Rezolucija SAD o Ukrajini blokirana

Glasanje o prijedlogu UN
33 komentara

Moskva je stavila veto na prijedlog UN, SAD i Albanije kojim se zahtjeva „hitno” povlačenje Rusije iz Ukrajine.

Rusija je u petak blokirala rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se osuđuje njena vojna operacija u Ukrajini i zahtijeva povlačenje ruskih oružanih snaga iz zemlje.

Jedanaest članova glasalo je za prijedlog SAD u petak, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uzdržani.

Prijedlog su iznijele SAD i Albanija i pozivaju Moskvu da odmah povuče svoje trupe, prestane da koristi silu protiv Ukrajine i poništi svoju odluku da prizna dvije otcjepljene oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne države.

Kao jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, Rusija ima pravo veta na bilo koju rezoluciju. Takav potez je bio očekivan, navodi AP, ali su SAD i njihovi saveznici tvrdili da bi to „naglasilo međunarodnu izolaciju Moskve“.

Pored SAD i Albanije, Velika Britanija, Francuska, Irska, Norveška, Gabon, Meksiko, Brazil, Gana i Kenija glasale su za. Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija su bili uzdržani, a izaslanik Nju Delhija je pozvao na povratak na put diplomatije i dijaloga, „koliko god to izgledalo zastrašujuće u ovom trenutku“.

Washington sada može da iznese ovo pitanje Generalnoj skupštini, na čije rezolucije se ne može staviti veto, ali takođe nisu pravno obavezujuće.

Rusija je u ponedjeljak priznala dvije republike Donbasa, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da primjeni bilo koji od aranžmana za njihovu mirnu reintegraciju na koji je pristao sedam godina prije toga u Minsku. Dvije republike su se tada pozvale na svoj sporazum o međusobnoj pomoći sa Rusijom da bi zatražile vojnu pomoć.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rano u četvrtak naredio vojnicima da uđu u Ukrajinu da „demilitarizuju i denacifikuju” „režim” u Kijevu i brane stanovništvo otcjepljenih republika. Moskva je od tada ponudila uslove Ukrajini, koji uključuju obećanje neutralnosti i odbijanje da primi strane sisteme naoružanja na svom tlu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je akcije Moskve ničim izazvanim i tvrdio da nikada nije planirao da napadne Donbas. Tokom protekla dva dana, on je naizmjenično pozivao na mirovne pregovore i obećavao da će se boriti do smrti.

RatrusijaSADukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 godine prije

SAD, pa Albanija, pa dugo dugo nitko, pa…

Armagedon
2 godine prije

Mislio sam, ali samo mislio, da su ljudi u 21. stoljeću napredni, civilizirani, školovani, pametni ali sada vidim da smo obične budale, ispričavam se jer biti budala je i blaga riječ.
O sveti asteroidu pogodi nas, pogodi nas na nekoliko mjesta na planetu da nestanemo jer nismo zaslužili biti na ovako lijepom mjestu koji budalasto razaramo mržnjom i ratovima,….Amen

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Buduci da na Hrvatskim Portalima , nisam puno toga pronasao , uzjeo sam od susjeda pa prijenosim , take , kako je a je interesantno !!! }}} ” Putinovo opravdanje za rat – ko su neonacisti protiv kojih se bori? Od napada u četvrtak ujutro, do danas, Moskva svoju operaciju u Ukrajini opravdava borbom protiv neonacista ne protiv ukraijinske vojske ! Ko su neonacisticke falange protiv kojih se bori Vladimir Putin? Moskva tvrdi da je Rusija godinama pozivala zapad da istraži slučaj kršenja ljudskih prava, ubijanja i ratnih zločina koje je Kijev vršio od 2014. “Rusi na 30 kilometara od centra Kijeva”; Moćan raketni sitem ide prema Ukrajini !!! Iz Moskve oštro na sankcije: “Idemo do kraja, vreme da se zakljucaju Ambasade u zapadnim zemljama !” “Rat se vratio u Evropu. prosirice se i potrajaće !” Tvrdi i da su većinu tih zločina sproveli “neonacisti” i to protiv ruskog naroda… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Hipokrizija, cinizam, laži i dvoličnost zapada su prešli svaku razumnu granicu i možemo slobodno reči da zapad postaje patološki bolesnik, zaražen izuzetnim nacizmom i fašizmom prema Rusiji. Rusofobija je prešla sve okvire mašte.

Weteran
2 godine prije

Da se ne foliramo: Ovo je direktan rat Zapada protiv Moskve! I taj rat traje od Ivana Groznog! …. I kako kaže ona stara: Rusi ne započinju rat, ali ga završavaju! …. Mislim i osećam da će ga sada malo drugačije “Završiti”!
Uzgred: osim Čečena i našeg Fildžanistana, ne vidim kako se izjašnjava Islamski svet?!
Pardon: UAE su Glasali !

mrdo
2 godine prije

Kauboji cvile i kukaju, kažu strah ih da bi Kijev mogo da padne za par dana.

preseren3
2 godine prije

Opet o pametnim ljudima…
Pa šta gledate, ljudi? Jučer reportaža o električaru, koji popravlja strujne linije u jednom selu u Donbasu. Posle granatiranja, minobacača, krpi linije.
Gura on svoju biciklu sa 10m sklopljene ljestve po blatnjavim ulicama. Nema on kombija, na ljevoj ruci svaki prst je krači, izgubio, jer nema tamo sigurnosnih propisa na radu…
Pokaže svoju svesku u kojoj godinam olovkom piše, šta je gdje radio…
Nema kompjutera, tek ga je jednom vidio…
To mu je život, otkad mu je Ukrajinska minobacačka mina ubila familiju.
E pa sad vi, koji živite u asfaltiranim ulicama, sa javnom razsvjetom, dva auta u familiji, kompjuterom, konzolom, pametnim telefonom, kojim bi se urušio svijet, da vam nestane struja za dan-dva, pišete o životu tamo???? O politici, izborima, O PAMETI???

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

Siroti Amerikanci nisu sami mogli pripremiti tu “rezoluciju” nego im je trebala pomoć “partnera” iz Albanije.

hiber
2 godine prije

Kina je suzdrzana. A danas su kineske banke obustavile financiranje ruske trgovine. Tobože se boje američkih sankcija.🤣🤣🤣 Naravno, kinezi vide da je Putin popusio u Ukraini. To je naravno kineska pretpostavka, zbog paradoksa. Kinezima najvise odgovara da se Ukraina obrani i Putin popusi, a Amerima obrnuto.

Max
2 godine prije

Očekivano.

Samuraj
2 godine prije

Oni koji u Kubanskoj krizi nisu htjeli u vlastitoj blizini rakete te su prijetili nuklearnim ratom, sada te iste rakete postavljaju u blizini drugih. Oni koji su se u Libiji, Afganistanu, Iraku, nastavi niz zemalja, dokazali kao “osloboditelji” su cijelo vrijeme perfidno kroz NATO “strateškim zemljama” u Europi godinama čačkali medvjeda. E, sada se medvjed probudio i mrzovoljan je. Na tom problemu koji su namjerno htjeli sada žele profitirati. Ovo je gadljivo koliko se iz aviona vidi da “osloboditelji” imaju svoj cilj i interes ne mareći za kolateralne žrtve, a države koje huškaju trebaju ostati hladne kao špricer i neutralne kao Švicarska, koliko god bilo čudno tu mislim i na Ukrajinu koja treba postati samosvjesna i koja treba prestati biti lopta između tuđih interesnih reketa. Treba vratiti mač u korice, medvjeda ponovno uspavati i ne raditi iste “greške”. Točka.

abc
2 godine prije

Sad bi zapadni zločinci najradije vidjeli, da se rat iz Ukrajine proširi na cjelu istočnu Evropu i da traje sto godina.
Ali neče se jim ta želja ispuniti jer Rusi to dobro znaju.

CAN
2 godine prije

Tko je tip sa rukom u zraku(naslovnica),bez maske i u pleksiglasu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI