine prije

Rusiji potreban sukob protiv Islamista

seifnvbiwentvurtvirt
3 godine prije

A što ga njake Nosfi…………………

Max
3 godine prije

Točno tako te države opstaju neovisno ali su jače zajedno. Kini je potrebno Rusko oružje a Rusiji Kineska tehnologija i ekonomija- To su dvije goleme sile koje udružene teško da imaju takmaca.

ooiyt
3 godine prije

Eto netko pise ( neki trol ili trolovi ) da svi “bijezu” od Rusije a sto ako se drugacije pocmemo izrazavati, nesto kao Amerikanci nekog bombaju onda recu da su ga oslobodili..
Dakle nije da svi bijezu od Rusije nego Amerika je uspjesnija da nekog pretvori u vazala i da ga zadrzi kao vazala, pod trajnom okupacijom.
Nisu Nijemci izbacili rusku vojsku iz Njemacke nego su se Rusi sami povukli a Amerikanci su uspjesniji imaju svoju vojsku u Japanu, Njemackoj i Italiji i plus jos 80-tak drzava.
Da je Njemacka dobila drugi svj. rat, isto nitko ne bi bjezao iz njemacke orbiti.
Nijemci bi znali, pogotovo oni nacisticki Nijemci kako zadrzati svaku zemlju u svoj orbiti.

3 godine prije zadnji put uredio ooiyt
pantagana
3 godine prije
3 godine prije zadnji put uredio pantagana
Plavi
3 godine prije

…Nedo Bog da te Rusija brani a Kina hrani…

borg
3 godine prije

Javio se ANAMONAAJ, najveci rusofob, najvece g* od covjeka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI