‘Rusija neće izgubiti’

Viktor Orban
37 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je strategija SAD i Evropske unije da finansiraju borbu Ukrajine sa Rusijom, u nadi da će malo vjerovatan gubitak na bojnom polju dovesti do promjene režima u Moskvi, uzaludna.

Umjesto da pokuša lokalizirati sukob, Zapad je odlučio da eskalira, pretvarajući ga u globalni, rekao je Orban prošle sedmice na događaju  povodom  proslave 90. godišnjice švicarskog konzervativnog nedjeljnika Weltwoche u Cirihu.

„Koja je bila strategija Zapada u tom ratu? Malo sam pojednostavio, ali ovo je činjenica. Naša strategija je bila da će se Ukrajinci boriti i pobijediti na prvoj liniji fronta. Rusi će izgubiti… I taj gubitak će stvoriti promjenu u Moskvi”, objasnio je on, prema snimku govora koji je u nedjelju objavio Zoltan Kovač, glasnogovornik mađarske vlade.

“To je bila strategija: mi finansiramo, Ukrajinci se bore i ginu”, dodao je. Međutim, rekao je,  „gdje smo sada, očigledno je da Ukrajinci neće pobediti na prvoj liniji fronta“.

“Nema rješenja na bojnom polju. Rusi neće izgubiti. U Moskvi neće biti političkih promjena. To je realnost”, rekao je mađarski lider.

“Rusija neće izgubiti, i ništa se neće promijeniti u njenoj politici. Stoga se moramo suočiti sa realnošću. Moramo preći na plan B”, ponovio je Orban i dodao da Evropska unija trenutno nema takav plan.

Prošle sedmice Orban je navodno zahtijevao da EU preispita svoju strategiju, upozoravajući da će se usprotiviti svakoj daljoj pomoći osim ako se lideri bloka ne uvjere da su njihovi ciljevi ” realno ostvarivi” bez stalne podrške SAD-a. “Evropsko vijeće mora imati iskrenu i otvorenu diskusiju o izvodljivosti strateških ciljeva EU u Ukrajini”, napisao je Orban u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, prenosi Politico.

Od samog početka rusko-ukrajinskog sukoba, mađarski premijer je tražio rješenje putem pregovora, umjesto da produžava krizu i rizikuje dalju eskalaciju. Iako je osudio postupke Moskve, on se ipak više puta sukobljavao sa Briselom, govoreći da sankcije Rusiji uništavaju evropske ekonomije.

Kijev je pretrpeo “kolosalne” gubitke na frontu, sa najmanje 13.700 vojnika i približno 1.800 tenkova i drugog teškog naoružanja izgubljeno samo ovog meseca, prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Ukupno, prema ruskim procjenama, Kijev je izgubio više od 100.000 vojnika od početka njegove neuspjele kontraofanzive početkom juna.

Čak je i najviši ukrajinski general, Valerij Zalužni, ranije priznao da je sukob s Rusijom dospeo u „zastoj“ i da njegove oružane snage verovatno neće uskoro uspeti u sukobu.

eumađarskaOrbanrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
5 mjeseci prije

Rezim treba promijeniti u EU i sto prije ukloniti onu krmacu Ursulu..

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Nema ” Plan B ” 🤷 . Zaprav .. Pitanje samo kako rasturit EU bez krvi što će teško ić .. Vrlo teško …

Alex
5 mjeseci prije

Nacionalistički orjentirana Desnica polako preuzima primat u EU. Što znači da će se saveznici tražiti medu onima od kojih ima koristi. Od Ukrajine je samo šteta i trošak. Obzirom da je USA zavladala u EU,nacionalisti joj se automatski odupiru. Tako je svojedobno i Hitler došao na vlast,jer je bio jedini koji je uspio blokirati Francuze i Belgijance u zauzimanju Ruhra i Sahra,koji je uslijedio zbog neplaćanja njemačkih ratnih reparacija. Stog ako AfD uspije prisiliti Anglosaksonce na povlačenje iz njemačkih baza,bar djelomično,većina Njemaca će stati uz njih. A onda ,po domino efektu,slijede i ostali.

Zlo je podrzavati zlocince
5 mjeseci prije

Koliko se moglo shvatiti,
Ako eu isplati 16 mlrd eura koje cekaju, njegova retorika će se promijeniti

rvatina
5 mjeseci prije

plan je uspio, odcjepiti europu od jeftine energije i prodati joj hrpu oružja

Max
5 mjeseci prije

Točno.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ajde mišo prestaj sa plakanjem.

clavius
5 mjeseci prije

plan b je zamijeni amere sa rusima, jeli orbanu?!

abc
5 mjeseci prije

Da je EU sledila mađarski koncept, rata protiv Rusije nebi nikad bilo, a ukrajinski nacisti bi napunili zatvore i radne logore.
Život u Europi bi bio daleko bolji, a Rusija bi bila dio Europske unije. Naravno one prave originalne a ne ove, koja je prikrivena američka kolonialistička diktatura, namenjena kao oružje protiv Rusije.

404
5 mjeseci prije

A naš majmunče duško več trči uplakan da sjedne na svoju granu.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Valjda je sad jasno zašto se Soroš i Shvab odlučuju za Analene.

Da im se ne bi dogodio Orban.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI