Rusija je zarobila do 1.000 ukrajinskih zarobljenika u Avdejevki

Avdejevka
13 komentara

Ruske snage su možda zarobile do 1.000 ukrajinskih vojnika dok su bježali iz Avdejevke tokom vikenda, objavio je New York Times, pozivajući se na anonimne ukrajinske i zapadne izvore.

Novine su opisali „haotično povlačenje“ iz dugogodišnjeg ukrajinskog uporišta u Donbasu kao „razarajući gubitak“ za Kijev koji  bi „mogao zadati udarac već oslabljenom moralu“.

U petak, novoimenovani vrhovni vojni komandant Ukrajine, general Aleksandar Sirski, otkrio je da su se njegove snage povukle iz strateškog grada koji se nalazi manje od 10 km od predgrađa Donjecka. Sljedećeg dana, rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je zauzimanje Avdejevke, tvrdeći da je u tom procesu nanijelo ogromne žrtve kijevskoj vojsci.

Izvještavajući u utorak, NYT je citirao dva neimenovana ukrajinska pripadnika koji procjenjuju broj zarobljenika i nestalih vojnika između 850 i 1.000. Anonimni zapadni zvaničnici okarakterisali su ovaj raspon kao tačan, tvrdi list.

Iako američki zvaničnici navodno ne smatraju da je gubitak Avdeevke strateški značajan za Ukrajinu, NYT je izvijestio da bi “zarobljavanje stotina vojnika, posebno onih s iskustvom na bojnom polju”, moglo predstavljati ozbiljan problem. Ukrajinska vojska se mjesecima bori s nedostatkom ljudstva, dodaje list, ističući da je neuspjela ljetna kontraofanziva Kijeva već otežala regrutaciju.

Anonimni ukrajinski vojnici krivili su loše planiranje povlačenja iz Avdejevke za očigledno veliki broj zarobljenika. Kijevske snage su također bile zatečene velikom brzinom kojom su moskovske trupe napredovale prošle sedmice, a pokušaji elitnih ukrajinskih jedinica da to uspore pokazali su se nedjelotvornim, piše NYT.

Prema članku, loša komunikacija između različitih ukrajinskih jedinica koje koriste različitu radio opremu mogla je biti još jedan faktor.

U subotu je general Aleksandar Tarnavski, komandant ukrajinskih snaga koje deluju u toj oblasti, izjavio da je povlačenje proteklo po planu. On je, međutim, priznao da su “neki ukrajinski vojnici pali u zarobljeništvo”, ne dajući brojeve. Njegov portparol Dmitrij Lihovi odbacio je izveštaje o stotinama ukrajinskih zarobljenika kao dezinformacije.

Tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u utorak, ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Avdejevka zauzeta uz minimalne gubitke među ruskim trupama. Tvrdio je da su ukrajinske snage tokom svog povlačenja ostavile značajan broj ranjenih vojnika, kao i vojnu opremu i opremu.

Avdejkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Papaya
2 mjeseci prije

Koja budala zapovjeda s ukrajinskim trupama?

tihobl
2 mjeseci prije

Rusi imaju bataljon sastavljen od dobroviljaca medju zarobljenicima. Imam utisak da ce uskoro prerasti u brigadu.

tango
2 mjeseci prije

E jado,kad izadete ako izadete iz zarobljenistva,najodgovornije u horinzontalu,koji kreteni.

Max
2 mjeseci prije

Ne prevozite ih avionom.

Darko
2 mjeseci prije

Sve strance izvesti pred streljački vod i pobiti a ostatak strpati u Sibir

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Kako sada zarobila kada CNN jučer piše da su ih sve pobili?

Antee
2 mjeseci prije

i to lopatama ih zarobili i natjerali u bijeg.
Ustvari posljednje ukropsko Wunderwaffe iz NATOa je toliko opasno da su ukri pobjegli da spase Ruse od to oružja….

dan
2 mjeseci prije

Ovaj Scott Ritter je stvarno veliki prijatelj Rusije
Scott Ritter: The TRUTH is Out on Alexei Navalny 
You tube

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI