Rabin priveden u istrazi o Abramoviču

Roman Abramovič
5 komentara

Istraga o tome kako je sankcionisani ruski oligarh stekao portugalsko državljanstvo može dovesti do toga da izgubi pasoš EU.

Policija u Portugalu privela je starijeg rabina u okviru istrage o tome kako je ruski biznismen i vlasnik fudbalskog kluba Chelsea Roman Abramovič dobio državljanstvo u toj zemlji.

Rabina Daniela Litvaka uhapsili su službenici pravosudne policije na aerodromu u drugom po veličini gradu u zemlji, Portu, u četvrtak dok se spremao da se ukrca na let za Izrael, izvijestio je portugalski dnevnik Publico.

Litvak je na čelu Jevrejske zajednice u Portu, kojoj je povjeren zadatak da provjerava molbe potomaka sefardskih Jevreja za portugalsko državljanstvo.

Grupa je dobila ova ovlaštenja prema zakonu koji je uveden 2013. u cilju iskupljenja za kampanju vjerskog progona tokom inkvizicije u Španiji i Portugalu u 16. vijeku, koja je primorala mnoge Jevreje da sakriju svoj identitet ili da u potpunosti napuste te zemlje.

Nekoliko portugalskih agencija istražuje da li su “trgovanje uticajem, aktivna korupcija, falsifikovanje dokumenata, pranje novca” i drugi zločini počinjeni kada je Abramovič primio portugalski pasoš i postao državljanin EU prošlog aprila, navodi Publico.

Taj 55-godišnji biznismen, koji takođe ima ruske i izraelske papire, dobio je državljanstvo „u rekordnom roku“, navodi list. Ovo je izazvalo sumnju kod vlasti, pošto su većina ruskih Jevreja Aškenazi i nemaju sefardske korjene.

U januaru, Litvak je insistirao da će istraga dokazati da nije bilo nepravilnosti u načinu na koji je njegova organizacija obrađivala Abramovičevu prijavu. Ako se utvrdi da to nije slučaj, rekli su portugalski zvaničnici za Reuters, on bi mogao da izgubi svoj EU pasoš.

Istraga o Abramovičevoj prijavi počela je prije ruskog napada na Ukrajinu krajem februara, kada je oligarha sankcionisala Velika Britanija. Sada je intenzivirana zbog nedavnih događaja.

Britanija je u četvrtak zamrznula njegovu imovinu i optužila ga da je „ostvarivao korist od ruske vlade ili podržavao vladu“ zbog svog poslovanja „u sektorima od strateškog značaja“ za Kremlj. Na meti su bili i drugi istaknuti ruski biznismeni. Imovina Chelsea je takođe blokirana, što je zaustavilo Abramovičev plan da proda londonski klub, koji je prošle godine osvojio Ligu šampiona. Brojni izvještaji u subotu sugerišu da su američki hedge fondovi takođe zamrznuli račune preduzetnika.

 

Roman Abramovič
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Salinas
2 godine prije

Ma nema tu greške. Njegovi su sefardi izbjegli u tursku i nakon toga negdje početkom 19. stoljeća predak mu je dobio posao u Rusiji u hyundai tvornici električnih vozila.

iiiistina
2 godine prije

uz naslov posta ….ništa nije shvatio…..
e sad jeli ovo malo širi pogled-ne tvrdim uz glasna šaputanja zviždača na postojanje oligarha i distribuciju takvih mozgova među “elitnim” pa tako se spominju i autori zla sa Antarktike i pokazan je i ovakav otisak njihova izgleda koji su sami ostavili vidljivo iz satelita-znamo za jedan sličan a koliko će istine stići do svijeta ostaje za vidjeti jer zaluđene sluge nisu došle pameti i žele rasulo na planeti.Snimak ću priložiti ako ga admin pusti a ako ne napredni će naći pod nazivom lice sa Antarktike……

Boba Lazarević
2 godine prije

Što su točno “oligarsi” skrivili? Jesu li financirali rat? U čemu je stvar?

Abramoviću su još prije nekoliko godina zabranili ulazak u Britaniju. Nije mi jasno što je kome još tada skrivio. Ako je kriv samo zato što je “blizak Putinu”, onda bi trebalo zatvoriti i Kolindu. Ona se čak grlila s njim. Sumnjam da se Roman grlio.

NTK
2 godine prije

Zasto vecina ruskih oligarha to su zidovi a rusi mongolci i barbari? 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI