Rusi nemaju prava u Ukrajini

Ruslan Stefanchuk
46 komentara

Ukrajina nije voljna priznati svoje rusko stanovništvo kao etničku manjinu niti mu dati bilo kakva odgovarajuća prava, rekao je predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk za državnu TV u ponedjeljak. Kijev je “postigao puno razumijevanje” o ovom pitanju sa EU, tvrdi on.

Progon ruskog govornog područja u Donbasu bio je jedan od ključnih razloga za poduzimanje vojne akcije u Ukrajini u februaru 2022. godine, navodi Moskva. Rusija nije bila sama u prigovorima na tretman etničkih manjina u zemlji. Budimpešta i Bukurešt protestovali su zbog toga što su prekršena i prava etničkih Mađara, odnosno Rumuna.

„U Ukrajini za sada nema ruskih etničkih manjina i ne može ih biti“, rekao je Stefančuk u emisiji tokom nacionalnog TV prenosa. Govornik je insistirao na tome da se posebna prava trebaju dodijeliti samo etničkoj grupi u skladu s “principom međusobnog poštovanja”.

„Ako narod ne pokazuje poštovanje, već vrši agresiju na Ukrajinu, njegova prava treba da budu narušena na ovom polju“, rekao je Stefančuk, govoreći o sukobu Kijeva i Moskve.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na te izjave nazvavši ih rečima “nacista 21. veka”. Jedna od rijetkih stvari koje nedostaju u govoru ukrajinskog zvaničnika je Hitlerov pozdrav, dodala je.

Stefančuk je u ponedeljak izjavio da je Kijev uspeo da ubedi Venecijansku komisiju Saveta Evrope i Komisiju EU da je njen stav po tom pitanju ispravan. „Ovdje smo postigli potpuno razumijevanje“, rekao je. Ni Brisel ni Venecijanska komisija do sada nisu komentarisali.

Ranije ove godine, Venecijanska komisija pozvala je Ukrajinu da poboljša priznavanje svojih nacionalnih manjina ako se nada ulasku u EU. Predložene reforme uključivale su objavljivanje zvaničnih državnih dokumenata na jezicima manjina, odgađanje uvođenja ukrajinskog kao glavnog jezika u škole, pružanje usluga prevodioca na ukrajinskim javnim događajima i ukidanje kvota sadržaja na ukrajinskom jeziku za manjinske medije. Trenutno se samo 10% sadržaja medija može emitovati na jeziku manjine.

Kijev “nije spreman ni da vodi raspravu” o davanju manjinskih prava Rusima na teritoriji Ukrajine, nastavio je Stefančuk tokom emitovanja, optužujući Moskvu da je izvršila “agresiju” i “genocid ukrajinskog naroda” i objašnjavajući da takvi ljudi nisu mogli bilo kakve privilegije u zemlji.

U junu je potpredsjednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina izjavila da “pojam ruske etničke manjine ne postoji u Ukrajini”. Ona je takođe optužila Moskvu da ne pokazuje dovoljno interesovanja za to pitanje da bi prava Rusa bila jasno definisana u Ukrajini.

Moskva je u više navrata izražavala zabrinutost zbog statusa stanovništva koje govori ruski i onih koji nisu željeli prekinuti veze s Rusijom nakon puča na Majdanu 2014. godine. Takođe se zalagao za davanje posebnog autonomnog statusa narodu Donbasa u sklopu Minskih sporazuma koji su iskočili iz koloseka.

Manjinerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
5 mjeseci prije

Zato Rusi, uzmite ono što je vaše……

tihobl
5 mjeseci prije

Ruslan kaze da nije rus jer nema rusa u tvz. Ukrajini.

tihobl
5 mjeseci prije

Zeljezara u Zenici stala sa radom jer im se ne isplati posto su rusi preplavili trziste jeftinim celikom. Pitam se odakle im?

Pajpara
5 mjeseci prije

Lik se zove Ruslan 🤣

Dux
5 mjeseci prije

Zato je sve i počelo, a ko zna kako će završit, ….u svakom slučaju Ukraina gubi.

gargamel
5 mjeseci prije

To više nije tema, mlaćenje prazne slame.

Darko 7
5 mjeseci prije

Pravo svakog pojedinca bi trebalo biti da se može izjasniti glede nacionalne pripadnosti. Samo totalitarna društva mogu voditi ovakvu politiku. Putina na zapadu uspoređuju s Hitlerom, međutim Zelenski mu je puno bliži. Tragično je da na ukrajinskim bojišnicama uglavnom gine sirotinja, a političari i mediji svim silama upumpavaju mržnju. Baš me zanima hoće li naše ljevičarske stranke osuditi ovakav govor mržnje. Trebalo bi pitati Pupovca i Sandru Benčić što misle o ovoj temi (nekako osjećam da će Index potaknuti ovu raspravu).

nastran
5 mjeseci prije

tom prascu u naši demokrate pljeskali u Saboru.Zbilja sa svojom zemljom promiče demokratske vrijednosti..pa nikakvo čudo da ih podržavaju sve “prave demokracije”!

tihobl
5 mjeseci prije

“Rusija sada proizvodi više streljiva nego Sjedinjene Države i Europa zajedno, a jedan visoki dužnosnik estonskog Ministarstva obrane rekao je za The Times da je trenutna ruska proizvodnja municije sedam puta veća od one na Zapadu”, bilježe novine.

„U bliskoj će se budućnosti proizvodnja vojne opreme i streljiva u Ruskoj Federaciji još više povećati, budući da Rusija planira ogromno povećanje obrambenih troškova u 2024. u kontekstu produljenja rata. Proračun predviđa izdvajanja za obranu sa sadašnjih 3,9 posto na 6 posto BDP-a ”, užasnut je Bloomberg.

Rurik
5 mjeseci prije

Rusi nemaju prava ni u Rusiji. Zašto bi ih imali u Ukrajini?!

Zvone
5 mjeseci prije

Ako Ukrajina tako nastavi onda je u budučnosti neće ni biti.

Rudar
5 mjeseci prije

To ko da ja kažem da ukrajinci nemaju nikakva prava na planeti Zemlji !
Prvo, tko sam ja da to blebnem !?
Drugo, šta je to država i granice, crte na papiru !
Osim, osim međe u Zagorju, e to se sjekirom mjeri !

Janko
5 mjeseci prije

ovo je pobratim Penave

nepoželjni
5 mjeseci prije

Zamislite, biti predsjednik sabora Ukrajine i nositi ime RUSLAN !? …zasigurno se taj bolesni debeljko sa time jako teško nosi…(to mi je otprilike kao da se u vrijeme tzv domovinskog rata predsjednik sabora zvao – JUGOSLAV)

5 mjeseci prije

to su sve izmisljotine. nacije ne postoje, postoje samo gospodari. ostaci feuda prijasnjih gospodara ili feud sadasnjih a narod misli da su to oni. svstani u posjed gospodara robovi se oponosise. srbi i hrvati: dnk – najvise kaze. haplogrupa i to. svi smo mijesane krvi. vjera – tko je od vas vjernik u smislu milosti, dobrote, odricanja i to? svi ste prijetvorice. jezik i imena – isti su vam. “slavna povijest” – koju nitko ne slavi osim vas. narod nema povijest nego njegovi gospodari. narod ima krave, ovce, kokosi, kozune, opanke … . narodna nosnja – kozuni, opanci, rupci, kiklje; obje grupe. narodno jelo – palenta, kupus i grah, tek u novije vrijeme prsut i janjetina. glagoljica, abeceda, knjizevnost, misali, ploce, zakonici – to je vasih gospodara. vi ste bili nepismeni 99.99%. folklor – “narodne” pjesme – sklepao jedan, pjevusio otezao zavijao poneki. vecina naroda nije pjevala nego zavijala, pokusavala… Čitaj više »

5 mjeseci prije

hrvati i srbi, vi nemate povijest. vi ste relikti feudalnih posjeda. bivsi kmetovi. 99.99% vas. povijest je vasih gospodara. vase su krave, opanci, zahod iza kruske. cim se vi dicite? za sto se borite? za ideologiju (nacionalizam) koja nekom omogucava udoban posao i vaznost? vaznost da je vazniji od vas! ne mozete benzin platiti, borite se da zaradite nesto, poslat ce vas kao topovsko meso u rat a sto vi imate od ideologije koja cak ni nije vasa. neko psiholosko zadovoljstvo trolanja na relaciji konjusari – opancari? narod ne zeli biti hrvati. ni srbi, rusi, ukri, francuzi. narod ne zeli komunizam ni kapitalizam ni demokraciju. narod zeli jesti, piti, seks, lezati, tracati, gledati tekmu. nacije i druge ideologije izmisljaju paraziti, uhljebi koji slucajem svog rodjenja prihvatise sklonu im ideologiju. u savezu sa ideologijom napravise karijeru, postadose “netko i nesto”, skucise se, situirase, obogatise se. takvi izmisljaju i nadalje. guraju druge… Čitaj više »

Oggi
5 mjeseci prije

Bloomberg… How Huawei’s Chipmaker Turned US Sanctions into a China Success StoryTako ce I Rusi napraviti od Rusije

gandi
5 mjeseci prije

Polako Ukrajine Rusiji a polak Americi i bit ce mir. Zelenski is the Butcher of Ukraine

noppo
5 mjeseci prije

Ljudska prava su elitistički koncept. Imaju do njih pravo samo određene grupe. Gazanci in rusi u Donbasu nemaju ljudska prava, jer nisu “naši”.

Juan
5 mjeseci prije

100.000 ukrajinskih vojnika prošlo je obuku u NATO zemljama u nešto manje od dvije godine, rekao je Daniil Getmantsev, čelnik financijskog odbora Verkhovna Rada (parlamenta).

“Naše zemlje partneri obučili su 100.000 vojnika za ukrajinske oružane snage. Ovaj rezultat je postignut u manje od dvije godine, dok je početni plan bio obučiti 20.000 do 30.000 pripadnika”, napisao je on na Telegramu..

Max
5 mjeseci prije

To znamo.

Novak
5 mjeseci prije

Zar ovi misle da nakon svega, još uvijek mogu o nečemu da odlučuju?!

nastran
5 mjeseci prije

svinjče

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI