Putin: Znamo ko je uništio humanitarni konvoj u Siriji

Vladimir Putin, Sirija, konvoj pomoći, napad, optužbe, Rusija, Sirija, USA, UN, Aleppo
1 komentar

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, izjavio je da zna ko je uništio konvoj humanitarne pomoći u Aleppu prošlog mjeseca. Iako su Sjedinjene Države za ovaj incident optužile Rusiju, Putin tvrdi da je ovaj napad izvela jedna od terorističkih grupa koja učestvuje u vojnim akcijama u ovoj regiji.

“Bila je to jedna od terorističkih grupa. Znamo i to, recimo, da Amerikanci to znaju, ali radije zauzimaju drugačiju poziciju, lažno optužujući Rusiju za sve grijhe. To ne pomaže. Nedavno sam govorio o ovakvom načinu ponašanja na međunarodnoj sceni koja se zovu pritisak i ucjene. Međutim, što se tiče Rusije to neće proći.” kazao je Putin na ekonomskom forumu u Moskvi.

Konvoj humanitarne pomoći Ujedinjenih Nacija (UN) je napadnut u noći 20. septembra ove godine. Međunarodni Komitet Crvenog Krsta je izvijestio da je u napadu ubijeno 20 civila i uništeno 18 vozila.

Pentagon je naveo da je konvoj napadnut iz vazduha te da su ruski vojni avioni nadlijetali sporno područje u trenutku napada, zaključujući potom da su oni ili avioni sirijske vojske i odgovorni za ovaj napad. Ruska strana je odbila ove navode uz napomenu da je američki dron nadzirao konvoj te bi, u tom smislu, Amerikanci morali znati šta se zaista dogodilo.

Ujedinjene Nacije nisu bile tako brze u svaljivanju krivice. Generalni Sekretar UN-a, Ban Ki-moon odlučio je ustanoviti internu istražnu komisiju radi utvrđivanja svih detalja vezanih za incident. Koordinator Kancelarije UN-a za humanitarnu pomoć, Stephen O’Brien je naglasio da je konvoj bio jasno obilježen te da su sve potrebne dozvole za prevoz humanitarne pomoći bile unaprijed i uredno pribavljene od svih zaraćenih strana.

Dozvolite mi da budem precizan: ako je ovaj gnusni napad za cilj imao humanitarce, onda bi to predstavljalo ratni zločin,” kazao je on.

Relaksaciji odnosa Rusije i SAD-a, a u povodu ratnih dešavanja u Siriji, sigurno ne doprinosi porast tenzija zbog svaljivanja krivice za ovaj incident jednih na druge. Teška situacija u dijelu ratom zahvaćene Sirije u kojem se incident dogodio, smatraju neki analitičari, vodi i mogućem rasplamsavanju i širenju sukoba na šire područje. To će biti glavna tema razgovora visokih diplomata SAD-a, Rusije, Irana, Turske i Saudijske Arabije u Lozani (Švicarska) ove subote.

humanitarni konvojledolomac Projekt 22220
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
7 godine prije

TI NISU NI ŽEČEVI NI TIGRI ! ONI SU GOVNO !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI