Regrutacija u Ukrajini postaje ‘agresivnija’

59 komentara

Ukrajinski vojni regruteri počeli su da „otimaju“ muškarce s ulica i tjeraju ih na borbu, objavio je u petak New York Times. Sa porastom stope žrtava, regruti su se navodno okrenuli povređenima i invalidima kako bi popunili redove.

“Regruti su oduzimali pasoše, oduzimali ljude sa radnih mjesta i, u najmanje jednom slučaju, pokušali poslati mentalno invalidnu osobu na vojnu obuku”, NYT je izvijestio, citirajući intervjue s ukrajinskim advokatima, aktivistima i regrutima.

Među onima koji su prisiljeni na službu bio je i čovjek sa slomljenom rukom, čovjek čiji je advokat rekao da ima „zvaničnu dijagnozu ‘mentalnog invaliditeta’ od djetinjstva,” i obični radnici stjerani u ćošak dok su napuštali posao i prisilno tjerani u centre za zapošljavanje.

Čovek sa slomljenom rukom uspeo je da pobegne iz regrutnog centra, rekao je on za novine, ali drugi koji nisu u mogućnosti da pobegnu suočeni su sa oštrim izborom: da plate mito da bi ih proglasili nesposobnim za službu ili da budu poslati u linija fronta. Jedan regrut koji se borio prošle godine u Artjomovsku (u Ukrajini se zove Bakhmut) nazvao je mito „otkupom od smrti“.

“Snimci vojnika koji guraju ljude u automobile i drže ljude protiv njihove volje u regrutnim centrima sve češće se pojavljuju na društvenim mrežama i u lokalnim vijestima,” bilježi Times.

Ovakvi video snimci kruže ruskim i ukrajinskim Telegram kanalima od sredine 2022. godine, a ukrajinski vojni izvori rekli su RT-u da se otimaju muškarci u dobi za regrutaciju sa ulica i tržnih centara manje od četiri mjeseca od početka sukoba.

Međutim, izvještavanje New York Timesa o ovom pitanju dolazi usred promjene u izvještavanju zapadnih medija o sukobu. Zapadni mediji sada prikazuju predsjednika Vladimira Zelenskog kao “nekog u zabludi “ jer vjeruje da može uspjeti na bojnom polju.

Iako ukrajinska vojska ne objavljuje podatke o žrtvama, američki zvaničnici vjeruju da je Kijev izgubio više od 150.000 ljudi u gotovo dvije godine borbi. Aleksej Arestovič, bivši pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog, iznosi cifru do 300.000, dok rusko Ministarstvo odbrane broji 125.000 ukrajinskih žrtava samo od početka juna do sredine novembra.

Tako veliki gubici, u kombinaciji sa činjenicom da su „mnogi Ukrajinci ili pobjegli ili potkupili svoj put iz regrutacije,“ su prisilio regrute da pribjegnu ovim „agresivnim taktikama regrutacije“, navodi Times. Međutim, prema izvještajima aktivnih vojnika, kvalitet regruta koji se šalju na liniju fronta je zbog toga smanjen.

“Trebaju nam ljudi, ali obučeni ljudi, a ne oni zeleni koje sada imamo,” rekao je ukrajinski vojnik BBC ranije ovog mjeseca. “Postoje momci koji su proveli samo tri sedmice na treningu, a uspjeli su pucati samo nekoliko puta.”

“Svi koji su htjeli da se dobrovoljno prijave u rat došli su odavno”, nastavio je vojnik. “Sada dobijamo one koji nisu uspjeli pobjeći promaji. Smijat ćete se ovome, ali neki od naših marinaca ne znaju ni plivati.”

Regrutacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Buničar
4 mjeseci prije

Kako sada najednom regrutacija na silu? Pa zar ukrajinci ne hrle braniti domovinu? Mislio sam da regrutne centre policija stiti od navale regruta koji zele sto prije juriti ruse po ukrajinskoom “svetom tlu”. Zar nezele priliku da nauce voziti abramse, bredlije, leoparde? Da nauce letjeti u F16 i ostalim cudima zapadne tehnike? Kakovo sada mito spominju pa Ukrajina ce biti nova zvijezda europske unije. Zar nie ispunila sve kriterije za prijem uclanstvo? Ili je ipak Orban u pravu……

Vox
4 mjeseci prije

U narednim mjesecima Ukrajina ce sve više i više ličiti na Njemačku početkom 1945…..polako počinju kupiti i žene (Nijamci to nisu radili)….Režimu najodanije jedinice se još uvjek hrabro bore, ali počinje nedostajati municije, tehnike i nadasve ljudstva….Po ukrajinskim telegram kanalima najavljuju da će se već na rano proljeće ukrajinska vojska koncentrisati samu u velike gradove te ostaviti sav prostor izan gradova….nešto slično su radili i Nijemci te im je pošlo za rukom duže vremena držati utvrdjeni Konigsberg….ali ni to ne može trajati beskonačno dugo pa je i Konisberg na kraju ipak postao Kaliningrad…..

BlueZg
4 mjeseci prije

Fino. Sad će svi izginut. Bivša Ukrajina se nadala da može protiv svjetske sile a za takve nade moraš biti posebno šizofren. 🇵🇸🇷🇺🇭🇺

Željko
4 mjeseci prije

“Sasvim slučajno”, “neovisni mediji”: NYT, BBC, CNN, itd. sa “slobodnog i demokratskog” Zapada ili kako sami sebe nazivaju “međunarodna zajednica” koja čini 17% kopna planete Zemlje i 15% stanovništva planete Zemlje, “pušta niz vodu” UE! Što će biti u budućnosti, teško je predvidjeti, jer kada se raspada najveća, ako ne računamo Rusku Federaciju u Europu, država u Europi, onda vjerovatno dolazi do nestanka pojedinih “država” (umjetnih ili pseudo “država”) u Europi ili do “reinkariranja” nekih bivših država, prije svega mislim na neki novi oblik Austo-Ugarske!

Perun
4 mjeseci prije

samo za LOGICNO hr….i Misu T …. Pjesma ….

Niz polje idu, babo, sejmeni
sejmenske pjesme, babo, pjevaju

Sejmenske pjesme, babo, pjevaju
a tvoga sina Marka tjeraju

Prokleti da su, babo, sejmeni
sto tvoga sina Marka tjeraju

Tri bijela dana, babo, idjose
dok tvoga sina Marka nadjose….P.S…Dva ga vuku a trojica tuku….SFSN…

tihobl
4 mjeseci prije

U Banderstanu pokrenuli novi biznis. Ako hocete da se rijesite konkurenta, bivseg muza ili nekog koga mrzite uplatite 5.000$ vojnom komesaru i taj dobija kartu u jednom pravcu do sela Krinki.

tihobl
4 mjeseci prije

У Русији је почело тестирање мини-млазног мотора МГТД-22 „Колибри” дизајнираног за млазне беспилотне летелице.
Према прорачунима, мала беспилотна летелица опремљена таквим мотором уз полетну тежину од 45 кг моћи ће да достигне максималну брзину од 800 километара на сат, са максималном висином лета од 9000 метара.

Precnik 12 cm, duzina 30 cm. Razvijaju i MGTD-40 i MGTD-100 koji ce biti jaci mlazni motori. Opasne igracke razvija institut Korovljeva. Dosadilo rusima da uvoze el. motore i litijumske baterije pa proizvode ono sto znaju.

tihobl
4 mjeseci prije

Харковски правац 16.12 20:30 на небу изнад региона деловала је група модернизованих верзија беспилотне летелице камиказе Геран-М2.
Побољшани модул са ојачаном бојевом главом.

tihobl
4 mjeseci prije

Над територијама Липецке, Ростовске и Волгоградске области уништена су и пресрете 33 украјинске беспилотне летелице.

tihobl
4 mjeseci prije

Путин:
Финска није имала проблема са Русијом пре уласка у НАТО, сада хоће.

Ingeborg
4 mjeseci prije

Nisu Regruti, već Regruteri, nikad od vas ozbiljan portal, toliko grešaka u prevodđenju ne rade niti mala djeca.

Regruti su oduzimali pasoše, oduzimali ljude sa radnih mjesta i, u najmanje jednom slučaju, pokušali poslati mentalno invalidnu osobu na vojnu obuku”, NYT je izvijestio, citirajući intervjue s ukrajinskim advokatima, aktivistima i regrutima.

Bato
4 mjeseci prije

cuj ovo “počeli su” , pa to im je praksa skoro od starta

Zimek
4 mjeseci prije

Redakcijo, stavite video di pevaljka animira obrijane 50 godisnjake. Prije droniranja.

tango
4 mjeseci prije

Kako sveznajuci hrvacki analaiticari su najavljivali ukrajinsku pobjedu,nije li putler jos kapitulirao………??.?

Max
4 mjeseci prije

ili hajde ili metak.

ApineIo, pravi
4 mjeseci prije

Šalju mentalno poremećene na front? Da je Ukrajinac, i Mladen bi završio karijeru na istočnom frontu.

Karma
4 mjeseci prije

Hazarsko sotonska prestava kao i u Gazi. Ubijaju sve samo da zadovolje svoju sotonu i demona baala.
Zelenski je samo umno poremecen manijak stvoren od nato sotonasa

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
4 mjeseci prije

Muškarce javni regruteri nasilno hapse i šalju na front. Djeluju kao što je u hitlerovoj Njemačkoj djelovao gestapo. Ukrajinski neonacistički gestapo služi vladajučoj hunti, da narod drži prestrašen i pod punom kontrolom.

Noname
4 mjeseci prije

Ukrajinski vojni komesari su “otmičari” i pokazuju sve više “agresije”, piše New York Times. “Vojni regruteri postaju sve agresivniji… Odvode muškarce s ulica i šalju ih u regrutne centre koristeći zastrašivanje, pa čak i fizičku silu”, kaže se u članku. “Videosnimke vojnika koji tjeraju ljude u automobile i drže muškarce protiv njihove volje u regrutnim centrima sve se više pojavljuju na društvenim mrežama i lokalnim vijestima”, piše NYT. Prema aktivistima za ljudska prava, ovakvi slučajevi su u posljednjih šest mjeseci učestali. Mnogi tuže vojne urede: samo u studenom doneseno je 226 sudskih odluka vezanih uz mobilizaciju. Publikacija navodi slučaj poduzetnika Dmitrija Efimenka (na slici), kojeg su pokušali mobilizirati sa slomljenom rukom – ali je pobjegao sa sabirnog mjesta nakon što ga je liječnička komisija proglasila “sposobnim”. Bilo je i pokušaja mobilizacije djeteta s invaliditetom s psihijatrijskom dijagnozom.  U selu Oshikhleby, regija Chernivtsi, radnike TCC-a nazivaju “otmičarima”. Tamo su vojni komesari… Čitaj više »

abc
4 mjeseci prije

Ima videa, kako vojni regrutni komesari vozaču zapljene auto za potrebu vojske, a vozača pod udarcima strpaju u vojni kombi koji ga odvozi na regrutiranje. Zapljenjen skupocjen auto vjerovatno prigrabi pokoji visoko rangirani oficir, jer pokojnom neče više trebati.
Vojni komesari ne samo da nasilno regrutuju muškarce, nego jim oduzimaju aute, putovnice, pare, pa čak i zlatne satove, lančiče, itd. To rade u kafanama, restauracijama, kinima, prodajnim centrima, nogometnim utakmicama……svugdje…
Mnogi muškarci se preoblače u žene, a njih ogromno bježi preko granice. Mnogi se žene sa invalidnim ženama, kako bi dobili razlog da ne idu na front.

Noname
4 mjeseci prije

Ukrajina se koristi u geopolitičke svrhe kako bi se Rusija oslabila na gospodarskom i međunarodnom planu, rekao je slovački premijer Robert Fico. 
“Zapravo, Ukrajina se koristi samo u geopolitičke svrhe kako bi se Rusija oslabila ekonomski i međunarodno, a to služi kao zlatno tele za tvrtke oružja trgovaca smrću. U ime ovih geopolitičkih ciljeva, bojim se da će se Zapad boriti s Rusijom do posljednjeg ukrajinskog vojnika. I nismo daleko od ovog cilja. Naravno, nitko otvoreno ne priznaje te nemoralne svrhe.” 
Prema Ficoovim riječima, na taj način snage usmjerene protiv Rusije žele oslabiti Moskvu. Štoviše, za postizanje svojih ciljeva spremni su se boriti do posljednjeg Ukrajinca.

Noname
4 mjeseci prije

Šef Državne obavještajne službe Ukrajine Kirill Budanov dao je niz izjava o rezultatima prisilne mobilizacije. “U prvih šest mjeseci došli su svi koji su htjeli. Koga sada pozivaju? Nažalost, ovdje neće biti dobrog odgovora. Ako ne pronađete motivaciju za te ljude, koliko god ljudi bili tjerani na silu ili prema pravnim normama, njihova učinkovitost će biti gotovo nula. Što se u principu i događa u posljednje vrijeme”, rekao je šef obavještajne službe Oružanih snaga Ukrajine. Novac, kazao je, mobiliziranima više nije na prvom mjestu. “Većina naših ljudi, iako svi viču “Ja sam Ukrajinac, Ukrajina je iznad svega”, nikada se nije osjećala građanima Ukrajine. Nemaju osjećaj da je neprijatelj zauzeo teritoriju i njihova je sveta dužnost braniti ovu zemlju. Svi navijaju za Ukrajinu, ali svi bježe”, dodao je. Ali prije toga je rekao da je “nemoguće pobjeći od mobilizacije. Sada u Oružanim snagama Ukrajine ima 1,1 milijun ljudi. Nikakvo zapošljavanje ne… Čitaj više »

goran
4 mjeseci prije

eeeeee moji ukrajinci,onaj dan kad ste postavili zelenskog na vlast,taj dan ste prodani blackrocku i tu završava priča o vašoj državi.
taj dan ste kapitulirali i kao država i kao nacija.
dobrodošli na zapad
sad če od vas raditi sve ono što rade svima od njihovog početka uništavaju mrcvare kradu i sve ono što dolikuje zapadnoj demokraciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI