Rastu napetosti na Korejskom poluotoku – U igru ulazi i ruska Pacifička flota

Varjag
50 komentara

Nakon napada na Siriju i u jeku napetosti s Rusijom i Iranom, ali i Sjevernom Korejom i Kinom, Washington se u nedjelju, 9. travnja, odlučio poslati borbenu flotu u vode Korejskog poluotoka, predvođenu nosačem zrakoplova “USS Carl Vinson”. Neočekivani manevar flote, kojoj je raspored bio ploviti do Australije, “neposredan je odgovor Sjevernoj Koreji”, protiv koje je Donald Trump najavio “drastične protumjere”.

Osim nosača zrakoplova “USS Carl Vinson”, skupinu čine razarači “USS Michael Murphy” i “USS Wayne E. Meyer” klase “Arleigh Burke”, koji su opremljeni sustavima “Aegis” i lanserima “MK-41”, koji mogu ispaljivati i krstareće projektile “Tomahawk”.

Prema vojnim izvorima Južne Koreje, Kina je na granicu sa Sjevernom Korejom odmah uputila desetine tisuća vojnika, a list Chosun govori o čak 150 000 pripadnika kineske vojske.

Službeni Peking nije potvrdio ovu brojku, koja se čini pretjeranom, ali je svoje oružane snage obavijestio da budu spremne na razmještanje na granicu sa Sjevernom Korejom.

Kineska vojska je dobila naredbu da bude spremna poslati vojnike iz velike udaljenosti do granice Sjeverne Koreje, te da svi budu u punoj borbenoj pripravnosti.

Takozvani “Informacijski centar za ljudska prava i demokraciju”, nevladina organizacija iz Hong Konga, navela je da je Peking zbog stanja u Sjevernoj Koreji naredio vojnicima svih pet vojnih oblasti da budu u stanju pripravnosti.

Prema nevladinoj organizaciji iz Hong Konga, posebnu naredbu su dobile oklopne i mehanizirane pješačke brigade u pokrajinama Shandong, Zhejiang i Yunnan.

Oko 25 000 vojnika kineske vojske iz 47. skupine 9. oklopne brigade upozoreno je da budu spremni iz velike udaljenosti doći do granice sa Sjevernom Korejom, a ostali vojnici mogu biti mobilizirani. Tajvanski China Post piše kako će kineska vlada u tom području možda rasporediti oko 150 000 vojnika.

Kina je u tom području osigurala obranu i rasporedila 51. raketnu armiju, koja raspolaže s 12 balističkih projektila “Dongfeng-03” i 24  projektila “Dongfeng-21”.

Global Times piše kako je Peking zabrinut i zbog ponašanja Sjeverne Koreje, te da će, ako dođe do sukoba na Korejskom poluotoku, sigurno poslati svoje trupe.

Ruska krstarica “Varjag” u vode Korejskog poluotoka stigla prije američke flote

Posebno je zanimljivo da je samo dva dana nakon najave Pentagona da šalje pomorsku borbenu skupinu u vode Korejskog poluotoka ruska mornarica u Južnu Koreju poslala “ubojicu nosača zrakoplova” i vodeći brod ruske Pacifičke flote, raketu krstaricu “Varjag”.

Ruska krstarica je u Južnu Koreju stigla prije Amerikanaca i uplovila u luku Pusan prije američkog nosača zrakoplova “USS Carl Winson”.

Dolazak ruskih brodova u Južnu Koreju, kao i ulazak rakete krstarice “Varjag” i srednjeg pomorskog tankera “Pečenga” u luku Pusan se smatra u prijateljskim posjetom. Planira se niz zajedničkih aktivnosti korejskih i ruskih mornara koje su dogovorili gradonačelnik Pusana i generalni ruski konzul u Južnoj Koreji.

Brodovi će u Pusanu ostati do 14. travnja, a zatim isploviti dalje, sa zaustavljanjima u sedam stranih luka.

“Glavni cilj kampanje je pokazati zastavu Sv. Andrije naše flote i razvijati suradnju u azijsko-pacifičkoj regiji”, rekli su u sjedištu ruske Pacifičke flote kada su u siječnju luku Pusan posjetili veliki protupodmornički brod “Admiral Tribuc” i tanker “Boris Butoma”.

Iz Pentagona stižu uznemirene poruke i za američke vojne dužnosnike dolazak krstarice “Varjag” u obale Južne Koreje “nije slučajan”, jer dolazi u vrijeme napetosti i može se susresti s američkom flotom koju predvodi nuklearni nosač zrakoplova “USS Carl Vinson”.

Analitičari Pentagona tvrde da su Rusi poslali “ubojicu nosača zrakoplova” jer žele pokazati kako u slučaju pogoršanja situacije oni neće stajati po strani. Analitičari ne isključuju mogućnost da će Rusije intervenirati, ako se Amerika odluči na “sirijski scenarij” raketnog napada protiv Sjeverne Koreje.

Krstarica “Varjag”, koju NATO zove “ubojicom nosača zrakoplova”, ima osam velikih dvostrukih kontejnera, četiri na svakoj strani u kojima su postavljeni sustavi “Vulkan” P-1000.  To oružje može biti kobno za nosače zrakoplova i ostale brodove bilo koje pomorske borbene skupine.

Arleigh BurkeUSS Carl VinsonUSS Michael MurphyUSS Wayne E. MeyeVarjag
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Evo prilike da kinezi dokažu ubojitost dongfenga na vinsonu braneći S. Koreju. No kako se Xi povukao u mišiju rupu pred riđim ništa od te lijepe želje.

subaru
7 godine prije

Anal litičari kao Rusija će intervenirati ako bude scenario kao sa Sirijom, dobar smisao za humor. Rusija je medo svezan bobrok lancem kao što su nekad cigoši vodali iste okolo po selima i gradovima.

Don
7 godine prije

Da bi neko(ili nešto) bio ubojica mora dokazano ubiti nekoga ili nešto.

MilanCZ
7 godine prije

Ma kakv rat,nista od toga nema momci moji,to su glupe price raznih novina koje izmisljaju gluparije a u svemu tome ide o sasvim nesto drugo..Ona drzava koja ima atomsko naoruzanje kao koreja se nenapda,zapamtite to..mislim da su tu igre oko juzne koreje a ne sjeverne,jako brzo cemo saznati koja je to igra..

Klinglinian
7 godine prije

@Subaru
Vec dulje vremena jedes govna a burek ti je 3KM.

Paulo
7 godine prije

Javlja RT da su JewUSA ubili greskom 18 svojih negdje u Siriji. heheeee

Alen
7 godine prije

Ubojica nosaca aviona !!!!!
A mozda kao sto kaze subaru, oni sviju nas fino zahebavaju…

HEKPCT
7 godine prije

Nije Vulkan P-100 nego Vulkan P-1000

elijah magnier
7 godine prije

Previše ljubitelja teorije zavjere na portalu.

sardelino
7 godine prije

Nardna rep.Sj. K. je na listi zemalja za odstrel ali ona svoj usud nije čekala skršenih ruku.”Mali debeli” dobro se ukopao tako da njegovoj vojsci ni svemirska tehnologija u prvom udaru nemože nanijeti puno zla. Imali su dovoljno vremena da se dobro naoružaju za obranu od agresije te opskrbe zalihama i provijantom. Bilo kakvo raketiranje dočekati će sa prstom na okidaću. Amerikanci i te kako znaju da bi u tom slučaju najviše nastradala J. Koreja . Tu nema nikakve dvojbe. Pitanje je samo dali to ameri žele ili ne žele. J. Koreja se ponaša kao da se to njh ne dotiče. Nema ih čuti ni vidjeti.

krivA
7 godine prije

…predstavnici teorija zavjere??!!! Ma.., ako mi se dozvoli.. (a tako mislim.., ta slozenica bi se mogla povezati i sa “znacenjem i pojmom” praznovjerje). A praznovnovjerje, u vecini slucajeva, je nacin na koji neuki obnasnjavaju svoje neznanje i podrednivanje raznim “teoreskim autoritetima. Za vecinu, danasnja dogadjanja su nesto kao filmski spektakl.., od peirodnih nepogkda pa do agresija raznih vrsta…ukljucunuci i ratove. Mozda iz svoje televizore i ostale ekrane globalna dogadjanja gledaju, prate i shvacaju kao neku sapunicu ili tvorevinu holivudske produkcije. Ali…, kad im “pokuca na vrata”, kad se trgnu…e onda ce shvatit da je “pampers” jedino nesto sto ce profitirat ali nece biti doatatno. Bit ce “punih gaca”. Pozdrav i laka noc od IQ-a tocke ledista zdravi i veseli mi bili.

Moravsky
7 godine prije

Ne verujem da će napasti Sever…jer ako napadnu..Seul je na 30tak km od granice i u roku od minut bi Sever lansirao muklearnu bombu…mislim jeste taj režim u Severnoj Koreji..takav kakav jeste,ali oni nikoga ne napadaju..i ne vidim potrebu da budu napadnuti,ali ko zna šta se to valja iza brda…Sirija,Rusija..Kina..Tramp…najjača nenuklearna bomba danas…nešto se događa definitivno,ali ne dobro..jer će opet..nevin narod da gine..

Alen
7 godine prije

Ovo je vec postala smutnja povelikih razmjera…Sve dogovaraju,svi lazu svakog,..

Jedno je sigurno..pratiti vojnu industriju i njeno bildanje kod ovih aktera…..

Ovolike proturjecnosti svaki dan koje se desavaju su kao onaj sitan vez pred erupciju..
Jos samo da jeznati sta ce eruptirati…

PeroDD
6 godine prije

Ruska pacifička flota; mislite dva parobroda!! Kakav ubokica nosača, dajte se probudite u stvarnosti….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI