Rusija se mora odreći ”otrovnog” američkog dolara, kaže Ministarstvo vanjskih poslova zemlje dok se Moskva kreće prema kineskoj valuti

Americki dolar i kineski juan
10 komentara

Moskva mora hitno djelovati kako bi smanjila svoje oslanjanje na američke financijske sustave, uključujući upotrebu dolara, rekao je jedan od najviših diplomata u zemlji, ukazujući na val sankcija iz Washingtona, koje su usmjerene protiv ruske ekonomije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je za Bloomberg da je neophodno spriječiti neprijateljsko sučeljavanje s novim predsjednikom Joeom Bidenom.

“Moramo se zaštititi od američkog financijskog i ekonomskog sustava kako bismo uklonili ovisnost o ovom otrovnom izvoru trajnih neprijateljskih djelovanja,” rekao je. “Moramo smanjiti ulogu dolara u svim našim operacijama.”

Ranije ovog tjedna američki mediji izvijestili su da se Bijela kuća priprema otkriti paket kaznenih mjera protiv Moskve, nakon pogoršanja diplomatskog spora do kojeg je došlo zbog pritvaranja oporbenjaka Alekseja Navaljnog. Jedan visoki dužnosnik uprave rekao je POLITICO-u: „Dovoljno je reći, nećemo stajati sklopljenih ruku pred ovim kršenjima ljudskih prava.“

Istodobno, u govoru održanom na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji prošlog tjedna, Biden je najavio kako namjerava kazniti „rusku lakomislenost i hakiranje računalnih mreža u Sjedinjenim Državama, diljem Europe te da je zaštita cijelog svijeta nešto što je od kritične važnosti za kolektivnu sigurnost.“

U srijedu je Ministarstvo financija u Moskvi smanjilo udio američkih dolara i eura u valutnoj strukturi svog Nacionalnog fonda za bogatstvo s 45 na 35 posto. Umjesto toga, veći je naglasak stavljen na japanskom Yenu kao i na povećavanju udjela imovine koja se drži u kineskim yuanima za 15 posto. Državni ulagači zadržali su 10 posto udjela u britanskoj funti.

Prema dužnosnicima, promjene su usmjerene na “povećanje profitabilnosti i diverzifikaciju investicijskog rizika od plasiranja sredstava NWF-a.”

američki dolarKineski juanrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
3 godine prije

“Moramo se zaštititi od američkog financijskog i ekonomskog sustava kako bismo uklonili ovisnost.
dobro jutro kolumbo.

nekoime
3 godine prije

Znači, Rusi su smuljali američke izbore na kojima je Biden navodno pobijedio ?

alterego
3 godine prije

-Ako nisi do sada, kako ces od sada?

tihobl
3 godine prije

…Biden je najavio kako namjerava kazniti „rusku lakomislenost i hakiranje računalnih mreža u Sjedinjenim Državama…

I odmah mu se srusilo svo placanje preko FED.

Majstor Pipa
3 godine prije

Pa jel se niste više riješili tog proklet$tva? Šta $e čeka gdje je zapelo??

alterego
3 godine prije

-Kako se odreci necega za cime postoji potraznja?
Ako neces ti hocu ja i onda sam ja u prednosti, a ti se kajes zbog toga.
Cijeli sistem je baziran na licnom interesu.

Boba Lazarević
3 godine prije

Koja korist od okretanja kineskoj valuti, kad je i ona vezana za dolar i kad je Kinezi niti ne daju van zemlje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI