Rusija blokira odluke Vijeća sigurnosti koje bi pomogle teroristima i saudijskom režimu

Vijeće sigurnosti UN
38 komentara

Na zahtjev Rusije je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo sjednicu na kojoj su neke članice tražile hitan prekid vatre u Siriji. Zahtjev dolazi u vrijeme kada sirijske vladine snage provode kampanju protiv terorističkih skupina u Istočnoj Gouti, koje od početka sukoba odbijaju bilo kakav kompromis i iz ove terorističke enklave napadaju predgrađa Damaska.

Čelnik humanitarnih operacija Ujedinjenih naroda Mark Lowcock je podnio izvješće Vijeću sigurnosti o “humanitarnoj katastrofi koja se odvija pred našim očima u Istočnoj Ghouti, predgrađu Damaska”, ignorirajući surovu stvarnost u kojoj Damask živi od početka rata i zabrane predsjednika Assada da se situacija riječi vojnim putem zbog stotina tisuća civila koji žive u tom području.

U trenutku kada je vlada dala zeleno svjetlo snagama da to područje očiste od terorista, Švedska i Kuvajt su zatražili da se glasa o rezoluciji kojom bi se naredilo primirje od 30 dana, kako bi humanitarne agencije mogle dostaviti pomoć, evakuirati ranjene i bolesne iz islamističke enklave pod opsadom.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzja, na čiji je zahtjev i sazvana sjednica, uložio je amandmane na rezoluciju, navodeći kako u obliku u kojem su je sastavili Švedska i Kuvajt rezolucija “jednostavno nije realna”.

Ukazao je i na masovnu medijsku dezinformacijsku kampanju koja ignorira da tisuće terorista, uključujući militante Al-Qaede, koji su se među civilima sklonili u Istočnu Goutu, odakle napadaju sirijsku prijestolnicu.

Zemlje članice Vijeća sigurnosti su priopćile da moraju razmotriti ruske prijedloge, a švedski veleposlanik je  rekao je da će se o rezoluciji vjerojatno glasati danas.

Prema izvorima terorista i “aktivista” s terena, mediji navode kako je najmanje 400 ljudi je smrtno stradalo u kampanji vladinih snaga Istočnoj Gouti. Brojku je potvrdio Rami Abdel Rahman, koji iz Londona sam vodi takozvani “Sirijski opservatorij za ljudska prava” i zbraja poginule i ranjene na temelju dojava glasnogovornika i “aktivista” Bijelih kaciga i islamističkih skupina Hayat Tahrir Al-Sham, Jaysh Al-Islam, Faylaq Al-Rahman i Ahrar Al-Sham, od kojih je prva koalicija koju vodi sirijski ogranak Al-Qaede.

U Istočnoj Gouti, gdje su se nakon velike ofenzive u kojoj su 2013. umalo zauzeli Damask u okruženju našle spomenute terorističke skupine, živi više od 400 000 ljudi.

Rusija savjetovala zapadnim članicama Vijeća sigurnosti “da se ostave Irana”

UN Sirija - Vitalij Čurkin

Ovo je već drugi put da Vasilij Nebenzja u Vijeću sigurnosti pokušava spriječiti unaprijed pripremljen scenarij koji nikakve veze nema s humanitarnim razlozima.

Naime, prije dva dana je održana sjednica o Jemenu, na kojoj je Velika Britanija u rezoluciji htjela otvoreno optužiti Iran za izravnu “intervenciju” u zemlji koja trpi saudijsku agresiju od ožujka 2015.

Rusija je branila Iran u Vijeću sigurnosti i nije dozvolila da se usvoji rezolucija u kojoj London podržava agresiju kojeg je protiv Jemena pokrenuo saudijski režim, uz podršku njegovih zaljevskih i zapadnih saveznika. Velika Britanija je u nacrtu rezolucije htjela progurati dio u kojoj se Iran optužuje da “krši embargo Vijeća sigurnosti na izvoz oružja u Jemen”.

Britanski predstavnik, podržan od strane američkih i francuskih kolega u Vijeću sigurnosti, predložio je da se zabrana opskrbe oružjem i vojnom opremom skupinama u Jemenu produži za još godinu dana.

Međutim, London, Pariz i Washington su tražili i da se poduzmu koraci protiv Irana zbog njegove “izravne i neizravne pomoći jemenskim pobunjenicima i isporuka balističkih projektila, bespilotnih letjelica i drugih oružja”.

Ruski stalni predstavnik u Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzija, tijekom sjednice Vijeća sigurnosti je pozvao ovo tijelo da se usredotoči na produženje mandata mehanizma za praćenje isporuke oružja na području Jemena i “da se ostave Irana”.

Ahrar Al-ShamFaylaq Al-RahmanHezbollahIslamska državaIstična GoutaJaysh Al-IslamKalifatSankcijeUNVasilij Nebenzja
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

A sve u cilju optuživanja Rusije za zloupotrebu veta i “neophodnosti sprovođenja reformi UN”.
I tako će Rusija “biti jedini krivac za gašenje UN”.

Šta li stanovništvo Zapada misli da će se dogoditi kada nestane UN?

Mimi
6 godine prije

ako “neće ništa čuti” – podpaliti pete vatrom terorističkim skupinama koje blagosljivlja usa.. divlji zapad

čitalac
6 godine prije

Rusija pravi veliku pogrešku jer Vijeću sigurnosti UN ne predlaže rezolucije koje odgovaraju njoj, bez obzira na to što će zapadne članice dati veto: nek se vidi tko nije “konstruktivan” i “zkouprablja VS UN”. To oni rade Rusiji. Zato treba ruska diplomatija preuzeti inicijativu i permanentno predlagati rezolucije koje joj odgovaraju. Tako bi zapad postali bad guys. Rusija se mora prestati braniti i prijeći u ofanzivu.

mmne
6 godine prije

pa zar nema ni jedne ujdurme gde nisu ukljuceni britamci ?!

čitatelj portala
6 godine prije

Rusi odrađuju lavovski posao za Siriju.

dalmata
6 godine prije

Ista prica ka na Balkanu,sa zapada,Ali samo jedna razlika:Rusija nije ona iz vrimenaJeljcinove pete kolone.Kad najgori olos u istoriji planeta,kuka i cvili,znaci:stvari idu u pravom smjeru.Udrite Rusi,Sirijci,Iranci i Hezbolah,udrite da ne ostane kamen na kamenu iza kojeg gmizu bradati imbecili koji pusu za imperije zapadne imperije zla.Nagazite da jos jace cvilu

Baba
6 godine prije

A kad će London, Pariz i Washington tražiti da se poduzmu koraci protiv Izraela zbog njegove “izravne i neizravne pomoći umjerenim teroristima i isporuka balističkih projektila, bespilotnih letjelica i drugih oružja” ?????

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

treba uvest zabranu letenja svima pa nek se bore pošteno

Gordan
6 godine prije

Tvoja kuca.

burt
6 godine prije

znači da si shvatio srpski proroče, nakon Srebrenice sve je krenulo loše za Srbe, propali su Milošević, Karadžić, Koljević, Babić, Martić, Hadžić, Mladić, Arkan, svatko ima svoju Srebrenicu

Alen
6 godine prije

Ne trebas ,dovoljno je sto si specijalac… Znas ono manje mozga vise m.uda….
Pa zato si pobrko dosta toga… Hoce to od stresa…

Zagor
6 godine prije

Po tebi proroče, u Sebrenici su se muslimani sami pobili, ili je sve lažirano kao i slijetanje na mjesec?

damir zimšek
6 godine prije

Saudijska Arabija je tvorevina propalog britanskog carstva koja je u jeku stvaranja te kvazi države na čelo te izmišljotine stavile izdajničko pleme al Saud.I to pleme ili klan preko nafnog dolara i dalje podriva poštenu islamsku zajednicu u cijelom svijetu.Usput Kuvajt je oduvijek bio dio Iraka.A Iran je istinski nasljedniik starog velikog perzijskog carstva,točka

Arch
6 godine prije

Dragi brate Srbine, što se tiče rata u ex Jugi, samo jedno: nije vam to brate trebalo! Odradili ste posao za Uncle Sama, sad, šta je tu je, a hoćete li ikada to shvatiti, to će duže vrijeme biti zagonetka.

prorok
6 godine prije

niste mi trebali brisati komentare , smatram da je Logicno portal pravde .Nikoga u komentarima nisam uvrijedio,naveo sam cistu istinu.

alan ford
6 godine prije

UN je od početka osnivanja pod kontrolom Rockefellera i duboke države i to treba znati. Rusija, jedino može, zajedno sa Kinom u Vijeću sigurnosti, spriječiti pojedine odluke SAD-a i Izraela, inače ne može ništa drugo. UN inače po svijetu, radi što hoće, po nalogu Rockefellera i duboke države. Na svim važnijim položajima UN-a i svih podorganizacija UN-a, kao UNICEF, UNHCR, itd, sjede plaćenici “duboke države”. To smo vidjeli i lani kada je UN osudio Asada zbog navodnog napada bojnim otrovima u Siriji. UN, u siromašnim afričkim državama sprovodi pederizaciju i dženderizam i zajedno o sa kriminalnom hazarskom Svjetskom bankom ucjenjuje siriomašne države Afrike. da ako ne uvedu pro-pederske zakome., onda nema love za pomoć u razvoju, UN u službi duboke države, sprovodi eugeničke programe, za smanjenje stanovništva; pobačaj, sterilizaciju, cjepljenje itd…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI