Rusija navodi odgovor ako Ukrajina dobije oružje većeg dometa

Lavrov
58 komentara

Ukrajinske snage će biti potisnute dalje od ruskih teritorija kao odgovor na odluku Zapada da Kijevu obezbijedi oružje većeg dometa, tvrdi ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ukrajinski strani sponzori svakim korakom sve više zavlače u sukob, rekao je on medijima u četvrtak, a Rusija će reagovati u skladu s tim.

“Sada nam je cilj da artiljeriju ukrajinskih oružanih snaga potisnemo na daljinu, gdje ne bi predstavljali prijetnju našim teritorijama. Što je veći domet naoružanja koje se isporučuje kijevskom režimu, to će trupe morati dalje da se pomeraju”, rekao je Lavrov.

Sljedeći paket vojne pomoći Pentagona Ukrajini navodno će uključivati ​​bombe malog prečnika (GLSDB), municiju za raketnu artiljeriju i municiju koja ima domet od 150 km (94 milje).

Kijev već dugo lobira kod donatora da obezbede oružje veće sposobnosti, kao što su balističke rakete MGM-140 ATACMS, koje mogu da pogode ciljeve udaljene do 300 km (190 milja).

Pristup koji je opisao ruski ministar vanjskih poslova primjenjivat će se na teritorije koje Ukrajina smatra svojim, uključujući Krim, Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, kao i regije Herson i Zaporožje.

Krim i grad Sevastopolj pridružili su se Rusiji 2014. godine, dok su ostale četiri pokrajine učinile isto prošle godine. Kijev je odbacio referendume na kojima su ljudi koji žive na tim teritorijama glasali za taj potez kao “lažiranje”.

SAD su navodno pružile svoju vojnu pomoć Ukrajini pod uslovom da se ona ne koristi za gađanje ciljeva u Rusiji. Međutim, američki zvaničnici su rekli da se ovo ograničenje ne odnosi na Krim i druge nove ruske teritorije.

Zapadno naoružavanje Ukrajine je “gruda snijega”, rekao je Lavrov, počevši od šlemova i eskalirao na trenutne prijedloge za nabavku borbenih aviona. On je odbacio izjave nekih zapadnih zvaničnika da Kijev neće dobiti ratne avione zapadne proizvodnje, navodeći nedostatak koherentnosti u njihovoj politici. Kijev kaže da su mu za zaštitu potrebni moderni vojni avioni, ali američki predsjednik Joe Biden i čelnici nekih zemalja EU, poput Njemačke, kažu da to nije na njihovom dnevnom redu.

„[njemački kancelar Olaf Šolc] izjavio je da NATO nikada neće krenuti u rat protiv Rusije. Ali njegova ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, rekla je ‘Mi smo već u ratu sa Rusijom svi zajedno’, primijetio je Lavrov, pozivajući se na primjedbe njegovog njemačkog kolege prošle sedmice.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Elektromagnetski valovi izmedju ostalig

ogo
1 godina prije

Analni brabonjak oce da posalje Njemacku mladost u smrt.
Njemci jedva cekaju poslati svoje sinove u Ukrajinu

Tupko Glupko
1 godina prije

“Sada nam je cilj da artiljeriju ukrajinskih oružanih snaga potisnemo na daljinu, gdje ne bi predstavljali prijetnju našim teritorijama. Što je veći domet naoružanja koje se isporučuje kijevskom režimu, to će trupe morati dalje da se pomeraju”, rekao je Lavrov.” O tome europski političari ne razmišljaju, premda je to sasvim logičan potez bilo koje države koja ratuje sa susjedom. Kada neminovno dođe do pregovora gdje će se – zbog izuzetno glupe i kratkovidne politike ukrajinskih vlasti – neminovno podijeliti Ukrajina, onda će se europske države u dometu ukrajinske artiljerije hvatati za glavu kada će ih Ukri početi tući oružjem koje im sami šalju, jer će Ukri tada i njih smatrati neprijateljima. Što im šalju oružje većeg dometa, moći će dublje tući po europskim državama sa kojima graniče. Realno, Ukrajina više nikada neće biti u prijašnjim granicama. To je valjda svima jasno. Pustimo pravo i pravdu – Moskva sigurno neće dozvoliti niti po… Čitaj više »

Dawor
1 godina prije

Ma sakrijte se više u mišju rupu ….pijanci osramoćeni nesposobni gubitnici samouništavajući !!!!! Cijeli ste svijet razočarali !!!!
🇷🇺🇷🇺😡😡😭😭😭

Tone
1 godina prije

Roger Keppel, glavni urednik švicarskog tjednika Die Weltwoche, piše:” Njemačke vlasti su započele političku šizofreniju, za primjer navodi riječi Annalene Baerbock koja istovremeno kaže da je Njemačka u ratu s Rusijom, ali da Njemačka nije sudionik sukoba. Ovo je neki oblik političke šizofrenije i mentalnog rascjepa. Zapad je postao žrtva vlastite propagande, uvodi se stanje kolektivne vojne histerije i igra ruski rulet s vlastitim stanovništvom”

gargamel
1 godina prije

Izgleda da će se Rusija opet graničiti sa Poljskom.

Max
1 godina prije

Iz Varšave neće moći pogoditi Rusiju.

hiber
1 godina prije

Da, bijeg iz Iziuma i Lymana, a zatim iz Hersona je bas bio na tom pravcu. Napunili su Rusiju grobovima i invalidima, a da nikad nisu objasnili čemu to? Sada ce izgubiti nove desetke tisuca mobiliziranih idiota, a da nisu naučili da se ne može glavom kroz zid.

vanja
1 godina prije

Misao je Ivana Pajovića..Pre godinu dana slabašna ruska propaganda je lasirala rečenicu:Ko ne bude slušao Lavrova,slušaće Šojga!A kaže on,ne zna se ko je od njih dvojice metiljaviji.

Krle
1 godina prije

Čitam intervju CNN-u ukrajinskog vojnika o borbi s vagnerovcima. Njih 20 a vagnerovaca 200. Cijeli dan su vagnerovci napadali, bez stajanja ali hrabri ukri im nisu dali da prođu. Od silnog pucanja, puške su se vagnerovcima pregrijavale pa su ih morali mijenjati, jedan je bio ranjen ali je nastavio kao da nije bilo ništa, pao je tek kad je iskrvario. Osim što su svi kriminalci sigurno su i drogirani. Kad je od ukra ostao samo on i još jedan suborac, bili su gotovi, ostali su bez municije i bacali bombe a vagnerovci su se povukli. Ne kaže koliko je njih bilo u tom trenutku a ja kontam oko 20 da ih je ostalo, i više nisu smjeli udariti na 2 ukra iako su bili bez municije. Zarobljeni vagnerovac im je ispričao da se svi boje Putina i da zato tako bezglavo jurišaju. Ne kaže kad i kako su ga zarobili.… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Jak vam je odgovor. Trebali ste jos dodati da cete uloziti ostar dilomatski protest. U slucaju raketiranja Krima, DNR i LNR, jedini adekvatan odgovor bi bilo raketiranje zapada UA, Lavova i sl. Ovako, bolje da ste sutjeli.

SunGo
1 godina prije

Navijam za Rusiju zato jer su oni zrtva a agresor je NATO pakt a Ukrajina je kolateralna zrtva. Ipak mogu primjetiti da Rusima ne ide.

Nijemci bi odavno izbili na drugu stranu Ukrajine, nema do njemackog Blitz Krieg sve sateru i unistu pred sobom, nitko nije bolji od Nijemaca za proliti krv protivnika, oni su kao termiti.

Rusi udaraju previse mekano. Da je Nijemac u ratu i da ima atomsko oruzje on bi ga vec upotrijebio.

Poslje Nijemaca su najbolji u rrazaranju Amerikanci

gargamel
1 godina prije

Meni sve liči da Rusija produžava operaciju, jer šta bi njima značilo da pobede Ukrajinu, na kratko malo, dugoročno ništa, Zero.Mislim da će se morati svi neprijatelji Rusije zadovoljiti sa predlogom , povucite se gospodo na pristojnu razdaljinu.Uostalom, pa Putina bi linčovali na sred Crvenog Trga, kad bi pomislio da pregovara. Samo bezuslovna kapitulacija, jer sve ostalo mu ruski narod nebi oprostio.

Tito
1 godina prije

Gosp Putine, gazite tu nacisticku bagru.

Lucija, prva
1 godina prije

Evo napretka, od jučer. “U Donjeckoj Narodnoj Republici je tokom proteklog dana po prvi put tokom operacije uništen norveški PVO sistem „nasams“ i jedna lansirna platforma „točka u“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. … na području Donjecka u DNR uništeno ukrajinsko skladište goriva, haubica „msta-B“, kao i radar američke proizvodnje AN/TPQ-37, kao i dva skladišta municije. U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 70 neprijateljskih vojnika, a uništeno je ukrajinsko skladište municije U zaporoškom pravcu Ukrajina je za prethodna 24 časa izgubila preko 20 vojnika. U pravcu Kupjanska tokom prethodnog dana likvidirano je skoro 40 neprijateljskih vojnika, a u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište artiljerijske municije. Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ukrajinski MiG-29 u Hersonskoj oblasti. Takođe, oboreno je 7 ukrajinskih dronova. Na području Antonovke uništena je lansirna platforma PVO sistema „hajmars“, a u Hersonskoj oblasti uništena su tri skladišta sa municijom ukrajinske vojske i tri samohodne artiljerijske… Čitaj više »

Hogar
1 godina prije

Kad se dignu bijeli ruski leteci labudovi sa paketima koji ce promjeniti topografiju na zemlji dolje onda ce kmecati kuje iz Brisela i Washingtona. Kuje koji huskaju ukrajince na svoje rodjake. Zlo zla koje ludilo. Krvavi novac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI