Rusija se sprema za ukrajinsku ofanzivu u Hersonu

Hersonska oblast
46 komentara

Ukrajinske snage kreću se prema ruskom pograničnom gradu Hersonu, javljaju mediji i lokalni zvaničnici. Ruske vlasti su počele da premještaju stanovnike na istok preko reke Dnjepar.

Herson, glavni grad nekadašnje ukrajinske regije koja se pridružila Rusiji nakon referenduma u septembru, nalazi se na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, što ga izlaže mogućim ukrajinskim napadima. U srijedu je zamjenik načelnika lokalne administracije Kiril Stremousov izvijestio o eskalaciji neprijateljstava koja uključuje do dva ukrajinska pješadijska bataljona.

“Nakon preliminarnog artiljerijskog bombardiranja, grupa je prešla u ofanzivu. Postoji veliki broj neprijateljskih dronova srednjeg dometa i izviđačkih dronova Bayraktar koji se drže izvan dometa protivvazdušne odbrane”, objavio je u izjavi na društvenim mrežama.

“U ovom trenutku svi napadi su odbijeni. Držimo liniju odbrane”, dodao je zvaničnik.

Regionalne i gradske vlasti ranije su ponudile uvjeravanja da Rusija nema namjeru da dozvoli Ukrajini da zauzme Herson. Istovremeno, ruski zvaničnici upozorili su da ukrajinski potez predstavlja neposrednu prijetnju ljudima koji žive u gradu.

U utorak je šef regiona Vladimir Saldo najavio da će civilno stanovništvo Hersona biti preseljeno na drugu stranu Dnjepra. On je upozorio da bi Ukrajina mogla uništiti branu na hidroelektrani Kahovka uzvodno, što bi neko vrijeme znatno otežalo prelazak rijeke. U svojim posljednjim komentarima on je procijenio da je više od 5.000 civila iseljeno iz Hersona za manje od dva dana.

Neki od onih koji se presele biće privremeno smješteni u istočnom dijelu regiona, dok će drugi biti smješteni negdje drugdje u Rusiji, pojasnio je Saldo u srijedu. Trenutno su dostupni hoteli uz more i drugi sezonski sadržaji, naveo je on.

Regionalna administracija se takođe seli iz Hersona i biće bazirana na lijevoj strani Dnjepra, dodao je zvaničnik.

U intervjuu na TV kanalu Rossiya 24 u utorak, nedavno imenovani generalni komandant operacija u Ukrajini, general ruske vojske Sergej Surovikin, opisao je situaciju u blizini Hersona kao “napetu” i upozorio da će vojska možda morati da donese “teške odluke”. ”

Veći dio Hersonske oblasti zauzele su ruske snage u prvim nedjeljama svoje vojne kampanje. Njeni ljudi su prošlog mjeseca glasali da se odvoje od Kijeva i pridruže Rusiji, što je Moskva odobrila. Kijev smatra da je teritorija privremeno okupirana i obavezao se da će koristiti vojnu silu kako bi je vratio pod svoju kontrolu.

hersonrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Logicno.com – cini se da ste ” malo ” okasnili 😁 sa tim izvjescem , jedino ako ne govorite o — drugom valu ?! Jer ovaj PRVI se bas JUCER , prijetvorio u — POTPUNI FIASKO po Ukro Forces .. No . Hajde . Bumo vidjeli , mozda znate sto ja ne znam .. Sretno !

Lucija, prva
1 godina prije

60 000 civila evakuirano.
Lijepo da je mapa.

Posve je jasno da će ovdje biti dan D.
Više razloga.

Lucija, prva
1 godina prije

Rascvjetale jabuke i kruške, Rasule se magle nad rijekom. I hodila n’obali Katjuša, Na obali, visokoj i strmoj. Izlazila, pjesmu ona pjevala, O stepskom sinjemu orlu O onom, kojeg je voljela, O onom, čija je pisma čuvala. Oj, ti pjesmo, djevojačka pjesmo Leti ti za jasnim suncem sad I borcu na fronti dalekoj Od Katjuše prenesi pozdrave. Nek se sjeti djevojke obične. Nek posluša pjesmu njenu sad. Neka zemlju čuva on rodnu A Katjuša ljubav čuvat’ će.

Lucija, prva
1 godina prije

“Mislim da će nacisti u Ukrajini a i ovi što ih podržavaju da upoznaju ODAB tridesetak puta jači verziju solcenpeka. Nema mnogo razaranja ni radijacije kao kod nuklearke ali kažu da u krugu od 5 kilometara pucaju pluća i ispadaju oči…”

Ovo jest točno. Najjača takva ruska procjenjuje se na iznad 39 kT.
Ona na Hirošimu, je bila oko 13 kT.

Ako ne ubija plamen – takve su zapravo samo gorivo, ubija povlačenje udarnog vala koje stvara vakuum.
Osim toga, sami sastojci, najčešće korišteni, su visoko toksični.
U slučaju da i nešto zašteka kod zapaljenja, a što nije vjerojatno.
Koristi naravno kisik iz zraka.

Suns
1 godina prije

Zapadne novine javljaju da ce vojska Zelenskog prije zime vratiti sve odbjegle teritorije pod svoju cizmu.

Hoću da me voliš
1 godina prije

Surovikin je dodao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i da je neprijatelj – zločinački režim koji građane Ukrajine gura u smrt.

„Neprijatelj je zločinački režim koji gura građane Ukrajine u smrt. Ukrajinci i mi smo jedan narod i želimo jedno – da Ukrajina bude nezavisna od Zapada i NATO-a, prijateljska država za Rusiju“, objasnio je komandant.

Gold
1 godina prije

Na Kijev zapad ili NATO pakt vrse pritisak da pokazu nesto za primljeni novac, tako da Kijev u ocaju tjera ljude da ginu kao kamikaze.
Najzalosnije je da se u Ukrajini nitko ne moze suprostaviti ni zapadnoj ideologiji ni Zelenskom i njegovom krugu oko njega.
Zelenskom je stavio zapad u glavu da on kao novi Hitler uz pomoc zapada moze poraziti vojno Rusiju i on jadnik u to vijeruje.
Prije ce letjeti atomske bombe po Ukrajini nego sto ce oni poraziti Rusiju.

Lucija, prva
1 godina prije

“NATO napada Kherson već misec ipo dan. U Nikolajevu je viđeno pun ku*** francuskih plaćenika tako da se more očekivat još napada.” “…priprema se ozbiljna ofanziva u hersonskom pravcu kako bi demokrate mogle da nastave da podržavaju rat u Ukrajini. Totalno uništenje 24. lavovske brigade (koja se zvanično vodi kao nestala ) nije ohladilo ukrajinsku vlast da šalje na ruse nov kontigent vojnika na klanje. Oko 60 000 vojnika je spremno da napadne Herson. Rusi su ovaj put uveli ometače satelita i valjano se pripremil. Odlučeno je da se od Hersona stvori grad-tvrđava i porazi napredujuća grupa Oružanih snaga Ukrajine. U Hersonskoj oblasti stvaraju ogromnu grupaciju trupa (do 150.000), zasićuju je oklopnim vozilima i artiljerijom. Svaki stanovnik Hersona će imati pravo da dobije stan ili zemljište na teritoriji Rusije Umesto civila koji odu, Rusi će dovući 100 do 150 hiljada vojnika. Grad će postati jedna velika vojna baza. Razlozi za… Čitaj više »

vrata
1 godina prije

Teske odluke su mislim upotreba ODAB-500.Civili mogu biti ugrozeni jer je ta bomba jako otrovna na udaljenosti do 10km.Vojska moze koristiti gas maske.

tihobl
1 godina prije

Amerikanci koriste taktiku erozije.
More udara talas za talasom u obalu dok je ne retvori u pijesak.
Isto rade i ameri – salju talas za talasom u juris, nadajuci se da ce za milion godina rusku bojsku pretvoriti u prah. Britanci salju talase desantnih trupa.

mikiyugo
1 godina prije

90 % sam siguran da ce Rusi baciti jednu takticku nuklearku na Ukrajince.Zato i sklanjaju stanovnistvo ai nemaju neki veliki izbor.

Robert Weiss Junior
1 godina prije

recite istinu da rusku vojsku čeka težak poraz na desnoj obali Dnjepra koje ne mogu opravdati ni objašnjenja o pregrupiranju i preslagivanju stanovništva, civili i administracija prvi napuštaju Herson ali to je manjina jer većina stanovnika Hersona nikamo ne odlazi, čekaju dolazak ukrajinske vojske i oslobođenje, ruski novinar je rekao istinu ima nas četiri puta manje i moramo se zbiti u Hersonu prije napuštanja toga teritorija, srpska glasila pod kontrolom Vučića šire dezinformacije o ruskim super tajnim oružjima koja će promijeniti stanje na frontu u Hersonu i presajedinjenje sa Lukašenkom i protiv napad iz Bjelorusije, ni jedno ni drugo nema realnu potvrdu

Zenit
1 godina prije

Rusi se spremaju za ukrajinsku ofanzivu. Rusi napali Ukrajinu zbog svih onih mnogo puta ponavljanih razloga a sada bježe jer ih Ukrajinci naganjaju. Da li sam ja nešto propustio. Rusija druga najjača vojna sila na svijetu, tenkovi Armata, SU 57, Kinđali, hiperonične rakete i tko zna što još. Kad ono Ukrajinci s desetak HIMARS-a i nešto haubica ne samo zaustavili već i natjerali na bijeg tu strašnu silu. A strašna ruska vojska nabavlja oružje od Irana i posuđuje od Bjelorusije. Mobilizacija propala, tehnika se pokazala kao vrlo loša, oficirski kadar nesposoban. Čuj priče, S 400 naj moćnije oružje, krstarica Moskva ubojica nosača aviona, neuhvatljivi hipersonični projektili?????

Voltaire
1 godina prije

Ukrainci..ponasate se ka guske u magli, nazalost odavno ste topovsko mesu. Rusi vam namjestaju zamku.., bit ce pakaso.

Max
1 godina prije

Sprema se velika Bitka možda i najveća u ratu.

Ringo10
1 godina prije

Rusi kasne da dovlacenjem pojacanja
Ako Ukri izgube to ce odluciti ishod rata
Ako pobijede, I uzmu Herson to ce biti katastrofa ZA Ruse I rat ce se nastaviti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI