Rusija bi mogla razmotriti promjenu nuklearne doktrine

Sergej Rjabkov
21 komentar

Rusija bi potencijalno mogla unijeti promjene u svoju nuklearnu doktrinu ukoliko bi je “eskalacijske akcije” SAD i njenih saveznika natjerale na to, upozorio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Obraćajući se novinarima na marginama ministarskog sastanka BRICS-a u Nižnjem Novgorodu, Rjabkov je priznao da međunarodna situacija postaje sve “komplikovanija” i da se ne mogu isključiti promjene nuklearnog stava njegove zemlje.

“Izazovi koji rastu zahvaljujući neprihvatljivim i eskalirajućim akcijama SAD-a i njihovih saveznika iz NATO-a nesumnjivo pokreću potpuno pitanje kako se osnovni dokumenti u nuklearnom odvraćanju mogu više uskladiti sa trenutnim potrebama”, rekao je Rjabkov.

Diplomata je odbio da elaborira tačnu prirodu potencijalnih amandmana, objašnjavajući da Moskva nema “praksu da unapred pokrije kakve promene se mogu napraviti” pre nego što se stvarne odluke donesu. Primjedbe dolaze nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo ponovio stav Moskve o nuklearnom oružju kao krajnjoj instanci. Govoreći na panelu pitanja i odgovora na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) prošle sedmice, predsjednik je naglasio da Rusija nikada nije bila prva koja je pribjegla agresivnoj nuklearnoj retorici.

Trenutna nuklearna doktrina nacije dozvoljava upotrebu atomskog oružja samo u “iznimnim slučajevima” i trenutna situacija se zapravo ne kvalifikuje kao takva, objasnio je Putin. Predsjednik je izrazio nadu da neće izbiti sveopšti nuklearni rat, dodajući da bi takav sukob rezultirao “beskonačnim žrtvama” za sve.

Predsjednik je također upozorio evropske zemlje NATO-a na sve ratoborniju retoriku i akcije, sugerirajući da će one sigurno najviše patiti u slučaju globalnog nuklearnog sukoba, tvrdeći da im SAD zapravo neće pomoći.

„Evropljani moraju da razmišljaju: ako oni sa kojima razmjenjujemo takve [nuklearne] udare budu izbrisani, da li bi se Amerikanci uključili u takvu razmjenu, na nivou strateškog naoružanja, ili ne? Veoma sumnjam”, rekao je Putin.

rusijaSergej Rjabkovukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tre
1 mjesec prije

Jednog dana, dok sam bio relativno mali, rusi su dopremili atomske na Kubu. Bilo bi lijepo da, u jednom članku, opišete reakcije amera na taj potez pa da ova omladina prestane ken.ati o zveckanju oružjem s ruske strane.

HRvoje
1 mjesec prije

Mislim da bi prve zemlje na udaru Rusije i njihovog nuklearnoga i termonuklearnoga oružja trebale biti… engleska, francuska, grčka, italija, srbija, švicarska i turska i za čas bi bio mir i sloga. Sve se može kad se male ruke slože. U nadi je spas

Max
1 mjesec prije

Teško nama.

vigor komar
1 mjesec prije

ko je veci lazov? rus ili srp? dzaba ti promjena doktrine kad ce ionako bidne mrtvo slovo na papiru.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Još ponešto ne rekao Putin na SPIEFu. O američkim zaduženjima. A evo reakcije jednog ekonomiste na to: “Glavni akcionari Sistema federalnih rezervi SAD, ili kako se još mogu nazvati – „gospodari novca“, dobro su svesni da im samo katastrofa planetarnih razmera može pomoći da razreše sve nagomilane protivrečnosti u Americi i, posebno, globalnog finansijskog sistema. Ovo je izjavio poznati ruski ekonomista Valentin Katasonov Prema njegovim rečima, da bi otpisali sve nagomilane dugove i ponovo pokrenuli svetski dolarski sistem, anulirajući sve njegove inherentne greške, predstavnici elite žele da upriliče pravu apokalipsu čiji će razmere pomračiti sva druga pitanja. Posle ovakve planetarne kataklizme, kako je objasnio ekspert, niko se neće obraćati SAD za vraćanje novca uloženog u obveznice. Danas najveći deo američkog javnog duga čine takozvani trezori… Jedan od najverovatnijih scenarija za izazivanje globalne katastrofe, smatra ekonomista, jeste buđenje vulkana Jelouston u Sjedinjenim Državama. Kako smatra Katasonov, sasvim je moguće da ljudi… Čitaj više »

dupla kamilica
1 mjesec prije

Pošto mjesto u elitnom bunkeru?

vigor komar
1 mjesec prije

lazni ruski car putin mali je veliki smrad! zasto je on ne tako davno izvukao iz rukava pricu da je ilegalno taksirao kad se vratio iz njemacke i ostao bez posla?! da izmami empatiju kod raje? ne, jer s tom iznudjenom pricom iritira hiljade vozaca petrograda koji legalno placaju taksiranje drzavi? sta je onda posrijedi? kriminal!!! vratio se lazov delikvenciji iz rane mladosti tj razvozio je svoje pajtose u provale, razbojstva… medju inima i prigozina…i onda je fsb doznao da jedan krimos iz petrograda kojeg je razvozio sprema u inozemstvu dati intervju o kriminalnoj proslosti velikog smrada putina malog, pa je morao zacepiti tu rupu u biografiji pricom lazljivicom o ilegalnom taksiranju tj da nije znao koga je i zasto razvozio… prije vise mjeseci je zacepio i rupu o svojoj krivici za rusenje janukovica odnosno krivici za rat 3. svj rat pretvarajuci se da je nesmotreno udovoljio zahtjevu obame da… Čitaj više »

vigor komar
1 mjesec prije

ko je odvratniji kriminalac, lazov i sve najgore: lazni ruski car putin mali ili guliver pileci parizer, zapovjednik konc logora zvanog lazna drzava srpija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI