Reflektori, električne testere i staklene flaše: demonstranti u Portlandu proširili su arsenal oružja u neprekidnim sukobima s policijom

Portland protesti
17 komentara

Demonstranti u centru Portlanda koriste raznovrsno oružje u svojim noćnim sukobima sa službenicima policije, a njihov sve veći arsenal sada uključuje sve, od puhača lišća do lasera.

Konopci i električne testere

Demonstranti su isprobali neke nove taktike tokom najnovijih sukoba. Na snimcima se vidi grupa maskiranih aktivista sa šljemovima koji pomoću električne testere rastavljaju ogradu kojom je zaštićen opkoljeni savezni sud. Činilo se da je operacija dobro koordinisana, a nekoliko demonstranata je koristilo štitove da bi zaštitili pojedinca koji rukuje testerom.

Ima još dokaza da su demonstranti postali organizovaniji. Grupa demonstranata primijećena je kako vuče dva konopca koji su pričvršćeni za ogradu. Međutim, nije jasno da li su njihovi napori dali željeni rezultat.

Reflektori

Već nedeljama demonstranti koriste svjetla sa visokim napajanjem kako bi dezorijentisali i zaslijepili policiju. U klipu objavljenom na Twitteru, demonstranti obasjavaju lica policajaca koji stoje iza ograde suda nečim što liči na reflektor. Jedan učesnik demonstracija je tokom prepirke u petak postavio disko svjetla, mada nije jasno da li je to služilo taktičkoj svrsi ili je bilo samo za zabavu.

Projektili

Neko oružje u arsenalu demonstranata je sirovina, ali još uvijek ima potencijal da bude izuzetno opasno. Demonstranti su snimljeni i fotografirani kako bacaju sve vrste projektila na osoblje policije. Prema Portland policiji, predmeti bacani na policajce uključuju staklene flaše i kuglične ležajeve.

Puhači lišća

Puhači lišća debitovali su u centru Portlanda ranije ove sedmice. Demonstranti su koristili naizgled benigne baštenske alatke za preusmjeravanje suzavca koji su ispalili savezni agenti. Čini se da su službenici za provođenje zakona prihvatili istu taktiku, a u petak su se pojavili videozapisi o “ratovima puhačima lišća” između policije i demonstranata.

Laseri

Slično reflektorima, demonstranti koriste lasere da zaslijepe policajace i savezne agente koji djeluju u gradu. Na snimcima od petka naveče vidi se snažan ljubičasti laser koji sija direktno u oči policajca koji stoji na straži iza ograde suda. Ranije je Bijela kuća izjavila da su tri savezna agenta “vjerovatno trajno oslijepljeni” laserima tokom sukoba sa demonstrantima u Portlandu.

Sprej

Veliki dio centra Portlanda prekriven je grafitima, ali boja u spreju takođe je korištena kao oružje. U nekoliko navrata demonstranti su koristili boju da bi oštetili ili uništili sigurnosne kamere. U jednom videu čini se da je paintball ili BB pištolj korišten za uklanjanje kamere.

Vatra

Požar je postao dobra taktika za demonstrante koji opsjedaju savezni sud. Na snimcima koji su objavljeni na društvenim medijima vidi se nekoliko požara koji su zapaljeni ispred zgrade. Požari su takođe korišteni za gađanje policijske kancelarije u Portlandu, kao i naizgled nedužne znamenitosti. Demonstranti su tako teško oštetili kip vilenjaka da je grad odlučio skloniti skulpturu.

Američka policijaOružjePortlandSAD protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
3 godine prije

Trump sigurno gubi sljedece izbore, popularnost mu je potpuno opala radi ekonomske krize, rasta nezaposlenosti, poraza na vanjskom planu a sada i slanjem saveznih snaga u gradove protiv demonstranata, svih je okrenuo protiv sebe, njegov showmanski stil i nepoznavanje osnova povijesti i zemljopisa su od njega napravili predmet ismijavanja i Biden sigurno dobiva sljedece izbore, Trumpu se smije cak i Bolton spominjuci njegove smijesne pokusaje da napravi prijateljstvo s Kimom a Kimu je trebao Trumpov idiotizam da se promovira na vanjskom planu

Slovenac
3 godine prije

Ovde se ide do narod dodje do slobode jer u usa imaju ustav da se bore za svoju slobodu razmisljanja a kod nas jebiga u evropi vec amo propali svi misle da drzava radi za narod sanja svinja kupus

Stjepan Vujec
3 godine prije

Pitam se pitam gdje je naša “uvažena” (bivša) ministrica MVP g. Pusić da pošalje kojiu tisuču tona oružja prodemokratskim snagama Amerike u borbi za demokraciju, kao onomad u Siriju.

Ana
3 godine prije

Demonstranti?? Mislis-antife?

fićo
3 godine prije

Bez alata nema ni zanata,ne možeš u borbu sa matunima iz trotoara protiv konja,kerova,suzavca,šmajsera…

Cudo
3 godine prije

Ovo počinje stvarno biti spontano okuplajnje

Max
3 godine prije

Mogu oni imati refelektore ali nisu otporni na metke.

nekoime
3 godine prije

Vilenjak je sigurno imao patuljke kao robove.

Mucke
3 godine prije

Jako malo informacija prolazi kroz net i medije zadnja tri dana od kad je savezna vlast pokrenula operaciju Legend s namjerom uvodjenja reda u sve vece gradove u SAD.
Snimke koje je pokazao Chicago PD prije par dana kao i snimke iz Portlanda prosli vikend koje se nalaze na YT,jasno pokazuju da svake proteste predvodi skupina od stotinjak dobro uvjezbanih komandosa (vjerovatno bivsi pripadnici vojske i policije plus ekipa iz privatnih security-ja) po istom obrascu koji smo gledali u Kijevu ili Hong Kongu ( kisobrani ,laseri ,reflektori ,pirotehnika i sve sto se moze koristiti kao projektil ).
Jedina je razlika sto se ova vlast (Trump) ne boji i nije sklona kompromisu pa je na njihove dobermane poslala svoje pit bull-ove.Ko ce koga Trump kabalu ili oni njega vidjet cemo u sljedecih par sedmica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI