Restoran u Chicagu odvaja goste po statusu vakcinacije pozivajući se na gradska pravila za Covid-19

Restoran-Samo vakcinisani
13 komentara

U toku je socijalni eksperiment u Chicagu, gdje restoran razdvaja goste prema statusu vakcinacije protiv Covida-19. Gradske smjernice kažu da je ovo sasvim u redu, kaže vlasnik, koji predsjedava Illinois Restaurant Association.

Moe’s Cantina pionir je prakse proteklog vikenda, prema čikaškom WBBM-TV. Restoran je podijeljen na neograničeni, dio za vakcinisane i još jedan, gdje su ostale pregrade i stolovi razdvojeni zbog socijalne distance.

„Odlučili smo da se podijelimo, a vi slobodno dođite na ovu stranu, idite u bar. Možete se ponašati kao prije pandemije“, rekao je vlasnik Sam Sanchez.

Gosti će morati da pokažu dokaz o punoj vakcinaciji kako bi dobili ružičastu narukvicu i mogli ući u neograničeno područje.

Ilinois – i posebno Chicago – su pod strogim mjerama zaključavanja više od godinu dana. Prošle nedjelje, gradonačelnica Lori Lightfoot najavila je ublažavanje ograničenja, dozvolivši ustanovama da rade normalno „ali unutra mogu biti samo vakcinisani gosti i zaposleni“.

Restorani se otvaraju kasno, a prostori sa plesnim podijumom takođe moraju da traže vakcinacijski status gosta kako bi se otvorili bez ograničenja.

Segregacija prema statusu vakcinacije kod Moe’s izgleda sasvim tolerantno i velikodušno u poređenju sa nekim manjim barovima, koji su navodno obavjestili gradske vlasti da ne dozvoljavaju nikome nevakcinisanu unutra, kako bi se oslobodili teških ograničenja.

Na Wrigley Field, bejzbol stadionu na otvorenom, Chicago Cubs su izdvojili poseban dio tribina za vakcinisane navijače. Oni takođe nude besplatnu hranu i piće navijačima koji se vakcinišu u obližnjem kongresnom centaru, prema priči Chicago Tribune koju je podijelio predstavnik Raja Krishnamoorthi (D-Illinois).

Ova kombinacija „mrkve“ i „štapa“ za vakcinaciju stanovnika Chicaga u skladu je sa Bidenovom administrativnom politikom „vakcinacija ili maske“, objavljenom ranije ovog mjeseca usred djelimičnog popuštanja zaključavanja Covid-19.

Odvojeno i nejednako sjedenje u restoranu nije jedini oblik segregacije koji je Lightfoot prihvatila. Prošle nedjelje je izazvala kontroverzu insistirajući da će davati jedan na jedan intervju samo sa „crno-smeđim novinarima“, rekavši da je ovo način da se demonstrira posvećenost „različitosti i inkluziji“.

Chicagocjepivovakcinavakcinisanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
roki
2 godine prije

Amerikancima je porez na prvom mestu sa ovakvim podelama će pasti promet a revolt i bunt će se samo pojačati , naravno da će se otpor povečavati i društvo će se podeliti uskoro će te videti kako će ne vakcinisani početi stvarati svoje zajednice pa čak i države , živi bili pa videli !!!

tuf
2 godine prije

Chicagu bi bilo bolje pozabaviti se epidemijom ubojstava i oružanih sukoba. Od njih im sigurno više ljudi gine. Ali očigledno je ovo lakše.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Vrlo brzo ce zjapiti prazno te stolice i stolovi cjepljenih kad pocnu rikavat ko muhe…

Damir H.
2 godine prije

Cijepiti se neću ali nemam ništa protiv onih koji će se cijepiti. Svatko zna za sebe. Što se tiče covid putovnica od danas pa do svoje smrti nemam namjeru biti u dobrim odnosima s nikim tko bude te putovnice koristio. Onaj tko podržava segregaciju i želi imati veća prava u restoranu, dućanu ili pri prelasku granice u odnosu na mene, neka se druži s fašistima ili s kim god želi. Nitko takav meni ne može niti prijatelj. Nikome to neću zaboraviti pa makar se radilo o bratu ili sestri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI