Rusija i Kina otvaraju prvi drumski most

13 komentara

Prvi drumski most između Rusije i Kine otvoren je u petak za teretni saobraćaj usred duboke krize u odnosima između Moskve i Zapada zbog ruske vojne ofanzive u Ukrajini.

Izgradnja 1.080 metara dugog prelaza između ruskog grada Blagoveščenska i kineskog Heihea preko reke Amur počela je krajem 2016. godine, istovremeno sa obe strane. Ukupna investicija iznosila je 19 milijardi rubalja (325,4 miliona dolara), od čega je 14 milijardi (240 miliona dolara) doprinela Rusija. Otvaranje mosta prvobitno je bilo planirano za novembar 2020. godine, ali je odgođeno zbog pandemije Covida.

Kako su u Kini i dalje na snazi ​​stroga Covid pravila, za sada je dozvoljeno samo kamionima da pređu granicu.

“ U današnjem rascjepkanom svijetu, most Blagovješčensk-Heihe između Rusije i Kine ima posebno, simbolično značenje. To će postati još jedna linija prijateljstva koja povezuje narode Rusije i Kine”, rekao je potpredsjednik ruske vlade Jurij Trutnev tokom ceremonije lansiranja.

Zamjenik kineskog premijera Hu Chunhua također je govorio o simboličkom značenju događaja. Napomenuo je da će zahvaljujući toj povezanosti njegova zemlja moći da pruži bolje logističke usluge i da će taj prelaz postati „ most prijateljstva i saradnje“.

U petak je prvih osam ruskih kamiona za Kinu iz flote Gazprom Helijum servisa, pogonjenih tečnim prirodnim gasom, prešlo most preko kontrolnog punkta Kani-Kurgan-Heihe. Sa kineske strane za Rusiju je krenulo osam kamiona sa automobilskim gumama i komponentama za elektroopremu.

„ Siguran sam da će otvaranje mosta smanjiti troškove i uslove transporta robe u spoljnoj trgovini “, rekao je Vitalij Saveljev, šef ruskog ministarstva saobraćaja.

Dodao je da će novi prelaz omogućiti da se robni promet između dvije zemlje dostigne i do milion tona godišnje.

Za sada bi prosječna tarifa za putovanje mostom za jedan automobil bila 8.700 rubalja (oko 150 dolara), ali kada se nadoknade troškovi izgradnje, tarife će biti smanjene, otkrili su ruski zvaničnici.

Ideja o „ prijateljskoj granici “ između Blagoveščenska i Heihea datira iz kasnih 1980-ih. Prvi prijavljeni sporazum između dva grada sklopljen je u septembru 1987. godine, kada je pošiljka lubenica promijenjena za sovjetsko gnojivo.

Rusija i Kina su 1995. godine potpisale sporazum o zajedničkoj izgradnji mosta preko rijeke Amur. Godine 2015. strane su izmijenile sporazum potpisivanjem protokola da vlade Amurske regije i provincije Heilongjiang dijele troškove izgradnje mosta i osnivaju rusko-kinesko zajedničko preduzeće. To je učinjeno kako bi se „ pomogale očuvanje i razvoj istorijskih etničkih, porodičnih, kulturnih, humanitarnih i ekonomskih veza između građana Rusije i Kine “.

Od pokretanja ruske vojne operacije na Ukrajinu krajem februara, zapadne zemlje su uvele oštre sankcije Rusiji, a također su kritikovale Peking zbog odbijanja da osudi akcije Moskve i zbog održavanja čvrstih veza sa susjedom.

kinamostrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwairze Hunderte
1 godina prije

Eto . Ljep primjer suradnje . Mada . Imaju oni I vise tisuca , kilometara , zajednicke , klpnene granice

tihobl
1 godina prije

Neko podize zicane ograde i gradi zeljezne zidove, a neko pravi mostove. Vajda ce se jednog dana otvoriti i most Gradiska-Okucani.

1 godina prije

Most u ovom regionu znači 10x više nego bilo gdje u svijetu.
Otvara saradnju, koja če se mjeriti u milijardama godišnjeg prometa.
Jer Kina u svom razvoju treba, a Rusija ima…
I još sa jednog vidika to je budučnost.
Kada se na zapadu sprže međusobno, to če ostati. To če biti centar svijeta…

Mladen
1 godina prije

Nakon izgradnje Pelješkog mosta cijena i potražnja zemljišta na Pelješcu desetorostruko narasla .Sad bi tribalo vidit kako i oće li se i ovdje isplatiti ulagati nakon izgradnje ovog mosta – bratstva i jedinstva – Najveći promet koji će prelaziti preko ovog mosta bit će GMO riža od sjemena Američke tvrtke Monsanto .Svima dobro .

Tupko Glupko
1 godina prije

Europljani su na prvoj ljestvici stupidnosti kako raditi sami protiv sebe, ali niti izuzetni nisu daleko.

Drugi najveći strah izuzetnih je gospodarsko i vojno zbližavanje Rusije i Kine. To se upravo događa zbog sankcija Rusiji koje traju već osam godina i samo se pojačavaju.

Njihov prvi najveći strah je gospodarsko zbližavanje Rusije i Europe. To će se uskoro dogoditi.

Mrčikola
1 godina prije

Bogami, čačkaju i Rusi mečku pod pihčku…jer, što bi stari znali kazat, s Kinezima treba “lipo, a daleko”.
Rusi bi, ako “gledaju” u budućnost, sve granične prelaze između njih i Kine, kojima može proći vojna tehnika, trebali “ukordinirati” kao mete nekim preciznim oružjima pa onda neka slobodno cvijeta tisuću cvjetova, tj, neka trgovina cvijeta.
Zlu ne trebalo, ali sve ovo jer nije isključeno da sada neki njihov vojni strateg gleda kartu i “trlja ruke” da je uštedio kilometar pontonskog mosta potrebnog za “forsiranje” rijeke.

mrdo
1 godina prije

Kinezi i Rusi prave drumske mostove, a zapad se pretvorio u gomilu drumskih razbojnika.

Slaven
1 godina prije

Samo rad..veliki trud i rad. Zato ove dve zemlje napreduju i razvijaju se. Kolektivni zapad se zaduzuje kod Svetske banke i trose novac na standard gradjana..a proizvodnja kaska. Svetska banka u vlasnistvu Rotsilda..Sad su zemlje EU zaduzene mnogo vise od ukupnog BDP..zato moraju da slusaju stampace novca koji je obezvredjen. Gube svoj integritet i ovim zemljama upravljaju vladari iz senke.

Max
1 godina prije

Veliki projekt

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI