Rusija neće oboriti Starlinkove satelite

Starlink
45 komentara

Rusija ima alate potrebne za onesposobljavanje neprijateljskih satelita, ali se suzdržava od toga kako bi izbjegla eskalaciju, rekao je u srijedu Dmitrij Rogozin, bivši šef svemirske agencije Roskosmos.

U intervjuu za radio stanicu Moscow Speaking, Rogozin je zamoljen da prokomentariše sposobnost Rusije da uništi zapadne satelite, uključujući sisteme Starlink kojima upravlja kompanija SpaceX Elona Muska.

“Ako trebamo srušiti, fizički uništiti ili jednostavno neutralizirati neprijateljsku orbitalnu konstelaciju… to ćemo učiniti vrlo brzo. Imamo sva potrebna sredstva za to”, rekao je bivši šef Roskosmosa, koji sada komanduje dobrovoljačkim borbenim snagama pod nazivom “Carevi vukovi”.

Međutim, Rogozin je upozorio da će se svaki napad ili druge radnje kojima se onesposobljavaju sateliti smatrati “casus belli”. “Ovo je izgovor za rat, koji će se preliti u svemir.”Rusija će se suočiti sa odmazdom, jer će odmah izgubiti sve svoje satelite, rekao je on, dodajući da bi to dovelo do eskalacije i rata.

Takođe je rekao da je Moskvi zaista potreban satelitski sistem kao što je Starlink, koji ima hiljade releja koji omogućavaju korisnicima da kontrolišu dronove u realnom vremenu i izbegavaju mere elektronskog ratovanja.

Od početka sukoba u Ukrajini, SpaceX je Kijevu obezbijedio hiljade Starlink terminala kako bi pomogao lokalnom stanovništvu da ostane povezan s internetom.

Međutim, u februaru, kada je Kijev počeo da se sve više oslanja na satelite u borbi protiv Rusije, SpaceX je ograničio sposobnost ukrajinske vojske da kontroliše bespilotne letelice, a visoki zvaničnik kompanije objasnio je da ova tehnologija „nikada nije bila namenjena da bude korištena u ratne svrhe“ .

Sam Musk je rekao da nije namjeravao da njegovi sateliti budu razlog za prelazak ukrajinskog sukoba u Treći svjetski rat.

Početkom aprila, rusko ministarstvo vanjskih poslova je također optužilo Kijev i “određeni broj stranih država” da pokušavaju dirati ruske civilne satelite, upozoravajući da je to kršenje međunarodnog prava i da bi moglo izazvati “odgovarajući odgovor”.

Dimitrij RogozinrusijaStarlink
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
11 mjeseci prije

Budućnost satelita je vrlo… izvesna. Oni su savršen alat za špijuniranje i to ne samo nad teritorijom neprijatelja već i sa velike daljine. Niko ko ima mogućnost da ih neutrališe neće dozvoliti “neprijatan osećaj da ga neko posmatra” kad rat uđe u ozbiljnu fazu.
U to računati i civilne satelite jer… takvi ne postoje.

kaznitelj
11 mjeseci prije

Čudi me da se ovdje ne raspravlja da li je zemlja ravna ili ne..
Kad smo već kod satelita,jelte;)

Dawor
11 mjeseci prije

Bi ali nisu sposobni za to

Tako treba
11 mjeseci prije

Odustali od rušenje satelita, odustali od nuklearki na London, odustali od rublje kao svjetske valute, povlačimo se iz bahmuta..

tihobl
11 mjeseci prije

Dmitrij Rogozin: dok sam bio na celu kosmicke industrije trazio sam dokaze o iskrcavanju covjeka na jesec i ni jedan nisam nasao.

gjuro
11 mjeseci prije

To su na samon pocetku trebali napravit i svu optiku pocupat!!
pa da vidis kuzlusha!
Sami Kineske ostavit!!

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Zašto bi ih obarala ?! Pa Starlink uopće ne pokriva Russia ! U Europi ne pokriva samo teritorij Srbije ( bez Kosova ) ….

Max
11 mjeseci prije

Pao dogovor.

dulebg
11 mjeseci prije

А postoji li nacin da se sateliti zaslepe dok lete preko odredjene teritorije?

goran
11 mjeseci prije

ma ruši brate sve i vrati nas u kameno doba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI