Rusija i Kina mogu slomiti dominaciju dolara

Dolar
16 komentara

Prelazak na trgovinu nacionalnim valutama između Rusije i Kine će doprinijeti globalnom procesu dedolarizacije, rekao je kineski otpravnik poslova u Rusiji ove sedmice na konferenciji o tom pitanju.

“Postojeće ekonomsko partnerstvo između Kine i Rusije i dugoročni akumulirani nivo trgovine postavili su čvrste temelje za dalje produbljivanje saradnje između naših zemalja”, rekao je Sun Weidong, napominjući da je bilateralna trgovina dramatično porasla, uglavnom u pogledu snabdijevanja energijom i poljoprivredom.

„Energetska saradnja nastavlja da igra važnu ulogu u odnosima dvije zemlje, a poljoprivredni proizvodi i morski plodovi iz Rusije sve više ulaze na kinesko tržište“, rekao je diplomata. “Imamo saradnju na velikim projektima u oblasti nuklearne energije, konstrukcije aviona, raketnih motora, satelitske navigacije… Osim toga, plaćanje se stalno vrši u lokalnim valutama.”

Rusija i njeni trgovinski partneri povećavaju udio nacionalnih valuta u međusobnim obračunima u pokušaju da se odmaknu od američkog dolara i eura. Posljednjih godina Moskva stabilno slijedi politiku dedolarizacije vanjske trgovine, posebno proširujući upotrebu kineske valute za kupovinu finansijskih proizvoda denominiranih u juanima i korištenjem nje kao rezervne valute.

Trgovina između dvije zemlje dostigla je 136 milijardi dolara u prvih devet mjeseci ove godine, skočivši za preko 30 posto na godišnjem nivou, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku Kine. Moskva i Peking imaju za cilj da povećaju bilateralnu trgovinu na cilj od 200 milijardi dolara ove godine.

DedolarizacijakinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Upravo to i čine.

Zenit
1 godina prije

Trgovinska razmjena između Rusije i Kine je zanemariva u usporedbi s razmjenom Kine s USA i ostatka zapadnog svijeta. Iz ovakvih informacija da se zaključiti da je bilo kakva ugroza dolara od strane Rusije i njezine trgovine s Kinom nemoguća. Ovakva pisanja imaju za cilj veličanja Rusije i omalovažavanje zapada. Rusija će nakon rata s Ukrajinom biti ili marginalizirana prosječna država ili država s velikim unutrašnjim nemirima.

Optimista
1 godina prije

Ruska vlada proširila je popis zemalja i teritorija koji su “neprijateljski”, uključujući 11 britanskih prekomorskih teritorija.

Na popisu su sada i:

BermudaBritanski antarktički teritorijBritanski teritorij Indijskog oceanaKajmanski otociFalklandski otociMontserratOtoci PitcairnOtoci St Helena, Ascension i Tristan da CunhaJužna Georgija i Otočje Južni SandwichAkrotiri i Dhekelia

Nekoime
1 godina prije

Pedesetak zemlja je već napustilo dolar kao rezervnu valutu, čak je i Izrael prodao 20% svojih dolarskih rezervi. USA su već izgubile rat protiv Rusije (i ostatka svijeta).

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Nisu Rusija i Kina jedine. Obim ruske i turske robne razmjene je porastao 3 puta.

hiber
1 godina prije

Nista novo do 1990 tih. To se zove kliring. Autoru inaće nije jasno očito. U vremenu oštre globalizacije od 1980tih do 2008. kada je dolar bio glavna valuta, to je savršeno protažiralo Kinu i Rusiju. Samo Kina je sa 3,5% sudjelovanja u svjetskom BDPu došla 2008 na 21%, USA je pala sa 20 na 16%. Takoder, i Rusija se lijepo oporavila na skupim energentima. Kriza 2008 svemu je tome učinila kraj. Sada smo prisiljeni čitati ovakve nebuloze.

Zigi
1 godina prije

U Ugandi je navodno pronađeno veliko nalazište zlata koje konkurira dolaru u opticaju (cca.2.4 tril. $) a kinezi su dobili dozvolu za preradu i iskop . Kalkulira se da bi te rezerve mogle postati i zlatna podloga za izbacivanje dolara kao standarda. Radi se o količini od 31mil. tona(više od 13 triliona $).

goran
1 godina prije

bravo rusija bravo kina

Lucija, prva
1 godina prije

Ne znam je li ovo sve točno. Autor radi negdje u Rusiji: “U svojoj istoriji moja firma nije prodala više plina za ovako kratak period i po boljim cenama. Videćemo EU na proleće, suviše je komplikovano da objašnjavam, ali plina ima za grejanje i domaćinstva, fabrike ne rade, kada bi proradile ne bi ga bilo ni za mesec dana. LNG terminali i brodovi ne mogu da postignu da pune skladišta onim intenzitetom kao plinovod, tako da kada u skladištu padne pritisak ispod određenog nivoa plina više nema. A industrija ne može večno biti isključena. Znači ili smrzavanje ili otkazi i glad. To se u narodu zove vrzino kolo. … Jedno od najvecih postrojenja u svetu za ukapljivanje plina je kod mene. Otkricu ti malu tajnu. Plin prodajemo Amerima preko Indije ili direkt u medjunarodnim vodama, oni samo promene zastavu na tankeru. Najvecu flotu LNG tankera na svetu ima Rusija. Prodajemo… Čitaj više »

Džudžan
1 godina prije

Rusija uopće ne treba Kini. Putin je prije 9 mj. Xiju obećao da će Ukrajinu “pojesti za doručak”, a ovaj njemu da se neće miješati. Na svoju nesreću Putin je zaglavio, a Kinez trlja ruke od sreće jer sad ima samo jednog protivnika – SAD. Svijet je bio i ostat će bipolaran. Ovaj put bez Rusije.

Lucija, prva
1 godina prije

“2019. “Kina je najveći proizvođač i uvoznik svinjskog mesa na svijetu, pa Bobetić ističe da su u proteklih mjesec i pol ispražnjene sve europske zalihe tog mesa zbog izvoza u Kinu, a posljedično je cijena za pojedine kategorije porasla 25 posto.” “China Government debt accounted for 20.3 % of the country’s Nominal GDP in Jun 2022, compared with the ratio of 19.9 % in the previous quarter. Nije sarkazam. 2/3 prihoda Kina ostvaruje doma, postali su potrošači i sad kupuju mobitele, temisice, automobile koje proizvode puno više nego ih izvoze. Izvoze jako puno ali kupuju još 2x toliko. Nisu više uopće ovisni o zapadu jer da sutra prekinu svu trgovinu sa zapadom gubitak bi nadoknadili povećanjem izvoza u Aziju, Latinsku Ameriku i Afriku, a s druge strane svi zapadni brandovi Mercedes, Audi, BMW, Apple, Nike.. Gucci oko 50% svega što proizvedu prodaju u Kinu. Kina da lupi sankcije zapadu Amerika… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI