Rekordne količine ruskih energenata idu ka Kini

Prevoz LNG-a
14 komentara

Rusija je u septembru u Kinu izvezla rekordnu količinu tečnog prirodnog gasa (LNG) i uglja za proizvodnju čelika, objavio je Bloomberg u utorak pozivajući se na podatke kineske carine.

Prema izvještaju, ruski izvoz koksnog uglja svom trgovinskom partneru prošlog mjeseca porastao je na 2,5 miliona tona sa oko 900.000 tona u septembru prošle godine i 1,9 miliona tona u avgustu. Ukupan uvoz uglja, uključujući termalni i koksni ugalj, skočio je 20% na skoro 7 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu.

Isporuke LNG-a porasle su za trećinu u odnosu na prošlu godinu na 819.000 tona. Nejasno je koliko je ruskog gasa Kina uvezla gasovodima, što je glavna ruta za njegovu isporuku, jer Peking nije izveštavao o tim tokovima od početka godine. Kineski uvoz ruske nafte pao je na 7,5 miliona tona prošlog mjeseca sa 8,3 miliona tona u avgustu, ali je i dalje veći od prošlogodišnjih 6,1 milion tona. Ukupna kupovina ruskih energenata, uključujući naftne derivate, također je blago pala na 7,5 milijardi dolara prošlog mjeseca sa 8,4 milijarde dolara u avgustu. Oni su i dalje bili znatno veći od prošlogodišnjih 4,7 milijardi dolara.

Ukupna kineska kupovina energenata od Rusije premašila je 51 milijardu dolara u sedam mjeseci od početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Tokom istog perioda 2021. godine, kineska nabavka energije od Rusije iznosila je 30 milijardi dolara. Rast predstavlja obostrano korisnu saradnju između dve zemlje, gde Rusija stiče kupca za svoje energente koje Zapad odbija, a Kina koristi popuste koje nudi Moskva.

Energentikinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vrata
1 godina prije

Rusija ce u buducnosti izvoziti sve energente u aziju,a evropa nece dobiti nista.Rusija nije bez veze proglasila sve EU i Nato zemlje za neprijateljske,i zato se taj odnos se nikada vise nece popraviti.Posljedica toga ce biti da evropska industrija nece biti konkurentna azijskoj.

Sir Oliver
1 godina prije

Prava roba uvijek nađe kupsa.Evropski zeleni slušaju Amere i zelenka zato sad ponovo koriste ugalj.

Otom potom
1 godina prije

Kome još nije jasno da se Evropa industrijski gasi a Azija postaje novi centar sveta taj i dalje veruje u Covid narativ i rat u Ukrajini.

Vojni analitičar
1 godina prije

I onda Kinezi te iste ruske energente preprodaju genijalcima iz EUnuhije po znatno višim cijenama.

Max
1 godina prije

Očekivano.

tihobl
1 godina prije

Kina ne dobija popust samo od Rusije. Irak daje jos vece popuste. SA takodje daje popuste Kine nesto manje od ruskih. Kina dobija energente jeftinije nego SAD, a EU dobija daleko skuplje nego SAD. Sta mislite ko ce postati nekonkurentan?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI