Rusija prekida gas Holandiji

Gas
20 komentara

Holandija je postala četvrta zemlja koja je prestala da dobija ruski prirodni gas, nakon odluke da ne plaća isporuke u rubljama. Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u utorak da je „potpuno obustavio isporuke gasa” holandskom državnom veletrgovcu energenata GasTerra.

„Gasprom eksport do kraja radnog dana 30. maja nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od GasTerra B.V.“, objasnila je ruska kompanija u saopštenju.

GasTerra je ranije saopštila da je preduzela mjere da nadoknadi manjak gasa.

„Prestanak isporuke od strane Gasproma znači da do 1. oktobra 2022. godine, na dan kada se ugovor završava, neće biti isporučeno oko 2 milijarde kubnih metara ugovorenog gasa. GasTerra je to predvidjela kupovinom gasa negdje drugdje“, navodi se u saopštenju holandske kompanije.

Krajem aprila Gasprom je obustavio izvoz gasa u Bugarsku i Poljsku, a u maju je prekinuta Finska. Danska se takođe suočava sa zamrzavanjem ponude nakon što je odbila rusku potražnju za plaćanjem u rubljama.

Nova šema plaćanja Moskve zahtjeva od kupaca gasa iz „neprijateljskih“ zemalja koje su uvele sankcije Rusiji da otvore račune u Gazprombanci. Oni tada mogu deponovati sredstva u valuti po izboru, koju banka pretvara u rublje i prenosi dobavljaču.

Ranije ovog mjeseca Njemačka i Italija su navodno dozvolile nacionalnim kompanijama da otvore račune u rubljama kod ruske Gazprombanke kako bi se pridržavale nove šeme plaćanja prirodnog gasa i izbjegle prekid isporuke.

Prema podacima ruskog ministarstva energetike, do sada je ukupno dvije desetine evropskih kompanija otvorilo račune u rubljama.

gasholandijaprekidprirodni gasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Nizozemska je inače ovih dana ekspresno sudjelovala, skupa s Danskom i Velikom Britanijom, u slanju Harpoon-a u Ukrajinu. Ako su već odlučili tako otvoreno ići u sukob s Rusijom onda moraju biti spremni i na žrtvovanje, pa makar to značilo i probleme za industriju i stanovništvo koji troše nemale količine plina. Već su se u startu preračunali jer očekuju LNG-em kompenzirati potrebe – nitko nikome više ne može garantirati količine jer su doslovno razgrabljene posvuda u svijetu. Evo, Britanci su se pouzdali u Norvešku pa sada uslijed povećane potražnje i disperzije potrošača već najavljuju probleme u opskrbi milijuna Britanaca sljedeće zime.

nekoime
1 godina prije

Dogodine bi u Bruxellesu i plaće mogle biti u rubljama.

ZZ Top
1 godina prije

Putine blokiraj izvoz hrane i zatvaraj ventile plina i nafte, neka stoka pocne biciklirati, gladuje,smrzava se i dere slava ukrajini.

andrej
1 godina prije

Grijat će ih Amerčka ljubav.

ZZ Top
1 godina prije

Druze Volodimire, sve tocno osim konstatacije o kurabama u holandskim crvenim cetvrtima, naime kao i u ostatku Europe, ukrajinske dijelnice poznate su po odlicnom paljenju i na temperaturama od -50C,pale bez fergazera i veoma su pouzdane.
Holandjani i ostatak Europe,odavno su prepoznali kvalitetu najveceg ukrainskog brenda, odnosno najprofitabilnijim izvoznim produktom drzave ukrajine.
Stara puf mama Europa, nema nikakvih moralnih i etickih problema drzati pola ukrajine na praznjenju europskih olinjalih kara a pola na frontu kao topovsko mrso.slava ukrajini.

Max
1 godina prije

Neka se griju na Harpune.

zapadni neimac
1 godina prije

Ruski izvoz plina i nafte i naftnih preradjevina u EU je oko 400 milijardi Eura godisnje. Za koju godinu nece izvoziti u EU nista od toga. Ne grize se ruka koja te hrani.

Vendetta
1 godina prije

sve istina za 2 generacije imat ce serijat

Praetorian
1 godina prije

Neka kupuju od Svaba na crnom trzistu

Dragan bumbar
1 godina prije

Faca si samo takva, hvala ti na komentaru dobro si me nasmijao. Treba svijetu vise ljudi kao ti.

Lucija, prva
1 godina prije

Kakve nezasićene masne kiseline? 🧐

Bilo bi dobro da toga ima tamo, ali – nema.

Azbest
1 godina prije

Zašto da plaćanu 10 puta jevtinije kad mogu 10 puta skuplje.
Nova ekonomija u najnovijem dobu!

nizozemac
1 godina prije

Bas ste dobro informissani o Holandiji.
Vjerujete u ono sto zelite da vjerujete a nemate pojma o geografiji i energiji.
Informisite se o holandiji i gasu pa onda pricajte.Za one koji ne znaju Holadndija je izvozila plin dugo godina i prestala zbog zemljotresa u prvinciji gdje se nalaze nalazista.Steta je sanirana i izvori plina su zatvoreni do daljnjeg.Vlada je
donijela odluku o ponovnoj eksploataciji plina uz saglasnost stanovnistva koji tu zive ali samo za holanske potrebe.Ako ovaj komentar prodje dopisacu jos toga sto ne znate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI