„Rusija je isključila gas“

Njemački vicekancelar Olaf Scholz
50 komentara

Nijemci bi trebali kriviti Moskvu, a ne Berlin za visoke cijene energije, rekao je kancelar Olaf Scholz u intervjuu objavljenom u petak. Tvrdio je da je embargo protiv Rusije neophodan za odbranu Evrope od “imperijalizma”.

U razgovoru za Die Tageszeitung, Scholz je branio politiku svoje vlade nedvosmislene podrške Ukrajini. “Radi se o odbrani evropskog mirovnog poretka. Rusija vodi imperijalistički rat i ne smije pobijediti”, rekao je on za medije. „Drugo: Rusija je zaustavila svoje isporuke gasa, a ne mi.

Ruski Gazprom je isporučivao prirodni gas Nemačkoj i preko Ukrajine – pridržavajući se postojećih ugovora o tranzitu – i preko gasovoda Severni tok, izgrađen ispod Baltičkog mora. Pod pritiskom SAD-a, Njemačka je blokirala certifikaciju Sjevernog toka 2 u novembru 2021. – mjesecima prije eskalacije ukrajinskog sukoba.

Berlin je odbio da certificira Sjeverni tok 2 čak i nakon što je Sjeverni tok 1 uništen eksplozivnim nabojem u septembru 2022. Zapadni istražitelji tek treba da imenuju krivca za bombaški napad.

Međutim, prema Scholzu, njegova vlada je „razvila nove izvore snabdevanja gasom i naftom i izgradila terminale za uvoz tečnog gasa“. LNG dolazi uglavnom iz SAD-a, po mnogo višoj cijeni.

“Sve je to dovelo do ponovnog pada cijena energenata”, rekla je njemačka kancelarka, navodeći da je njegova vlada spriječila desetogodišnju ekonomsku krizu “odlučnim djelovanjem”.

Scholz je podržao poruku svog ministra ekonomije, lidera zelenih Roberta Habeka, koji je tvrdio da je nemački model prosperiteta izgrađen oko jeftine ruske energije zauvek završen. Mirotvorni efekat ekonomskih kontakata je svakako precijenjen, rekao je on za Tageszeitung, tvrdeći da je Rusija žrtvovala svoje ekonomsko blagostanje birajući nasilje. Da bi odbranila svoju “demokratiju i slobodu”, Njemačkoj je potrebna jaka vojska, efikasna industrija oružja i da bi podržala Ukrajinu, insistirao je.

Scholz je također odbacio zabrinutost Nijemaca oko ekonomije i inflacije rekavši da će zelena energija i farmaceutska industrija uskoro preokrenuti stvari.

Istog dana kada je objavljen njegov intervju, najveći njemački proizvođač čelika Thyssenkrupp najavio je “značajno smanjenje proizvodnje” u svom pogonu u Duisburgu, otpuštajući 13.000 zaposlenih. Kompanija je okrivila “visoke troškove energije i stroge propise o smanjenju emisija”, kao i povećan pritisak azijskog uvoza.

njemačkaOlaf Scholzrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
16 dana prije

Ako, tako treba – ne samo da se ovce šišaju nego i da se lupe po glavi kad se štrecnu jer su makaze blizu grla.

Tupko Glupko
16 dana prije

Ovaj je na misiji gospodarskog uništenja Njemačke.
Obaveznog trovanja genetski modificiranim cjepivima.
Zamjene stanovništva.
Zaraćivanja sa Rusijom.
Razoružanja Njemačke.
Slanja desetina milijardi eura američkoj farmaceutskoj industriji (Pfizer) i američkoj vojnoj industriji.
Uvođenja digitalne valute.
Provođenja woke ideologije.
Šutnje o naručitelju i izvršitelju sabotaže njemačko-ruskih Sjevernih Tokova.

I dobro mu ide.
Njemački narod ga očigledno podržava, čim ne traže prijevremene izbore.

Ante
16 dana prije

Kad ovakvom idiotu daš vlast?!

Sam
16 dana prije

Kad covjek ovo procita,bude ga stid uopce dati svoje misljenje.
Ima li nade?
S ovakvima nema,i nije to pesimizam,jer su svi ovakvi ili jos gori.
Od 2020 g svijet se vise ne dijeli na klase,bogate,siromasne,uspjesne,neuspjesne,nego na ludjake i mali broj normalnih.

MrKamenjarac
16 dana prije

….MAZGOVI FASISTICKI:SOLZ,BERBOK,PISTORIUS;BERBOKOVA JE MAZGA,HA,HA,HA

Josip
16 dana prije

Bravo Njemci, niste si mogli dovesti na vlast vecu ragu i budaletinu od Solca.

Nesko
16 dana prije

Ja sam pre ovog rata sa nacistima u Ukrajini mislio da od Ane Brnabic nema glupljeg političara, ali ovaj lik Solc i sva ta ekipa, Berbokova, Makron i još poneki joj zaista prave ozbiljnu konkurenciju. Veoma ozbiljnu.

Tupko Glupko
16 dana prije

Portalu Logično preporuka da tu i tamo napravi anketu da glasamo.

Prijedlog za prvu bi bio tko je najgori političar u EU.

Prva tri imena – ujedno i najutjecajnija – koja mi padaju na pamet za stavljanje u anketu su Scholz, Macron i UvdL.

Dax
16 dana prije

Šolc je izjavio: Oplakujemo 30.000 civila pobijenih u Gazi njemačkim oružjem.

trolling queen
16 dana prije

Glup, gluplji, Njemačka

David
16 dana prije

Kakva budala – Serepo Rusiji i Putinu, podržava ukrajinski nacistički režim bacajući nepovratno milijarde €ura novca europskih država u izgubljen rat i očekuje da mu Rusija u Njemačku pumpa jeftine energente koje nebi plaćao po stvarnoj tržnoj cijeni već daleko nižuj sankcioniranoj cijeni koju bi sam odredio. Ima li u toj Nemačkoj netko da tom Scholzu kaže da je budala

MladenSt
16 dana prije

Njemačka kihne a cili Balkan se trese 🖕

Hahahaha
16 dana prije

Logika je ista kao u ono vicu: “Spotakao se pa pao na nož i tako sedam puta”.Hahahaha

tihobl
16 dana prije

Mislite da je Solc najgori?
Ima jedan sto je bio ministar poljoprivrede, udariio temelje njene propasti, zatim je postao lobista Mosanta ali i tu je propao, pa je na kraju molio Merkelicu da ga proglasi Visokim Prestavnikom za BiH.

nastran
16 dana prije

ovaj je ..po ne znam koji put totalno lud

vanja
16 dana prije

Nije ovo bezveze.To na pravi način oslikava tu civilizaciju.Oni su brutalniji u pristupu okolnim plemenima i to je tako kroz vekove.Gleda te u oči i laže,obećava jedno,a zabije ti nož u leđa i slično.

Max
16 dana prije

Ma tek nakon što su joj proglasili sankcije.

ime
16 dana prije

“farmaceutska industrija uskoro preokrenuti stvari”
šta če ljudi umrijet pa neče trebat plina?

krivA
16 dana prije

… … …zivmb…

krivA
16 dana prije

…ako netko ima štogod smisleno neka stavi u prazan prostor između točkica…. …zivmb…

marmel
16 dana prije

odvratno, koje je zidovsko licemjerje.fuj

Samo U Prolazu
16 dana prije

Lažovčina! Sve sto radi radi protiv interesa Njemackih drzavljana, sto je po kvalifikaciji izdaja!

Bruno
16 dana prije

Thyssenkrupp najavio je “značajno smanjenje proizvodnje”, boli ih ćuna, praviti će tigrove od papira. Zna Anlena kako se to radi. Ono što Hići nije uspjelo silom, Merkel uradi papirom. Doduše , nije pravila tigrove od papira, već je napravila EU. Računala je na snishodljivost i uguzbenost Slovenaca i Hrvata, pohlepu Bugara, Rumuna, i mržnju prema Rusima Poljaka i Čeha (?). Samo nisu račinali na otpor Srba. I ako Rusi sjebu Ukrainu, neće ih ni slomiti. Prelazak na zelenu energiju će smanjiti standard u EU, pa će i plaće hrvatskih, srpskih,poljskih, čeških, mađarskih i slovačkih robova naglo pasti. (der slave – rob, Die slaven – robovi) . Poznata mi ova riječ slaveni. Biće jebeno kada se potuku crni robovi, koji prelaze sigurnu hrvatsku granicu k’o na korzu i vraćenih robova iz njemačke. (HDZ)

Ico
15 dana prije

Da li je Scholz zaista idiot ili samo glumi idiota?!?

Perun
15 dana prije

judeo – jevrejski namjesnik u Bundestagu kancelar Olaf Scholz je u intervju objavljenom u petak sav uplakan tvrdio je da je embargo protiv Russije neophodan za odbranu EuRupe od “pimperijalizma PROPAO ”.. debil Olaf Scholz je u pogrešnom kostimu i pogrešnom filmu .. .P.S….Dragi Logistični čitaoci ovog međunarodno priznatog portala Logično .Hr (čitaj međunarodno priznatogtribunala Logično .Hr ) evo jedna aktuelna i nikad Zabranjena od Zabranjenog Pušenja …. Snima novi film, kažu bit’ će dobar Strani glumci, prijemi i lova Nema sumnje, smiješi mu se Oskar Trebat će on i mnogo statista Za masovne i grandiozne scene Iako kažu da on dobro plaća Tamo neće, neće biti mene Neću da budem Švabo U dotiranom filmu Neću da budem statist U životu i u kinu Neću da budem Švabo Švabo da budem neću, nema Boga Slavni režiser je u našem gradu Snima novi film, kažu bit će dobar Strani glumci, prijemi i… Čitaj više »

damir c
15 dana prije

Isporuku plina ti je zaustavio saveznik koji ti je uništio sjeverni tok,a ne Rusija i ti to jako dobro znaš “zeleni agendaš”!

FELIX
11 dana prije

POGRESNO MORALI BI KRIVITI AMERIKANCE KOJI SU NAREDILI SANKCIJE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI