Rusija oštro osuđuje pogubljenje ruskih zarobljenika

Zaharova
78 komentara

Rusija poziva međunarodne organizacije da osude pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika i da provedu detaljnu istragu, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u saopćenju u petak.

“Zahtijevamo da međunarodne organizacije osude i temeljno istraže ovaj šokantni zločin. Nijedan zločin koji su počinile ukrajinske vojne jedinice neće ostati nekažnjen. Svi krivci i njihovi saučesnici će biti identificirani i kažnjeni u skladu s tim. Niko neće izbjeći odmazdu”, rekla je Zaharova, komentirajući na snimku koji prikazuje ukrajinske vojnike kako “nemilosrdno pucaju na nenaoružane ruske zarobljenike”, koji je postao viralan na internetu.

“Ovi šokantni video snimci su još jedan dokaz zločina koje su počinili ukrajinski neonacisti. Ukrajina flagrantno krši međunarodno humanitarno pravo, posebno Ženevsku konvenciju iz 1949. o postupanju s ratnim zarobljenicima i međunarodne zakone o ljudskim pravima, uključujući Međunarodni pakt iz 1966. Građanska i politička prava i Konvencija protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka iz 1984. godine”, rekla je ona.

Zaharova je dodala da je Rusija u više navrata skrenula pažnju međunarodne zajednice “na okrutno i nečovječno postupanje Ukrajine prema zatočenom ruskom vojnom osoblju”.

Ukrajinski militanti redovno šire video snimke na kojima se vidi kako ubijaju, muče, ponižavaju i tuku ljude, rekla je ona.

“Bez ikakve sramote, ukrajinski neonacisti su pokazali svoje “podvige” da ih svi vide. Ovi video snimci će vam zalediti krv – pucaju vezanim vojnicima u noge, ne poštuju tijela mrtvih i pucaju u nenaoružane vojnike i civile. Čak su podijelili i snimke tenkova kako mrve ljude žive. Strani plaćenici su također učestvovali u ovim zvjerstvima, poput koljača iz Gruzijske legije koji su varvarski pucali na zarobljene ruske padobrance izvan Kijeva prošlog marta”, rekla je portparolka.

“Kolektivni Zapad koji podržava Kijev u potpunosti nije obraćao pažnju na ove brojne činjenice. Takvo odobravanje američkih i evropskih kustosa čini ih saučesnicima u zločinima koje su počinili ukrajinski neonacisti kojima oni njeguju”, nastavila je ona, dodajući da gore navedeno – Pomenute zločine, nisu počinile samo ukrajinske neonacističke grupe, već i redovne trupe.

„Njihova posvećenost neonacističkoj ideologiji i akcije u cilju unapređenja tih principa otkrivaju zločinačku suštinu kijevskog režima“, dodala je Zaharova.

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivični postupak zbog masovnog strijeljanja ruskih vojnika od strane ukrajinskih vojnika. Slučaj je otvoren na osnovu snimka na kojem se vidi kako ukrajinski vojnici ubijaju najmanje 11 nenaoružanih ruskih vojnika koji su zarobljeni u Luganskoj Narodnoj Republici.

rusijaukrajinaZaharovazarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Da, sve strane čine zločine, cijeli je niz videa i Ukranjskih i Ruskih (+ što Rusi ih čine na civilima), a največi je zločin napad na Ukrajnu. Ovi video uradci su i te kako cijelim tijekom uplašili Ruske mobilizirane heroje, tako da je “bežanija” postalo pravilo.
PS
Rusi (Wagner) sami ubijaju “dezertere” ostavljene na milost i nemilost odbjeglih oficira.

istra
1 godina prije

Nato je stvorio takvu situaciju da nikakvi zakoni ne vrijedu ni za Rusiju ni za Ruse. Rusi se tretiraju kao Jews u njemackom 4 Reichu ili kao crnci u belgijskom Kongu.

gigi pinna
1 godina prije

Neka ste vi poslali prosvjednu notu. I ja kažem – baš čudno da se u ratu muče zarobljenici. teškoće su u logistici, pa ćemo se povući iz Hersona. Granatira se Nova kahovka, pa ćemo se povući i odande. ovo je tragikomedija…
Kremlj očito još nije skužio da je ovo rat, već “SPECIJALNA vojna operacija” kako joj tepaju. Kako je vode, i je namijenjena za one sa posebnim potrebama.

Nekoime
1 godina prije

Barem će na rusko-poljskoj granici vladati mir.

Karma
1 godina prije

Amerikanci ne tepaju, istresu 2 atomske na Nagasaki i Hiroshimu i rat gotov u 5 minuta.
Japanci mirni i pitaju gdje potpisati.

Mrčikola
1 godina prije

Jadna sirotinja i čija je…kuhrca mi ne razumijemo…ne razumije ni Zaharova…ona je u još većem kuhrcu…živi iluziju iluzije jer joj dodijeljena “pozicija moći” i “dobar materijalni status” dodatno zamagljuju “vid”.

Neno
1 godina prije

Već provaljeno kao fake news. Isto kao ruski zločin u Buči fake news.

Vojni analitičar
1 godina prije

Vidim da i sendvičar s nickm “Keks” nevješto ovdje pokušava poturiti tezu u stilu “jeste da su to Ukrajinci napravili, ali do toga ne bi došlo da Rusija nije napala Ukrajinu”. Potpuno istu tezu plasiraju NATO dužnosnici po pitanju ukrajinske rakete koja je pala na teritorij Poljske.

A naravno, svi vrlo zgodno zaboravljaju ono što je prethodilo ruskom napadu na Ukrajinu. Pa je stoga puno ispravnije reći do svega ovoga ne bi došlo da ukrajinski kvislinzi na vlasti nisu po nalogu svojih zapadnih judeomasonskih gospodara godinama provocirali Rusiju i na kraju ju doslovno natjerali da napadne Ukrajinu.

dado14
1 godina prije

ne mogu biti ratni zarobljenici kad rusija vodi specijalnu vojnu operaciju i to stalno naglašava, sukladno toj doktrini ukri ih drže teroristima, sad rusi kukaju kako im nejač stradala

tihobl
1 godina prije

Ovaj video je uzbudio rusku javnost i usijao internt. Kremlj se uvece morao oglasiti. Medvedev je napisao: Oko za oko.

Dario
1 godina prije

Ukrajinci podižu eskalaciju, prvo s lažnim vijestima da je ruska raketa pala u Poljsku i sad ovaj ratni zločin.

Keks komentar
1 godina prije

Odfukaj

Vojni analitičar
1 godina prije

A ti si autor tog videa kad sve tako dobro znaš? Kad čovjek vidi kakvim sve budalašima obiluje internet eugenika se uopće ne čini kao loša zamisao.

baltik (BTK)
1 godina prije

“Koliko treba prosječnom zapadnjaku da shvati da podržava fašiste?“
Sta koliko, mislite koliko im treba platit? Sve njima ima cijenu, shvatit neće.

Zoran
1 godina prije

Jedi g…na k..o globalistička.

tihobl
1 godina prije

Znaci rus ubio svoje drugove.
Gle cuda ista stvar je bila u Srebrenici, jedan zarobljenik je oteo mitraljez i pobio sve ostale zarobljenike i sebe (i jednog srpskog strazara, ali srbi se ne racunaju).
Znamo sta je sud u Hagu presudio. Znaci Zelenski je pocinio genocid.

Max
1 godina prije

Za osudu.

tata mata
1 godina prije

kako trolove boli kad im se dokaze da su im idoli zlocinci ,,bas ko i djedovi 41-e , antiruskih komentara koliko hoces sa more lajkova ,cak se i nas feder mladen javlja

Lucija, prva
1 godina prije

Predstavljam komentar Debelog Đure, sa fb
“debela micika

prije 7 sati

Eto ruski teroristi postali BANDERASI, VEZANI NA BANDERAMA I ULIČNI PSI PIŠAJU PO NJIMA 😂😂😁😁😁💪💪💪💪💪!!!”

Jedan od mnogih…
Tek da se vidi…

Džudžan
1 godina prije

Osuđujem i ja svako ubijanje nenaoružanih ljudi. Nažalost Rusi to konstantno rade tako da je ova osuda licemjerstvo. Pošto se u ratu takve stvari uvijek događaju, onaj tko je poslao te vojnike u tuđu zemlju kriv je za njihovu sudbinu. Uključivo i ova kurvetina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI