Rodrigo Duterte ne mijenja stav –  Teroristi će biti iskorijenjeni

Filipini - ratno stanje
15 komentara

U trenutku kada je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u Moskvi u društvu svog ministra vanjskih poslova Alana Pitera Cayetana, ministra obrane Delfina Lorenzane i posebnog savjetnika Kristofera Lourensa Goha održavao radni sastanak s Vladimirom Putinom, Sergejom Lavrovom, Jurijem Ušakovom i ministrom za ekonomski razvoj Maksimom Oreškinom, na Filipinima se dogodio napad lokalnih podružnica “Islamske države” na grad Marawi.

Napad je provela kombinirana skupina islamističkih militanata skupina Maute i Abu Sayyaf koje su se zaklele na vjernost “kalifatu”. Iako je manja skupina od oko 20 militanata koja je ušla u grad likvidirana, napadi su kasnije nastavljeni na rubnim gradskim područjima.

Predsjednik Duterte je nakon sastanka s Putinom morao prekinuti radni posjet Rusiji, a Glavni stožer filipinske vojske je u Marawi poslao 103. pješadijsku brigadu kako bi nadgledala poštivanje  ratnog stanja kojeg je uspostavio Duterte.

Prema neprovjerenim izvorima je u borbama protiv islamističke skupine Mauta poginulo 11 vojnika i 2 policajca, a 39 vojnika je ranjeno.

Oružane snage Filipina su se odlučile pokrenuti “precizne” zračne napade u tri sela u blizini Marawija, jer borba s preostalim članovima skupine Maute, povezane s ISIL-om, traju već treći dan.

“Napadi su bili vrlo precizni i koristili smo kirurške zrakoplovne udare”, izjavio je pukovnik Jo-Ar Herrera i dodao kako su stanovnici prije udara upozoreni da napuštaju svoje domove

Borbe su započele u utorak poslijepodne, nakon što su vladine snage izvodile napad na sigurnu kuću Isnilona Hapilona, vođe islamističke Abu Sayyaf sa sjedištem u Basilanu, a vjeruje se da je on i vođa takozvane “Islamske države” za jugoistočnu Aziju. Teroristi su zapalili postrojenja, preuzeli dijelove grada i uzelo taoce.

Pukovnik Herrera rekao da su se zračni udari proveli u Gadunganu, Basaka Malutlutu i Bangonu, prigradskim naseljima Marawija, koja su se pokušavala isprazniti od preostalih 30 do 40 lokalnih terorista.

“Kombinirali smo oklopna sredstava, specijalne pješačke snage i drugih jedinice za neutraliziranje terorista”, rekao je pukovnik Herrera.

Također je rekao kako vjeruje da je, na temelju izvješća koje dobiva od obavještajne zajednice, vođa ISIL-a na Filipinima i za jugoistočnu Aziju, Isnilon Hapilon, još uvijek u gradu Marawi.

Državni mediji potvrđuju smrt 7 vojnika, a 31 je ranjeno. Vojska je također navela da je ubijeno 13 lokalnih terorista, ali su pronađena samo 2 tijela. Tisuće stanovnika je u bijegu napustilo je grad.

Predsjednik Rodrigo Duterte je proglasio ratno stanje i uveo prijeki sud za period od 60 dana u cijeloj pokrajini Mindanao. Filipinski predsjednik se zbog svog dekreta našao na udaru dijela oporbe i javnosti koji preispituju ustavnost njegove odluke i je li situacija takva da nužno zahtijeva uvođenje ovako “drastičnih mjera“, ali predsjednik ostaje pri ranijoj odluci i obećao je da će pod svaku cijenu vratiti mir i stabilnost u bilo koji dio zemlje.

čvrst stavRodrigo DuterteTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Forza Duterte, nista labavo !

gostgost
6 godine prije

trebali bi se vise posvetiti nasim prostorima gdje se desava dramatican proces depopulacije uvodjenje poreza koji ce dovesti do nestanka naseg vlasnistva nad zemljom i nekretninama i postati cemo robovi proces nije slucajan planiran je i dogadja se potiho pod maksimalnom cenzurom pogledajte ovrhe i delozacije i porez na nekretnine u hrvatskoj

Antonio
6 godine prije

Mogerini sigurno na svakih pola sata zvoni Duterteu da trazi pregovore sa “borcima za ljudska prava”. Ali ovaj i ne prepozmaje broj i ne odgovara.
Ipak, pozvat ce ga Mogerini na veceru isto kao i ova nase debilne lidere “Zapadnog Balkana.
Ali vidi se da Duterte ne zeli jesti Briselske i Vasingtonske bluvotine.
Mi cemo kasikom sve to da pojedemo.

atol
6 godine prije

Filipine i Venezuelu ceka sirijski scenarij.
Amerika i njen prvi prsten vazala su “Lord of Chaos”

davor
6 godine prije

Neki svjetski predsjednici i vođe shvaćaju što se događa, dok neki bremeniti i veliki “državnici” kao što su europski i dalje ništa ne shvaćaju..
Džaba su im naša upozorenja na NATO, na reket, na ISIL-ove Gladio II mreže, na Mossadove lažne operacije, na MI6 fake news, na nepostojeće ruske prijetnje, na George Clooneyeve Oscar pi.darije o White Helmetsima itd.

Fanta
6 godine prije

Od koje bolesti boluju roditelji koji svoje dijete zovu “Insilon Hapilon“

Jupiter
6 godine prije

Duterte je genije ili ludak koji će biti surovi diktator.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI