Rusija reagira na novo gomilanje američkih postrojbi u Europi

Americka vojska u Europi
18 komentara

Odluka Amerike o raspoređivanju 3000 vojnika pokazuje da podiže napetost u Europi, tvrdi Moskva

Američka odluka da rasporedi oko 3000 vojnika u Rumunjsku, Poljsku i Njemačku dokaz je da je Moskva u pravu što je zabrinuta za sigurnost Rusije, priopćio je Kremlj u srijedu.

Govoreći za CNN, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina reagirao je na raniju objavu tiskovnog tajnika američkog ministarstva obrane Johna Kirbyja, koji je objavio da je predsjednik Joe Biden odobrio odluku o slanju tisuća američkih vojnika u Europu kao odgovor na “nastavak Rusije u povećanje snaga na zapadnoj granici s Ukrajinom i u Bjelorusiji.”

“Trenutna situacija zahtijeva da ojačamo odvraćajući i obrambeni položaj na istočnom krilu NATO-a”, rekao je Kirby. “Predsjednik Biden je bio jasan da će Sjedinjene Države odgovoriti na rastuću prijetnju sigurnosti i stabilnosti Europe. Naša predanost članku pet NATO-a i kolektivnoj obrani ostaje oklopna.”

Međutim, prema Dmitriju Peskovu, ova najava dodatno daje snagu ideji da je Rusija pod prijetnjom vojnog bloka predvođenog SAD-om.

“SAD de facto nastavljaju dizati napetost u Europi”, rekli su. Peskov je dodao da su raspoređivanje “najbolji dokaz da mi, kao Rusija, imamo očit razlog za zabrinutost”.

Komentari glasnogovornika Kremlja dolaze u trenutku kada Moskva ostaje u konzultacijama sa SAD-om i NATO-om o potencijalnom sporazumu o europskim sigurnosnim jamstvima. Prošle godine Rusija je objavila dva ugovora koje je predložila SAD-u i NATO-u. Nacrt dokumenata uključivao je dugi popis sigurnosnih jamstava usmjerenih na jačanje stabilnosti u Europi, kao što su ograničenja postavljanja projektila u blizini ruske granice i povlačenje snaga saveza u istočnoj Europi na njihove položaje iz 1997. godine. Moskva je također zahtijevala da NATO prekine širenje na istok. Prošlog mjeseca SAD su poslale službeni odgovor na zahtjeve Rusije, koji je trenutno u fazi procjene od strane Kremlja. Iako je Washington bio otvoren za sporazume o kontroli naoružanja i jačanju transparentnosti kretanja postrojbi, glatko je odbio prijedlog o prekidu proširenja vojnog bloka.

Američka vojskaeuroparusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gargamel
2 godine prije

Nadam se da će svih 3000 biti vraćeno u sanducima.

Red Dog
2 godine prije

Game over.
Sad se je i drug Xi prikljucio zvanicno drugu Vovi u kampanji „Ни шагу дальше, НАТО!“

davvor
2 godine prije

Po novom sporazumu, Rusija ce izvoziti u Kinu 50 miljardi metara kubnih plina.
Ako se racuna cijena – tek u ovu svrhu – 300 dolara na 1000 m3 to ce biti $3 za jedan m3
Dakle 50 miljardi metara3 pomnozeno s $3 ce dati Rusiji 150 miljardi dolara godisnje.
To je samo plin za Kinu. Tu je i nafta za Kinu, tu je izvoz energetika i za ostali dio svijeta

davvor
2 godine prije

Gazprom je eksportirao u Europu 185 miljardi metara3 u godini 2021. Ta kompanija ima monopol da izvozi plin preko cijevi.
Drugi je izvoznik Novatek a ta kompanija izvozi koristeci LNG brodove.

nepoželjni
2 godine prije

Lajanje hijena i prediktivno programiranje svjetskog roblja u službi geostrateškog i ekonomsko-političkog preslagivanja koje je neminovno a nemoguće bez neke vrste rata….

Pretpostavljam da će unutar 60 dana doći do eskalacije koja će kod Rusije izazvati jasnu i žestoku vojnu reakciju (moguće samo lokalnog karaktera ako se EU ne umiješa) koja će vjerojatno ubrzo značiti kraj NATO-a u Europi, raspad Europske unije, jačanje vojno i ekonomske pozicije Rusije i u skoroj budućnosti nužno približavanje Europe Rusiji…

(inače će razjedinjene, ekonomski nespremne i obezglavljene europske države završiti u kaosu)

tihobl
2 godine prije

3.000 vojnika – sad je Rusija opkoljena.
Zato je Putin pobjegao u Peking.

Max
2 godine prije

NATO uporno gomila snage a za agresiju optužuje Rusiju. Vrlo podmukla ali providna strategija.

abc
2 godine prije

Rusija treba da na granice Rusije i Belorusije dovede dva milijuna vojnika i 2000 tenkova, pa da vidimo ima li NATO muda. A onda gas na Kijev i osnivanje Novorusije. Ukrajini treba oduzeti morsku granicu i ona postaje nebitna. Pri tom treba ukinuti i tranzit plina koji ide preko njene teritorije. Ukrajinci su si sami krivi što su dozvolili, da jim vlada šačica kriminalaca i neonacista.

trajko
9 mjeseci prije

Istok EU riskira 30godišnju radijaciju prljave bombe (cezij 1e…). Samo napred,Zeleni zločinče!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI