Rusija neće odustati od uslova dogovora o žitu

Brod iz ukrajine prevozi zito
11 komentara

Rusija neće odustati od uslova koje je postavila za nastavak crnomorskog sporazuma o žitu, izjavio je u subotu portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Novi prijedlozi koji su navodno iznijeli Ujedinjeni narodi i dalje bi bili nedovoljni, dodao je on.

„Za zapadnjake se kaže da su navodno spremni da obećaju SWIFT pristup podružnici Rosselhozbanke Ruske poljoprivredne banke“, rekao je Peskov, pozivajući se na medijske izvještaje o prijedlozima UN upućenim Moskvi.

Ranije ove sedmice, Reuters je tvrdio da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u pismu ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu rekao da bi filijala Rosselkhozbanke sa sjedištem u Luksemburgu mogla “odmah” podnijeti zahtjev za pristup SWIFT sistemu i potencijalno ga dobiti u roku od mjesec dana .

„Sporazumi kažu da pristup SWIFT-u treba da bude odobren samoj Rosselhozbanci, a ne njenoj podružnici“, rekao je Peskov novinarima. Strane se moraju “vratiti na osnove onih sporazuma koji su postignuti od samog početka”, rekao je on, dodajući da je Rusiji “obećano da će oni biti ispunjeni odavno”.

Moskva je spremna da se vrati sporazumu kada se ovi uslovi ispune, rekao je portparol. „Smatramo da imamo pravo… da sačekamo dok se naši uslovi ne ispune“, rekao je, dodajući: „svi uslovi su dobro poznati. Ne trebaju im nikakva izobličenja ili tumačenja. Oni su apsolutno jasni i sve je to apsolutno realno.”

Njegovi komentari dolaze dan nakon što su Reuters i drugi mediji izvijestili o prijedlozima koje je Guterres iznio Rusiji krajem avgusta. Lista je uključivala SWIFT pristup za podružnicu Rosselkhozbanke u roku od mjesec dana, kao i osiguranje koje su sponzorirale UN za izvoz ruske hrane i đubriva ” u roku od četiri do šest sedmica”.

Ranije ove sedmice, rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je skepticizam prema toj inicijativi, nazvavši je praznijim obećanjima UN-a, koja su vrlo slična rješenjima koja su ranije nuđena Rusiji, ali nikada nisu provedena u praksi.

Rusija je suspendovala svoje učešće u Inicijativi za žito Crnog mora sredinom jula, otprilike godinu dana nakon što su je dogovorili Moskva i Kijev. Sporazum, koji su prošle godine posredovali UN i Turska, trebao je olakšati isporuku ukrajinskog žita na svjetska tržišta usred sukoba između Moskve i Kijeva.

Zauzvrat, Rusija je očekivala da će se ukinuti i sankcije Zapada koje ometaju njen izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva. Moskva je više puta ukazivala na činjenicu da ovaj dio dogovora ostaje neispunjen.

Crnomorski Sporazumrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
8 mjeseci prije

Čini se da Rusija vraća svoju poziciju u globalnoj trgovini, o čemu svedoči “iznenađujuće” velika aktivnost u njenim teretnim lukama uprkos međunarodnim sankcijama, izvestio je Institut za svetsku ekonomiju Kil.
Nemački institut za ekonomska istraživanja objavio je podatke o trgovini u avgustu, navodeći da se prvi put od prošle godine obim robe istovarene u tri najveće ruske teretne luke približava nivoima koji su viđeni na početku sukoba u Ukrajini u februaru 2022. Tri najvažnije luke u zemlji su Sankt Peterburg na Baltičkom moru, Novorosijsk na Crnom moru i Vladivostok na obali Tihog okeana.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

A zašto im nebi prodali ?! Ta imaju dragocjenosti !!! Dollare , Eure i ostale papiriće sve sa onim – digitalnim , sebi neka zadrže ( da im ne kvarite 😁 ) – dragocjenosti – UZIMAJTE ! Ili … Pustite ih da grickaju dijamante – uz kavu 🤗 …

nepoželjni
8 mjeseci prije

Mislim da neće biti tako brzo udovoljeno ruskim zahtjevima, zato što Nitko u biti ni ne želi ukrajinsko (pljesnivo) žito…
A Poljska (i još neke EU države) bi se trebala zahvaliti Rusiji što ih odustajanjem od sporazuma štiti od poplave ukrajinskog žita, pa se te države ne moraju svađati sa Ukrajinom zbog odbijanja ukrajinskog žita.
To je obično političko kur vanje, gdje Rusija opet ispada kriva a prave se kur ve skrivaju pod maskom politike.

hiber
8 mjeseci prije

Da, trenutno Rusija prodaje zemlje saveznice. Recimo, umjesto dogovora o žitu, Sultanu su vjerojatno “prodali” Armeniju. Sada se toj “prodaji” suprostavlja Iran i Zapad zajedničkim snagama pa cemo vidjeti kako ce završiti.

nepoželjni
8 mjeseci prije

…a već sam više puta Logičnom predložio da ukinu “ocjenjivanje” komentara… ovo je postala smijurija i za one malo manje bistre !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI