Rusija i Ukrajina imaju najveću razmjenu zarobljenika

Razmjena ratnih zarobljenika
16 komentara

Rusija i Ukrajina održale su u srijedu novu razmjenu ratnih zarobljenika. Razmjena je postala najveća razmjena od početka tekućeg sukoba, pri čemu je svaka strana predala 144 zarobljenika.

Ukrajinska vojna obavještajna služba prva je objavila razmjenu, objavivši fotografije razmjene.

Grupa je uključivala 43 borca ​​iz ozloglašenog puka Azov, navela je ukrajinska vojna obavještajna služba. Stotine boraca neonacističke jedinice završilo je u ruskom pritvoru nakon što su se predali u čeličani Azovstal u gradu Mariupolju.

Dok je Moskva do sada šutjela o zamjeni, razmjenu je potvrdio šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. „Danas se 144 borca ​​Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije, zarobljenih od strane neprijatelja, vraćamo kući“, napisao je Pušilin u objavi na društvenim mrežama.

“Kijevu smo dali isti broj zarobljenika iz oružanih snaga Ukrajine, od kojih je većina bila ranjena. Nekoliko njih su pripadnici nacionalističkih bataljona, stanje im je užasno: rane su teške, sa amputacijom udova i drugim komplikacijama” , dodao je.

I Rusija i Ukrajina tvrde da su zarobili na desetine svojih vojnika otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu kampanju u susjednoj zemlji krajem februara. Početkom juna, Moskva je saopštila da drži u pritvoru skoro 6.500 ukrajinskih boraca. Ukrajinski zvaničnici su ranije izvijestili da je došlo do 11 rundi razmjene, uz razmjenu desetina zatvorenika.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

razmjenarusijaukrajinazarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Vrlo teško za shvatiti…
Znači, Azovci samo oni, koji se više neče pojaviti na frontu.
Zašto 144? Jer Ukrajina ne drži ratnih zarobljenika! One, koji su se očepali, ili su jih ubili, ili jim pucali u koljena, pa sada nisu dobri za razmjenu, jer če reč i pokazati, šta i ko jim je to uradio.
Neka samo zločinci sastanče, a ništa neče promjeniti činjenice, da je Ukrajina DOBILA državnost u okviru Sovjetskog Saveza, a kad je dobila izlaz, NIJE GA TREBALA IZBORITI, prodala se je SAD.

FATIH
1 godina prije

Ma neznam sto ih mjenjaju pa isti su mislim braca su treba im dati oruzje i opet u borbu samo sa druge strane kad im vec to dobro ide.

Legendarni Grk
1 godina prije

Mene zanima kako ti masonski lukavci uspiju natjerati dva kršćanska naroda da prekrše Božju zapovijed “Ne ubij”.
Valjda je Božja zapovijed iznad zapovijedi političara, vladara i nekakvih “oficira”, koji su svi od reda masoni i koji glumataju kao da je njihova zapovijed iznad Božje.
Svi oni sada doživljavaju posljedice loše Karme koju su napravili ratovanjem i ubijanjem, dakle kršenjem Božjih zapovijedi.
Pa nije valjda Bog bezveze ljudima dao moralne odrednice za život!

Lucija, prva
1 godina prije

Od kud ovoliko starkelja?

Wolfgang
1 godina prije

Sad ce jadni ukri morat natrag na front…

Max
1 godina prije

Prema svim zarobčjincima se treba ponašati humano.

nessy
1 godina prije

Iskipali su im Rusi ove sto broje dane. Bolje da umru kod Ukrajinaca, nego kod Rusa, jer bi i to bio ‘ratni zlocin’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI