Rezultat u Ukrajini će oslabiti SAD i Moskvu

Anatolij Antonov
25 komentara

Uspjeh Rusije u ukrajinskom sukobu progresivno bi oslabio SAD, tvrdi moskovski ambasador u Washingtonu DC. Anatolij Antonov je takođe optužio SAD i Veliku Britaniju da su sprečavale mirno rešavanje sukoba u njegovim ranim fazama.

U intervjuu za novinsku agenciju RIA Novosti objavljenom u subotu, Antonov je optužio SAD da igraju “izuzetno negativnu” ulogu u Ukrajini, nazivajući Washington “sponzorom terorizma” i “zemljom koja podstiče ubistva i rat”.

Prema riječima izaslanika, Washington “uništava ostatke nekadašnjeg prestiža”.

„Što dalje napredujemo na liniji fronta, Amerika će više slabiti i svetski poredak zasnovan na pravilima će se rušiti“, dodao je ruski diplomata.

Izraz “svjetski poredak zasnovan na pravilima” je široko korišten od strane administracije američkog predsjednika Joea Bidena da opiše aranžman u kojem vodeće zapadne sile decenijama imaju značajnu polugu nad ostatkom svijeta. Kritičari, uključujući Rusiju, kažu da je sistem u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da ga Zapad zloupotrebljava.

Antonov je takođe odbacio tvrdnje Zapada da Moskva nije voljna da se uključi u dijalog o Ukrajini. Tvrdio je da je „sve moglo biti riješeno mirnim putem. Međutim, to nije odgovaralo rukovodstvu zemalja NATO-a, prije svega SAD i UK.”

Moskva i Kijev održali su pregovore u turskom gradu Istanbulu krajem marta 2022. godine, a pregovori su na kraju propali. Nekoliko medija je tvrdilo da je tadašnji britanski premijer Boris Johnson uvjerio ukrajinsko rukovodstvo da se povuče i nastavi borbu. Jedan od ukrajinskih pregovarača, David Arakhamia, potvrdio je izvještaje prošlog novembra, ali je sam Johnson odlučno negirao da je izostavio mirovni proces.

Ranije ove sedmice, Antonov je upozorio da bi dalje učešće Zapada u ukrajinskom sukobu moglo dovesti do “najnepredvidivijih posljedica”. Zvaničnik je također tvrdio da je direktor CIA-e William Burns de facto priznao “direktnu umiješanost Sjedinjenih Država” u neprijateljstva.

Obraćajući se u ponedjeljak Senatskom odboru za obavještajne poslove, Berns je ustvrdio da bi dodatno finansiranje Ukrajine omogućilo toj zemlji da izvrši “udare duboke penetracije na Krimu”, dalje cilja na rusku Crnomonsku flotu i na kraju “povrati ofanzivnu inicijativu”.

Anatolij AntonovrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivek
1 mjesec prije

Neni nije jasno da su rusi navidno tolika sila, al ne znaju proizvest auto ko mercedes ili bmw pa ih kupuju od eu.
Nego prodaju istina jeftino (10000$) lade nive koje izgledaju kao da su rađene 1980-e.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Imperija zla – USA – svima je preko glave. To je najveće zlo na planeti. Rusi nisu ništa bolji, ali nemaju moć . To uvek nadoknade sa svojom pakosti i podlosti .

Cell
1 mjesec prije

Americki imperijalizam sve osvaja

Max
1 mjesec prije

neupitno točno.

Bruno
1 mjesec prije

I genšer je priznao hrvatsku i odmah sljedeći dan podnio ostavku. Ovaj je zaustavio pregovore i podnio ostavku. Uvjek neke sličnosti i teorije zavjere.

gargamel
1 mjesec prije

Uspjeh Rusije u ukrajinskom sukobu progresivno bi oslabio SAD, tvrdi moskovski ambasador u Washingtonu DC.Interesuje me ,gde je Ambasador pomenuo slabljenje Moskve.

NOB
1 mjesec prije

U naslovu je krivi prijevod. Treba biti……… Rezultat u Ukrajini će oslabiti SAD – Moskva…….. Znaci to je izjavila Moskva

Roccos
1 mjesec prije

Zgodna ova očalinka iza Antinova😋

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI