fbpx

Putin: Rusiji “nije potreban” savez s Kinom, “ali, teoretski, to je sasvim moguće zamisliti”

Vladimir Putin - Xi-Jinping

Savez između dvije od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi izmijenio svjetski poredak. Vladimir Putin vjeruje da je u budućnosti ujedinjavanje između Rusije i Kine moguće, ali da to još nije potrebno.

Tijekom svog govora na virtualnom sastanku raspravnog kluba Valdai, Putin je naglasio kako Rusiji “nije potreban” savez s Kinom, “ali, teoretski, to je sasvim moguće zamisliti”. Supersile su sve bliže i zajedno provode zajedničke vježbe.

Valdai je ruski trust mozgova i forum osnovan 2004. U njemu se održava godišnji sastanak kojem prisustvuje Putin. Manifestacija se obično održava u Sočiju, ali zbog Covida-19 ove godine je raspored izmijenjen.

“Rusko-kineski odnosi dosegli su neviđenu visoku razinu”, rekao je predsjednik. Jedni prema drugima osjećamo veliko poštovanje, imamo snažne, stabilne i što je najvažnije, učinkovite radne odnose na svim područjima.”

Moskva i Peking trenutno usko surađuju na mnogim poljima, uključujući i vojsku. U rujnu je Kina sudjelovala u ruskoj velikoj zajedničkoj vježbi ”Kavkaz 2020.”, s drugim saveznicima. Prema riječima Putina, dvije zemlje “razmjenjuju najbolja iskustva na polju vojne suradnje”, a suradnja također postoji na vrlo visokoj razini i u tehnološkoj sferi. Osim što to koristi ruskim oružanim snagama, partnerstvo također povećava obrambenu sposobnost Kine, objasnio je.

“Nije stvar samo u razmjeni proizvoda, prodaji vojne robe i razmjeni tehnologija,” objasnio je predsjednik. “Ovdje postoje neke vrlo osjetljive stvari.”

Kinesko-ruska suradnja trenutno je prvenstveno ekonomske razine, a obim trgovine između dviju zemalja prošle je godine premašio zaradu od 111 milijardi dolara. Posljednjih godina i Peking i Moskva usredotočili su se na prekograničnu trgovinu i surađivali su na de-dolarizaciji valuta. U prvom tromjesečju 2020. godine udio novčanih iznosa u trgovini između zemalja prvi je put pao ispod 50 posto. U kolovozu je najviši ruski analitičar Aleksej Maslov objasnio da se partnerstvo između velesila približava “prijelomnom trenutku”.

“Suradnja Rusije i Kine u financijskoj sferi govori nam da se napokon bliži vrijeme za nastanak novog međusobnog savezništva”, rekao je Maslov japanskom izdanju Nikkei Asian Review.

4.8 17 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Gaja
Gost
Gaja
1 mjesec prije

Nesposobnjakovići u Washingtonu i Brusselsu su za to zaslušni. Potjerali su Ruse u zagrljaj Kinezima.

Paris
Gost
Paris
1 mjesec prije
Reply to  Gaja

Rusiji nije potreban savez s Kinom, ali je žućama potreban savez sa Sibirom.
To je praktički, sasvim moguće zamisliti.

Last edited 1 mjesec prije by Paris
tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Paris

Slabo to ide. Putin dijeli po 10 hektara, a Si po 50.000$ iseljenicima, ali slabo ide naseljavanje Sibira. Nesto kineza je doslo, ozenilo ruskinje i preslo na pravislavlje. I nastancalo po 3-4 djece. I to je sve.

Mačak
Gost
Mačak
1 mjesec prije
Reply to  Gaja

Nisu nesposobni u USA i EU vlastodršci. Radi se o politici osvajanja koju sprovodi USA elita bogatih obitelji,a kojima je podložna elita EU bogatih obitelji….Savezništvo Rusije i Kine je logično..imaju zajedničke interese,a ti ustvari pričaš o ugrozi s strane USA bankstera….Pročitaj o savezu BRICS…

Ringo10a
Gost
Ringo10a
1 mjesec prije

Sere ga Putko. Savez vec odavno postoji

Mlata
Gost
Mlata
1 mjesec prije
Reply to  Ringo10a

Ja bi to drugačije nazvao, savez nije prikladna reč! Interes i samo interes….dok ga ima biće i tog tvog saveza. Sarađuju dakle iz interesa ali non stop budno prate situaciju jer pogreši li neko začas ovaj drugi “uskoči”

Zvone
Gost
Zvone
1 mjesec prije
Reply to  Ringo10a

Ne samo da postoji vec je itekako potreban.

Trt
Gost
Trt
1 mjesec prije

U savezu s korona-mafijom ste vi svi.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 mjesec prije
Reply to  Trt

Tako je, sve su to sluge kabale!
Samo nas sto iskrenih s portala smo jedini pravi borci protiv ove nemani.

Hornet 68
Gost
Hornet 68
1 mjesec prije
Reply to  Trt

Ali bas svi !!!

Nema kutka na planeti !!!

LZN
Gost
LZN
1 mjesec prije

Izvan teme ali zanimljivo…
Italijani se digli protiv korona mafije:
https://www.youtube.com/watch?v=0eb2Dg5whOY

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Jedno je sigurno. Niti jedni niti drugi neće u savez s Amerima.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije
Reply to  Dokurčilomi

Ameri niti ne žele savez. Oni žele konfrotaciju i imaginarne neprijatelje. Svaki peti zaposleni amer radi za vojsku ili je neposredno vezan za državne usluge koje su povezane s vojnom industrijom ili obavještajnom zajednicom. Štamparija radi prekovremeno i duboka država ne dozvoljava da se išta promjeni na tom planu. Jer inače kako izvuči te silne miljarde svake godine iz državnog proračuna.
Može rat, samo što daje od mojih granica. Do kada,sve više ljudi se pita? A sve naznake pokazuju, ne još dugo.

Stipan
Gost
Stipan
1 mjesec prije
Reply to  Sparkling

Isto kao i kod nas u bivšoj jugi.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

Putinov stav o covidu i njegovim planovima (ne)obveznog cijepljenja nacije je jedan veliki i nepotreban gaf, gdje je za takve odluke trebao ustupiti mjesto struci i njihovoj iskrenoj prosudbi stanja, a ne uvoditi mjere donesene političkim odlukama dovodeći se u rizik nanošenja veće štete nego opće koristi. Tom odlukom se jednostavno pridružio zapadnom načinu rješavanja problema pod pokroviteljstvom i budnim okom najvećeg svjetskog virtualnog i stvarnog virologa B. Gatesa, od kojeg nikada nitko nije ni upitao za potrebne kvalifikacije u njegovom području djelovanja, ali ipak kao laik dobije mijesto u svjetskim medijima gdje nam redovno iznosi svoje prognoze i predviđanja kao i pozrebne mjere za izlaz iz “krize”.
Savez sa Kinom? Pa ne znam, jako dobro se sjećam izjave V. Putina o savezima, moguće sa svima ali nikada na štetu trećega. Ekonomska suradnja svakako, ali vojni savez? Daleko vise pitanja, nego odgovora. Zašto upravo sada? Sada kada je Kina pritisnuta i u svojoj ekspanziji uvelike ograničena USA sankcijama! Kada je Rusija bila na ruševinama SSSR-a , Kina se tada kao komunistička tvorevina jasno i nedvosmisleno distancirala od Rusije i svih njenih problema. Zasto Putin pristaje na to, da sada kada je Kina u problemima bude on taj, koji će joj dati ruku? Da li možda vjeruje da će mu Kinezi jednom zbog toga biti zahvalni i odati priznanje?
“Nije stvar samo u razmjeni proizvoda, prodaji vojne robe i razmjeni tehnologija,” objasnio je predsjednik. “Ovdje postoje neke vrlo osjetljive stvari.”
Nejasno i posve nedorečeno, ostavljeno za mnoge špekulacije, ako se pri tom još uzme u obzir da je razvoj i razmjena tehnologija jeda od najviših stupnjeva suradnje. Želi li možda time olabaviti pritisak USA na NordStream2, koji je pred sam njegov svršetak uveliko doveden u pitanje? Želi li možda također olabaviti probleme koji mu stvaraju skoro na svim granicama i susjedima?
Pitanja i previše, ali se nadam da Kremlj neće uskakati u nekakve saveze sa nekim jeftinim i kratkoročnim koristima, koje im kasnije možda dođu još i na naplatu.

glen
Gost
glen
1 mjesec prije
Reply to  Davor drugi

Svijet se mijenja.
Samo mi Bal… se lijepimo za proslost.
Sjecam se americke omiljene taktike

  • Znas li ti stari sto su napravili Rusi Irancima, i onda pocmu da nabrajaju, i nabrajaju pa dokazivaju da Iran i Rusija ne mogu biti prijatelji.

A znas li sto su Rusi napravili Cehima, pa Kinezima, pa opet nabrajanje i tako u nedogled…

A sto su napravili Ameri Vijetnamu, Japanu…. to je sve voda ispod mosta

Paris
Gost
Paris
1 mjesec prije
Reply to  Davor drugi

Nixon i Mao su sklopili dogovor o uništenju CCCP-a. Sada Rusi trebaju sklopiti savez sa Usa o uništenju Kine i Vratiti milo za drago, ionako im skoro poklanjaju energente.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Davor drugi

Dva odgovora:

  • O koroni bitni rusi govore da je biloski rat koji je poceo.
  • Kini pruza pomoc iz istog razloga zbog koga Dodik pruza Covicu – ako hrvati budu pregazeni onda je na redu RS.
Meštar
Gost
Meštar
1 mjesec prije

Rusi su zasada dovoljno jaki i samodostatni. Problem kao i kod nas, nestaju, sve ih je manje i ne žele imat djecu

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije
Reply to  Meštar

Nisam sad posve siguran, ali čini mi se da demografska slika Rusije nije toliko loša kao u nas.

Mačak
Gost
Mačak
1 mjesec prije
Reply to  Meštar

Provjeri na internetu npr. https://www.worldometers.info/demographics/russia-demographics/
ne izumiru kao Hrvatska…

Zoran
Gost
Zoran
1 mjesec prije

Od Rusa bježe sve zemlje koje su im susjedi, svi teže zapadu. To valjda sve govori o njima.

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije
Reply to  Zoran

Da, o susjedima!

Zoran
Gost
Zoran
1 mjesec prije
Reply to  Jomla

Znači nitko od susjeda nevalja a rusi valjaju, pa zato svi i bježe od rusa kada su tako dobri. I znao sam da će pljuštati minusi jer na Logičnom su rusi, bogovi. Samo hvali ruse i pljušte plusevi.

Last edited 1 mjesec prije by Zoran
Kometa
Gost
Kometa
1 mjesec prije
Reply to  Zoran

Ne teže svi zapadu već zapad kao crna rupa želi da uvuče sve u sebe vršeći političke i druge pritiske na sve načine žele da u što većem broju država uspostave svoju kontrolu i obezbede povlašćene uslove za poslovanje sopstvenih firmi i patronat kada je u pitanju spoljna politika, dok i same zapadne države ne računajući SAD žele da imaju što veću trgovinsku razmenu sa Rusijom i da imaju pristup tržištu od 145 miliona potrošača ali ne smeju da to ostvare zbog pritisaka iz SAD.

Postoji izbor ili saradnja sa Rusijom i Kinom koja omogućava nezavisnu politiku ili utapanje u EU i Nato gde se gubi skoro svaki suverenitet, što se vdi na primerima u Istočnoj Evropi, zemlje centralne Azije se i dalje oslanjaju na Rusiju i Kinu kao glavnu potporu.

Last edited 1 mjesec prije by Kometa
Plavi
Gost
Plavi
1 mjesec prije
Reply to  Kometa

Ha ha… 145 miliona POTROSACA.

Jedan frapantan podatak za tebe.
Prosječna Amerikanka godišnje NA FRIZURU potrosi ko prosječna Ruskinja NA SVE OSTALO, znači, od cipela do uložaka.

Usput, Amera je 350 miliona, samo duplo visr.

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  Zoran

Tako to ide sa DupeUvlakacima. Kazu da im zapadna bOOlja bolje miruhni.

Zoran
Gost
Zoran
1 mjesec prije
Reply to  BanOvan

Dobro si se opisao, očito samo na to i misliš. Vjerojatno ti se diže na Putina.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije
Reply to  Zoran

Nisu apsolutno važni ni plusevi ni minusi. Važan je tvoj komentar. Tj. kako ti gledaš na pojedina događanja. Uostalom zašto moramo svi isto razmišljati. I po ne znam koji put ponavljam, ostavite se navijačkih komentara jer onda iskrivljujete činjenice. Zoran, ako nešto tvrdiš, nastoji to barem donekle obrazložiti. Nije važno ako se ne podudara s ostalom većinom napisanih postova. Ali nije dobro kad nešto tvrdiš samo zato što ti je draža druga strana.

Zoran
Gost
Zoran
1 mjesec prije
Reply to  Sparkling

Činjenica je da ja ovdje nevrijeđam nikoga tko komentira ( ALI UZVRATIM NA UVREDE), uvijek u komentarima napišem svoje mišljenje, i nema potrebe da me itko vrijeđa jer se moj komentar ne slaže sa drugima. Nije mi draga ni jedna strana, svi oni gledaju svoje interese. Ali realno da večina susjeda ne želi u savez sa Rusima i to je očigledno. Rusi su me oduševljavali sa svojim stavovima i njih sam više simpatizirao od amera ali mi se zgadiše u Idlibu. Po meni previše kukavička i bojažljiva politika. Gledaj tursku, otvoreno na strani azera i to mi se sviđa, kada nekoga podržavaš onda i treba tako, do kraja. A ne Rusi u Siriji, zaštitinici a turci ih vuku za nos.
Ali činjenica da na ovome portalu ako napišeš išta protiv rusa, drvlje i kamenje.Uzdizanje rusije do nebesa.

Last edited 1 mjesec prije by Zoran
shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije
Reply to  Zoran

Od Rusa beži POLITIČKI VRH suseda a ne stanovništvo susednih zemalja. Ako bi gledali kako ti predstavljaš onda i Srbija beži od Rusije – ozbiljno?!?

Pre par godina su ovde bile ankete ZAPADNIH anketnih kuća čiji su rezultati pokazivali da preko 50% Nemaca (ne mogu se setiti tačnog procenta) podržava politiku Putina!!!

Zbog ignorisanja ovih ČINJENICA dobijaš minuse kolega…

Plavi
Gost
Plavi
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

Ha ha.. ti si smiješan.

Nadji mi Finca koji želi sa Rusima.
Nadji Poljaka..
Nadji Bugara ili Rumuna.
Nadji Mađara
..itd…itd..
SVIM susjedima kroz povjest su Rusi ZLO NANJELI.

A Srpska fasciniranost sa Rusijom spada u patologiju.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije
Reply to  Zoran

“Činjenica je da ja ovdje nevrijeđam nikoga tko komentira ( ALI UZVRATIM NA UVREDE), uvijek u komentarima napišem svoje mišljenje, i nema potrebe da me itko vrijeđa jer se moj komentar ne slaže sa drugima”.
Apsolutno!
“Ali realno da večina susjeda ne želi u savez sa Rusima i to je očigledno”.
To se Zorane zove geostrategija. Igra bez reda i pravila, samo državni interesi koji se istodobno preklapaju sa privatnim interesima političkih moćnika tih država, i zatim jednostavno odvagivanje i ponašanje po samo jednom jasnom receptu: tko nudi više. U tim ponudama jasno je valjda toliko, da Rusija nikada ne može toliko ponuditi koliko može zapadna alijansa sa USA na čelu, što također znači da Rusija kao pojedinac u toj borbi je suprostavljena jednom savezu, koji je ujedno i najjači savez na svijetu, vojni i politčki. S tog gledišta je nekako normalno da će se države okrenuti ka jačem u ponuđenom izboru, ali što ni u kojem slučaju ne znači niti ima iakkvih garancija da će im u tom savezu biti i bolje. S jednom malom digresijom, da u pravilu države koje su se odlučile na pristup zapadnoj alijansi, Rusija općenito ostavi na miru ukoliko nemaju nekih spornih pograničnih pitanja, dok svi oni koji su se odlučili za Rusiju, nikada neće biti od strane zapada ostavljeni na miru, i uvjek će se nad njima vršiti pritisak i traženje načina da se promijeni trenutna odluka, na način da cilj opravdava sredstva.
P.S. Osobno ne navijam ni za jednu stranu, tako da niti veličam Rusiju niti omalovažavam zapad gdje naistrag i živim, niti imam zato kakvog razloga, nego samo sagledavam i komentaršem situaciju iz moje percepcije, onako… istini na volju…

Last edited 1 mjesec prije by Davor drugi
Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Valja nekom izvozit gas, naftu i sl. A zapad nesto sankcionishe non stop, tako da je Rusiji to trenutno interes. Za ubuduce ne znam. Jer ako veliki budu kuhali mislim da ce Indija i Kina morat dat najvise pjesadije u nekim buducim potencijalnim ratovima.

Plavi
Gost
Plavi
1 mjesec prije
Reply to  Bosanac

Prvo, Rusija živi od izvoza plina na zapad. Kad zapad prestane kupovati plin i naftu Rusi ce biti kruha gladni.

Drugo, Kina i Indija mogu dati pjesadije ALI da ratuju jedna protiv druge.
Da imas i malo znanja o geopolitici znao bi da su njih dvije u pasivnom hladnom ratu već 50 godina.
Ali ne brini….poznavanje geopolitike je gadna stvar…

Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

Rusiji bi odgovarao kineski politički sustav, koji su ovi,nota bene,preuzeli od bivše Yuge. Previše demokracije vodi u anarhiju. Osim toga, demokracija nije imanentna istočnim narodima. Oni vole jake lidere,sa kojima se mogu poistovjetiti. Naravno,ni diktatura nije opcija. Razina obrazovanja i znanja puka u tim zemljama otišla je trelovito u nebo,pa nema više prodaje magle.

qints
Gost
qints
1 mjesec prije

Ja mislim da je malo tesko, ali je ipak mogucno, napraviti vojni savez jednakih.
Lako je odrzavati vojni savez NATO pakt kad ima samo jedan gazda, u ovom slucaju to je Washington.
Savez izmedju
Kine i Rusije bi bio savez jednakih, ravnopravnih.
Europljanima je to strano.

Last edited 1 mjesec prije by qints
davor3
Gost
davor3
1 mjesec prije

V.V.Putin in Valdai konferencija – Sovjetski Savez je igrao presudnu ulogu u ponovnom ujedinjenju Njemačke.

To je doista bila presudna uloga.
Neki vaši sadašnji saveznici, saveznici Njemačke, zapravo su se protivili ujedinjenju Njemačke, bez obzira na to što su govorili.

Mi to znamo; još uvijek to imamo u svojim arhivima.

……Je li Njemačka igrala neku posebnu ulogu, recimo, kao posrednik između Rusije i ostatka svijeta ili Rusije i ostatka Europe? Ja ne mislim tako. Rusija je zemlja koja ne treba posrednike.

http://en.kremlin.ru/events/president/news/64261

puki
Gost
puki
1 mjesec prije

za vrijeme YU, kasnih 70-ih, na tv je bila popularana emisija “igre bez granica”… U emisjiji su se natjecali gradovi iz desetak europskih drzava (medju njima i gradovi iz YU) u raznim zabavnim igrama…
to su bile bezazlene igre u jednom bezazlenom i bezbriznom vremenu…

danas imamo zle “igre bez granica” u reziji kabale… i ja sve ovakve stvari, smatram dakle samo “igrama bez granica”– za odvlacenje paznje ovcama… dok svi drzavnici prcaju u mozak i teroriziraju vlastito stanovnistvo sa plandemijom– dotle oni izmedju seb glume nekakve sukobe, saveze, konflikte, suradnje, nesuradnje… ovo i ono… hrpa lazljivih govana, odavno im ne vjerujem nista vise..

kako rekoh, nije slucajno, da je naprimjer sada opet ozivljen stari sukob na liniji GRcka-Turska, kao i ovaj stari sukob Armenija-Azerbejdzan, koji je postao i oruzani…

Darko
Gost
Darko
1 mjesec prije
Reply to  puki

Ooooo kad već spominješ yugu ima puno zamrznutih sukoba, zaboravio si najdublji bosansko-kosovski lonac pa bar svi sa ovih prostora za to znaju. Tamo krčka još od 1300te godine

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije
Reply to  puki

Sjećam se toga. Okružen obitelji Gledaš kako Luxemburg i Malta love gumene ribe. Prekrasno.

zapadni neimac
Gost
zapadni neimac
1 mjesec prije

Nikakvog saveza tu nece biti. Previse su to velike nacije. Postoje samo interesi danas. Sta je bilo jucer to nije bitno. Nije bitno sto su Ruje i Kinezi bili na ivici rata nekoliko puta zbog nekih tamo mocvara na granici. 174 kvadratna kilometra koje su dogovorili i potpisali 2008. Zavrsen posao na obostrani interes. Energenti se prodaju Kinezima, Kinezi placaju svima dobro.
Armenci su zauzeli NG uz veliku pomoc Rusa 90-ih. To je bilo tada tako. A danas je malo drugacije.
“Na primjer, naša zajednička tačka s Armenijom je kršćanstvo. Ali imamo i razne odnose sa Azerbejdžanom u drugim aspektima. Želio bih naglasiti da je oko 15 posto stanovništva u Rusiji muslimani. U tom kontekstu, Azerbejdžan za nas nije strana zemlja”, dodao je (mali, celavi) Putin.
Sta ce sutra biti niko ne zna. Zato Rusi i Turci naizgled na pojedinim mjestima suradjuju a na drugima samo sto nisu zaratili. Svi samo gledaju svoje interese i nista drugo.

hiber
Gost
hiber
1 mjesec prije

Govoriti o savezu Rusije i Kine je besmisleno, jer je Rusija u odnosu na Kinu ekonomski pigmej. Ono što je eventualno u savezu su Zaštitari nekada poznatiji kao Crvena armija, te KP kao naručilac suradnje.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 mjesec prije
Reply to  hiber

hiber
Ako ćemo u raspravljati u tom tonu, onda bi na finiji način mogli reći i da je Kina u odnosu na Rusiju u debelom deficitu s izvorima energije. Kao i Njemačka. Dakle, postoje obostrani interesi da se međusobno trguje naveliko.
No, čini mi se da si Ti ovdje ipak samo da “guraš klipove u točkove bicikla”. Očekujem da ćeš uskoro izvaliti i nešto kao onaj glavni urednik “najuglednijeg” londonskog časopisa za ekonomiste: “Rusi žive od nepravedne prodaje energenata koje posjeduju!” (Valjda taj “čuveni ekonomist” smatra kako bi bilo pravednije da te energente posjeduje i prodaje vlasnik tog časopisa, najbogatiji lihvar na svijetu).

Muslimanski terorist
Gost
Muslimanski terorist
1 mjesec prije

Rusiji potreban sukob protiv Islamista

seifnvbiwentvurtvirt
Gost
seifnvbiwentvurtvirt
1 mjesec prije

A što ga njake Nosfi…………………

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Točno tako te države opstaju neovisno ali su jače zajedno. Kini je potrebno Rusko oružje a Rusiji Kineska tehnologija i ekonomija- To su dvije goleme sile koje udružene teško da imaju takmaca.

ooiyt
Gost
ooiyt
1 mjesec prije
Reply to  Max

Nikoje dvije drzave se nece bolje nadopunjavati nego Rusija i Kina.
Treba malo strpljenja, sve ce doci na svoje.

Putin se jos uvijek nada da se moze izbjeci Hladni Rat 2 s Europom i USA.
Ali ne moze.

Kini je jasno da je u ratu i priprema se i za hladni i za regionalni.

U HK je pokazala uspjesno kako se branu nacionalni interesi.

Necu navijati kao trolovi gledu Kine ali ona i jeste div u svakom pogledu.
Prema ovom clanku iz Reutera
od godine 1990-2020 u Americi je narastao nacionalni dohodak 50% a u Kini 1000%

Nekad su bile dvije super sile USA i Rusija
Rusija odlazi s pozornice i dolazu novi igraci.
Rusija je jos uvijek u nekim stvarima broj 1, a jeste i Luxemburg, ali Rusija vise nije sila broj 2 i nikad nece ni biti.

Plavi
Gost
Plavi
1 mjesec prije
Reply to  ooiyt

Nedo Bog da te Rusi brane a Kinezi hrane..

ooiyt
Gost
ooiyt
1 mjesec prije

Eto netko pise ( neki trol ili trolovi ) da svi “bijezu” od Rusije a sto ako se drugacije pocmemo izrazavati, nesto kao Amerikanci nekog bombaju onda recu da su ga oslobodili..
Dakle nije da svi bijezu od Rusije nego Amerika je uspjesnija da nekog pretvori u vazala i da ga zadrzi kao vazala, pod trajnom okupacijom.
Nisu Nijemci izbacili rusku vojsku iz Njemacke nego su se Rusi sami povukli a Amerikanci su uspjesniji imaju svoju vojsku u Japanu, Njemackoj i Italiji i plus jos 80-tak drzava.
Da je Njemacka dobila drugi svj. rat, isto nitko ne bi bjezao iz njemacke orbiti.
Nijemci bi znali, pogotovo oni nacisticki Nijemci kako zadrzati svaku zemlju u svoj orbiti.

Last edited 1 mjesec prije by ooiyt
Plavi
Gost
Plavi
1 mjesec prije
Reply to  ooiyt

U JapanU, Njemačkoj i Italiji Amerikanci imaju vojsku… STRAŠNO…

STRAŠNO kako te zemlje PATE POD OKUPACIJOM.

SVE SU IM AMERI UNIŠTILI, I EKONOMIJU I DEMOKRACIJU.

A sa druge strane svi koji su bili pod Rusima su napredne zemlje, tamo vlada blagostsnje, i ekonomsko i političko…itd…

…ha ha ha ha..

pantagana
Gost
pantagana
1 mjesec prije
Last edited 1 mjesec prije by pantagana
Plavi
Gost
Plavi
1 mjesec prije

…Nedo Bog da te Rusija brani a Kina hrani…

borg
Gost
borg
1 mjesec prije

Javio se ANAMONAAJ, najveci rusofob, najvece g* od covjeka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik