Rusija naložila osoblju američkog veleposlanstva da napusti Moskvu

Maria Zakharova
13 komentara

Djelatnici američkog veleposlanstva, koji su bili stacionirani u Moskvi više od tri godine, dobili su samo nekoliko tjedana za napuštanje zemlje, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, usred sve većeg spora s Washingtonom oko diplomatskih viza.

Govoreći na brifingu u srijedu, diplomatska glasnogovornica Maria Zaharova objavila je da “do 31. siječnja 2022. zaposlenici američkog veleposlanstva u Moskvi koji su na zadatku više od tri godine moraju napustiti Rusiju”.

Vijest dolazi nakon što je Washington navodno zanijekao produljenje viza desecima članova obitelji ruskih diplomata sa sjedištem u SAD-u. Prema Zaharovoj, “smatramo američki potez kao jasno protjerivanje i namjeravamo reagirati u skladu s tim.”

Rekla je da su “takvu igru” pokrenule političke odluke Amerike, a ne zato što je Rusija bila željna raskida veza.

”Dugo smo ih pokušavali urazumiti i uputiti na neko konstruktivno rješenje problema, ali su se odlučili.”

Ranije ovog tjedna, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će Moskva uzvratiti zbog zastoja. Dvije su države upletene u dugogodišnju prepirku oko broja diplomata koji mogu biti stacionirani u obje zemlje.

Američki predsjednik Joe Biden otkrio je prošlog mjeseca da se broj američkog osoblja u Rusiji smanjio na 120 s 1200 početkom 2017., te je rekao da je teško nastaviti tamo s operacijama kada je ograničeno samo na “prisutnost čuvara”.

Washington je također naredio zatvaranje svojih konzulata u najvećoj zemlji na svijetu. Ranije ove godine, navodeći ograničenja u zapošljavanju lokalnog osoblja, američko veleposlanstvo u Moskvi prestalo je s obradom nediplomatskih viza i navelo Ruse kao “nacionalnost beskućnika”, što je u biti prisililo na izdavanje imigrantske vize podnositelji zahtjeva za putovanje u treće zemlje, kao što je Poljska.

Rusija je, međutim, postavila pitanje zašto američka predstavništva zahtijevaju toliko zaposlenika za obradu konzularnih dokumenata.

Zaharova je također osudila taj potez, napomenuvši da su američki diplomati “tehničku proceduru, rutinsku za 21. stoljeće, pretvorili u pravi pakao”, te je rekla da američki izaslanici “dugi niz godina uništavaju sustav konzularnih službi u Rusiji. ”

Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se s Bidenom u lipnju na njihovom prvom bilateralnom summitu otkako je američki čelnik preuzeo dužnost, a kasnije je razgovarao o normalizaciji usluga veleposlanstava. Međutim, moskovski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su se razgovori pokazali bezuspješnim zbog američkih pokušaja pritiska na Kremlj da pristane na uvjete koje je postavila Bijela kuća.

američki ambasadorimaria zakharovamoskvarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jery
2 godine prije

Bravo Rusi, bravo Putin! Otjerajte tu bandu lopova sa zapada! Nek se j… i neka se cijepe a i neka pocrkaju! Banda lopovska zapadna!

abc
2 godine prije

Tjeraj bandu izopačenu, pokvarenu…..

tuf
2 godine prije

Situacija oko Ukrajine se dobrano zagrijala. Amerima se žuri pokrenuti polugu stopiranja NS2 u slučaju sukoba pa nas ne treba začuditi ako uskoro Ukrajinci isprovociraju nešto u Donbasu, naravno optužujući Rusiju – a za što će dobiti premoćnu podršku Zapada koji već tjednima priprema svoju javnost na “agresiju Rusije”. Sjetimo se da je i MH17 srušen upravo u trenutku strateški povoljnom za branitelje Donbasa kada su najavljeni pregovori.
Ovih dana je FSB osujetio sabotažu na Krimu. Nažalost neće uspjeti spriječiti sve pokušaje. Ako nitko drugi false flag bude okinula sama CIA.

Jomla
2 godine prije

… da pristane na uvjete koje je postavila Bijela kuća.
Ovo je ključno. Tko prihvati-slabić je. I tako ameri skupljaju topovsko meso…

Max
2 godine prije

Logičan potez.

Bosanac
2 godine prije

Kako viće od 3 godine kad su već jednom protjerali jedni druge …pa su se tek ne tako davno vratili.
Igraju se oni ping-ponga

Brzipuz
2 godine prije

Bravo za Putina. Što bi se dao zekati smješnim Američkim političarima. Tako se to radi

tuborg
2 godine prije

Jery
Najbolji veceras komentar.
Dobogda ih cijepilo svaki tjedan na us-ljiv-om zapadu
Kao da se ne moze zivijeti bez onog na zapadu!

nessy
2 godine prije

Prateci situaciju, ocito je da Rusija uvijek, samo odgovara na provokativne poteze USA. Kada se govori o ‘Kubanskoj krizi’, iz sezdesetih godina, malo tko zna da je rusko postavljanje raketa na Kubi bio samo odgovor na USA rakete u Turskoj. Pa sada, NATO je odlucio postaviti raketne baze u Ukrajini, Rusi u odgovor, prijete oruzjem. Rusi protjeruju USA diplomate, nakon prethodnog poteza USA. Da Rusija nije povratila Krim, koji je povijesno dio Rusije (osim perioda kada ga je Hruscov poklonio Ukrajini, bez razuma i razloga), sada bi taj poluotok bio USA vojna baza, sto bi dozvolio samo lud covjek. Nisam za eskalaciju, ali Rusija bi jednom trebala dati do znanja, da vise nema izdajnika Gorbacova (koji zivi u Londonu, pametnome dosta), ni pijanog Jeljcina (koji je dao zemlju na rasprodaju, za kikiriki). Rusija je ponovo vojna sila, i trebalo bi je postovati u svjetlu te cinjenice, kome se svidilo, kome… Čitaj više »

davor
2 godine prije

Kako drugačije sa Amerima kad ne kuže ni na engleskom

Perun
2 godine prije

Uvijek sam bio i bicu uz Russe ….Sto god da naprave i urade…..PanSlavizam je moje politicko opredjeljenje ….SFSN

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI