Rusija je spremna prodati S-400 Iranu od 18. listopada, unatoč prijetnjama američkim sankcijama

S-400 - Donald Trump
88 komentara

Nakon isteka embarga UN-a na prodaju oružja Iranu, Rusija je spremna proučiti prijedloge Teherana za kupnju oružja, uključujući protuzračne obrambene sustave S-400, unatoč američkim sankcijama, javlja rusko veleposlanstvo u Teheranu.

Moskva neće imati problema s prodajom protuzračnih obrambenih sustava S-400 Teheranu od 18. listopada, datuma isteka UN-ovog embarga na prodaju oružja Islamskoj Republici, rekao je Levan Džagarian, ruski veleposlanik u Teheranu, u intervjuu za iranski dnevnik Resalat od 4. listopada.

“Kao što znate, S-300 isporučeni su Iranu. Rusija nema problema s isporukom S-400 i to nije bio problem od početka”, rekao je za dnevnik ruski veleposlanik. Diplomata napominje da se Moskva ne boji prijetnji iz Washingtona:

“Ako Iran ima određene prijedloge za kupnju ruskog oružja, oni se mogu pažljivo razmotriti nakon 18. listopada.”

Iako Vijeće sigurnosti UN-a nije podržalo američki nacrt rezolucije o produljenju embarga na prodaju oružja Iranu sredinom kolovoza, Trumpova administracija zaprijetila je kazniti bilo koju zemlju koja krši međunarodne sankcije za koje Washington smatra da su na snazi.

Kao dio svog projekta, Sjedinjene Države zahtijevale su od Teherana da obustavi sve aktivnosti povezane s obogaćivanjem urana. Iranska organizacija za atomsku energiju najavila je planove za povećanje kapaciteta obogaćivanja na 190 000 radnih jedinica. Teheran kaže da njegova namjera ne prelazi okvire nuklearnog sporazuma.

U srpnju 2015. Iran i šest međunarodnih posrednika (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka) postigli su povijesni sporazum o rješavanju iranskog nuklearnog problema. Razgovori koji su trajali nekoliko mjeseci rezultirali su usvajanjem Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana, čije je izvršenje trebalo dovesti do ukidanja svih ekonomskih i financijskih sankcija koje su Iranu nametnuli: Vijeće sigurnosti, Sjedinjene države i Europska unija.

Prema tom dokumentu, embargo na prodaju oružja Iranu trebao je biti ukinut na pet godina, a isporuke oružja Teheranu trebale bi se izvršiti uz odobrenje Vijeća sigurnosti. Sporazum je trajao manje od tri godine, a u svibnju 2018. Sjedinjene Države su ga jednostrano napustile i najavile ponovno uvođenje sankcija.

 

iranrusijaS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo
3 godine prije

sad je jasno zasto lijepa Ruskinja priča da očekuju sankcije zbog otrova
kad dođu sankcije, svojima neće spominjati rakete nego zavjeru europe

ali , pitanje
ZAŠTO Rusi uvijek u svakom sukobu moraju stati na kontra stranu od Zapada
zašto maltretiraju svoj narod igrajuće velikog borca za pravnu na ovom svijetu??
a, često i nisu u pravu,

nekoime
3 godine prije

Amerikanci će, u znak sankcija, prestati snabdijevati ruske disidente Novičokom.

irejnvierugtuergtune
3 godine prije

Bolje da im daju nuks, tako će zabetonirati jug. Kineski generali odavno pričaju da će Iran braniti sa nuks.

3 godine prije zadnji put uredio irejnvierugtuergtune
Bosanac
3 godine prije

Putin, Bush i Berlusconi zajedno se druzili …….. Putin i Obama jeli u McDonaldsu zajedno negdje u U.S. ako se sjecam dobro, Putin i Trump jedva jednom se vidjeli i to u Finskoj, a Trump ne moze da dise cijeli prvi mandat zbog ‘afere s Rusijom’ 🙂

puki
3 godine prije

off topic, ali vrlo interesantno: vrlo dobar i zanimljiv intervju neovisnog njemačkog novinara Paula Scheyera za RT-u na njemačkom preporučam, tko zna njemački, može sam pogledati, tko ne zna, evo napisao sam što je rekao. ovdje link: https://www.youtube.com/watch?v=2HWo0RJ3eYI Schreyer je napisao knjigu: “Kronika najavljene krize” i o tome govorio u tom intervjuu… da je ova pandemija ustvari već godinama ranije planirana i tako reći vježbana u mnogim vježbama, simulacijama, probama, scenarijama. evo što je Schreyer rekao u tom intervjuu: ona zadnja vježba pandemije, za koju su mnogi čuli, u listopadu 2019. u New Yorku zvala se Event 2.0.1. i tu je vršena proba pandemije koronavirusa. Tu su sudjelovali vrlo visoko rangirani sudionici, prije svega iz uprava velikih farmaceutskih koncerna, naprimjer zamjenik šefa koncerna Johnson & Johnson, (jedan od onih koncerna, koji sada sudjeluju u pronalasku cjepiva), prema burzovnoj vrijednosti najveći farmaceutski koncern na svijetu i još neke druge velike zvjerke iz drugih… Čitaj više »

SULE
3 godine prije

QANON -jedino bez cenzure – ostalo su nagadjanja😊

SULE
3 godine prije

Ako to naprave onda surađuju sa Izrael om da im daju povod da raketiranje taj sustav i normalno uključuje se Amerika-e sad dali je to predizborna kampanja saznati ćemo uskoro

Davor drugi
3 godine prije

Ako je USA bez mandata UN-a uvela Iranu sankcije, tada su u pitanju jednostrane mjere, odnosno postupak jedne države prema drugoj, a koji se u principu tretira kao bilateralni odnos sa pravom reciprociteta među njima samima i koji ne može biti predmet interes neke treće strane. Izniman slučaj jeste. suglasnost dviju suprostavljenih strana u davanju nekog posredničkog mandata trećoj strani. Ukoliko je Iran u mogućnosti kupovine sustava, Rusija za takvo sto ne treba apsolutno ničiju suglasnost ni odobrenje. Osobno bih volio da se ostvari kupo-prodaja da vidim samo kakav će biti odgovor USA u smislu kažnjavanja Rusije, zbog nepoštivanja volje Amerikanaca.

irejnvierugtuergtune
3 godine prije

Dotle Kim pravi ono što ovi sa ciozapada ne vole kušati, ova nova mu je pravi kapitalac.

Kon
3 godine prije

Rusija definitivno ima pravo prodati S 400 Iranu ali!!! Uvijek postoji ali. Koje su koristi i koja je šteta od takvog poteza? Teško je ući u dublju analizu jer nema relevantnih podataka o odnosima Rusije i US. Ovakav čin Rusije može biti upozorenje Amerima da olabave sankcije jer će Rusija pomagati američke neprijayelje. S druge strane Ameri mogu žešće reagirati i smanjiti rusku energetsku prisutnost na zapadu. Puno je tu opcija otvoreno i grda je to igra. Rezultat se neće znati do kraja. Ali ovo je jako interesantna tema o kojoj bi se dalo dosta toga kazati.

borg
3 godine prije

“Samo” je poznati HIBER koji je najveci rusofob na hr. portalima.

Hamer
3 godine prije

S400 je zastario avion 6 generacije je završen

Ante
3 godine prije

Odlična vijest!

Max
3 godine prije

Pa naravno da ćeI prodati oružje. Iran opremljen Sa S400 je jak saveznik Siguran od SAD A i Izraela i Ruski saveznik a ne vazal) od Perzijskog zaljeva do Kaspijskog jezera malo je neovisnih država koje smiju kupiti Rusko oružje.

KISIK
3 godine prije

hmmmm, jesmo živi?

chosmos
3 godine prije

Zar im još uvijek nisu prodali? Bože sačuvaj

Rijeka-2
3 godine prije

Malo je reci da su Amerikanci “seronje” , to je tepanje nekoga ko ih simpatise .
hahahah
haha
ova je bila super

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI