Rusija osuđuje izraelske ‘nehumane planove’ za Gazu

Vasilij Nebenzija u Vijeću sigurnosti
8 komentara

SAD sramotno pokrivaju plan Izraela da Gazu učini nenastanjivom, rekao je u utorak ruski izaslanik pri UN-u Vasilij Nebenzia nakon što je njegov američki kolega stavio veto na rezoluciju kojom se poziva na primirje u palestinskoj enklavi.

Rezolucija koju je predložio Alžir poziva na hitan prekid vatre u Gazi kako bi se omogućila distribucija humanitarne pomoći. Podržalo ga je 13 članica Vijeća sigurnosti, a Velika Britanija je bila suzdržana, ali nije uspjela jer su SAD glasale protiv. To je bio treći američki veto na rezolucije vezane za Gazu otkako je Izrael objavio rat Hamasu prošlog oktobra.

“Danas smo bili svjedoci još jedne crne stranice u istoriji Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Nebenzia nakon glasanja. “Opet je to napisala američka delegacija, koja teži istom cilju – da pokrije svog najbližeg bliskoistočnog saveznika i igra na vrijeme što je više moguće, kako bi [Izrael] mogao dovršiti svoje nehumane planove za Gazu, odnosno stisnuti Palestinci izlaze iz sektora i potpuno ‘očiste’ enklavu i direktno osjete, pretvarajući je u nenaseljeno područje.”

Veći dio infrastrukture Gaze uništen je mjesecima izraelskih zračnih i artiljerijskih napada, a većina od dva miliona njenih stanovnika raseljena je unutar enklave. Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, do sada je ubijeno oko 29.000 Palestinaca.

Nekoliko izraelskih zvaničnika zadirkivalo je ideju potpunog sravnjivanja Gaze i deportacije svih njenih stanovnika u Egipat kao jedinog načina da se porazi Hamas i osigura sigurnost Izraela. Zapadni Jerusalem je objavio rat toj militantnoj grupi nakon napada 7. oktobra na izraelske gradove i naselja izvan Gaze koji je odnio živote oko 1.200 Izraelaca, a još 240 je zarobljeno.

Glavna zamjerka SAD-a na prijedlog Alžira bila je da je zahtijevao prekid vatre, ali ga nije uvjetovao oslobađanjem talaca.

“Zahtijevanje trenutnog, bezuvjetnog prekida vatre bez sporazuma koji zahtijeva od Hamasa da oslobodi taoce neće donijeti trajni mir”, rekla je američka izaslanica Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti prije glasanja. “Umjesto toga, to bi moglo produžiti borbe između Hamasa i Izraela.”

“Prekid vatre postiže jednu stvar i samo jednu stvar – opstanak Hamasa”, rekao je izraelski izaslanik Gilad Erdan. “Prekid vatre je smrtna presuda za mnogo više Izraelaca i stanovnika Gaze.”

Alžirski ambasador Amar Bendjama tvrdio je da je glasanje za rezoluciju glas za “pravo Palestinaca na život”, dok glas protiv “implicira odobravanje brutalnog nasilja i kolektivne kazne koja im je nanesena”.

Palestinski izaslanik pri UN-u Riyad Mansour rekao je vijeću da je američki veto poruka Izraelu da “može nastaviti da se izvlači s ubistvom”.

SAD su pripremile vlastiti nacrt rezolucije, pozivajući na “privremeni” prekid vatre i protiveći se kopnenoj ofanzivi Izraela na grad Rafah u južnoj Gazi, navodi se u tekstu koji je u ponedjeljak vidio Reuters. Međutim, Thomas-Greenfield ne planira “žuriti” glasanje o tome.

Prema američkom tekstu, Vijeće sigurnosti će “podvući svoju podršku privremenom prekidu vatre u Gazi što je prije moguće, na osnovu formule oslobađanja svih talaca i poziva na uklanjanje svih prepreka pružanju humanitarne pomoći u velikim razmjerima. ”

IZRAELrusijaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 mjeseci prije

Čelavo govno

Bozreje bice
2 mjeseci prije

Nema od mijaukanja nista salji sirotinji oruzje da im nakaze djecu ne bombardiraju sa prokletim F16

Ime
2 mjeseci prije

Pa, unistili su svoje! U cemu je problem, kosovaru?

Max
2 mjeseci prije

Opravdano.

tihobl
2 mjeseci prije

Opet ce sutra neki tvrditi da Rusija nije nista rekla u vezu Gaze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI