Rusija puna odlučnosti u vezi sa situacijom u Kalinjingradu

Dmitry Peskov
15 komentara

Moskva je puna odlučnosti u vezi s transportnom blokadom Kalinjingrada, ali neće žuriti s donošenjem odluka, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

“Ovdje ne treba žuriti, ali smo, istovremeno, bili puni odlučnosti”, rekao je on komentirajući situaciju. “Biće potrebno neko vrijeme prije nego što se donesu određene odluke.”

Rusija je potpuno u pravu po pitanju Kalinjingrada, zemlja analizira situaciju i svojim protivnicima iznosi stav o tranzitnoj blokadi enklave, rekao je on.

“Ovu situaciju analiziramo na najozbiljniji način. Preko Ministarstva vanjskih poslova dostavljamo svoj [stav] našim protivnicima”, rekao je on. “U ovoj situaciji, potpuno smo u pravu.”

“Nažalost, oni više nisu naši partneri, oni su sada naši protivnici”, dodao je on.

Na pitanje da li treba očekivati ​​bilo kakve uzvratne mjere nakon izvještaja sekretara Saveta sigurnosti Nikolaja Patruševa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zvaničnik je odgovorio: „Treba nam vremena da analiziramo situaciju“. “Vjerujem da je to potrebno i našim protivnicima,” dodao je.

Kremlj ne isključuje mogućnost da Litvanija ukine svoja ograničenja na tranzit do ruske baltičke eksklave, ali se priprema na gore, rekao je.

“Nemojmo ništa da isključujemo. Nadajmo se boljem i pripremimo se za gore. I upravo to sada radimo”, rekao je on.

Litvanija je od 18. juna uvela ograničenja na željeznički tranzit neke robe iz Rusije u region zbog sankcija EU. Kalinjingrad je kasnije potvrdio da se ograničenja odnose i na kamionski teret.

Rusija kaže da je taj potez nelegitiman jer krši sporazume na koje se zemlja obavezala prilikom pridruživanja EU. Vilnius i Evropska unija insistiraju da samo provode režim sankcija.

Sekretar ruskog Saveta sigurnosti Nikolaj Patrušev posjetio je 21. juna Kalinjingradsku oblast. Posjeta je bila planirana mnogo unaprijed, ali je blokada transporta bila među pitanjima o kojima se razgovaralo na sastanku za nacionalnu sigurnost na kome je on prisustvovao. Prema ranijim izvještajima, Patrušev će podnijeti izvještaj Putinu o ishodu svoje posjete.

Kalinjingradlitvanijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Legendarni Grk
1 godina prije

Ukrajina će uskoro pokrenuti „još jednu ciničnu provokaciju sa smrću među civilnim stanovništvom kako bi optužila ruske oružane snage da su pokrenule neselektivne napade na civilne objekte.“

Rusija kaže da elementi ukrajinske vojske uzimaju bolničko osoblje i bolesnu djecu iz cijelog Harkova i sele ih u prvu gradsku bolnicu za djecu, za koju se zna da je ožičena s eksplozivnim napravama.

“Zgrada bolnice se minira, a neonacisti planiraju izvesti eksploziju čim ruske trupe pokrenu artiljerijske napade po vojnim objektima u Harkovu”, priopćila je ruska vlada. “Dopisnici vodećih zapadnih novinskih agencija već su stigli u grad kako bi pripremili lažne fotografije i videozapise.”

Roditelji ove nesretne djece će sigurno biti presretni kada čuju kako se ukrajinska vojska sprema da im pobije djecu.

ivan sever
1 godina prije

Slažem se, nema razloga za poduzimanje ikakovih žurnih, ishitrenih isl. mjera. Kalinjingrad u osovi nije odsječen (more, zrak), već je samo otežan pristup. I pitanje je kome će takova odluka više štetiti ? Jer ovdje se radi o “ratu civilizacija”, ratu Istoka i Zapada, ratu multipolarnosti protiv unipolarnosti, dedolarizaciji, organizaciji samodostatnog istočnog svijeta, podizanju nove željezne zavjese između Istoka i Zapada (ali ovaj put Istok se ograđuje od Zapada), sprečavanju pljačkanja Istoka od Zapada, sprečavanju Agende 2030, “zlatne milijarde”, “bioloških ratova”, HARP – a, G – 7, kemtrelsa, klimatskiih ratova, ratova energijom, hranom idr. Radi se o fundamentalnim stvarima gdje svaki korak mora biti trezveno proračunat.

Lucija, prva
1 godina prije

Isključiti im struju.
Plemenito ponudite 24 sata za razmišljanje.

Nakon toga…svakako isključite, bez obzira na odgovor, na 24 sata.

Istovremeno, tražite teritorij koji je SSSR ustupio Litvaniji. Javno i glasno.

Sigurna sam da je bilo pametnih ljudi kada se potpisivalo…štošta. Ne samo u Postdamu, i pri ulasku u EU i NATO te iste Litvanije.

dragan
1 godina prije

rusija ne zuri sa kaljingradom pa neka samo ceka dosli su joj pred vrata…treba odmah da sravnipar setelita kao sto je litvanija i niko nece mrdnuti…Zapad jedino razume jezik sile..Rusi su sami sebe ponizili puzeci pred zapadom…

Jomla
1 godina prije

Transport za Kalinjingrad iz drugih dijelova Rusije je, usklađeno s međunerodnim sporazumima o tom koridoru, unutarruski transport, a ne nekakav tranzit. Definicija tranzita je drukčija! Dakle, pojednostavljeno, blitva (a s obzirom na članstvo u ue i nato itd…) je napala unutarrusku transportnu komunikaciju, što je čin terorizma, ili čak rata!

Partizan
1 godina prije

Zazvučalo mi poznato ovo “Nadajmo se boljem i pripremimo se za gore”, kao ono “Živimo kao da će 100 godina biti mir, a pripremajmo se kao da će sutra biti rat”.

Mali Boro
1 godina prije

Rusi , mislim da je vrijeme da se kopneno povežete sa Kalinjingradom

Arkaj
1 godina prije

Nema nikakve žurbe, opskrba najneophodnijim i najkritičnijim robama vjerovatno se može brzo normalizirati povećanjem brodskog prijevoza s postojećim kapacitetima. U roku od nekoliko mjeseci može se uklonit uska grla i povećat morski transport što bi trebalo olakšat situaciju. Za godinu dana ruske trupe trebale bi bit na ukrajinskoj granici s poljskom a svi sarmati u silosima na borbenom položaju. Time bi se stekli uvjeti da ruska vojska odradi kopnenu vezu s Kalinjingradom a Bidenu treba prepustit odluku želi li sprženu USA ili mu je lakše otpisat tri baltička patuljka.

goran
1 godina prije

ništa opskrbljivati kaliningrad zračnim putem,i kad se sredi ukrajina krenuti nazad po svoju državu litvaniju koja se bez pristanka rusije sama odcijepila pa je uzeti i spojit sa kalinngradom oblasti,pa kad se javi sl država i nju sredit i tako redom.
rečeno je da če crveni zmaj doći do rima pa sad vi razmišljaljte šta to treba značit hehehe

Max
1 godina prije

treba izbjeći rat.

antinato
1 godina prije

Ima li itko muda da pipne Kaliningrad…
Mislim da nema.

antinato
1 godina prije

Rusi če preko Bjelorusije da otvore koridor do Kaliningrada i zaštite ga vojnim snagama. Zapadna prčija če vikati, skičati, plakati ali Rusije nema muda napasti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI