Rusija sumnja u američke proklamacije o sporazumu

Dmitrij Peskov
11 komentara

Moskva ne vjeruje tvrdnjama SAD-a da je učinila istinski napor da olakša izvoz ruskog gnojiva i žitarica, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski zvaničnik je u petak odgovorio na pitanje o primjedbama američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena o sada nepostojećoj Inicijativi za Crno more.

Najviši američki diplomata rekao je u četvrtak da je njegova vlada “poduzela korake da riješi” probleme s kojima se Rusija suočava u vezi sa transportom i osiguranjem, a koji proizlaze iz zapadnih sankcija. Između ostalog, Washington je pisao “pisma utjehe bankama” kako bi ih uvjerio da mogu obavljati ruske transakcije bez posljedica, rekao je Blinken.

Peskov je, međutim, rekao ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da Moskva nije spremna da prihvati Blinkenovu reč o tom pitanju.

Ruski zvaničnici su ranije izjavili da je trgovina hranom i đubrivom i dalje otežana sankcijama, uprkos tvrdnjama Zapada da govore suprotno. Ublažavanje tih ograničenja, koje su UN obećale prije godinu dana kada je potpisan sporazum o žitu, ostaje ključni zahtjev Moskve za oživljavanje aranžmana.

Vašington “mora da ispuni to radije nego da obećava da će razmisliti o tome”, rekao je Peskov kasnije u petak, tokom medijske konferencije.

Blinken je tvrdio da će, ako se dogovor obnovi, SAD “nastaviti da čini sve što je potrebno kako bi se osiguralo da svako može slobodno i sigurno izvoziti svoju hranu i prehrambene proizvode, uključujući i Rusiju”.

Peskov je sugerirao da ne bi trebalo biti potrebe za sigurnosnim garancijama od strane SAD, jer su one dio dogovora bez američke intervencije. UN i Turska su bili ključni posrednici između Rusije i Ukrajine u aranžmanu.

rusijaSADSporazum o Žitaricamaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
8 mjeseci prije

Crno more je sada crna bara. Brodovi ce doci do Dunava, ali do ruskih luka bez pomoći Sultana nikada. A Sultanov danak ce se sada uvećati.

hiber
8 mjeseci prije

Evo ga. Ukrajina je upravo proglasila stanje vojne prijetnje u unutarnjim i vanjskim vodama šest ruskih luka Anapa, Novorosijsk, Gelendžik, Tuapse, Soči i Taman. To znaci da nema trgovačkog prometa u tim lukama, inače…. 450 kg eksploziva u bok. Plovidbeni put je jedino siguran kroz turske vode, a za to ide danak Sultanu od barem 30%.

eks
8 mjeseci prije

Ne znam koliko mogu Rusi biti naivni i verovati Englezima i Amerikenjcima. Bezbroj puta su Rusi prevareni i ispali naivni kada su verovali najvećim lažovima. Dokle to može da se ponavlja

pinčunela
8 mjeseci prije

U sveopćem trendu gubljenja hegemon svjetskog utjecaja USranci pokušavaju vratiti “ugled utjecaja” svjetskoga sigurnosnoga garanta međunarodne “sila arbitraže” među državama , obećavajući svoj utjecaj kroz novi termin Washingtonska  “pisma utjehe bankama”??!!
To što nisu sudionik i garant međudržavnih sporazuma ih jako smeta i drže nedopustivim i neprimjerenim, jer pobogu što tamo neka Turska i UN imaju biti medijatori za radnje i trgovinu koje su u fokusu prava (US_UK) globalista-terorista.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

WE DO NOT TRUST YOU EVER AGAIN ! To je bio kratki odgovor Rusa na Američki prijedlog . Jedna , jedina rečenica . Nakon toga više nije bilo ništ …. A na koncu …. Kako im se i može zamjeriti … Kako se židovinu na ičemu i može vjerovati … ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI