“Reintegraciju” Donbasa po hrvatskom scenariju privremeno zabranili SAD i EU

Andrej Plenković

Krajem lipnja, nakon što je ukrajinski premijer Vladimir Grojsman posjetio Zagreb i drugi put u nekoliko mjeseci s premijerom Plenkovićem razgovarao o “iskustvima Hrvatske o mirnoj reintegraciji”, Kijev je odlučio kako će to primijeniti na Donbas, što ujedno znači odustajanje od Sporazuma iz Minska.

“Mi sada proučavamo iskustvo mirne reintegracije Hrvatske, zemlje koja ima vrlo važno iskustvo u ovom predmetu nakon događaja na Balkanu”, izjavio je Grojsman po povratku iz Zagreba.

Nedugo potom je Oleksander Turčinov, glavni tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, govorio o planu “reintegracije”, koji je zvučao kao objava rata. Osim toga, iz ukrajinske verzije teksta je izbačen termin “mirne” reintegracije.

Ukrajina planom “reintegracije” najavila rat Donbasu

Tada je ukrajinski predsjednik Porošenko najavio skoro usvajanje zakona o “reintegraciji Donbasa“, koji sadrži dva ključna mehanizma. Prvi je djelomični povratak prava koja su ukinuta građanima istoka zemlje, a drugi, važniji, jest uvođenje izvanrednog stanja u nekim područjima i ratnog stanja na onima koje je okupirala Rusija. Kijev tada navodi “kako se više ne želi boriti protiv terorista iz Donbasa, nego protiv ruske vojske koja se nalazi u tom području”.

Evo kako je Porošenko zamislio “reintegraciju”, koja bi, navodno, bila u skladu sa Sporazumom iz Minska.

Novi plan “potiče političko rješenje ukrajinskog sukoba”, ali je tekst nacrta dokumenta dovoljno dvosmislen da legalizira bilo koju akciju u Donbasu, a on će se pravdati “obranom od ruskog agresora”.

“Ako se doista želimo izboriti za te teritorije, moramo predložiti dnevni red zakona o ponovnoj uspostavi razvoja Donbasa, a ukrajinski predsjednik će uskoro zakon dati na glasovanje Vrhovnoj Radi. Glasovanje će pokazati stvarni stav mnogih ljudi o ovom pitanju”, rekla je Irina Geraščenko, zamjenica predsjednika ukrajinskog parlamenta.

Treba li Kijev završiti antiterorističke operacije? Prema planu “reintegracije”, izgleda s očitim zadovoljstvom, jer ove operacije neće biti “antiterorističke”, nego vojne. Uvest će se izvanredno stanje i proglasiti ratno stanje na dijelu graničnih područja zone sukoba.

Treba li Donbas dobiti pravni status? Po mišljenju Kijeva da Naravno, jer je okupiran, što opravdava ratno stanje, ali s promjenom neprijatelja. Ukrajina se, prema planu, neće više boriti protiv “terorista”, civila, nego protiv “okupacijske vojske”, a to je očito ruska.

Lokalni izbori? Kijev bi ih prema planu sa zadovoljstvom proveo, ali su teritorije okupirane i ne može učiniti ništa. Čim “ruska vojska” bude protjerana, Kijev je naveo kako će sa zadovoljstvom organizirati izbore.

U svojim izjavama u Kijevu navode kako Donbas sa zavišću treba gledati na ostatak Ukrajine, koje je dobila “bezvizni režim” s EU. Međutim, čini se da u Donjecku i Lugansku ova “povlastica” previše ne zanima.

Nije jasno kako se plan “oporavka Donbasa” može provesti, ako predviđa kontinuirane sukobe na terenu? No, kasniji razvoj događaja je ratne vođe u Kijevu privremeno odvratio od ove zamisli. No, samo privremeno.

Kijev pod pritiskom Washingtona i EU

Sada je Oleksander Turčinov opet otvorio ovo pitanje, dok je poseban naglasak dao na njegov vojni dio i kako pokrenuti “veliku vojnu operaciju“. Čini se da je nova američka administracija nije čula dobro. Naime, Kijev planira “veliki oslobodilački rat”, nakon kojeg bi ostatak Donbasa, po njihovom mišljenju, vjerojatno pristao na “mirnu reintegraciju”. Dakle, primjetan je scenarij po savjetu Andreja Plenkovića, prema kojem je za mirnu reintegraciju ostatka “privremeno okupiranih područja” prvo potrebno ostvariti jednu veliku vojnu pobjedu. Bez nje je sve ostalo besmisleno i pokušavati činiti.

Vladimir Grojsman

Vladimir Grojsman

Vijeće za nacionalnu sigurnost Ukrajine 12. srpnja u tisku iznova objavljuje poznati plan Turčinova za rješavanje pitanja Donbasa, odnosno da se proglasi ratno stanje, protjeraju “ruske okupacijske snage”, obustavi održavanje izbora i drugo.

Ovaj je plan predsjednik Porošenko ranije otišao predstaviti Washingtonu, ali ga je dočekao potpredsjednik Mike Pence, a predsjednik Trump je bio “nakratko dostupan” i primio ga “između dva termina”. Zatim je državni tajnik Rex Tillerson došao u Kijev, kako bi nakon sastanka Trumpa i Putina na summitu G20 umirio “prijatelje” iz Ukrajine.

Iako je tekst zakona, prema ukrajinskom predsjedniku, odmah trebao biti predstavljen parlamentu na usvajanje, na kraju je sve odgođeno. Vijeće za nacionalnu sigurnost je raspravljalo u planu i zaključio kako je, obzirom na važnost projekta, “potrebno dodatno konzultirati stručnjake”.

U prijevodu, nova američka administracija želi zadržati status quo u Ukrajini, jer tako može utjecati na Rusiju po pitanju sankcija, koje se neće ukinuti sve dok se ne ispune odredbe iz Sporazuma iz Minska. Što se tiče plana “reintegracije”, SAD ne želi dopustiti Kijevu da pokrene rat protiv Rusije, jer bi nastala situacija koja se ne bi mogla kontrolirati.

Na kraju su našli nekoga tko će pojasniti zbog čega se odgađa “velika oslobodilačka operacija”. Naime, ministar za “privremeno okupirana područja”, Georgij Tuka, rekao je “kako se još uvijek nisu uspjeli pronaći valjani dokazi okupacije tih područja od strane Rusije”.

No, bez obzir na sve, nema sumnje da se Kijevu svidio plan kojeg je Plenković kolegama u Kijevu predočio krajem studenog 2016. godine i ponovno prije mjesec dana u Zagrebu, ali je on neprovediv i nema zeleno svjetlo Washingtona, ali ni Bruxellesa.

U međuvremenu su predstavnici EU, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, tijekom nedavne posjete Kijevu, naglasili potrebu da se vlasti posvete divljoj korupciji koja razara zemlju.

Drugim riječima, nije vrijeme za demonstraciju sile, nego Porošenko, Turčinov i Vrhovna Rada moraju voditi brigu o zemlji. To je dobra vijest za Ukrajince, ali kada bi vlasti bile u stanju provesti bilo što nešto po tom pitanju. No, kako to nije slučaj, treba očekivati iznenađenja, posebno nakon očigledne želje Turčinova za velikom pobjedom protiv “ruskog agresora”, koja bi prisilila “separatiste” na povratak u ustavnopravni poredak zemlje, bez provedbe Sporazuma iz Minska.

Zakona koji čeka usvajanje i provedbu, objavljen 12. srpnja u medijima: Hromadske.ua

Vezana vijest: Plenković minira Sporazum iz Minska i ponovno ulazi u sukob s Moskvom

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
slavenski brat
Gost
slavenski brat

Sve bivše jugoslovenske republike su danas zaražene sa američkim političnim janičarskim plačenicima, koji su instalirani u politiku, privredu, vojsku, banke in čak raznoraznu mafiju.

Perun*
Gost
Perun*

“Reintegraciju” Donbasa po hrvatskom scenariju……..
————-
:))) Plenković mlati praznu slamu, nije to bila “Reintegraciju” po hrvatsko nego po AMERIČKOM scenariju.
Amerikanci su “Reintegraciju” planirali i izvođenje 100% kontrolisali.
Uradili bi to Amerikanci i u Ukrajini, kada iza tih teritorija koje su otcepile posle državnog udara i dolaska nacista na vlast
ne bi STAJALA RUSIJA kao ZAŠTITNIK.
Zato su Amerikanci i zabranili takvu akciju.

Sinisa
Gost
Sinisa

Nista nije zabranjeno vec su nemocni u slucaju Ukrajine.

Hash
Gost
Hash

Hajde
A MPRI?
Prihvatili nagodbu na tužbu Srba iz Krajine u SAD.
Sve jasno moj zapovjedniče

Zagor
Gost
Zagor

Ajmo sad, udri bando jedan po drugome. Dali smo mi toliko glupi, ili su provokatori toliko pametni?

Sinisa
Gost
Sinisa

Haxahaxaha “udri bando jedan po drugome”……drugacije nismo ni zasluzili

Ацикез
Gost
Ацикез

А шта ће бити ако Донбас крене на распаднути Кијев?
Ко ће га бранити?
Америкењци или Хрвати?
Има ли, стварно, толико будала у том Кијеву који не схватају да су будале?

davor
Gost
davor

Ništa to nije iznenađujuće. Ameri su pripremali i Miloševića na razne ustupke još zadnjeg dana Jugoslavije. Nikad nemojte misliti da Ameri igraju na jednoj strani sukoba, pogotovo kad nema faktora kao što su Rusi nigdje na vidiku. Uostalom nijedan državljanin SR bilo koje od 6 jugoslavenskih nije crtao unutarnje granice 1972., pa je zato i bilo to što je bilo.

slavenski brat
Gost
slavenski brat

Ma kakva zabrana. Uradili bi oni to danas ali dobro znaju, da se oluja protiv Rusa može brzo pretvoriti u mišji prdac. Nema tu ništa. Donbas če kad-tad postati samostalna država, koja če se povezati sa svojom maticom. Več danas LNR i DNR podpuno funkcionišu kao samostalne države.

Hahahahaha
Gost
Hahahahaha

SFRJ kao priznata zemlja od UN je protiv svih zakona razbijena, Kosovo nasilno otcjepljeno. To je bio presedan, otvorena je pandorina kutija i svi se sad mogu pozivati na nju i Kosovo. Imaju na to pravo.

slavenski brat
Gost
slavenski brat

A što se tiče Kolinde Grabarić, ona je produkt iz američke politične laboratorije. Zna se s kakvim ciljem.

zoran
Gost
zoran

Uvijek uzmite u obzir da je Kolinda dosla iz hrvatske ambasade u Washingtonu i da je radila kao glavni pomocnik Jens Stoltenberg koji je glavni za NATO – organizacije koja je osnovana za krenuti na Rusiju.

Željko
Gost
Željko

Bolje neka se uhvati posla i gasi sa Plenkovićem požare po Hrvatskoj da narod ima neke koristi i od njih, a ne samo štete!

Jupiter
Gost
Jupiter

Zovite Ruse iz humanitarnog centra , oni ovakve požare gase kao od šale.Naravno ako Ameri dozvole, činimi se da će na žalost stihiju da gasite sami.

Tedi
Gost
Tedi

Zaboravi Ruse iz niske humanitarne baze,ugasili su pozare u Spaniji pa su im iz zahvalnosti poslali vojnike na rusku granicu.Svaka slicnost je slucajna,Osim toga HR i CG su u EU i Natou pa neka im gase pozare,zato ide 2% iz proracuna da ih stite,malo morgen.

antun comb
Gost
antun comb

ahahaaaa, mirna reintegracija. pa nije Rusija raspadnuta Srbija i nije Putin pijani Yelcin ili Milosevic. a drugo tamo je “separatista” DESET miliona, bice im je armija jaca nego pola drzava NATO pakta, a da ne govorimo kako je u hrvatskoj I bosni bila “no flay zona” za Srbe ajde neka je uvedu povise Donbasa I ajd neka tamo USronje ruse ruske avione ko sto su po bosni rusili Srbijanske.

NSU
Gost
NSU

Ulazit sa Rusima u rat za teritorij????za to je malo biti blesav! Plenky Plenky, nikad ništa od tebe!

Moreno
Gost
Moreno

Nezna se ko je luđi, Plenković ili Ukrajinci.
Ukrajina nema veze s Hrvatskom jer Ukrajina za vojnu akciju nema više svoju narodnu banku za dat je Rothschildima ka šta je to napravila Hrvatska 1994, Ukrajina i nema šta dat ka šta je Hrvatska dala u Daytonu a to je bosanska posavina i entitet za Hrvate šta je otišlo u zamjenu za mirnu reintegraciju istočne Slavonije i na kraju ono najbitnije a to je kako Rusija jednostavno nije Srbija.

octopus
Gost
octopus

Plenković nije lud, on je glup. U zamjenu za dobre trgovinske odnose sa Rusima on dobiva tapšanje po ramenu od nekog trećerazrednog sekretara u amerskoj ambasadi, a mi nemamo kome u EU prodati i ono malo što proizvodimo.

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan

Sad smo svi po Njemackoj i ostalim gradovima Europe razbacani. I kome je bolje? Losa je takva reintegracija. Losa prvenstveno po nas ali dok ovce shvate….

octopus
Gost
octopus

Nikome nije bolje. Sad u Hrvatskoj smo na kupovnoj moći iz 1977 godine sa tendencijom vraćanja u prošlost…:)

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan

Super reintegracija. U Frankfurtu…..

Arkaj
Gost
Arkaj

Ne znam baš, iznimno mi je sumnjivo da su to neke Plenkovićeve, Grojsmanove ili Porošenkove solo izvedbe. Nisu to džezisti pa da sviraju po osjećaju i inspiraciji. To su simfonijski svirači s notama na stalku i pogleda prikovanog na dirigenta, Neusklađenost u glazbi posljedica je zadnje smjene dirigenta. Ovaj novi s cufom i čudnom bojom kose dirigira nešto novo što nije u skladu s notama i odatle konfuzija. .
Vojno riješavat Martića i Karađića od kojih je Sloba podupirao samo ovog zadnjeg je jedna stvar. A tek radi podsjećanja i u tom slučaju postavljeni su čvrsti limiti dokle se smije ići. Vojno rješavat Dombas iza koga stoji RF je nešto sasvim drugo i ko to ne razumi nije ni za nacrtane ovce čuvat…

split1
Gost
split1

Slobo je podržavao samo Martića, Karadžić se otrgao s lanca, kad je Sloba htio politički završiti posao, Karadžiću nije palo na pamet stati sa vojnim operacijama.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

“ostvariti veliku vojnu pobjedu” – u razmjerima sa kninom i krajinom, trebaju osvojiti luganjsk i donjeck.
u usporedbi sa hrvatskom i srbijom, trebaju silu 100 ili 1000 puta jacu od rusije, da rusiji priprijeti. 100 (ili 1000) :1 je odnos snaga amerike i srbije. u istoj usporedbi trebaju voljne bivse kgb strukture da paktiraju zajedno ako sto su paktirali slobo i franjo, te svi udbasi juge protiv svojih naroda.
trebaju demoraliziran i izdan narod donbasa kao sto je bila krajina. trebaju zeceve na mjesto boraca.
dajte ljudi, ukri, ne bulaznite. donbas mozete dobiti jedino ako postanete prema rusiji najmanje kao sto je bjelorusija. ne prijetnja nego dobra mjera suradnje i simpatija. ni krim nekad niste dobili silom nego mudrolijom.
opametite se. bolje vam je sa rusijom malo pomalo napredovati nego,cak i da dobijete prave vize, slati ljude na europske baustele. nije sve u velikim eu placama. nesto je i u malim, ne u eu, troskovima.
rusiji ni ne treba donbas ali vi ne smijete u nato. probajte nikoga ne dirati, nikome ne prijetiti pa cete vidjeti da vam ne treba nato.

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El

Ako se akcija dobro izplanira i krene odlucno, moze biti uspjesna uz male gubitke na obje strane. U Oluji je bio odnos 1,45:1 i akcija je zavrsena za 4 dana uz minimalne gubitke na obje strane. U tom smislu nije ni cudo da to izucavaju NATO vojne skole a da druge zemlje tu akciju proucavaju kao model za rjesenje svojih problema.

octopus
Gost
octopus

Bosanac, El@ Ne bih se složio. U Oluji je naspram visoko motivirane i (konačno) dobro naoružane hrvatske vojske stajala gomila demoraliziranih rezervista, čije je vodstvo doslovno tri dana prije oluje pobjeglo i ostavilo narod. Dakle, sve obrnuto u odnosu na Donbas.

Bear
Gost
Bear

1,45?
Molim,da to argumentiras!

Ацикез
Gost
Ацикез

Sada si potvrdio da si Bosanac, nemoj više leba ti!

Dude
Gost
Dude

AuNke3 de matere ti reci odakle si ti ako se osjecas tako iznad Bosanaca.

split1
Gost
split1

Zaboravlja se ključna stvar; teritorij Krajine je bio dubok 30 km, i iako je imao prijateljsko zaleđe, nije imao pomoći od bosanskih Srba. Donbas ima Rusiju za susjeda. Kraj priče.

Hahahahaha
Gost
Hahahahaha

Joj nemojte sa tim gaditi diskusiju, pljackali su svi svakog, nema nevinih, zato se taj rat i zove IMOVINSKI rat.

Dude
Gost
Dude

Napokon izadje istina na svjetlo. SVI SU ISTO KRIVI. Hvala ti xaxaxa jer to prvi put cujem. Nama se uvjek pricalo da je napadac kriv ali ako se branis onda si naravno isti ili jos gori.
Al naravno samo u nasem slucaju.

Zvrk
Gost
Zvrk

Donbas NIJE okupiran.

Sinisa
Gost
Sinisa

Haxahaxaha Oktopuse brate,ja sam dobro a kako si ti.

octopus
Gost
octopus

Dobro, hvala na pitanju što i tebi želim.

Milan
Gost
Milan

Svaka cast postenim Srbima katolicke veroispovesti, ostaloj marvi se divim do koje granice moze gurati i propadati zarad stranih interesa. Zapadnoj perverznoj eliti nista sladje nema od balkanskog bureta baruta kad ga podloze. A mi,glupi i neobrazovani balkanci jedva docekamo, krvavi rasplet. Taj isti hrvatski “scenario” je nesto najsramnije na ovim nasim jadnim prostorima, isterati ljude koji su tu hiljadama godina je nedopustiv zlocin. Toliko su nasi vrli “prijatelji” iz Evrope vekovima radili na nama da ne vidim u skorije vreme bilo kakvu normalizaciju. Sad smo svi u ” svojim” drzavama,i sta imamo? Jedno NISTA. Zato ljudi pamet u glavu, svi ste Vi ******* ***** ***** ****** Hteli Vi to ili ne.
Svi smo braca

Osoba C
Gost
Osoba C

Za kategoriju Greatest Shits.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Osoba C, bravo… Šta ga ovaj Milan nadrobi, ahhahahaha… moj Milane, jabuko sa grane :)))))

L. R.
Admin

Poštovani Milane,

Nije vam ovo mjesto za razgovore o genetskoj i drugoj dominaciji.

Suzdržite se takvih konstatacija koje vode samo sukobima.

Lijep pozdrav,

Admin

Hahahahaha
Gost
Hahahahaha

Milane sve si dobro rekao osim ovo o genima.

NSU
Gost
NSU

Odjebi sa tim “bratske” ja imam brata i ti mi netrebaš!

Dude
Gost
Dude

Je nsu ali ti spadas pod jugoslavenski brat. Ukrainac govori o nama Hrvatima.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

zasto je bio potreban prevrat u ukrajini? demokratski izbori prije, demokratski izbori poslije. u cemu je razlika, zasto bi narod glasao za drukciju vlast ako se prevrat dogodi ili ne dogodi?
dakle, prevrat je bio potreban da bi narod glasao drukcije. ali, kako se zna kako ce narod glasati jer narod glasa po svojoj pameti, neovisno od vlasti.
govori sve o demokraciji. ishod demokratskih izbora ovisi o garnituri na vlasti. pa sto onda narod glasa?

NSU
Gost
NSU

Dmitro, vidiš po minusima naše mišljenje o vama i zato od.ebi!

Garibaldi
Gost
Garibaldi

Ovakve izjave su u najmanju ruku smiješne …

Vlastimir
Gost
Vlastimir

Hrvatska je mogla isterati Srbe u operaciji ” Oluja”,jer je Milošević prodao Srbe u Hrvatskoj ali u Ukrajini to nije slučaj.Dobro će se opeći ukrajinci ako pokušaju da napadnu Dombas kao što je i bilo do sada.

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El

Da je ovo netko napisao sa suprotnim predznacima (a sto odgovara realnim cinjenicama) odmah bi bio izbrisan i blokiran. Ovako citamo velikosrbsku propagandu i ako im se ogovori onda ispadnemo kao svi isti.

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan

Kakva velikospska propaganda?
Ja sa 5 godina borbenog sektora u HV-u, nalazim se
svakim danom, sve vecim strancem u
istoj toj zemlji za koju sam se borio. Dakle jedino i meni na
kraju preostaje reintegracija. U njemacku.

Dude
Gost
Dude

Njemci samo cekaju na lude i agresivne. Taki samo u nas imaju prolaz.

Ukrajinac Dmytro
Gost
Ukrajinac Dmytro

A šta je builo danas… osnivanje tkzv Malorusije na teritoriji republike Ukrajine, ma proći će to , malo sutra!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik